Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Meevaller uit de VS

Slot: Meevaller uit de VS

De AEX (+0,1%) heeft het ochtendverlies volledig weggepoetst. De koersen gingen om 16.00 uur lopen na een sterk meevallend cijfers over de Pending Home Sales in de VS.

In de maand mei stegen de voorlopige woningverkopen met maar liefst 44% ten opzichte van april. Dit is een absoluut record, want zo'n sterke stijging is sinds het begin van de eerste meting in 2001 nog nooit voorgekomen. Toch moeten we het cijfer ook niet overdrijven.

Het is weliswaar een goede indicatie dat het beter gaat met de Amerikaanse huizenmarkt dan verwacht, maar de vergelijkingsbasis is april. Dit is precies de maand dat de VS in een volledige lockdown zat.

Het is dan niet zo moeilijk om recordcijfers op het bord te zetten. Desalniettemin is het cijfer veel beter dan verwacht en zijn de stijgende koersen een logisch gevolg.

Wirecard +136%

Daghandelaren konden hun hart vandaag weer ophalen, want het aandeel Wirecard (+136,3%) vloog vandaag alle kanten op. Het aandeel opende 'slechts' 20% hoger op €1,70, maar amper een uur later stond er ineens een plus van 150% op het bord.

De markt is in extase over het bericht dat Wirecard doorgaat met zijn activiteiten zolang er nog geen oordeel is van de rechter over de failissementsaanvraag. Eigenlijk slaat het nergens op dat de koers vandaag zo hard omhoog gaat, aangezien het een kwestie van tijd is dat het bedrijf failliet gaat.

De koersstijging van vandaag valt dus in de categorie dead cat bounce. Voor de beginnende beleggers die deze beursterm nog niet kennen: dit is een stijging die volgt op een extreme daling van een aandeel dat in de problemen zit.

In feite wordt het aandeel gekocht omdat speculanten hopen dat er een andere gek is die de stukken op een nog hogere prijs wil kopen. Dit soort stijgingen komen bij alle bedrijven voor die in de problemen zitten. Dit zagen we ook bij Imtech, toen het aandeel van €0,01 naar de €0,60 vloog binnen een beursdag.

Dit is nog altijd de grootste koersstijging op dagbasis van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming. Feit blijft alleen dat het aandeel uiteindelijk alsnog naar €0 ging. Helaas is er nog een onderneming failliet en daar komen nu excessen boven tafel.

Rentes

De rentemarkt is vandaag niet vooruit te branden. De grootste uitschieter is de Italiaanse vergoeding op tienjaars staatspapier met een min van twee basispunten.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omhoog en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de DAX (+1,2%) en CAC (+0,7%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 0,3% omhoog en noteert 32,6 punten. 
 • Wall Street heeft er zin in. De grootste winnaars zijn de S&P500 (+1,0%) en Dow Jones (+1,5%). De Nasdaq (+0,6%) blijft nog het meest bescheiden.
 • De euro klimt 0,2% en noteert 1,124 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,1%) blijft dicht bij huis.
 • Olie: WTI (+2,5%) en Brent (+1,9%) krabbelen wat op, maar de niveaus zijn nog altijd bijzonder laag.
 • De bitcoin  (-1,5%) is vandaag het lelijke eendje.

Het Damrak

 • DSM (+1,4%) ligt vandaag goed omdat JPMorgan Cazenove het koersdoel met €12,50 verhoogt naar €128. De analisten van de Amerikaanse zakenbank vinden het opwaartse koerspotentieel weliswaar beperkt, maar omdat DSM de sterkste speler is binnen de sector handhaven ze het advies op overwogen.
 • Daarentegen wordt Unilever (-2,5%) gedumpt, omdat bedrijf door UBS op de verkooplijst is gezet. De markt gaat uit van een omzetgroei van 4% en UBS denkt dat het een procentje minder wordt. Niet bepaald schokkend.
 • De financials krijgen ineens de geest. Met name de banken ABN Amro (+4,4%) en ING (+4,0%) gaan goed. Een hele duidelijke trigger kan ik helaas niet vinden. De gehele sector ligt gewoon goed.
 • Het is bijna niet voor te stellen dat Aalberts (+2,2%) vandaag €0,80 ex-dividend gaat. Hiervoor gecorrigeerd staat er zelfs een plus van 5% op het bord. Het aandeel wordt gedragen door een koersdoelverhoging van ING. De grootbank verhoogt zijn omzetraming met 12%. 
 • De chippers blijven vandaag wat achter. Alleen Besi (+0,3%) sleept er op het nippertje nog een klein plusje uit.
 • OCI stijgt 3,0% omdat Morgan Stanley verwacht dat de prijzen voor methanol in het vierde kwartaal weer gaan herstellen. Hier moet de kunstmestproducent van profiteren.
 • Altice (-1,9%) gaat tegen de markt in omlaag, omdat het een downgrade van Oddo BHF om de oren krijgt. Het aandeel wordt geschrapt van de kooplijst en het koersdoel gaat met €0,40 omlaag naar €3,90.
 • BAM (+4,9%) is de grootste stijger binnen de midcap, maar groot nieuws komen we echter niet tegen.
 • Alfen (+4,9%) zet een nieuwe all time high op het bord.
 • Vastned (-2,0%) gaat vandaag €0,85 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stijgt het zo'n 2% in waarde. Grootaandeelhouder Aat van Herk heeft het vertrouwen opgezegd in het bestuur.
 • Tot slot gaat Ajax op amper 3.000 stukjes ruim 5% onderuit. Iemand wilde blijkbaar graag van zijn aandelen af.

Adviezen

 • Aalberts: naar €35 van €27,50 en kopen - ING
 • Adyen: naar €1485 van €1200 en kopen - Morgan Stanley
 • Altice: naar houden van kopen en naar €3,90 van €4,30 - Oddo BHF
 • DSM: naar €128 van €115,50 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • Unilever: naar verkopen van houden en naar €43 van €47 - UBS

Agenda

30 jun Event Consensus
00:00   Boskalis AvA  
00:00   GrandVision AvA  
00:00   IMCD AvA  
03:00   China manufacturing PMI jun 50,5
08:45   Frankrijk consumentenbestedingen mei -15,0% MoM
09:00   Philips notering €0,85 ex-dividend  
11:00   EU inflatie CPI jun 0,1%
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen jun 90,0
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 24 okt Slotcall: Wanneer breken we nou eens uit? 8
 2. 22 okt Slotcall: Cijferstorm!
 3. 22 okt RELX: Evenementenbranche ingestort

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Putschrijvert 29 juni 2020 22:38
  quote:

  HvR88 schreef op 29 juni 2020 21:58:


  De banken gaan vandaag goed. Ik wil graag een aantal dagen stijging zien om van een positief aandeel te spreken.

  Ik moest ooit elke maand een verhaal verzinnen bij cijfers die vaak geen verklaring hadden en werd daar steeds depressiever van. Op de beurs moet je elke dag een verhaaltje verzinnen!
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare