Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Zit er waarde in Value?

Tracker Tips: Zit er waarde in Value?

De factor value kent al een decennium lang een underperformance ten opzichte van de mainstream-indices. Value is volgens insiders nu uitzonderlijk goedkoop. Is het nu eindelijk tijd voor de kentering?

Zogeheten value-ETF’s waren vorige week een van de relatief grootste beleggingen in alle ETF’s die in Europa worden genoteerd. In totaal bedroeg de netto-instroom in waarde-ETF's $ 532 miljoen.

Value factor

Een value-strategie maakt gebruik van waarderingsratio's om aandelen te selecteren die aantrekkelijk geprijsd zijn in verhouding tot hun fundamentals.

De prijs-boekverhouding en prijs-winstverhouding worden hierbij beide vaak gebruikt. Aandelen met lage prijzen in verhouding tot hun fundamentals zullen naar verwachting in de toekomst stijgen om de werkelijke waarde van het bedrijf correct weer te geven.

De onzekerheid hierbij is echter dat een verhoogd risico op faillissement de reden kan zijn voor een lage waardering. Een bedrijf met een verouderd bedrijfsmodel loopt bijvoorbeeld een groter risico om insolvent te worden.

De aandelenkoers zal dit weerspiegelen door een lagere waardering te hebben ten opzichte van de boekwaarde.

Historie

klik om te vergroten

Uit bovenstaande grafiek valt af te lezen dat de MSCI Europe Value-index het de afgelopen 2 jaar ruim 14% slechter heeft gedaan dan de MSCI Europe Index.
Ook tijdens de coronavirus-onrust die schokgolven door markten veroorzaakte, bleef de factor value achter bij zowel de neergang in maart als het herstel een maand later.

Is dit te wijten aan de valkuilen van zogeheten oude economie-aandelen die al geruime tijd slechter presteren dan technologie-aandelen of ligt het aan de manier waarop waardebeleggen wordt toegepast?

Waardebeleggen

Een aannemelijke manier van waardebeleggen is het maken van aanpassingen in de aandelenselectie die rekening houden met een hoger risiconiveau.

Dit betekent dat aandelen moeten worden geselecteerd die inderdaad ondergewaardeerd zijn, in tegenstelling tot bedrijven waarvan de lage waardering slechts een weerspiegeling is van hun hogere risiconiveau.

ZPRW

Een goede tracker om hierop in te spelen is de SPDR MSCI Europe Value UCITS ETF (ZPRW) met isincode IE00BSPLC306.

Er zijn met betrekking tot dezelfde onderliggende benchmark een aantal keuzemogelijkheden, maar qua performance zijn er grote verschillen. Dit ligt hoofdzakelijk aan de gebruikte methodologie van de fondsaanbieder ten aanzien van de wegingen van en/of indexsamenstelling van de mand.

ZPRW doet het op jaarbasis maar liefst 6,5% beter dan de concurrentie, zoals uit de volgende chart blijkt:

klik om te vergroten

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 14 jan Tracker Tips: Beleggen in klimaatobligaties
  2. 11 jan Tracker Tips: Een duurzame Zwitser 1
  3. 04 jan Tracker Tips: Beleggen in goudmijntrackers 4

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare