Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: "Dow Jones naar 30.000 punten"

Slotcall: "Dow Jones naar 30.000 punten"

De AEX (-0,1%) opende nog dik in het groen, maar al snel werd de winst uit handen gegeven. Zwaargewicht Royal Dutch Shell (-3,1%) is de boosdoener.

Koninklijk Olie meldde vanochtend een tegenvaller. Het bedrijf moet door de coronacrisis een afboeking doen van zo'n $15 tot 22 miljard. Hoewel het een fors bedrag is, komt deze afschrijving niet helemaal uit de lucht vallen.

Door de kelderende olie- en gasprijzen leveren toekomstige projecten minder geld op en daar hoort een lagere waardering op de balans bij. Royal Dutch Shell rekent niet op een snel herstel van de olieprijs, want het bedrijf gaat uit van een olie prijs van $40 in 2021.

De huidige spotprijs van Brentolie bedraagt $41 dus zegt het management in feite dat beleggers rekening moeten houden met een zijwaartse beweging van de olieprijs. Wellicht is dit de belangrijkste reden waarom de koers van Royal Dutch Shell zo hard onderuit gaat.

''Dow naar 30.000 punten''

Daar waar we beroepspessimisten hebben op de beurs, zijn er ook mensen die bijna altijd met een roze bril naar de markt kijken. Zo ook beursprofessor Jeremy Siegel. Hij verwacht dat de Dow Jones met de Kerst zomaar op 30.000 punten kan staan.

Hij zegt er wel bij dat de angst over het coronavirus enigszins moet zijn verdwenen en het vertrouwen in de Amerikaanse economie toegenomen. Daarnaast moeten de Republikeinen een meerderheid in de senaat krijgen.

Dat wordt nog een hele klus. Desalniettemin kan ik zijn optimisme wel waarderen. Het is financieel immers veel aantrekkelijker om continu doemscenario's over de beurs tentoon te spreiden. Niet zozeer omdat zo'n iemand met een dergelijke visie meer geld verdient op de beurs, maar wel omdat het aantal aanvragen voor het geven van lezingen explosief zal stijgen.

Een man als Nouriel Roubini moet het echt niet hebben van zijn aandelen hoor. Maar goed, ik zit persoonlijk aardig in het kamp van Jeremy Siegel. De rente is historisch laag en de kans op een tweede lockdown is naar mijn mening klein. Simpelweg omdat de economische en psychische schade zo groot is. 

30.000 punten voor de Dow Jones is echter wel heel optimistisch. Ook omdat de grootste economische klappen nog moeten komen. Maar wat mij betreft mag die stand er komen. Geen probleem.

PostNL vlamt

De knaller van de dag is met afstand PostNL (+8,7%). Het bosje bloemen mag gestuurd worden naar het hoofdkantoor van ING, omdat de grootbank het koersdoel met €0,50 verhoogt naar €3,25.

Die verhoging lijkt misschien niet zo groot, maar het oude koersdoel van €2,75 lag al zo'n 60% boven de slotkoers van gisteren. Het feit dat de analisten dit ambitieuze koersdoel alsnog durven te verhogen is veelzeggend.

ING heeft er dus alle vertrouwen in dat PostNL fors gaat profiteren van de coronacrisis. De zakenbank heeft daarom de eigen winstverwachting met meer dan 30% verhoogd. Nu is het de taak van topvrouw Herna Verhagen om ook te leveren.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan gemiddeld een basispuntje omlaag. De grootste uitschieter is de Italiaanse rente met een min van vijf basispunten.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee doen we het een tikje minder slecht dan de Fransen (-0,2%). De Duitsers (+0,8%) vinden echter de weg omhoog.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 6,6% omlaag en noteert 30,4 punten. 
 • Wall Street staat daarentegen gewoon 1% in de plus. Dat terwijl de Amerikaanse beurzen gisteren op het slot ook al hard omhoog gingen.
 • De euro klimt 0,1% noteert 1,125 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,7%) zet de hoogste score sinds september 2011 op het bord. Nog een paar procent erbij en een all time high is een feit.
 • Olie: WTI (+0,2%) en Brent (-0,5%) blijven dicht bij huis.
 • Voor de bitcoin  (-0,4%) geldt hetzelfde.

Het Damrak

 • ArcelorMittal (+0,4%) blijft aardig liggen. Wellicht helpt de beter dan verwachte Chinese PMI voor de industrie mee. Deze inkoopmanagersindex noteert in juni 50,9 en dat is boven het neutrale niveau van 50.
 • Prosus (+4,1%) presenteerde gisteren nabeurs de jaarresultaten over het gebroken boekjaar 1 april 2019/31 maart 2020. De IEX-Beleggersdesk is overtuigd.
 • De aandeelhouders van IMCD (-0,6%) zijn vandaag op de aandeelhoudersvergadering akkoord gegaan met het dividendvoorstel van €0,90. Komende donderdag gaat het aandeel ex-dividend.
 • De chippers ASMI (+5,9%), Besi (+4,3%) en in mindere mate ASML (+1,5%) gaan door het dak. De chipsector profiteert van beter dan verwachte cijfers van Micron.
 • Basic-Fit (+3,8%) profiteert van een upgrade van Morgan Stanley. Het aandeel gaat naar Overwogen van Neutraal en het koersdoel blijft gehandhaafd op €30. De Amerikaanse zakenbank denkt dat de sportschoolketen sneller uit de crisis komt dan de markt verwacht. Daarnaast worden de schaalvoordelen van het bedrijf geroemd en wordt het aandeel goedkoop genoemd.
 • Bij BAM (-4,1%) kwam er weer eens een lijk uit de kast. De bouwer schikt een Duitse rampproject voor €200 miljoen. Het bedrijf werd verantwoordelijk gesteld voor het instorten van een stadsarchief in Keulen. Door deze schikking is de bouwer verlost van een hoofdpijnsdossier. De verzekering dekt €160 miljoen dus de werkelijke schade bedraagt €40 miljoen.
 • Signify stijgt 3,7% op een hoog volume.

Adviezen

 • ArcelorMittal: naar €12 van €15 en kopen - Oddo BHF
 • Basic-Fit: naar opbouwen van neutraal en €30 - Morgan Stanley
 • Just Eat Takeaway: naar €111,20 van €101,55 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • NN Group: naar €39,20 van €35 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • PostNL: naar €3,25 van €2,75 en kopen - ING
 • Prosus: naar €104 van €92 en kopen - Morgan Stanley
 • Relx: starten met verkopen en €18,05 - BNP Paribas
 • Royal Dutch Shell: naar €13 van €13,15 en houden - Jefferies
 • Royal Dutch Shell: naar €18,63 van €19,45 en kopen - Credit Suisse
 • Royal Dutch Shell: naar €21,90 van €20,12 en kopen - Royal Bank of Canada
 • Wolters Kluwer: starten met €65 en houden - BNP Paribas

Agenda

1 jul Event Consensus
03:45   China Caixin manufacturing PMI jun 50,5
08:00   Duitsland detailhandelsverkopen mei -12,0% MoM
09:00   Corbion notering €0,56 ex-dividend  
09:55   Duitsland manufacturing PMI jun 44,6
09:55   Duitsland werkloosheidspercentage jun 6,6%
10:00   EU manufacturing PMI jun 46,9
10:30   VK manufacturing PMI jun 50,1
14:15   VS ADP banenrapport jun 3,5M
16:00   VS ISM Manufacturing Index jun 47,6
16:30   VS olievoorraden
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
| Omlaag ↓
 1. SpoorhuisinFrankrijk 30 juni 2020 19:28
  De knaller van de dag is met afstand PostNL (+8,7%). Het bosje bloemen mag gestuurd worden naar het hoofdkantoor van ING,

  De bos bloemen mag verstuurd worden naar Herna Verhagen.
  Het is de verjaardag van Herna Verhagen
  Hendrica Wilhelmina Petronella Maria Agatha (Herna) Verhagen (Veghel, 30 juni 1966)
  Bron nl.wikipedia.org/wiki/Herna_Verhagen
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 04 jul Slot: Week van historisch banenr... 2
 2. 02 jul Slotcall: Spannend avondje op komst 9
 3. 02 jul Dramatisch BAM 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare