Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Geen shortersmarkt

Slot: Geen shortersmarkt

Het goede nieuws kunnen we deze week aardig afstrepen tegen het slechte nieuws. Het is daarom niet zo gek dat de AEX (+0,7%) redelijk dicht bij huis blijft. Toch blijven we ver achter ten opzichte van de overige Europese indices.

De belangrijkste oorzaak is de tegenvallende kwartaalupdate van ASML (-4,5%). Vorige week profiteerde de chipgigant nog van koersdoelverhogingen van bankanalisten. De verwachtingen voor het tweede kwartaal waren daarom hoog gespannen.

Achteraf misschien wel te hoog gespannen. Zowel de omzet (€3,7 miljard vs €3,3 miljard verwacht) als winstgevendheid viel tegen, en dat uitgerekend op het moment dat ASML op een all time high koerst. Dit leidde tot de nodige winstnemingen.

Een verlies van 4,5% valt mee, maar met een indexgewicht van 15,4% is het aandeel wel verantwoordelijk voor een daling van 0,7% van de AEX. Anders was de hoofdindex deze week dus 1,4% hoger gesloten. De winstwaarschuwing van Heineken (-1,3%) helpt ook niet mee, al is de schade te overzien.

Optimisme houdt aan

De belangrijkste reden waarom het goede sentiment intact blijft, zijn de positieve testresultaten van Moderna. Het coronavaccin leidde bij alle 45 proefpersonen tot een robuuste immuunreactie. Daarnaast zijn deze mensen ook allemaal heel gebleven dus dat is een goed teken.

Echter, een testgroep van 45 is veel te klein om grote uitspraken te doen over de veiligheid en werking van het middel. Daarom is het nog veel te vroeg om ervan uit te gaan dat het middel ook goedgekeurd wordt.

Nieuw coronarecord in VS

Vooral de VS snakt naar een veilig goedwerkend coronamiddel, want gisteren werd er wederom een recordaantal coronabesmettingen op het bord gezet. Maar liefst 77.200 werden positief getest op corona en in vrijwel alle staten is sprake van een toename van het aantal coronagevallen.

Net als beleggers blijft de Amerikaanse President Donald Trump er ogenschijnlijk rustig onder. Hij zegt dat de stijging volledig wordt veroorzaakt door het hoge aantal tests. Hij zegt er het volgende over: 

"Think of this, if we didn’t do testing, instead of testing over 40 million people, if we did half the testing we would have half the cases,” the president said Tuesday evening. “If we did another, you cut that in half, we would have, yet again, half of that. But the headlines are always testing "

Het moet gek lopen wil deze quote niet leiden tot een verhitte discussie onder Amerikanen. Zeker omdat zijn Medisch adviseur Anthony Fauci precies het tegenovergestelde beweert. Hij zegt namelijk dat de VS niet meer in control is. Tja, beleggers lijken zich er niet druk om te maken.

Hetzelfde beeld zagen we eind februari en toen ging het binnen de kortste keren alsnog mis. De relatieve rust op de beurs kan dus van het een op het andere moment zomaar voorbij zijn. Het probleem is alleen dat het praktisch onmogelijk is om zo'n moment goed te timen.

Stimulerende centrale banken

De moeilijkheid zit hem nu in het feit dat centrale banken blijven stimuleren. Dat onderstreepte ECB-voorzitter Christine Lagarde donderdag nog een keer. Hoe aanlokkelijk de optisch hoge koersen ook zijn, shorten is en blijft een gewaagd spelletje.

Het mooiste voorbeeld om dit aan te tonen is de dotcombubbel. Internetaandelen verbrandden geld als water en waren peperduur. Toch gingen de koersen dag in dag uit steeds verder omhoog. Een ander voorbeeld is Tesla. Op $350 vond vrijwel iedereen het aandeel bizar hoog geprijsd, maar nu staat er $1.500. Als shorter moet je dan wel heel sterk in je schoenen staan om de stukken niet terug te kopen.

Daarnaast moeten shorters ook over een aardige bankrekening beschikken, want het valt niet uit te sluiten dat er de nodige shorters een belletje van hun bank of broker hebben gehad. Dan is het terugkopen of geld bijstorten. Er is niets zo erg om verplicht iets te moeten terugkopen wat noteert tegen bubbelprijzen.

Rentes

De bewegingen op de rentemarkt zijn vandaag beperkt. De Britse vergoeding op tienjaars staatspapier klimt twee basispunten naar 0,16%, maar dan hebben we het wel gehad.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

De lijstjes

  • AEX deze week: +0,7%
  • AEX deze maand: +2,3%
  • AEX dit jaar: -5,0%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -3,8%

Nasdaq blijft achter

Het is bijna niet voor te stellen, maar de Nasdaq (-2,2%) gaat een keer omlaag terwijl de overige beurzen de weg omhoog vinden. Dinsdag vond een bijzondere beweging plaats, namelijk dat de technologie-index binnen enkele uren een 2% winst zag veranderen in een verlies van dik 2%.

Vanaf die dag bleef de Nasdaq continu achter ten opzichte van de S&P500 (+1,0%) en Dow Jones (+2,3%). Verder doen de Britten (+3,2%) het goed en neemt de volatiliteit (-7,3%) op de financiële markten iets af. 

  

Indices

AEX

IMCD (+4,8%) profiteert van een koersdoelverhoging van Bank of America. Het aandeel werd met €20 opgewaardeerd naar €95. De distributeur van chemicaliën sluit zelfs op een all time high. Beleggers nemen alvast een voorschot op de cijfers van Philips (+4,5%). Komende maandag is het zo ver.

Akzo Nobel (+4,4%) kwam afgelopen maandag met een positieve coronaupdate langs. De bankanalisten duikelden over elkaar heen om het koersdoel te verhogen. Dat is altijd goed voor de koers. Technologie ligt daarentegen zwak. Just Eat Takeaway (-2,1%), Prosus (-2,2%) en ASMI (-0,7%) geven wat gas terug.

AEX

AMX

De bewegingen binnen de AMX zijn zeer beperkt. De grootste winnaar is OCI (+7,9%), maar een grote koerstrigger kan ik niet vinden. Air France-KLM wint 2,7% ondanks een verkoopadvies van Morgan Stanley. De kwartaalupdate van NSI (-6,7%) wordt niet goed ontvangen door de markt.

Toch waren de cijfers helemaal niet slecht. Ruim 90% van de huurinkomsten over het derde kwartaal zijn al ontvangen en het dividend van €2,16 wordt gehandhaafd. Het is vooral de vraag of het kantoorvastgoedfonds zijn huren over de lange termijn kan vasthouden. Bedrijven lijken steeds meer de voordelen van thuiswerken te zien en dan is er minder behoefte aan kantoorvastgoed.

AMX

ASCX

Binnen de ASCX is er slechts één positieve uitschieter. Van Lanschot Kempen wint 6,8% nadat de analisten van ABN Amro het aandeel op de kooplijst hebben laten staan. Wereldhave (-4,4%) staat helaas onderaan het lijstje. Komende woensdag zien we hoe groot de schade van de coronacrisis in het tweede kwartaal is geweest.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komende week schrijft Arend Jan voor Premiumleden de vooruitblik. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Goldfish1080 17 juli 2020 19:13
    Trump is van het padje en de belggers volgen zijn waanbeelden als cake. Dagrecords corona komen echt niet alleen door meer testen. Er zijn simpelweg enorm veel besmettingen en niets wijst er op dat dit op korte termijn gaat veranderen. Verder is een coronavaccin nog ver weg. Ik begrijp de manie op de beurs dan ook niet.
  2. forum rang 7 ff_relativeren 17 juli 2020 19:23
    Dag Niels,

    als je geen trigger kunt vinden voor de stijging van OCI, kijk dan eens in het AFM register Bestuurders en Commissarissen. Dan zie je dat familie Sawiris weer frequent aan het bijkopen is.

    Eigenaren die bijkopen op de beurs. En je ziet echt geen reden waarom de beurskoers stijgt ? Oke, we draaien de rollen even om ; jij bent de analist. Leg eens uit waarom er geen causaliteit zou zijn tussen kopende eigenaren en een stijgende beurskoers ?

    ;-)

    Beste Niels, wie weet kom je er komende week op terug. Ik kijk er met belangstelling naar uit. Voor nu : fijn weekend !
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links