Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De AEX, de winsten en... een eerste zwaluw?

De AEX, de winsten en... een eerste zwaluw?

(AJK) Over precies een week verhapstukken we de H1-cijfers van ASML. U weet het, als het goed is tenminste, dat u hier niet al te veel van moet verwachten. Vooral Q2 vergeten we héél snel, maar hoe moet het met H2? Ik kan me niet voorstellen dat veel bedrijven een gedetailleerde juich-outlook afgeven.

Als ik de AEX versus de huidige verwachtingen voor 2020 neem, zie ik echter een eerste zwaluw. Of de soep wordt wat minder heet... Noem het een green shoot, want moet u zien hoe vooral die torenhoge waardering meteen punten terug moet. Het is echt een zwaluw, maar wel de grootste uptick sinds eind 2018.  


Dat is deze week gebeurd, want zondag maakte ik dezelfde grafiek nog. Het blauwe, groene en rode lijntje hebben een varkensstaartje omhoog gekregen.


Hier is de AEX terug tot de beruchte zomer 2000, toen de index 700 aantikte. Strikt genomen is de index nu duurder dan toen. Alleen, toen haalden met name de techbedrijven in de index amper omzet omdat ze veel praatjes, maar weinig business hadden. Nu is er een omzet- en winstdip door een gezondheidscrisis.

Als het goed is, ebt dat weg, hoewel er altijd bedrijven zijn die blijvende schade hebben, of zelfs het loodje leggen. Daar staat tegenover dat er ook concerns zijn die profiteren en een groei-boost laten zien. En dan weet u nog niet wat de beurs ermee doet. Zie de AEX 2007 en begin 2008. Niet duur? Wel een dikke krach.

Tot slot nog een discussiepunt:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 11:55 Omdat het moet: goud vs aandelen
 2. 11:25 Dit olieverhaal kan toch niet waar zijn?! 1
 3. 10:20 TikTok is niet Chinees, maar 'gewoon' Kaaimans

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Mr_Baldy 8 juli 2020 14:53
  het is en blijft wachten op de eerst winstwaarschuwingen, ik kan me bv niet voorstellen dat bv een Heineken zijn winst op pijl kan houden terwijl wereldwijd alle restaurants, cafe's voor 3 maanden gesloten zijn geweest. om maar een voorbeeld te geven. ook de auto industrie heeft behoorlijk lang stil gelegen en dat moet toch ook in de cijfers te zien zijn lijkt mij. Maar ik ben maar een simpele ziel die het waarschijnlijk niet snapt, de beurs is al tijden geen echte afspiegeling meer van de economie, wordt hoog gehouden door instanties die zich helemaal niet met de beurs zouden moeten en mogen bemoeien, thans niet als je zegt een vrije markt na te streven. ben benieuwd wanneer dit op pompen van de beurzen eens wordt afgestraft, maar dat denk ik eigenlijk al sinds QE 2008 zolang men het volk nog weet te overtuigen dat dit zo goed is zal het voorlopig wel zo blijven, gezond is het niet
 2. Remykat 8 juli 2020 15:25
  Beste Mr Baldy, helemaal met u eens, is gewoon een ongezonde situatie die duurt zolang het kan.
  Kan mij niet voorstellen dat dit nog lang zal duren, maar wie ben ik. FED en ECB houden de boel omhoog

  Al maanden roep ik, dit gaat een keertje fout, en heeft mij ok al aardig wat geld gekost.
  Goud en hopelijk binnenkort zilver gaan mijn portefeuille redden?
 3. forum rang 4 Mr_Baldy 8 juli 2020 15:31
  quote:

  Koopje schreef op 8 juli 2020 15:25:


  Er is geen echt alternatief voor al dat geld dat rendament zoekt.


  wat dacht je van gewoon even niet kopen en wachten tot koersen weer normaal zijn en dan je geld er in stoppen, wat er vaak wordt vergeten is dat even niet te beleggen in aandelen ook beleggen is.
  Ik proef nu toch een soort greed in de markt en het idee dat het niet meer fout kan gaan. gevaarlijke combinatie. maar ik zal het vast wel weer mis hebben
 4. TW82 8 juli 2020 17:11
  quote:

  Mr_Baldy schreef op 8 juli 2020 14:53:


  het is en blijft wachten op de eerst winstwaarschuwingen, ik kan me bv niet voorstellen dat bv een Heineken zijn winst op pijl kan houden terwijl wereldwijd alle restaurants, cafe's voor 3 maanden gesloten zijn geweest. om maar een voorbeeld te geven. ook de auto industrie heeft behoorlijk lang stil gelegen en dat moet toch ook in de cijfers te zien zijn lijkt mij. Maar ik ben maar een simpele ziel die het waarschijnlijk niet snapt, de beurs is al tijden geen echte afspiegeling meer van de economie, wordt hoog gehouden door instanties die zich helemaal niet met de beurs zouden moeten en mogen bemoeien, thans niet als je zegt een vrije markt na te streven. ben benieuwd wanneer dit op pompen van de beurzen eens wordt afgestraft, maar dat denk ik eigenlijk al sinds QE 2008 zolang men het volk nog weet te overtuigen dat dit zo goed is zal het voorlopig wel zo blijven, gezond is het niet  Ik ben het over het algemeen met je dagelijkse posts/reacties (bij verschillende nieuwsberichten en columns) eens, maar ik ben er zelf maar mee gestopt mijn verbazing dagelijks te posten, want het blijft toch maar doorgaan dag na dag. Ik verwacht nog steeds een correctie, maar hou toch ook steeds meer rekening ermee dat ie gewoon niet komt, of dat nou terecht is of niet. Zelfs bij de cijferpublicaties heb je gewoon wederom kans dat beleggers gaan zeggen, heel slechte cijfers en ingestorte winst, maar dat was al verwacht. Gaat men wellicht wederom zogenaamd vooruit kijken, want er wordt wat vooruit gekeken (zogenaamd) op het moment. Dus tja, ook bij veel slechte cijfers en teruggelopen winsten en misschien zelfs ook nog niet eens heel positieve vooruitzichten, zal het me niet eens meer verbazen als beleggers ook dat nog maar negeren of voor lief nemen.
 5. forum rang 4 Ikkenietweten 9 juli 2020 17:37
  quote:

  TW82 schreef op 8 juli 2020 17:11:


  [...]

  Ik ben het over het algemeen met je dagelijkse posts/reacties (bij verschillende nieuwsberichten en columns) eens, maar ik ben er zelf maar mee gestopt mijn verbazing dagelijks te posten, want het blijft toch maar doorgaan dag na dag. Ik verwacht nog steeds een correctie, maar hou toch ook steeds meer rekening ermee dat ie gewoon niet komt, of dat nou terecht is of niet. Zelfs bij de cijferpublicaties heb je gewoon wederom kans dat beleggers gaan zeggen, heel slechte cijfers en ingestorte winst, maar dat was al verwacht. Gaat men wellicht wederom zogenaamd vooruit kijken, want er wordt wat vooruit gekeken (zogenaamd) op het moment. Dus tja, ook bij veel slechte cijfers en teruggelopen winsten en misschien zelfs ook nog niet eens heel positieve vooruitzichten, zal het me niet eens meer verbazen als beleggers ook dat nog maar negeren of voor lief nemen.


  K/W van meer dan 100 is het nieuwe normaal.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 565,81 12:47
  +7,87
  +1,41%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare