Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

"Ik worstel met duurzaam beleggen"

"Ik worstel met duurzaam beleggen"

(AJK) Ein-de-lijk gewoon een tegengeluid. Verfrissend. En stof tot nadenken. Gewoon nadenken zelfs! Want, zoals voormalige ABN Amro'er Han de Jong schrijft:

Het is vooral te doen om politiek-correct te zijn. De vrees om in het beklaagdenbankje van een of andere actiegroep te komen, zit diep. 

Eén vraag Han: had je dit ook geschreven als je nog bij ABN Amro in dienst was geweest? Ik weet bijna wel zeker van niet, zo groot is de druk anno nu om de neus in de verplicht juiste richting te hebben. Desondanks hulde voor Han, die bij mijn weten als eerste grote beleggingsnaam vraagtekens plaatst.

Ik ben het helemaal eens met Han: beleggen doe ik zelf voor rendement en stemmen doe ik voor een betere wereld. Die twee houd ik gescheiden. Verder moet u vooral lekker zelf weten waar u in belegt en dat kan tegenwoordig prima. Producten, kleuren en smaken voor alles en iedereen zijn er in overvloed.

Heerlijk verhaal van Han, hij heeft het mooi opgeschreven, ik kan eindeloos citeren. Over de verplichte winkelnering bij pensioenfondsen, mijn idee. De diversiteit is ver te zoeken. Alle deelnemers krijgen zelfde pak en portfolio aangemeten, of u nou wil of niet.

Game, set & match:

Amen. MVB is trouwens maatschappelijk verantwoord beleggen. Er staat niet in de wet dat dit verplicht is.

Behalve de principiële zaak is er ook nog een praktische, maar die hoef ik u hier op IEX niet uit te leggen. Want die duurzaamshype - over tien jaar hoort u hier niemand meer over en worden denk ik de eerste windmolen- en zonneparken alweer gesloopt - brengt kansen met zich mee. Contrair zijn bijvoorbeeld.

Koop juist dat wat de pensioenfondsen en duurzame fondsen laten liggen. Zie hier sex, drugs and rock & roll fonds Vitium Global, voorheen het Vice Fnd. Dat belegt in alles waar u pensioenfonds meer in mag beleggen, zeg maar. Verhip, zelfs onze zonden leggen het nu op de beurs af tegen technologie. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 17 mei Rentes, Alfen en heb je nou wel of geen bitcoin meer, Elon?
 2. 16 mei Spannend! Inflatie, rente, winsten (!), waarderingen en Heleen
 3. 14 mei Veel dividend en dogecoin steelt show 6

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Kees1 1 juli 2020 16:54
  Als je het hebt over die voorbeelden van Boeing en Airbus en, iets breder, de wapenindustrie. Wie zijn de grote klanten van de wapenindustrie? Dat zijn onze regeringen. Wanneer je iets wilt doen aan 'wapens' moet je dat tot uitdrukking laten komen in je stemgedrag volgend jaar maart. Pensioenfondsen moeten maar een ding doen en dat is zoveel mogelijk rendement halen voor de deelnemers.
 2. KeynesianEconomics 1 juli 2020 19:17
  Als we alleen zouden beleggen voor rendement, zoals een aantal hier suggereren. Dan zouden we oa nog steeds in de (zeer) lucratieve landmijnen beleggen. Deze koop ik privé niet en dienen verder ook geen ander nuttig doel. Het is triest dat er activisme nodig is om af te dwingen dat we hiermee stoppen. En ja, het moreel kompas en de ESG agenda van beleggingsinstellingen is nog in ontwikkeling, moet van ver komen en is nog niet uit-gebalanceerd.

  Allemaal geen redenen om dan maar niets te hoeven doen.
 3. Dochollywood 1 juli 2020 19:46
  quote:

  KeynesianEconomics schreef op 1 juli 2020 19:17:


  Als we alleen zouden beleggen voor rendement, zoals een aantal hier suggereren. Dan zouden we oa nog steeds in de (zeer) lucratieve landmijnen beleggen. Deze koop ik privé niet en dienen verder ook geen ander nuttig doel. Het is triest dat er activisme nodig is om af te dwingen dat we hiermee stoppen. En ja, het moreel kompas en de ESG agenda van beleggingsinstellingen is nog in ontwikkeling, moet van ver komen en is nog niet uit-gebalanceerd.

  Allemaal geen redenen om dan maar niets te hoeven doen.


  Dat jij het persoonlijk niet doet is prima, zelfs heel goed. Het punt van dit artikel is dat pensioenfondsen voor een grote groep mensen beleggen met een heterogene set aan waarden. Deze zijn dus subjectief. De een vindt kernwapens prima ter bescherming tegen andere kernmogendheden, de ander wil er niks mee te maken hebben. De een vindt fossiele brandstoffen de komende jaren noodzakelijk om energie voor iedereen toegankelijk te houden , de ander wil ze het liefst zo snel mogelijk de wereld uit hebben. Als je als pensioenfonds die keuzes gaat maken voor je klanten dring je ze als het ware normen en waarden op en ontneem je ze rendement. Ik kan me voorstellen dat je niet belegt in bedrijven die illegale dingen doen, maar dat het daar ook bij blijft. De ESG agenda is dan voor de individuele belegger of een beleggingsfonds en met name het parlement.
 4. forum rang 6 !@#$!@! 1 juli 2020 23:18
  "Het is vooral te doen om politiek-correct te zijn. De vrees om in het beklaagdenbankje van een of andere actiegroep te komen, zit diep. "

  - Het cynisme straalt er van af. Alsof er geen mensen zouden zijn die het gewoon prettig vinden om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een betere wereld. Wat een kul-argument zeg.
 5. Woudsehoeve 2 juli 2020 12:33
  "Want die duurzaamshype - over tien jaar hoort u hier niemand meer over en worden denk ik de eerste windmolen- en zonneparken alweer gesloopt" (ongefundeerde bewering, journalistiek gezien erg dom)

  Echt serieus ??? Heb je er nu nog helemaal niks van begrepen?
  "Wat als global warming een hoax is en we voor niks een betere wereld creëren?"

  Duurzaam is gewoon de nieuwe normaal, olie fondsen verliezen (weten ze zelf ook, kijk maar naar de afschrijvingen) Die verkopen straks alleen nog wat olie voor de productie van plastic en smeer middelen. Alle niet duurzaam opererende bedrijven worden naar het straf bankje verwezen, hun producten worden niet meer geaccepteerd, dat zie je nu al duidelijk gebeuren.

  Dus ja de hype is straks over maar duurzaamheid blijft, wie nu de boot mist, zal hem moeilijk weer inhalen. Je kan natuurlijk contrair beleggen maar, soms is het beter met de flow mee te gaan en zorgen dat je voorop loopt.
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links