Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Winstnemingen

Slotcall: Winstnemingen

De AEX (-0,4%) is het op een haar na niet gelukt om voor de vierde dag op rij te stijgen. ECB-voorzitter Christine Lagarde stak nog de helpende hand uit, maar het mocht niet baten.

Een grote ramp is dit natuurlijk niet, want het is de laatste tijd hard gegaan. Mede dankzij het stimulerende beleid van centrale banken is het vertrouwen van beleggers groot. Hoewel, institutionele partijen zijn nog voorzichtig, maar de particuliere belegger heeft zijn kans gegrepen. Vooralsnog trekt die laatste groep aan het langste eind.

Voor beide standpunten valt iets te zeggen. Enerzijds is er het risico dat er een nieuwe coronagolf komt, maar anderzijds weten we dat centrale banken het gaspedaal steviger zullen indrukken. Dat blijkt wel uit de persconferentie van de ECB.

Lagarde maakte bekend het opkoopprogramma met €600 mlljard uit te breiden. Daarnaast wordt de looptijd van het stimuleringsprogramma verlengd tot juni 2021. De ECB geeft hiermee het signaal dat het nog lang niet klaar is met stimuleren. De bankbalansen van de FED en ECB barsten inmiddels uit hun voegen.

1,9 miljoen werkloosheidsaanvragen

Het aantal Amerikanen dat afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroeg, is licht gedaald naar 1,9 miljoen. Het absolute aantal is overigens nog ruim 10 keer zo hoog als normaal. Hier staat gelukkig tegenover dat er ook voorzichtig weer mensen worden aangenomen.

Dat bleek gisteren uit het meevallende ADP-banenrapport. Hopelijk kunnen we morgen iets moois verwacht van het officiële Payroll Report. Analisten lijken er niet in te geloven, want de consensus ligt op een min van 8 miljoen arbeidsplaatsen.

Ter vergelijking: onder normale omstandigheden komen er iedere maand zo'n 200.000 banen bij. Houd er dus rekening mee dat de werkloosheid in de VS morgen gaat uitkomen op 20%. Als de Nasdaq100 de graadmeter voor de economie was geweest, hadden we nu in hoogconjunctuur gezeten. De technologie-index kan vandaag een nieuwe all time high op het bord zetten.

Galapagos

Vanochtend had ik niet verwacht dat Galapagos (-2,3%) in het rood zou sluiten. De testresultaten van Filgotinib waren goed, zo is het reumamedicijn effectief en veilig. Het is bij biotechbedrijven altijd extra lastig om de koersbewegingen te verklaren.

Simpelweg omdat deze type aandelen bekend staan om hun gekke sprongen. Een verklaring zou kunnen zijn dat biotechaandelen er als geheel wat slechter bij liggen de laatste tijd. Sinds 11 mei is de AEX met ruim 40 punten opgelopen, maar is de biotech-ETF per saldo niet van zijn plek gekomen.

Rentes

Er gebeurde het nodige in de wereld van het tienjaars staatspapier. Daar zouden de woorden van ECB-voorzitter Christine Lagarde zomaar iets mee te maken kunnen hebben.

Brede markt

 • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (-0,5%) en Fransen (-0,2%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 7,8% en noteert 27,4 punten. 
 • Wall Street  blijft vandaag dicht bij huis.
 • De euro klimt 0,7% en noteert 1,132 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,9%) profiteert van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (-1,9%) en Brent (-1,1%) hebben het even niet.
 • Bitcoin (+1,7%) brak dinsdag technisch uit en nadert de $10.000.

Het Damrak

 • Ahold (-2,4%) heeft last van een koersdoelverlaging van Jefferies. Het aandeel gaat naar €22,75 van €25,50, maar het koopadvies blijft gek genoeg gehandhaafd.
 • ASML (+0,7%) zet wederom een all time high op het bord.
 • Het is niet iedere dag feest bij Unibail Rodamco (-4,3%). De laatste dagen stond er steevast +10% op de teller.
 • NN Group heeft zijn belang in AMG (+1,3%) verlaagd naar 4,9%.
 • De analisten van KBC schrappen ASMI (+0,2%) en Fugro (+2,8%) van het favorietenlijstje. Het zal beleggers een zorg zijn, want beide aandelen sluiten gewoon in het groen. 
 • Winstnemingen bij Basic-Fit (-3,6%). Gisteren werd bekend dat de sportscholen in België en Spanje volgende week open mogen. Het goede nieuws voor de korte termijn lijkt te zijn geweest en dan nemen handelaren hun winst. 
 • De bewegingen binnen midcap zijn relatief beperkt. Dat zien we ook niet iedere dag. 
 • Pharming (-3,2%) deelt vandaag ook mee in de malaise onder biotechfondsen.
 • B&S Group (+7,2%) is sinds de koersdoelverhoging van ING niet meer te houden.
 • Tot slot blinkt Nedap (+6,1%) op een laag volume uit. 

Adviezen

 • Ahold: naar €22,75 van €25,50 en kopen - Jefferies
 • Air France-KLM: naar €4,75 van €7 en houden - Berenberg
 • Aperam: naar €36 van €27 en kopen - Oddo BHF
 • Arcadis: naar houden van verkopen en naar €17 van €16 - Kempen
 • Royal Dutch Shell: naar €20,12 en kopen - Royal Bank of Canada

Agenda

5 jun Event Consensus
08:00   Duitsland fabrieksorders apr -20,0% MoM
14:30   VS Non-Farm Payrolls mei -7,45M
14:30   VS werkloosheidspercentage mei 19,8%
14:30   VS loongroei mei 3,3%
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Allesandroo 4 juni 2020 20:29
  Ik las de laatste tijd op IEX alleen maar hosanna over BASF, het werd bijna in elk artikel aangeprezen ivm het aantrekkelijke dividend en de grote upside, oa in deze: www.iex.nl/Premium/Adviezen/500652/Vo... Koopje in crisistijd. En vandaag wijzigt het advies ineens naar neutraal. Dat is wel erg tegenstrijdig en makkelijk. Op die manier kan ik ook wel advies geven.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 03 jul Slot: Week van historisch banenr... 1
 2. 02 jul Slotcall: Spannend avondje op komst 9
 3. 02 jul Dramatisch BAM 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare