Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Shell kwakkelt de zomer in

TA: Shell kwakkelt de zomer in

Het klinkt als vloeken in de kerk, maar technisch blijft Royal Dutch Shell een kwakkelfonds.

Ik heb hier al eerder gezegd dat Royal Dutch Shell technisch niet interessant is. Zelfs niet nadat de koers YTD ruimschoots gehalveerd is. Op het hoogtepunt van dit jaar, in de eerste beursweek van januari, noteerde deze 'blue chip' nog €27,40.

Alleen al deze week daalde het aandeel ruim 6% in waarde. En in de maand juli bedroeg de koersschade ruim 11%. Dat zijn verliezen die zwaar op de AEX wegen. Niet voor niets zit de AEX in een negatieve spiraal.

Langetermijn-beleggers hebben helemaal niets te zoeken in dit aandeel. Maar ook speculanten  kunnen beter hun heil elders zoeken, of je zou het aandeel moeten shorten.

Op 31 januari was mijn oordeel 'afblijven' omdat oliegerelateerde aandelen technisch onder druk kwamen te staan. En in mei gaf ik aan dat deze oude dame nog niet uit de kou is.

Winstnemingen

Hieronder bespreek ik wederom het meerjarige, dus lange termijn, technische plaatje van Royal Dutch Shell. RDS is deze week opnieuw in problemen is gekomen, nu omdat de laatste bodem rond €13,44 is gebroken.

Het gehele technische plaatje van RDS ademt al het gehele jaar winstnemingen uit. Blijkbaar zijn er veel beleggers die er alsnog uit willen. Verder bekijk ik de het verloop van ruwe olie, aan de hand van de Light Sweet grafiek.

Overigens zijn er, ondanks de  correcties op de beurzen, nog steeds tal van koopwaardige en interessante aandelen, die er technisch prima blijiggen. Zo publiceert Tostrams elke dag de 5 potentiële winnaars.

Wellicht wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen?   Wordt dan lid van de Tostrams-club.  Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor €1 (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandse module van Tostrams. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Light Sweet Olie

De olieprijs (Light Sweet) is teruggekeerd naar de voormalige bodems uit 2019. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Dit noemen wij nu een bearish pullback.

Er ligt steun op $9,05 (de bodem van 24 april). De weerstand bevindt zich rond $42,50 (de bodem van 1 juli 2017).

Vooralsnog is het potentieel beperkt, tenzij de horde rond $42,50 overtuigend naar boven wordt gepasseerd. Deze horde ligt bovendien aan de bovenkant van de koersgap (het gat in de grafiek) van maart, een dubbele weerstand dus.

Ik kan er niets moois van maken. Technisch zit Light Sweet weer in de gevarenzone.


Sell Shell

Royal Dutch Shell is dit voorjaar afgeketst op de voormalige oude koersbodems uit 2009 en 2016. Deze voormalige steunlijn, die duidelijk te zien is op de meerjarengrafiek hieronder,  fungeert nu als nieuwe weerstand.

De laatste top rond €17,64 (gevormd op 12 juni), onder deze oude bodemlijn, valideert de uitermate zwakke conditie.

Het technische plaatje van Royal Dutch Shell sindsdien weet ook al niet te overtuigen. Dalende toppen in de afgelopen weken geven aan dat er nog verkoopdruk in de markt aanwezig is.

Blijf voorzichtig en houd er rekening mee dat de doorbraak en slotstand onder de steun van €13,44 die donderdag plaatsvond, verdere koersdalingen zal uitlokken.

Ik verwacht dat we de bodem van begin maart rond €10,30 dit jaar nog wel een keer gaan zien, als deze al niet gebroken gaat worden.

Voorlopig denk ik de Grand Old Lady van de Nederlandse beurs nog een tijdje achter de rollator blijft lopen.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (glooiende rode doorlopende lijn) laat een dalend verloop zien. Dit bevestigt de zwakke technische conditie.

 

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:20 AEX ondergaat correctie, technische schade financials is fors 91
 2. 18 jun EK, drankjes en vedettes: dit doen de koersen van Heineken, ING, Nike en Coca-Cola 143
 3. 16 jun Scherpt de Nasdaq 100 het eerdere koersrecord verder aan? 46

Reacties

372 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Shoryuken 31 juli 2020 08:53
  quote:

  Ole In het Berenbos schreef op 31 juli 2020 08:47:


  [...]

  Noem er eens twee!

  Gr


  De situatie nu en voorheen....

  Maar het ding is hij voorspelt niet echt hij beschrijft alleen de lijnen en waar we tussen zitten. Shell richting de oude low is een concrete. Laten we eens kijken of hij daar komende maanden gelijk in krijgt
 2. forum rang 4 createmonnie 31 juli 2020 09:10
  Behoorlijk wat stress op de markt als je koop en verkooporders mag geloven. De beleggers of de computer weet niet hoe snel zijn stukken weer wegmoeten, maar ze weten ook niet hoe snel die stukken teruggekocht moeten worden...

  Waar blijft de ECB, FED, BOJ, BOE met stimuleringsuitspraken. Trump laat je eens horen met een nieuwe cheque
 3. forum rang 9 bp5ah 31 juli 2020 09:17
  quote:

  createmonnie schreef op 31 juli 2020 09:10:


  Behoorlijk wat stress op de markt als je koop en verkooporders mag geloven. De beleggers of de computer weet niet hoe snel zijn stukken weer wegmoeten, maar ze weten ook niet hoe snel die stukken teruggekocht moeten worden...

  Waar blijft de ECB, FED, BOJ, BOE met stimuleringsuitspraken. Trump laat je eens horen met een nieuwe cheque

  Je krijgt eerst nog wat slechte macro's van de overkant, en stimulus, vaccinhoop, dat weten we zolangzamerhand wel, Sell the news.
 4. forum rang 4 createmonnie 31 juli 2020 09:37
  Het is wel gekke werk om weer vol de AEX te laten stijgen. De economische krimp zijn groot (gecorrigeerd), maar waar ik mij meer om zorgen maak, zijn die werklozen. Hoe wilt de overheid met een tekort van 390 miljard, al die uitkeringen blijven betalen.
  Op internationaal front is de werkloosheid ook extreem. Deze mensen zullen niet als vanouds spenderen. Zij zullen eerder sparen om hun basisbehoeften te kopen.
372 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links