Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ABN favoriet voor augustus, Shell en ING bij floppers

ABN favoriet voor augustus, Shell en ING bij floppers

Het beurssentiment is maar lichtjes verbeterd ten opzichte van vorige maand, zo blijkt uit de IEX Bull Bear Enquête. Begin juli wees de Bull Bear Indicator 46,2 aan, nu is dat 46,5. Dat is nog steeds behoorlijk bearish.

Ten opzichte van de economie zijn de respondenten iets positiever geworden. Vorige maand was nog 56,4% pessimistisch of zeer pessimistisch, nu is dat 53,8%. Die lichte verbetering zien we ook bij de stemming over de aandelenmarkten in het algemeen: daar staat nu 24,2% optimistisch tegenover (was 22,7%).

Ruim de helft verwacht daling AEX

De komende maand verwacht precies een kwart een stijging van de AEX van 2% of meer; dat percentage lag op 21,9. Nog altijd ruim de helft verwacht echter een daling van 2% of meer.

Op de langere termijn ziet het er wat rooskleuriger uit, volgens de respondenten. 44,6% verwacht voor de komende zes maanden een daling van 3% of meer, terwijl dit begin juli nog 51% was.

Bull Bear Indicator

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is licht verbeterd: van 46,2 vorige maand naar 46,5 nu (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish).

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor augustus is als volgt (tussen haakjes de score voor juli):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 6% (was 6,7%)
 • Optimistisch: 20,6% (was 19%)
 • Neutraal: 19,4% (was 17,9%)
 • Pessimistisch: 33,8% (was 34%)
 • Zeer pessimistisch: 20,1% (was 22,4%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 4,6% (was 5,2%)
 • Optimistisch: 18,1% (was 19%)
 • Neutraal: 21,2% (was 23,8%)
 • Pessimistisch: 38,7% (was 34,5%)
 • Zeer pessimistisch: 17,3% (was 17,4%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 25% (was 21,9%)
 • Neutraal: 23,2% (was 29,5%)
 • Omlaag: 51,8% (was 54%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 36,1% (was 29,5%)
 • Neutraal: 19,3% (was 19,5%)
 • Omlaag: 44,6% (was 51%)

Aandelenkeuzes augustus

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? Wat opvalt is dat ABN Amro dit keer bij toppers staat, en ook meteen met stip op nummer 1. Galapagos en Ahold Delhaize zijn de laatste maanden vaste waarden in het linkerrijtje. Prosus is eruit verdwenen en moet plaats maken voor Just Takeaway en ASML, die de vierde plek delen.

Shell en ING vinden we deze maand bij de floppers in plaats van bij de toppers waar ze doorgaans staan. Net als vorige maand staan ook Unibail-Rodamco en Randstad bij de aandelen waarvan de minste prestaties verwacht worden. ArcelorMittal is uit het rechterrijtje verdwenen.

Toppers augustus Stemmen Floppers augustus Stemmen
ABN Amro +70 Randstad -34
Ahold Delhaize  +45 Royal Dutch Shell -33
Galapagos +38 Unibail-Rodamco -28
Just Eat Takeaway/ASML +35 ING -27


Deze keer vulden 612 deelnemers de enquête in, waarvoor onze hartelijke dank.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 12 mei Hollandse Aandelenavond: Jos Versteeg 6
 2. 06 mei Volvo-rijders bungelen onderaan in Turbocompetitie
 3. 05 mei Leer in zes weken traden als een professional 2

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. twintrader 3 augustus 2020 16:11
  Dus als ik het goed begrijp, moet ik vooral Unibail, ING en Shell kopen;)

  Maar even eerlijk... Als ik shell vergelijk met Exxon, Total, BP en Chevron, lijkt het toch echt wel dat Shell 10 tot 20% harder is afgestraft,. Dit zie je eind april plaats vinden. Toevallig het moment dat het dividend van shell verlaagt is.

  Die daling lijkt mij dus een beetje overdreven. Dus ikzelf durf de kans wel aan met Shell. Ik heb er een paar aandelen van verkocht. Je weet immers maar nooit,
 2. barondehuile 4 augustus 2020 12:48
  quote:

  twintrader schreef op 3 augustus 2020 16:11:


  Dus als ik het goed begrijp, moet ik vooral Unibail, ING en Shell kopen;)

  Maar even eerlijk... Als ik shell vergelijk met Exxon, Total, BP en Chevron, lijkt het toch echt wel dat Shell 10 tot 20% harder is afgestraft,. Dit zie je eind april plaats vinden. Toevallig het moment dat het dividend van shell verlaagt is.

  Die daling lijkt mij dus een beetje overdreven. Dus ikzelf durf de kans wel aan met Shell. Ik heb er een paar aandelen van verkocht. Je weet immers maar nooit,


  Wat een gezwam toch deze enquete. Ben het met je eens; ik ben long in RDS.
  a) RDS te hard afgestraft (dividend omlaag, betekent niet dat het geld weg is, maar koers omlaag en vandaag bij BP dividend gehalveerd en koers omhoog).
  b) Exclusief bijzondere afschrijvingen heeft RDS VERUIT het beste Q2 resultaat.

  Gewoon anticiperen dat alles straks weer normaliseert en zoals gebruikelijk in post-crisis tijd zijn de verliezers van nu de winnaars later. Geduld wint en emotie en sentiment verliezen altijd, maar kan nog even duren dit keer. Cijfers van nu zeggen helemaal niets.
  Wel zielig voor al de lui onder ons die nu in Adyen, etc stappen, terwijl de grootaandeelhouders nu cashen.
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment
AEX 694,22 13 mei
0,00
0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare