Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Coronarecord en recordbeurs

Slot: Coronarecord en recordbeurs

Afgelopen week steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen naar een recordhoogte. Maar liefst 61.000 coronagevallen kwamen er gisteren in de VS bij. Beleggers lijken zich er niet druk om te maken. De AEX wint deze week 0,3% en de Nasdaq zet zelfs een nieuwe all time high op het bord.

Uiteraard worden de technologiefondsen aanzienlijk minder hard geraakt door de coronacrisis, maar een 23% hogere Nasdaq100 dit jaar is toch wel wat overdreven. Ok, Amazon en Microsoft profiteren van de situatie dat mensen nu meer thuis blijven, maar dat is geen reden voor een stand van 10.750 punten.

Giganten zoals Alphabet, Apple en Facebook zouden significant sneller zijn gegroeid op het moment dat de economie niet anderhalve maand op zijn gat lag. Anderzijds is de smartphone van Apple een eerste levensbehoefte en zijn adverteerders extreem afhankelijk van Google en Facebook.

Omdat deze bedrijven zich in crisistijd bewijzen, worden deze aandelen door beleggers misschien wel als 'veilig' beschouwd. Wellicht is dit een reden waarom beleggers een hogere prijs voor Big Tech willen betalen. De lage rente helpt overigens ook een handje.

Tesla: hoger, hoger hoger

De knaller onder de techfondsen is deze week Tesla. Daar waar vrijwel alle autobouwers door het putje gaan, gaat Tesla iedere dag omhoog. De technologische voorsprong op het gebied van elektrisch rijden leidt tot euforie onder beleggers.

Sowieso is duurzaamheid helemaal 'hot' op dit moment. Plaats een groene lening en u krijgt geld toe, in plaats van dat u rente moet betalen. In Amsterdam is Alfen (+11,0%) een exemplarisch voorbeeld.

Het bedrijf groeit enorm in de wereld van de smart grids en laadpalen. Tja, dan zijn de aandelen niet aan te slepen. Zelfs toen er een aandelenemissie werd aangekondigd ging het aandeel omhoog. Meer geld in het laatje betekent immers meer ruimte om te groeien.

Ik ben toevallig de analist van Alfen voor IEX Premium en twijfel of ik de recente rally moet aangrijpen om mijn advies naar beneden bij te stellen. Enerzijds opereert het bedrijf in een groeimarkt die zijn weerga niet kent, maar anderzijds is de waardering wel heel hard opgelopen. Lastig.

De zondige zeven

Daar waar technologie helemaal door het dak is gegaan, blijven Aegon, ABN Amro, ING, Randstad, ArcelorMittal, Unibail Rodamco en Royal Dutch Shell ver achter. Arend Jan noemt deze fondsen de zondige zeven, omdat het de beroerdste aandelen binnen de AEX zijn.

Het meest pijnlijke is dat deze fondsen dit jaar niet alleen keihard zijn afgestort, maar ook minder hard zijn hersteld. Vooral dat laatste is voor de meeste beleggers extreem irritant. Het onderstaande lijstje bewijst maar weer dat het niet verstandig is om blind de hardst gedaalde aandelen op te pikken.

Hoe verleidelijk ook: niet doen. Er is immers vaak een reden waarom die koersen zo zijn afgestort. Ok, er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Een leuk voorbeeld is ASMI dat halverwege maart eventjes 40% lager stond, maar ook Basic-Fit en Accell zijn vanaf de bodem aardig hersteld. Dit maakt de beurs ook zo leuk: er zijn namelijk altijd uitzonderingen. 

Rentes

De bewegingen op de rentemarkt zijn vandaag beperkt. De Zwitserse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt drie basispunten naar -0,48%, maar dan hebben we het wel gehad.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

De lijstjes

 • AEX deze week: +0,3%
 • AEX deze maand: +1,6%
 • AEX dit jaar: -5,6%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -4,3%

Goudprijs bijna op hoogste niveau ooit

Nog 2,5% erbij en goud zet een nieuwe all time high op het bord. De rente is laag, centrale banken smijten met geld en de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog lijkt op komst. Gunstigere omstandigheden voor goud bestaan er bijna niet.

De Europese indices blijven dicht bij huis. De positieve 'uitschieter' is de Belgische beurs met een plus van 1,1%. Ook de DAX (+0,8%) blijft goed liggen. Deutsche Post en SAP kwamen beide met een positieve update langs.

  

Indices

AEX

De techfondsen en de verzekeraars leiden de dans. ASMI (+5,0%) en ASML (+4,4%) profiteren van de goede cijfers van TSMC. Met name voor ASML is de Taiwanese halfgeleiderfabrikant een belangrijke klant. ASR (+4,7%) en NN Group (+2,9%) mogen van De Nederlandse Bank weer dividend uitkeren.

Aegon (+1,6%) mag dit ook, maar heeft nog de nodige probleempjes op te lossen. De nieuwe CEO Lard Friese zal dus iets minder happig zijn. Galapagos (-3,6%) is de grootste daler binnen de AEX, maar veel heeft het niet om het lijf.  

AEX

AMX

De uitslagen binnen de AMX zijn voor coronabegrippen uitermate beperkt. BAM (+4,5%) heeft sneller dan verwacht een nieuwe CEO kunnen aanstellen en herstelt daarom iets van de klappen van vorige week. Daarentegen doet Pharming (-8,5%) een stap terug, maar dramatisch is het allemaal niet.

AMX

ASCX

Alfen (+11,0%) gaat als een raket, maar dan hebben we het wel gehad binnen de ASCX. Vooral B&S Group (-6,2%) valt tegen. Het aandeel stortte in maart helemaal af en sindsdien is deze belegging dood geld gebleken. De IEX Beleggersdesk denkt dat daar binnenkort verandering in kan komen. 

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komende week schrijf ik exclusief voor Premiumleden de vooruitblik. 

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11 aug Slotcall: Het begin van een trendbreuk? 2
 2. 11 aug GBL: Historische discount 1
 3. 10 aug Slotcall: Spektakel binnen de AMX 5

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Dividend Collector 10 juli 2020 19:20
  Goudprijs bijna op hoogste niveau ooit
  Nog 2,5% erbij en goud zet een nieuwe all time high op het bord.


  In euro's misschien, maar in dollars hebben we nog wel even te gaan. Al ben ik ervan overtuigd dat dit record de komende maanden ook gaat sneuvelen. En zilver daarna in de overtreffende trap.
 2. mok 10 juli 2020 19:52
  Dankzij de Nederlandse subsidie pot zullen er weer heel wat Tesla’s verkocht worden. En dat zonder dat er extra groene energie tegenover staat, dus de kolencentrales moeten weer extra verbranden. De auto en gebruiker slurpen extra data, waardoor 5G nodig wordt en CO2 uitstoot niet meer te houden is. Elon lacht er om en schiet nog eens een extra raketje in een baan om de aarde. Op zich een prima ondernemer, die Elon, die handig gebruik maakt van de kansen en misplaatste milieugekte die er heerst, maar wel jammer dat ik op kosten gejaagd wordt omdat ik van het gas af moet (waardoor kolencentrales nog harder moeten draaien). U snapt dat ik gefrustreerd ben omdat ik veel te vroeg mijn aandelen Tesla verkocht heb. Maar ook vanwege de idiote subsidie op auto’s waar ik weer niks aan heb en het milieu al helemaal niet.
 3. Sebasssss 10 juli 2020 22:44
  quote:

  mok schreef op 10 juli 2020 19:52:


  Dankzij de Nederlandse subsidie pot zullen er weer heel wat Tesla’s verkocht worden. En dat zonder dat er extra groene energie tegenover staat, dus de kolencentrales moeten weer extra verbranden. De auto en gebruiker slurpen extra data, waardoor 5G nodig wordt en CO2 uitstoot niet meer te houden is. Elon lacht er om en schiet nog eens een extra raketje in een baan om de aarde. Op zich een prima ondernemer, die Elon, die handig gebruik maakt van de kansen en misplaatste milieugekte die er heerst, maar wel jammer dat ik op kosten gejaagd wordt omdat ik van het gas af moet (waardoor kolencentrales nog harder moeten draaien). U snapt dat ik gefrustreerd ben omdat ik veel te vroeg mijn aandelen Tesla verkocht heb. Maar ook vanwege de idiote subsidie op auto’s waar ik weer niks aan heb en het milieu al helemaal niet.


  De tesla valt helemaal niet onder de nieuwe 'subsidiepot' waar je het over hebt. 'Te duur' :). Mocht je toch interesse hebben voor een elektrische auto aangedreven op kolen, biomassa, kernenergie of gas, zie: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringsw... Fijn Weekend!
 4. forum rang 4 Ronald Engels 11 juli 2020 03:38
  Niels Koers,
  Vraag, hoe serieus zijn de beoordelingen van overheden, USA, of iemand wel of niet slachtoffer is van het Corona-Virus?

  Zijn de Test-data beoordelingen overheden en ziekenhuizen wel echt betrouwbaar, of is ook dit weer een politiek welles/nietes machtspel?

  M.v.g.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare