Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Ronduit slecht

Slot: Ronduit slecht

Het is een ronduit beroerde week voor de AEX (-3,3%). De grote trigger voor de lagere koersen lijkt de zwakke dollar te zijn. De afgelopen vijf handelsdagen heeft de wereldreservemunt 1,4% prijsgegeven ten opzichte van de euro.

Een zwakke dollar is over het algemeen slecht voor de Nederlandse beurs. In Amsterdam staan veel grote multinationals genoteerd die hun omzet in het buitenland behalen. Beleggers mogen er bij de komende cijferpresentatie op rekenen dat bedrijven de zwakke dollar als excuus gaan gebruiken voor de tegenvallende prestaties.

Als het valuta-effect daarentegen positief is, wordt dit vaak vermeld in een voetnoot. Dit is een beetje het spel dat gespeeld wordt. Verder kwamen er nog zwakke BBP-cijfers uit Europa en de VS langs, maar daar leken de markten niet op te bewegen.

Ook het fameuze tweetje van Trump waarin hij voorstelde om de Amerikaanse Presidentsverkiezingen uit te stellen, leek de markten niets te doen. Een President kan immers niet zelf de verkiezingsdatum veranderen.

Daarvoor heeft hij het congres nodig en dat zien zowel de Democraten als Republikeinen niet zitten. De kans op uitstel van de verkiezingen is dus bijna nihil. Trump ziet dit en zegt alsnog 3 november als datum te willen aanhouden. Kortom, dit kan de reden voor het verlies absoluut niet zijn.

Facebook

Facebook (+8,3% vandaag) leverde uitmuntende tweedekwartaalcijfers af. De omzet steeg met 11% op jaarbasis, terwijl de markt rekende op een plus van slechts 2,8%. Voor een bedrijf met een marketcap van bijna $700 miljard is dit een ongekende verrassing.

Het feit dat Facebook zijn opbrengsten in een bijzonder moeilijk kwartaal fors kan laten groeien, toont de enorme marktmacht van het platform aan. Het bedrijf beschikt over een enorme hoeveelheid big data, waardoor de advertenties naadloos aansluiten op de gebruiker.

Het gevolg is dat adverteerders zeer afhankelijk zijn van Facebook en het platform daardoor ook in moeilijke tijden trouw blijven. Voor 2021 gaat de IEX Beleggersdesk uit van een WPA van $10,50. Dit leidt bij een beurskoers van $252 tot een K/W van 24. 

Of dit voldoende is om het aandeel ook op kopen te zetten, leest u in het onderstaande artikel. 

Basic-Fit

Basic-Fit sluit de week weliswaar 1,8% lager af, maar vandaag komt er maar liefst 8% bij. De sportschoolketen kwam met het opmerkelijke nieuws dat het aantal instromers in juli 70% hoger ligt dan in diezelfde maand een jaar geleden.

Dit betekent dat de leden die het afgelopen kwartaal zijn weggelopen grotendeels weer terugkomen. Het management van Basic-Fit verwacht daarom dat het ledenaantal in september alweer op hetzelfde niveau ligt als voor de coronacrisis.

De sportschoolketen profiteert van het feit dat het in vergelijking met concurrenten relatief veel jonge leden heeft. Dat is een voordeel, want jongeren zijn minder kwetsbaar voor het coronavirus. Zij vinden de weg naar de sportschool daarom sneller terug.

Waarom de IEX-Beleggersdesk vindt dat het aandeel Basic-Fit een groot opwaarts potentieel heeft, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes vliegen op en neer. Gisteren ging de Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier nog vijf basispunten onderuit, maar nu komen er alweer twee puntjes bij. Desalniettemin blijft een yield van -0,4% bijzonder laag.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

De lijstjes

 • AEX deze week: -3,3%
 • AEX deze maand: -2,7%
 • AEX dit jaar: -9,8%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -8,3%

Goud op all time high

Goud (+3,9%) is hot op dit moment. De zwakke dollar, het lage renteklimaat en de economische onzekerheden zorgen voor een perfecte cocktail. Ook de Bitcoin (+17,8%) gaat helemaal door het dak. Mijn complimenten aan de speculanten die het ritje hebben gepakt.

De DAX (-3,7%) laat daarentegen een behoorlijke veer. Er noteren binnen de Duitse hoofdindex veel fondsen die behoren tot de 'oude' economie. Deze liggen de laatste vijf handelsdagen zeer slecht.

  

Indices

AEX

Het rijtje stijgers is deze week dun gezaaid. Alleen Adyen (+4,6%) en Just Eat Takeaway (+2,1%) ontspringen de dans. Beide techbedrijven profiteren enorm van de coronacrisis. KPN (-8,4%) gaat daarentegen onderuit op een tegenvallende outlook.

Royal Dutch Shell (-8,4%) doet ook pijn aan de ogen. Bankanalisten waren te spreken over de cijfers van de oliegigant, maar daar denken beleggers duidelijk anders over. ASML (-7,1%) koelt verder af. Tegenvallende cijfers van Intel zorgen voor het nodige chagrijn.

AEX

AMX

Altice (+8,3%) wist de opbrengsten verrassend met 1% op te voeren. Ook de winstgevendheid viel mee. De kabelaar blijft echter last houden van een enorme schuldenberg. Dit maakt het aandeel extra risicovol.

WDP (+5,0%) liep in de aanloop van de halfjaarcijfers flink op. Terecht overigens, want de verwachtingen voor dit jaar zijn licht naar boven bijgesteld. Het logistieke vastgoedfonds profiteert als geen ander van de coronacrisis. Pharming (-14,0%) slaan we vandaag maar even over.

AMX

ASCX

Ordina (+14,9%) wist de winstgevendheid in het tweede kwartaal te verhogen. Dat is een puike prestatie voor een relatief cyclische onderneming. Ik heb echt spijt dat ik de aandelen zelf niet in portefeuille heb.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komend weekend schrijft Arend Jan voor Premiumleden de vooruitblik.  

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 10:50 ICT Group: Hoger bod ligt niet voor de hand
 2. 04 mrt Slotcall: Draai in in de markt 7
 3. 04 mrt Rooskleurige vooruitzichten voor Twitter

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 31 juli 2020 18:49
  KPN werd lager gezet op meevallende cijfers.
  Shell werd lager gezet op meevallende cijfers.
  De AEX bleef weer zwaar achter op de Yanks.
  Dat is het....

  Overigens vond Arend Jan vroeger een zwakkere euro ook slecht voor onze aandelen; valt allemaal onder de smoesjes waarom de Yanks het altijd beter doen dan wij....

  Men gebruikte het laatste halfuurtje van de vrijdagmiddag weer om de schade zo groot mogelijk te maken, misschien zullen de Yanks weer groen eindigen, wat wij dan maandag weer negeren...
 2. Raymon 31 juli 2020 19:55
  Beste Niels,

  Met interesse jouw stuk gelezen. Leuk dat je zo eerlijk bent over gemiste kansen (Ordina). Ik heb 1100 aandelen Ordina in portefeuille en ook nog op een gunstig moment gekocht. MAAR ... aandelen Shell gekocht op ongeveer 20 in de vaste veronderstelling dat ik een goede deal sloot. Tja, het kan verkeren. Wie had aan het begin van dit jaar gedacht dat een aandeel Shell 12 en nog wat waard zou zijn? Wij mensen zijn imperfecte wezens en nemen niet zelden betreurenswaardige beslissingen. Jouw aandelen BESI doen het vast beter.

  Een goed weekeinde toegewenst.

  Hartelijke groet,

  Raymon Tuin
 3. forum rang 4 mok 31 juli 2020 22:27
  quote:

  Brievenbus schreef op 31 juli 2020 21:48:


  En de Yanks al weer in het groen, ach ja, zoooooo voorspelbaar..

  Het is voor mij ook frustrerend om te zien hoe onze aandelen gewaardeerd worden in vergelijking met die uit de VS. Ook een aandeel als Unilever wordt structureel op sell of hold gezet, terwijl branche genoten met veel slechtere cijfers veel hogere aandelenkoersen hebben. Zo hebben ze ook structureel meer mogelijkheden voor overnames etc. Als KPN drie keer zo duur was geweest en geen dividend zou uitkeren, kunnen ze met aandelenuitgifte groeien, maar op deze manier staan ze met de rug tegen de muur. Veel Amerikaanse ICT bedrijven werken op die manier en kunnen wereldwijd dominant worden.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare