Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

7 redenen voor turbulentie op de beurzen

7 redenen voor turbulentie op de beurzen

Beleggers, gordels vast! De Dow Jones boekte afgelopen vrijdag zijn grootste dagverlies sinds 11 juni. De index staat momenteel op het laagste niveau sinds 26 mei. Het zou wel eens een turbulente week kunnen worden.

Volgens MarketWatch zijn er zeven factoren die de de volatiliteit op de financiële markten deze week en in de maand juli kunnen verergeren.

Stijgende aantallen infecties en ziekenhuisopnames in de VS

Volgens Jamie Cox, partner van Harris Financial Group, is het onder controle krijgen van de coronapandemie in de VS het grootste punt van zorg voor de meeste investeerders. “Alles staat of valt met het virus,” zei Cox. Met andere woorden: de overige factoren hangen af van de uitkomst van de eerste.

De VS rapporteert de laatste tijd steeds meer dan 40.000 nieuwe coronabesmettingen per dag, wat een domper zet op optimistische prognoses van een snel economisch herstel. De versnelde toename van het aantal besmettingen zette de gouverneurs van Texas en Florida ertoe aan om sommige heropeningsmaatregelen terug te draaien.

De hoop op een duurzaam economisch herstel is gebaseerd op de capaciteit van de VS om de epidemie in te dammen. Maar zonder uniforme strategie op nationaal niveau heerst vooral onzekerheid.

Economische data

Beleggers kijken reikhalzend uit naar de maandelijkse publicatie van het Amerikaanse banenrapport, dat op donderdag (in plaats van vrijdag) zal worden vrijgegeven omdat de beurzen in de VS vrijdag dicht zijn wegens Onafhankelijksdag.

Het rapport over de maand mei verraste de beurzen vorige maand in positieve zin omdat er in plaats van een daling juist 2,5 miljoen banen bij waren gekomen. Economen die door MarketWatch zijn gepeild gaan ervan uit dat er in juni 3 miljoen banen zijn bijgekomen in de VS en dat het werkloosheidscijfer verder zal dalen van 13,3% naar 12%.

Een tegenvallend banencijfer op donderdag kan verdere schommelingen op de markten veroorzaken. Veel analisten hebben gewaarschuwd dat volledig herstel van de werkgelegenheid naar het niveau van voor de crisis nog jaren kan duren.

Zo wees Ryan Detrick, senior marktstrateeg bij LPL Financial, erop dat het tijdens de 10 recessies sinds 1950 gemiddeld 30 maanden heeft geduurd voordat het banenverlies werd hersteld. En geen enkele van de recessies uit het verleden kende een daling van de werkgelegenheid zoals nu. Er zijn nog steeds zo’n 30 miljoen Amerikanen met een werkloosheidsuitkering.

Herbalancering aan het einde van het kwartaal

Sommige experts voorspellen voor miljarden dollars aan verschuivingen in aandelen en obligaties in beleggingsportefeuilles, aangezien veel grote beleggers hun allocaties van aandelen en vastrentende waarden aan het einde van het kwartaal of de maand herzien.

De gemiddelde traditionele verhouding is ongeveer 60% aandelen en 40% obligaties. De sterke opleving van de aandelenkoersen tijdens dit kwartaal kan een aanzienlijke herbalancering noodzakelijk maken.

Stagnering in steunmaatregelen

Mogelijk volgt eind juli nog een ronde steunmaatregelen voor het Amerikaanse bedrijfsleven en consumenten. Hoewel Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, vorige week aangaf dat de regering-Trump daarvoor openstaat, zijn er zorgen dat hier onvoldoende steun voor is in het Congres.

Volgens Josh Bivens, directeur van het Economic Policy Institute, kan een tweede stimuleringsronde leiden tot 3,7% meer Bruto Binnenlands Product en werk verschaffen aan 5,1 miljoen Amerikanen. Sommige deskundigen waarschuwen dat zonder extra steun de economie en de markt binnenkort tot stilstand kunnen komen.

Joe Biden

Volgens opiniepeilingen van onder meer de New York Times en Fox News ligt de Democratische presidentskandidaat Joe Biden ver voor op President Donald Trump.

Biden wil de vennootschapsbelasting verhogen tot 28%. Volgens schattingen van Goldman Sachs zou dat de gemiddelde winst per aandeel van bedrijven in de S&P 500-index met ruim 11% kunnen verminderen tot 150 dollar.

Markttechnische trends

Volgens Tomi Kilgore van Marketwatch zou een breuk in de huidige (dalende) trendlijn voor Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar een bedreiging kunnen vormen voor de opleving van de aandelenmarkt.

Lage handelsvolumes

Wall Street is op vrijdag gesloten vanwege de traditionele onafhankelijksheidsviering op 4 juli. Ook dat kan tot verdere prijsschommelingen leiden.

Lees ook: Wat brengt de tweede helft van 2020?

Auteur: Belegger.nl

Meer over Belegger.nl

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links