Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Positieve draai

Slotcall: Positieve draai

De AEX (+0,5%) koerste rond lunchtijd zo'n 1% in het rood, maar door positieve testresultaten over een mogelijk coronavaccin van Pfizer draaide het sentiment. 

De farmaceut meldde dat alle 24 patiënten die meededen aan de studie twee keer zoveel antilichamen ontwikkelden als de 'gewone' coronapatiënten die zijn hersteld van het coronavirus. Daarnaast zouden de bijwerkingen redelijk beperkt zijn. Sommige patiënten zouden alleen een beetje koorts hebben.

Deze maand begint Pfizer met een fase 2-onderzoek en aan deze studie gaan zo'n 30.000 mensen deelnemen. Tenminste, dat is de bedoeling. Mocht alles meezitten dan heeft het bedrijf aangegeven de productie van het vaccin op te kunnen voeren naar 100 miljoen aan het einde van het jaar.

Volgend jaar doet Pfizer er een stapje bovenop en moeten er 1,2 miljard vaccins zijn ontwikkeld. Het bericht kwam uit rond 14.15 uur en toen zagen we de markten een aardige rit maken.

Bizar ADP-banenrapport

Het ADP-banenrapport over de maand juni lijkt op het eerste oog flink tegen te vallen. Er werd gerekend op een toename met ruim 3 miljoen arbeidsplaatsen, maar de teller bleef steken op 2,4 miljoen. Echter, het aantal banen over de maand mei werd met 5,8 miljoen naar boven bijgesteld!

Het moet nog even op mij inwerken, want hoe heeft dit in vredesnaam kunnen gebeuren? Vorige maand werd er over de maand mei nog een verlies van 2,8 miljoen arbeidsplaatsen gemeld, maar in werkelijkheid zijn er 3 miljoen bijgekomen. Tja, waarschijnlijk heeft iemand een rekenmachine laten vallen.

Meevallende inkoopmanagersindices

Wat het sentiment ook goed deed, waren de beter dan verwachte inkoopmanagersindices voor de industrie. Ik heb de drie belangrijkste PMI's voor u op een rij gezet.

  • Duitsland: 45,2 (verwacht 44,6)
  • Frankrijk: 52,3 (verwacht 52,1)
  • Verenigde Staten: 52,6 (verwacht 49,5)

Een belangrijke opsteker is de Amerikaanse ISM-index die onverwacht boven het neutrale niveau van 50 uitkomt. Dit gaf de beurs om 16.00 uur nog een extra steuntje in de rug.

Rentes

Er waait vandaag een wervelwind op de rentemarkt. De positieve inkoopmanagersindices in combinatie met het goede nieuws over een potentieel coronamedicijn leiden tot fors hogere rentes. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt zeven basispunten op naar -0,24%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,5% omhoog en daarmee doen we het aanmerkelijk beter dan de Fransen (-0,3%) en Duitsers (-0,5%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 4,7% omlaag en noteert 28,8 punten. 
  • Wall Street koerst ongeveer 0,4% hoger. Positieve uitschieter is de Nasdaq met een winst van 0,7%.
  • De euro klimt 0,3% noteert 1,127 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-1,1%) koelt na een series records wat af.
  • Olie: WTI (-0,2%) en Brent (+0,8%) blijven dicht bij huis.
  • Bitcoin stijgt 0,7%.

Het Damrak

  • Binnen de AEX zien we nieuwe all time highs voor Adyen (+1,4%) en DSM (+1,0%).
  • IMCD (-0,4%) weet niet te profiteren van een koersdoelverhoging van HSBC. Het koerdoel wordt met €16 opgekrikt naar €76, maar het advies blijft gehandhaafd op Houden.
  • Prosus (-0,0%) wil graag de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood kopen. Just Eat Takeaway heeft een belang van 33% in iFood en dit zou een waarde hebben van €750 miljoen tot €1 miljard.
  • Credit Suisse vreest een beroerd tweede kwartaal voor Altice (+2,7%). Desalniettemin handhaaft de Zwitserse zakenbank de verwachting dat de vrije kasstroom in 2022 met €1 miljard toeneemt. Daarom blijft het Houdadvies gehandhaafd en het koersdoel op €4.
  • PostNL (+1,4%) profiteert van meevallende kwartaalcijfers van Fedex (+14,3%).
  • Basic-Fit (-2,6%) geeft de winst van gisteren grotendeels uit handen. De NOS kwam met een artikel langs over sporters die de sportschool links laten liggen en zich vanaf nu thuis in het zweet werken.
  • Zoals verwacht schrapt Sligro (-0,2%) definitief het dividend over 2019. Een kleine tegenvaller is de verwachting dat het herstel pas wordt ingezet in de tweede helft van 2021. Toch blijft het aandeel vandaag aardig overeind.
  • Ajax (+1,7%) heeft al zijn 41.000 seizoenskaarten voor het komende voetbalseizoen verkocht. Als een grote verrassing komt deze mededeling niet, omdat er bij Ajax al enige tijd een wachtrij geldt. Mensen die hun seizoenskaart voor een jaar zouden opzeggen, hebben niet de garantie dat zij het seizoen erna hun vaste plek weer opnieuw kunnen innemen.

Adviezen

  • IMCD: naar €76 van €60 en houden - HSBC
  • Prosus: naar €97 van €87 en kopen - Barclays
  • Royal Dutch Shell: naar €18 van €20 en kopen - Insinger Gilissen
  • Royal Dutch Shell: naar €20 van €21,15 en kopen - Goldman Sachs

Agenda

2 jul Event Consensus
09:00   IMCD notering €0,90 ex-dividend  
11:00   EU werkloosheidspercentage mei 7,6%
14:30   VS jobless claims  
14:30   VS Non-Farm Payrolls jun 3M
14:30   VS werkloosheidspercentage jun 12,2%
14:30   VS loongroei jun 8,5%
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links