Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

20 vragen over 2019

Uit de jubileumspecial 10 jaar IEX:

Als we de demografische ontwikkelingen doortrekken zijn er over twintig jaar meer Chinezen en Indiërs dan niet-Chinezen en niet-Indiërs. Bijna alle grote fondshuizen spelen in op thema’s die samenhangen met deze demografische trends: infrastructuur, voedselschaarste, grondstoffen.

Maar is de toekomst voorspellen zo eenvoudig en wat kun je er als belegger mee? Een vooruitblik naar december 2019.


1. BRIC was in 2009 heel hip. Tien jaar later weten we wel beter. Wat deden we eigenlijk fout?

Nico van GeestHad eigenlijk BIC moeten zijn. Rusland zat er onterecht in. Het land had te maken met een bevolkingsdaling die nog sterker was dan gedacht, terwijl de bevolkingsgroei van de BIC-landen hoger was dan verwacht, met name toen China de één kind per gezin-politiek afzwoer. Bovendien bleek dat de mensenrechten met name in China verbeterden, terwijl die van Rusland verslechterden.

Marcel TakHoge economische groei moet niet verward worden met gegarandeerd succes op de financiële markten. De Verenigde Staten maakten in de jaren zestig een enorme bloeiperiode door, maar van 1960 tot 1975 stagneerde de Dow Jones. Datzelfde patroon, iets minder scherp, hebben we de afgelopen tien jaar met de BRIC-beleggingen gezien.

Warrum BuffetBRIC was niet meer dan een lege doos met een strik er om heen. En als er al iets in die doos zat, dan tikte het onheilspellend. Het beste marketingconcept van deze eeuw, maar zoals met de meeste marketingblabla was ook dit voor beleggers tot mislukken gedoemd. Het wrange is dat beleggers zich altijd twee keer tegen dezelfde steen stoten. Nadat de vier BRIC-beurzen in 2010 volledig in elkaar stortten bleef iedereen zitten. Ze vergaten dat een beurs die 90% daalt, een beurs is die 80% daalt en daarna halveert.

Frank van DongenEr blijkt keer op keer er een groot verschil te zijn tussen het idee en de daadwerkelijke winst. Tijdens de internethype in 2000 werd een enorm groei aan internetgebruikers verwacht. Op deze verwachting gingen de aandelen fors omhoog en toen dit langer duurde dan verwacht gingen ze hard omlaag. Tien jaar later zijn alle verwachtingen ruimschoots gehaald maar de meeste van de aandelen hebben de koers die ze op de verwachte winst zouden moeten halen, niet gehaald. Ditzelfde effect is nu ook bij de BRIC-landen te zien.


2. Wat is de mooiste quote op de Wikipedia-pagina van Ben Bernanke in 2019?

Corné van Zeijl"If I knew then, what I know now."

Frank van Dongen – "The economic repercussions of a stock market crash depend less on the severity of the crash itself than on the response of economic policymakers, particularly central bankers."

Richard Abma"It never crossed my mind that creating so much money would bring so many problems."

Nico van Geest – Ben Bernanke: "Ik citeer Charlie Chaplin, die zei: 'van dichtbij gezien is het leven een tragedie en van veraf een comedy'. Wat zich tussen 2008-2012 afspeelde was achteraf gezien een comedy, maar ja we moesten ons stukje opvoeren".

Warrum Buffet – Uit de categorie Famous Last Words: "De financiële sector is flink aangesterkt. Dat geeft ons de gelegenheid om de financiële stimuleringsmaatregelen te staken en heel voorzichtig de exitstrategie in gang te zetten."


3. In 2009 was er alleen de IPO van Delta Lloyd en wat kleintjes uit de biotech en life sciences-industrie. Waar verkeken we ons het meest op?

Frank van Dongen – We verkeken ons op het feit dat er enorm veel secondary plaatsingen waren, alle banken plaatsten enorm veel aandelen om zo de schulden bij de overheid terug te betalen hierdoor was er enorme verwatering.

Marcel Tak – Problemen uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst. Het optimisme eind jaren negentig van de vorige eeuw bracht veel IPO’s en een ongebreideld geloof in superrendementen. Precies andersom was dat in 2009. We weten nu dat beide keren de markt het totaal verkeerd zag.

Nico van Geest – Achteraf gezien is Delta Lloyd een mooi koopje gebleken, vooral toen zij onverwachts werd overgenomen door Allianz in 2011.


4. Banken moeten kleiner is nu de straatwijsheid. Hoe klein zijn ze in 2019?

Richard Abma – Niet kleiner, juist nog veel groter dan nu.

Frank van Dongen – We hebben na de herinvoering van de Glass Steagel-law weer een splitising tussen banken, brokers en verzekeraars.

Nico van Geest – Alleen de grootste landen hebben de grootste financiële instellingen. De relatie balanstotaal en bruto nationaal product van het land, waar de bank het hoofdkantoor heeft, bleek goed op te gaan.

Corné van Zeijl – Op de kleine banken-strategie is men na een paar jaar weer teruggekomen. Het bleek dat een aantal landen zoals de Verenigde Staten, China en Frankrijk juist een grotere banken-strategie nastreefde. Daardoor delfden de kleine banken het onderspit op de het slagveld van fusies en overnames.

Mark LeenardsNiet veel kleiner dan nu. Binnen tien jaar tijd zal de focus op schaalgrootte weer terugkeren en worden de kleine, uitgeklede Nederlandse banken overgenomen door Amerikaanse, Britse of Chinese concurrenten. Door nieuwe regelgeving zullen banken wel een kleiner scala aan activiteiten verrichten dan voorheen het geval was.

Marcel Tak – Dat was toen een rare gedachte. We leven niet in een madurodameconomie. De banken zijn nu groter dan tijdens de kredietcrisis, maar wel beter gestructureerd. Mede door het betere toezicht zijn ongelukken tot nu toe uitgebleven. Overigens zijn onze banken nu wel klein vergeleken met die uit China en India.


5. Wat is er over van de bonuscultuur in 2019?

Marcel Tak – Alles. Een paar jaar na de kredietcrisis was het minder, maar geleid door de enorme beloningen die Chinese en Indiase banken uitkeren, zijn de bonussen weer terug.

Nico van Geest – Na de hausse in het eerste decennium van deze eeuw, is de bonuscultuur geleidelijk aan afgezwakt (behalve bij private/familie-ondernemingen). De regel werd hoe langer meer dat iedereen die goed gepresteerd had zijn werk en loon (en pensioenbijdrage) kon behouden, maar in geval je minder presteerde je een gedeelte van je salaris moest inleveren.

Jos KoetsBonuscultuur blijft altijd bestaan. Het zal in de komende jaren door middel van trucjes alleen maar groter worden (lees: hogere bedragen worden uitgekeerd).

Mark Leenards –Veel. Bonussen zitten te diep geworteld in het verwachtingspatroon van carrièrejagers en de algehele cultuur. Bovendien hebben de echte topverdieners in het bankwezen veelal de keuze voor zichzelf te beginnen. Het type bonussen zal wel veranderen (meer prestatieafhankelijk) en mogelijk komt er in Europa een limiet.

Richard Abma –Zolang het kapitalisme blijft, blijft de bonuscultuur.


6. Opkomende markten zijn opgekomen, de Verenigde Staten hebben zich uit de crisis geïnflateerd. Maar wat is er van Europa en de erfenis van Jean Claude Trichet geworden?

Frank van Dongen – We hebben eindelijk begrepen dat als we de centrale bank de autorisatie geven om de inflatie te beteugelen het heel moeilijk is om ze te laten concurreren met de Federal Reserve die ook de economie mag stimuleren.

Marcel Tak – India heeft in 2017 besloten de ontwikkelingshulp aan Europa te verdubbelen... Europa kan de dynamische ontwikkeling in het verre oosten en ook de Verenigde Staten niet volgen en raakt achterop.

Nico van Geest – West Europa heeft moeten afhaken qua groei ten opzichte van de Verenigde Staten en Azië. De reeds ingezette trend heeft zich alleen maar versterkt. Door hoge – niet productieve – uitgaven bij de overheden (financiering pensioenen en steun aan bedrijven) enerzijds en hoge belastingen anderzijds is er nauwelijks groei, maar ook de prijzen zijn stabiel. Oost-Europa als opkomende regio is tegengevallen, doordat Azië veel productiecapaciteit overnam.

Mark Leenards – Europa zal stabieler uit de crisis (en volgende crises) komen dan de Verenigde Staten. Het kan wat mij betreft twee kanten op: of Europa wordt steeds meer één geheel en fungeert uiteindelijk als 'hub' tussen Azië en de Verenigde Staten, of Europa raakt juist steeds meer verdeeld en vervreemd van de wereld, wat uiteindelijk tot conflicten kan leiden. Als Europa politiek te sterk wordt leidt dat overigens ook tot conflicten.

Corné van Zeijl – Het is jammer dat de euro behalve een economische ook een politieke munt is geworden. Griekenland wilde nadat het land richting de financiële afgrond ging uit de euro. Ze konden zo'n sterke munt niet bolwerken. Maar toen bleek de euro een val waar ze niet meer uit konden. Alle schulden blijven immers in euro's staan. De Grieken kwamen direct onder Brussel's toezicht te staan. Althans zo wilde men. Helaas dreigde er een algemene opstand. De overige landen gingen akkoord met de belofte van Griekenland, om nooit meer financieel te zondigen. Na een paar jaar kwam er opnieuw een overheidsschandaal naar boven drijven en begon het hele verhaal opnieuw. Afgezien van deze perikelen bleek de euro een oase van rust in een hectische wereld.


7. Herinnert u zich Al Gore nog? Welke ontwikkeling heeft de CO2-problematiek gezien? Welke sectoren/fondsen/bedrijven zijn ermee groot geworden.

Nico van Geest – Al Gore heeft gelijk gekregen wat betreft de CO2-problematiek, waarvan overigens de overheid (door veel nieuwe ‘groene’ belastingen) het grootste voordeel heeft gehad. Al Gore heeft overigens niet gelijk gehad wat betreft de opwarming van de aarde, want de winters worden weer kouder. Wie had gedacht dat we nu al drie jaar achtereenvolgens een elfstedentocht (2016, 2017, 2018) hebben kunnen houden.

Mark Leenards – Een bedrijf als het Zweedse Tricorona, dat handelt in emissierechten en projecten ontwikkelt voor een lagere uitstoot. Voor 2019 komt er absoluut een breder gedragen klimaatakkoord. Verder zullen milieubewuste energiebedrijven absoluut gaan profiteren, alsmede uraniumproducenten. Persoonlijk geloof ik meer in wind- dan in zonne-energie, maar beide thema’s blijven interessant voor beleggers.


8. Tom Tom was ooit een baken van Hollandse innovativiteit. Wat is er van de maker van navigatieapparatuur geworden? Waar ging het fout?

Richard Abma – Het ging niet fout, ze zijn overgenomen.

Marcel Tak – Langdurig profiteren van innovaties is lastig. Al snel wordt het een massaproduct, en dan wint de grootste en kapitaalkrachtigste onderneming. De overname door Amerikaanse concurrent Garmin een aantal jaar geleden was dus onvermijdelijk.

Mark Leenards – In 2019 zijn ze zelf de weg kwijt. Ik denk dat Tom Tom absoluut overgenomen wordt door grotere en meer diverse spelers.

Corné van Zeijl – Eind 2009 nam Tom Tom I-Local over. Omdat Google de toegevoegde waarde inzag van de combinatie reclame en kaarten, is ook Tom Tom de waarde van die combinatie gaan inzien. De start was moeilijk. En na een aantal jaren werd het bedrijf in goed overleg door Apple overgenomen.

Jos Koets – Tom Tom zal langzaam verdwijnen. Alles wordt bepaald door de mobiele telefoon.

Nico van Geest – Uiteindelijk ging het fout omdat er geen ruimte meer was voor specialistische spelers. Ook Garmin is verdwenen.

Frank van Dongen – Het ging heel goed met Tom Tom zij leverden belangrijke onderdelen voor het kastje voor rekeningrijden. Maar later werden ze als protest hiertegen getroffen door een consumentenboycot.


9. Never sell Shell. Wat heeft Royal Dutch Shell (RDS) ons tussen 2009 en 2019 opgeleverd, behalve een mooi jaarlijks dividend?

Nico van Geest – Koninklijke Olie bestaat nog steeds en doet het relatief erg goed. Het wordt nu geleid door Chinese geologen. Alternatieve energie is wel erg gegroeid maar de winstgevendheid valt hiervan tegen omdat alle winst afgeroomd wordt (in mindering gebracht op subsidies). Koninklijke Olie had relatief weinig in deze sector geïnvesteerd.

Frank van Dongen – Ze zijn langzaam over gegaan naar een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoud met zonne-energie. De koers is hierop fors opgelopen.

Corné van Zeijl – Onze goede oude Koninklijke heeft zich ontpopt als het nieuwe groeiaandeel. De combinatie kostenbesparingen, de hoge investeringen en de olieprijs die nu 250 euro bedraagt hebben hiervoor gezorgd.

Mark Leenards – Shell loopt voorop in de ontwikkeling van duurzame brandstoffen. Daarnaast een bovengemiddeld rendement, want dit type aandeel heeft nog te weinig geprofiteerd van de structurele veranderingen die er plaatsvinden in de energiesector.


10. The Way of the Dinosaur. Welke grote industrieën bleken too big to survive – of beter: te log om op tijd te veranderen. Behalve de oude autoindustrie, natuurlijk.

Marcel Tak – Het probleem zit niet zozeer in industrieën, maar in slecht geleide bedrijven. Ondernemingen die weinig flexibel zijn en waar de concurrentie snel kan opkomen zijn kwetsbaar. Dat geldt met name voor de internetsector. Kijk naar Yahoo, eens zo succesvol, en nu een kwijnend onderdeel van Microsoft.

Nico van Geest – General Electric, Microsoft en Google zijn uit elkaar gevallen, de afgesplitste onderdelen doen het op hun gebied goed. In de autoindustrie zijn er nog maar zeven onafhankelijke partijen over. Twee in europa, één in de Verenigde Staten, één in India, één in Japan en twee in China.

Jos Koets – ING bank, hoe kleiner hoe beter. Dit is niet voor niets al ingezet.


11. 'VOC-mentaliteit', het motto van ex-president van Europa, Jan-Peter Balkenende. Maar hoe Nederlands is de AEX nog in 2019? Welke écht Hollandse bedrijven vinden we in de AEX?

Frank van Dongen – Na de globalisering is er een tegenreactie op gang gekomen en zijn juist meer bedrijven weer lokaal geworden. Bedrijven die ooit opgeslokt werden door grote multinationals zijn weer terug in het warme nest Holland.

Mark Leenards – Heineken, Ahold, Philips. En misschien Heijmans en Aalberts.

Marcel Tak – Er zijn nog maar weinig echt Nederlandse bedrijven aan de beurs genoteerd. Vandaar dat de index in 2015 werd omgedoopt van Amsterdam Exchange, de AEX, naar International Exchange, de IEX. Hé, dat is toevallig...

Nico van Geest – De AEX bestaat niet meer. De Europese DJ Eurostoxx en Euronext aandelen indices hebben de nationale indices overgenomen. Afgezien van koninklijke Olie, Unilever en Reed Elsevier (die in het verleden al deels gefuseerd waren) en wat financials zijn met name DSM/Crucell, Boskalis, Vopak en Arcadis groot geworden.


12. Wat is er van al die vermogensbeheerders geworden die er in crisistijden maar niet in slagen kapitaal te behouden? Is er een nieuw beheermodel ontstaan in 2019 – een succesvol model bij voorkeur.

Richard Abma – Het nieuwe beheermodel is no cure, no pay.

Mark Leenards – In 2019 draait alles om transparantie en excess return. Er komt absoluut een graadmeter (sharpe ratio) voor de prestaties van vermogensbeheerders en omdat mensen vaker switchen zullen fondsen in populariteit winnen. Zeker de fondsen die aanvullende diensten verlenen.

Nico van Geest – Het enige nieuwe was dat je kon mee participeren in overheidsgeleide bedrijven. Je had niet veel te vertellen als aandeelhouder in deze bedrijven, waarin de overheid een 50% kapitaalsbelang had maar een 100% stemrecht. Echter de rendementen waren wel aardig als je er voor ten minste vijf jaar in zat en de risico’s waren niet zo groot. Er waren gespecialiseerde beleggingsfondsen die in deze bedrijven belegden, waardoor er toch liquiditeit was.

Jos Koets – In 2019 belegt iedereen zelfstandig. Op internet is alles te vinden. Vermogensbeheerders moeten hier nu op inspringen en tegen betaling hun diensten aanbieden.

Marcel Tak – Er is een nieuw model ontstaan waarin de beloning zeer transparant is geworden. Voor een deel bestaat de beloning uit een relatief beperkte fee voor de geboden werkzaamheden. Voor een belangrijker deel is de beloning in de vorm van een performance fee als de prestaties beter zijn dan vooraf besproken.

Frank van Dongen – Veel vermogensbeheerders gingen failliet of samen met andere beheerders die wel flexibel waren in hun marktbenadering. Iedereen werkt met no cure no pay en heel lage transactiekosten.


13. Betalen voor transacties op de beurs, we deden het vroeger écht. Wie heeft gratis beleggen mogelijk gemaakt en hoe?

Nico van Geest – Dit veranderde niet. Er werd weer transactiebelasting ingevoerd ('stamp duty') om extra inkomsten te genereren voor de overheid en om misbruik te voorkomen. Immers, het piramidespel van Madoff was te doorzien geweest als Madoff kon aantonen dat hij belasting over aandelentransacties betaald had.

Marcel Tak – Gratis beleggen bestaat helemaal niet. Dat was een idee fixe in 2009, maar voor niets gaat de zon op. Nog steeds, net als toen, betalen we een klein percentage voor elke transactie.

Corné van Zeijl – In eerste instantie leefden we met de gedachte dat alles gratis zou moeten zijn. Zoals vaker bleken de kosten pas achteraf. En eigenlijk is dat ook logisch. Geen enkel bedrijf kan immers bestaan bij nul omzet. Waarom zagen we dat toen niet in?

Mark Leenards – Ik denk dat we in 2019 nog steeds een paar cent betalen voor beurstransacties. Techniek kost ook geld. En controle natuurlijk.


14. 2009 was het jaar van spanningen en dus van goud. De 1000-dollargrens werd doorbroken. Was dat pas het begin?

Frank van Dongen – Ja, de goudprijs is doorgegaan naar niveaus boven de 2000 en is weer onderdeel van ons geldstelsel, maar de overheid heeft net als in de jaren dertig een aanbiedingsplicht ingevoerd waardoor particulieren en bedrijven het goud verplicht aangeboden hebben op 700 euro.

Marcel Tak – Het was het begin van het einde. Toen de Fed eenmaal de rente ging verhogen was dat het einde van het goudspel. Nog in 2010 was deze bubbel volledig leeggelopen.

Jos Koets – Nee, 2010 is voor aandelenbeleggers een sukkeljaar en dit geldt ook voor goud. Daarna worden aandelen meer in trek dan goud. Hierbij kaart ik nog wel aan dat de pensioenfondsen weer durven in te stappen.

Mark Leenards – Uiteindelijk zal de goudprijs weer in elkaar zakken tot hooguit 400 dollar per ounce. Hoezeer een aantal goeroes ook hun best doen om een intrinsieke waarde te koppelen aan het edelmetaal, het blijft een metaal. En gelukkig leven we niet in een tijdperk van ruilhandel. Zeker niet in 2019.

Nico van Geest – Dat was inderdaad het begin, maar na 2013, toen de er circa 2000 dollar betaald werd stagneerde de goudprijzen weer.


15. Het onontdekte continent werd als voorraadkamer en grondleverancier ontdekt door de Chinezen. Hoe staat Afrika er in 2019 voor?

Warrum Buffet – Het was een geniaal plan van de Chinezen om land-, bos- en mijnbouwgronden in Midden-Afrika te kopen in ruil voor ontwikkelingsgeld. Nadat Centraal-Afrika was leeggegraven en ontdaan van alle natuurlijke reserves hebben ze het onder laten lopen tot één groot Afrikameer dat het continent tot in alle uithoeken van water voorziet.

Frank van Dongen – Net zo belabberd als tien jaar geleden, eerst werden ze bestolen door Europa en nu door China.

Marcel Tak – Afrika staat er beter voor dan in 2009, maar veel slechter dan zou kunnen. De grondstoffen zijn gewild maar de miljarden dollars die dat in het laatje brengt komen niet op de goede plaats terecht. De problemen van Afrika zijn vooral politiek van aard. Helaas is dat nu (2019) nog steeds niet opgelost.

Nico van Geest – Afrika krabbelde langzaam op. Met name door een forse toename van ‘fair trade’, waarbij miljoenen boeren redelijker prijzen kregen voor hun grondstoffen (en daardoor betere economische omstandigheden inclusief scholing en gezondheidszorg). Dit gold meer voor voedingsgrondstoffen zoals koffie, cacao en thee dan voor metalen, omdat deze grondstoffen voor het merendeel in handen van Chinezen waren, waarbij fair trade niet in hun ‘woordenboek’ voorkomt. Ook nam armoede en honger af omdat de bevolkingsgroei afnam.

Mark Leenards – De infrastructuur zal zeker verbeterd zijn, met dank aan de Chinezen. Misschien zullen sommige landen politiek stabieler zijn met minder oorlogen als gevolg. Ongetwijfeld speelt Afrika ook een grotere rol op de wereldwijde voedselmarkt. Maar de echte opkomst van Afrika (BRIC-style) zal nog wel dertig jaar op zich laten wachten.


16. Welke vorm hebben hedgefunds in 2019 aangenomen (nadat de toezichthouders er jarenlang bovenop gezeten hebben)?

Marcel Tak – Hedgefunds zijn gewoon doorgegaan met waar ze mee bezig waren. Natuurlijk zijn de regels wat strakker, maar echt veranderd zijn ze niet. De paar grote faillissementen in 2013 en 2017 hebben de markt niet van slag gebracht.

Frank van Dongen – Family offices. Hedgefunds werden verboden als openbaar product.

Mark Leenards – De vorm die nodig is om zo min mogelijk de hete adem van de toezichthouder in de nek te voelen. Hedgefunds kiezen van nature de weg van de minste weerstand.


17. Agricultuur in alle geuren en smaken. Van sojaplantages tot genetisch gemanipuleerd eten. Het voedselprobleem moest getackeld worden. Hoe hebben we dat gedaan in de periode 2009-2019?

Marcel Tak – Malthus was in de 19e eeuw een pessimist die de bevolking exponentieel (1,2,4,8,16) zag groeien en de voedselproductie rekenkundig (1,2,3,4). Die twee reeksen samenvoegen en je hebt een groot probleem. Gelukkig is zijn pessimisme niet uitgekomen, en dat is de afgelopen tien jaar ook niet gebeurd. Het is eerder andersom, de bevolking stijgt rekenkundig en de voedselproductie exponentieel. Beleggen in agrarische grondstoffen bleek een bubbel, omdat er nu overvloed is.

Mark Leenards – Meer efficiency in Afrika (dankzij China).

Frank van Dongen – De vele gemanipuleerde gewassen hebben de bijen en andere insectenpopulaties nog verder verzwakt . Hierdoor zijn oogsten meerdere jaren fors tegengevallen.


18. Wat is de mooiste quote op de Wikipedia-pagina van Barack Obama in 2019?

Frank van Dongen – "Change happened to be the money in my purse."

Mark Leenards – "Yes, we could."

Richard Abma – "I wish I had never become President of the United States of America."


19. Krijtstrepen, das war Einmal. Hoe ziet de succesvolle belegger er in 2019 uit?

Mark Leenards – Minder stoffig. Na een decennium van ‘doe maar normaal’ volgt er vast weer decennium van uitspattingen.

Frank van Dongen – Hoewel je zou denken dat hij op mij zou lijken, is het een computerwizard.

Warrum Buffet – De morele verloedering gaat ook niet aan de financiële wereld voorbij. Krijtstrepen zijn uit, capuchons zijn helemaal in. In combinatie met hobbezakjeans die halverwege het achterwerk hangen en de Björn Borg-onderbroek zichtbaar maken. Precies ja, zoals ze er tien jaar geleden als ongeïnteresseerde hangjongeren ook al bij liepen. Een kleine concessie van de industrie om het contact met de gewone man niet helemaal te verliezen.

Corné van Zeijl – De bescheiden krijtstreep is nooit echt in geweest en nooit uit. De schreeuwerige strepen, de strak gesneden Italiaanse pakken en de hoge van binnen gekleurde boorden raakten snel uit toen de economische groei langdurig tegenviel. Dit paste immers meer bij een uitbundige economie. En die is niet meer. Ook kwam de conformistische stropdas weer terug. In onzekere tijden kleedt men zich meer eenvormig. Zoals zebra's die in de kudde opgaan.

Marcel Tak – Onopvallend, stil genietend van zijn succes.


20. En op welk niveau staan AEX en de Dow Jones in 2019?

Frank van Dongen – De AEX staat op 850 punten, maar wel weer in guldens. De Dow Jones staat op 40.000 punten maar de dollar is ondertussen nog maar eentiende van wat het nu waard is.

Marcel Tak – AEX op 550 en Dow Jones op 20.000.

Corné van Zeijl – De AEX en de Dow Jones lieten een wispelturig verloop zien. De AEX staat op 500, wat slechts een bescheiden 4,5% per jaar is. Gelukkig kwam daar nog een dikke 3% aan dividend bovenop. En wonder-o-wonder zijn intussen ook de financials nog een dividend gaan uitkeren. Iets wat we in 2009 niet meer durfden te hopen.

Mark Leenards – AEX: 580, Dow Jones: 17.500

Dit artikel is deels eerder gepubliceerd in IEX magazine, klik hier voor het artikel in pdf.


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2009 11:12
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Corné van Zeijl – Op de kleine banken-strategie is men na een paar jaar weer teruggekomen. Het bleek dat een aantal landen zoals de Verenigde Staten, China en Frankrijk juist een grotere banken-strategie nastreefde. Daardoor delfden de kleine banken het onderspit op de het slagveld van fusies en overnames.

    Is in Amerika al een tijdje gaande, terwijl ze zeggen dat ze kleinere banken willen, zijn banken in problemen ondergebracht bij hun grote broeders. bank of America zou met haar cash positie de gehele NL financiele tak een paar keer kunnen overnemen om maar wat te noemen :)
  2. liebregts301 30 december 2009 14:01
    Meer vrijblijvende voorspellingen:
    2010-2011 beperkte bullmarkt met AEX naar 500 en Dow naar 13000 (dollar op 1,75 en goud op 1500 na even de 3500 aangetipt te hebben in 2010), 2013-2014 zeer flauwe en stille markt met AEX rond 180 en Dow rond 4500 (dollar op 1,15 en goud op 1200), daarna opleving en begin nieuwe meerjarige bullmarkt met als voornaamste opdrijver de zonnecelsector. Eind 2019 AEX op 800 en Dow op 18000 (na een crash in oktober 2019 waarbij de koersen met meer dan 30% dalen in een week), dollar op 1,20 en goud op 800) en wij tien jaar en een dag ouder in leeftijd maar misschien wel vijftig jaar ouder in grijze haren.
    De rente blijft tot 2013-2014 laag maar begint dan te stijgen naar een niveau van circa 7-9 % tienjaars. Tot 2013 is er deflatiedreiging en af en toe even daadwerkelijk een beetje deflatie. De inflatie loopt dan tot 2015 sterk op (6 %) maar zakt dan plotseling weer geheel weg naar 1 - 2 % in 2019. De jackpot van de staatsloterij is inmiddels de 150 miljoen gepasseerd in een nieuw klassenloterijsysteem met een jaarlijkse eindtrekking op oudjaar. De postcodeloterij is teruggevallen qua aantal deelnemers en blijft steken op ongeveer 40 miljoen. De lotto zit er een beetje tussenin met maximaal 75 miljoen, maar is nooit verder gekomen dan 18,5 miljoen (december 2016). Krasloten lijden een schrijnend bestaan, evenals kermisexploitanten. Helaas heb ik geen van deze jackpotten gewonnen en zegt de kermis me ook niet zoveel meer. De paling kost inmiddels 120 euro per kilo, dus daar kun je ook maar beter voor thuis blijven. Voor 2036 wordt een gigantische botsing met een komeet voorspeld, dus haal je pensioenplannen nog maar eens uit de kast.
    O ja, de eindtrekking van de lotto in 2019: 4-17-28-33-36-42, jackpotkleur paars en steunletter G.
    Och, we zien wel.
    Veel plezier in de komende tien jaar!!!
  3. Humans R underrated 30 december 2009 14:46
    1. BRIC was in 2009 heel hip. Tien jaar later weten we wel beter. Wat deden we eigenlijk fout?
    Victor Petri - Na het barsten van de bubbel in 2010 en 2011 is het gelukkig nog goed gekomen. De BRIC landen hebben mooie rendementen laten zien.
    2. Wat is de mooiste quote op de Wikipedia-pagina van Ben Bernanke in 2019?
    Victor Petri – "Recessions are intrinsic to capitalistic growth, lowering interest rates only postpones and never solves them."
    3. In 2009 was er alleen de IPO van Delta Lloyd en wat kleintjes uit de biotech en life sciences-industrie. Waar verkeken we ons het meest op?
    Victor Petri – Dat er geen betere tijd is om te beginnen dan de lente. Zeker beter dan aan het begin van de winter zoals men in 1999 deed.
    4. Banken moeten kleiner is nu de straatwijsheid. Hoe klein zijn ze in 2019?
    Victor Petri – Groter dan nu, en de kapitaalstromen die ze beheren zijn veel groter, alhoewel de marges voor de banken veel kleiner zijn.
    5. Wat is er over van de bonuscultuur in 2019?
    Victor Petri – Bonussen mogen weer, maar de fiscus houdt ook zijn hand dwingender op wanneer het feest is.
    6. Opkomende markten zijn opgekomen, de Verenigde Staten hebben zich uit de crisis geïnflateerd. Maar wat is er van Europa en de erfenis van Jean Claude Trichet geworden?
    Victor Petri – Europa exporteert levensstijl, wereldwijd is de europese mode, keuken en design populair. Ook functioneert het als openlucht museum van de wereld, terwijl het leven en de economische groei rustig voortkabbelt.
    7. Herinnert u zich Al Gore nog? Welke ontwikkeling heeft de CO2-problematiek gezien? Welke sectoren/fondsen/bedrijven zijn ermee groot geworden.
    Victor Petri – Vanaf 2011 begint de temperatuur weer enorm op te lopen, vanaf 2014 worden structureel alle temperatuur records gebroken. Bij de CO2-problematiek verschuift de aanpak langzaam van voorkomen van CO2 uitstoot naar symptoom bestrijding wat veel kosteneffectiever blijkt te zijn. Het grootste bedrijf ter wereld is een Chinees zonneenergie bedrijf geworden.
    8. Tom Tom was ooit een baken van Hollandse innovativiteit. Wat is er van de maker van navigatieapparatuur geworden? Waar ging het fout?
    Victor Petri – Failliet in 2011. Concurrentie is moordend en iedere concurrent kan alles goedkoper dan wat TomTom doet. Overname was overbodig, technologische vooruitgang in satelliet gebruik en real time data streams maken dat niet de moeite waard. In 2019 doet 1 enkel apparaat wat in onze broekzak past al onze digitale behoeften vervullen, van gps navigatie tot bioscoopervaring film kijken.
    9. Never sell Shell. Wat heeft Royal Dutch Shell (RDS) ons tussen 2009 en 2019 opgeleverd, behalve een mooi jaarlijks dividend?
    Victor Petri – De olieprijs die constant net onder de 100 euro staat, levert mooie rendementen op voor Shell, ook al gebruikt de wereld elk jaar minder olie.
    10. The Way of the Dinosaur. Welke grote industrieën bleken too big to survive – of beter: te log om op tijd te veranderen. Behalve de oude autoindustrie, natuurlijk.
    Victor Petri – De muziekindustrie legt het lootje. In een andere categorie sluiten winkels en supermarkten massaal en laten ketens alleen nog enkele show winkels staan, omdat de consument meer en meer via internet besteld.
    11. 'VOC-mentaliteit', het motto van ex-president van Europa, Jan-Peter Balkenende. Maar hoe Nederlands is de AEX nog in 2019? Welke écht Hollandse bedrijven vinden we in de AEX?
    Victor Petri – Arcadis, Grontmij, Fugro, Boskalis, Shell, Unilever, Crucell, Heineken, Ahold, Philips, Aalberts, Vopak, Imtech
    12. Wat is er van al die vermogensbeheerders geworden die er in crisistijden maar niet in slagen kapitaal te behouden? Is er een nieuw beheermodel ontstaan in 2019 – een succesvol model bij voorkeur.
    Victor Petri – Nee, de afweging grotere rendementen, met grotere risico's is een die altijd per definitie blijft bestaan, er zullen altijd vermogensbeheerders zijn die dat tot hun speelterein verkiezen.
    13. Betalen voor transacties op de beurs, we deden het vroeger écht. Wie heeft gratis beleggen mogelijk gemaakt en hoe?
    Victor Petri – De internetbank. Vreemd dat een paar aandelen kopen, duurder was dan naar London vliegen in die tijd.
    14. 2009 was het jaar van spanningen en dus van goud. De 1000-dollargrens werd doorbroken. Was dat pas het begin?
    Victor Petri – Nee, de goudprijs is totaal in elkaar gezakt, het blijkt redelijk vervangbaar in allerlei toepassingen, bovendien heel makkelijk vervalsbaar dmv het element Tungsten.
    15. Het onontdekte continent werd als voorraadkamer en grondleverancier ontdekt door de Chinezen. Hoe staat Afrika er in 2019 voor?
    Victor Petri – Afrika is de grootste groeier van het decennium, mede dankzij de investeringen van de Chinezen. De groeipercentages van 5% van het continent voor 2010, verdubbelen en houden aan.
    16. Welke vorm hebben hedgefunds in 2019 aangenomen (nadat de toezichthouders er jarenlang bovenop gezeten hebben)?
    Victor Petri – Het geloof in Hedgefunds is verdwenen, Warren Buffet had gelijk met zijn "Long Bet", men kan beter gedegen aandelen of indextrackers hebben is de tendens.
    17. Agricultuur in alle geuren en smaken. Van sojaplantages tot genetisch gemanipuleerd eten. Het voedselprobleem moest getackeld worden. Hoe hebben we dat gedaan in de periode 2009-2019?
    Victor Petri – Genetische manipulatie is eindelijk geaccepteerd na periodes van grote droogte. Insecten, droogte en ziektes zijn afwezig en oogsten zijn prima. Rusland is de graanschuur van de wereld geworden.
    18. Wat is de mooiste quote op de Wikipedia-pagina van Barack Obama in 2019?
    Victor Petri – "America, we have come so far.  We have seen so much.  But there is so much more to do.  So tonight, let us ask ourselves – if our children should live to see the next century; if my daughters should be so lucky to live as long as Ann Nixon Cooper, what change will they see?  What progress will we have made? "
    19. Krijtstrepen, das war Einmal. Hoe ziet de succesvolle belegger er in 2019 uit?
    Victor Petri – Met een meerderheid van een bevolking die belegt, en een AEX die door het dak gaat, zijn de looks zo divers als de bevolking zelf is.
    20. En op welk niveau staan AEX en de Dow Jones in 2019?
    Victor Petri – De AEX staat op 800 punten, de Dow of 30000.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links