Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De markt verslaan is een keuze! Nou, mooi niet dus

De markt verslaan is een keuze! Nou, mooi niet dus

Als u een zaaltje beleggers vraagt wie ieder jaar consequent de markt verslaat, gaan er (veel) vingers de lucht in. Of het zo is... en wat doet u dan eigenlijk in dat zaaltje, als u zo goed bent? De 3% kosten plus 20% performance fee-club bakt er in elk geval niets van, zoals ik hedge funds altijd noem.

Met 3% kosten plus 20% performance fee is dat als fondsmanager geen probleem, daar rijd je Ferrari van. Voor de klant wel, leergeld voor eigen greed. Als u googelt weet u snel dat u met het gemiddelde hedge fund nooit de markt verslaat. Geldt ook voor beleggingsfondsen en bij trackers staat het zelfs in de folder.

Sowieso, wat is het nut van de markt verslaan, behalve dat het uw ego kietelt? Nou geef ik grif toe dat dit een zalig gevoel kan zijn, maar ik denk dat de meesten van ons aan de beurs zitten om een bepaald doel te bereiken: pensioen, (tweede) huis, studie kinderen, eigen zaak beginnen, dure auto of wat dan ook.

Het gaat erom dat u dit bereikt binnen de door uw gestelde termijn en met dito risico en kosten. Als u dan ook nog de markt verslaat is het helemaal leuk. En ach ja, die hedge funds. Als u ieder jaar al met 3% plus 20% achterstand begint, wordt het in ieder geval moeilijker om zelfs maar uw doelen te halen.

Om over de markt verslaan maar te zwijgen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 16:30 Vergeet Nasdaq 100. Nasdaq Internet, dat is het
  2. 15:10 Waarom goud zo verleidelijk is 2
  3. 14:55 Arcadis' Peter Oosterveer zegt...

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare