Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beursexperts zijn somberder dan ooit

Beursexperts zijn somberder dan ooit

Hoewel juni wederom een prima beleggingsmaand was, zijn beursexperts somberder dan ooit. Nog geen 15% ziet het positief in voor deze maand en voor de langere termijn is de uitslag zelfs nog nooit zo negatief geweest. Dat blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van strateeg Corné van Zeijl van Actiam.

Ook bij de vorige peiling waren de pessimisten in de meerderheid. Deze sombere visie bleek achteraf onterecht. De AEX-index liep met maar liefst 5,1% op. Het tweede kwartaal kan hiermee de geschiedenisboekjes in als een uitstekende beleggingsperiode, gelet op de koersstijging van 15,8% voor de AEX (en inclusief dividend zelfs 16,9%).

Het verlies voor dit kalenderjaar is hiermee nagenoeg weggesmolten, ondanks de slechte economische vooruitzichten.

"Timing blijkt erg moeilijk", concludeert Van Zeijl. "Er wordt al drie maanden een correctie verwacht, en al drie maanden gaan de koersen omhoog."

Verwachtingen juli: somberheid troef

"Mr. Market maakt beleggers bescheiden", schrijft Van Zeijl in een toelichting op de prognose voor juli. Nog steeds is meer dan de helft van de deelnemers pessimistisch gestemd. Het aantal optimististen daarentegen is verder gedaald naar nog geen 15%.

Hiervoor is een lange lijst aan verklaringen aan te voeren, aldus Van Zeijl. De 67 beursexperts die de vragenlijst hebben ingevuld zijn vooral bang voor een mogelijke verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en andere geopolitieke conflicten.

Ook wordt gevreesd voor een mogelijke terugval van het sentiment onder de techbedrijven. Daar is de AEX-index gevoelig voor. Want vijf techbedrijven - ASML, ASMI, Adyen, Prosus en JustEat TakeAway - zijn samen goed voor een weging van maar liefst 30% binnen de AEX-index, zo rekent Van Zeijl voor.

Dat is volgens hem ook de reden waarom de AEX-index het een stuk beter doet dan de Europese aandelenindices. Zo heeft onze hoofdindex de MSCI Europe index dit jaar met maar liefst 8% verslagen. Vooral tussen half maart en half april bouwde de AEX een voorsprong op.

De stemming onder de beursexperts voor juli is als volgt:

 • 14,9% is optimistisch (dat was vorige maand 21,7%)
 • 28,4% is neutraal (tegen 26,7% vorige maand)
 • 56,7% is pessimistisch (was 51,7%)
 • Saldo: -41,8%.

Verwachtingen langere termijn: somberder dan ooit

De verwachtingen voor de komende zes maanden wijken niet veel af van die voor juli. Maar liefst 55% denkt dat de AEX het jaar een stuk lager zal uitluiden dan het huidige niveau. Deze uitslag is nog nooit zo negatief geweest sinds de start van deze enquête, in 1999.

Ook hier wordt met de vinger naar de techsector gewezen. Een analist met een lange staat van dienst bracht de 'Nifties-Fifties' uit de jaren zeventig in herinnering. "Toen werd de markt ook geleid door een aantal (50) bedrijven die altijd maar door zou groeien. Maar dat verhaal is in tranen geëindigd", vertelt Van Zeijl. Hij wijst erop dat het toen wel een decennium duurde voordat dat het “Nifty-Fifty”-effect volledig uit de markt was gestroomd.

Dit zijn de verwachtingen voor de langere termijn:

 • 13,4% is optimistisch (dat was vorige maand nog 18,3%)
 • 31,3% is neutraal (tegen 33,3% vorige maand)
 • 55,2% is pessimistisch (dat was 48,30%)
 • Saldo: -41,8

Speciale vraag over Amerikaanse economie

De speciale vraag ging ditmaal over de Amerikaanse economie. De vraag luidde: Welke factor zal het grootste effect op de Amerikaanse economie krijgen in het komende halfjaar?

De antwoordmogelijkheden waren:

 • De verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump
 • De tweede coronagolf
 • Het mogelijk aflopen van de steuncheques eind juli
 • Oplaaien van onlusten
 • Iets anders...

De experts zijn duidelijk het meest bevreesd voor de effecten van een mogelijke tweede coronagolf. Dat is misschien niet zo vreemd, gelet op de forse toename van het aantal besmettingen met covid-19 in de afgelopen dagen. Maar liefst 44% van de respondenten koos voor dit antwoord.

Op de tweede plaats staat de verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump. Het belooft een heftige strijd te worden, met een ongekende hoeveelheid moddergooien, zo voorspelt Van Zeijl. Ook een mogelijke handelsoorlog zit veel experts niet lekker.

Aandelenkeuzes juni

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hebben de deelnemers van de vorige peiling het eraf gebracht?

In tegenstelling tot in mei waren de aandelenkeuzes voor juni niet zo denderend, concludeert Van Zeijl. Per saldo zijn de topaandelen 3,8% in waarde gestegen. Dat lijkt mooi, maar steekt een beetje bleekjes af tegen de stijging van de AEX met 5,1%.

De flopaandelen waren overigens precies in lijn met de index. Een fictief long/short-fonds zou dus 1,4% hebben verloren.

Toppers juni Rendement Floppers juni Rendement
Royal Dutch Shell +1,5% Adyen +9,5%
Galapagos -4,5% ArcelorMittal +8,9%
Ahold Delhaize +6,4% ASML +11,6%
ING +6,8% ABN Amro +6,3%
Prosus +10,9% Randstad +5,1%
Unilever +1,6% Just Eat Takeaway -4,9%
    Heineken -0,5%

Keuzes juli

Dan de keuzes voor juli. Just Eat Takeaway neemt een hoge positie in bij de toppers. Veel experts denken dat de maaltijdbezorger het met de overname van GrubHub wel goed zal doen, ondanks dat concurrent UberEats met een prijzenoorlog in New York dreigt. Maar er zijn ook beleggingsspecialisten die er twijfels bij hebben.

Bij de flopaandelen staat Adyen fier bovenaan. De experts vrezen niet dat de malaise rond Wirecard impact gaat hebben op de koers van Adyen. Ze lijken eerder bevangen door hoogtevrees, nu de koers van het aandeel zo fors is opgelopen: in het tweede kwartaal is de beurswaarde met maar liefst 45% omhoog geschoten.

ArcelorMittal prolongeert zijn positie bij de floppers. "Dat aandeel lijkt het nooit goed te kunnen doen bij de professionals", oordeelt Van Zeijl.

Toppers juli Saldo Floppers juli Saldo
Galapagos 8 ArcelorMittal -9
Just Eat Takeaway 6 ABN Amro -6
NN Group 4 Adyen -5
Ahold Delhaize 3 ASML -4

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 07 aug TTW: Open brief aan Aat van Herk 15
 2. 05 aug Twintigers pakken weer leidende positie
 3. 04 aug Experts blijven somber over augustus 2

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Mr_Baldy 3 juli 2020 13:01
  wie zijn deze "experts" de form lezers hier ;), iedereen weet diep van binnen dat deze stijgen nooit lang stand kan houden, maar je kan tegenwoordig beter maar mee gaan met de gekte of aan de kant blijven. Als er een draai komt zal het wel weer snel gaan, volume is laag en er zal toch eens winst genomen moeten worden lijkt mij. Ad nooten gaf vandaag aan dat VS dow en nas op het punt staan een top te zetten en dat het hem niet zou verbazen de draai volgende week plaats gaat vinden. Ben erg benieuwd wat hier van gaat uitkomen.
 2. LynnB 3 juli 2020 14:39
  Zijn we niet allemaal expert ? Dit staat in het artikel over de experts:

  "Ook bij de vorige peiling waren de pessimisten in de meerderheid. Deze sombere visie bleek achteraf onterecht. "

  Laat ik nu net verwacht hebben voor vorige maand dat het ging stijgen. Ik denk erover ook zo'n website te beginnen . Belangrijkste wat je moet kunnen is lullen en geld ontvangen natuurlijk.
 3. Mr Greenspan 6 juli 2020 21:13
  quote:

  LynnB schreef op 3 juli 2020 14:39:


  Zijn we niet allemaal expert ? Dit staat in het artikel over de experts:

  "Ook bij de vorige peiling waren de pessimisten in de meerderheid. Deze sombere visie bleek achteraf onterecht. "

  Laat ik nu net verwacht hebben voor vorige maand dat het ging stijgen. Ik denk erover ook zo'n website te beginnen . Belangrijkste wat je moet kunnen is lullen en geld ontvangen natuurlijk.


  Wie bepaalt eigenlijk dat zij expert zijn? Of wordt iedereen die zich beroepsmatig met analyses over de beurs bezig houd, automatisch als expert gekwalificeerd?
 4. Met Effekt 10 juli 2020 05:02
  Als jij over langere tijd kijkt zie je dat de "experts" niet eens de AEX kunnen bijhouden. Ik heb wat beleggingsfondsen in voornamelijk tech en sta dit jaar op +15%. Tech want dat heeft weinig last van de lockdown, zijn vaak schuldenvrij en kunnen snel capaciteit op- en afschalen. Daarnaast zijn sommige tech bedrijven haast monopolist (minstens 1.5x groter dan #2) wat altijd goed is voor de winstmarge (ASML, Amazon, FB, Microsoft).
  Ook van een 2e Corona golf zullen ze weinig last hebben.
18 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare