Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen pakken opmars weer op

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs won vrijdag terrein. Ook de andere Europese beursgraadmeters pakten de opmars weer op na de verliesbeurt een dag eerder. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De werkloosheid in de Verenigde Staten zal naar verwachting in mei zijn gestegen tot bijna 20 procent door de coronapandemie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent hoger op 565,59 punten. De hoofdindex koerst af op een weekwinst van ruim 6 procent. De MidKap dikte 1,9 procent aan tot 787,57 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 2,1 procent. De Duitse centrale bank verwacht dat de grootste economie van Europa volgend jaar en het jaar daarna flink zal herstellen van de diepe recessie door de coronacrisis.

Koploper in de AEX was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 6,8 procent. Verzekeraar Aegon en ABN AMRO volgden met plussen van rond 6 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer stond onderaan met een verlies van 1,8 procent. In de MidKap sloot beursintermediair Flow Traders de rij met een min van 1,1 procent.

Luchtvaart

De Europese luchtvaartsector was in trek nu steeds meer landen hun grenzen weer openen en het vliegverkeer voor de belangrijke zomermaanden wordt hervat. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM dikte ruim 9 procent aan en was de grootste stijger in de MidKap. In Londen won IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 9 procent. De prijsvechters easyJet en Ryanair klommen 8 en 2,8 procent.

In Frankfurt steeg Lufthansa 2 procent ondanks de aankondiging dat de Duitse luchtvaartreus vanaf 22 juni degradeert uit de DAX. Belangrijkste reden voor de herziening is de enorme koersval van Lufthansa als gevolg van de coronacrisis. Daardoor is de beurswaarde de afgelopen tijd flink geslonken.

Holland Colours

Holland Colours daalde 1 procent op de lokale markt. De maker van kleurconcentraten boekte afgelopen jaar meer omzet en winst. Vanwege de grote onzekerheid over de coronacrisis en de verwachte economische neergang keert de onderneming echter geen dividend uit.

De euro was 1,1354 dollar waard, tegen 1,1314 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 37,62 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 40,38 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: AFN

Meer over AFN

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links