Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggers zien de zon weer schijnen

Beleggers zien de zon weer schijnen

De Nederlandse particuliere belegger ziet de zon weer schijnen op de beurs, zo blijkt uit de IEX Bull/Bear Enquête voor juni. Voor het eerst in vier maanden staat de Bull/Bear Indicator weer boven de 50, wat een bullish marktsentiment weerspiegelt.

Onder andere Galapagos en Shell zijn weer de vertrouwde favorieten. Randstad en ABN Amro kunnen we beter mijden, zo blijkt uit de stemmen op de individuele aandelen.

Zonnig sentiment

We beginnen met de economische ontwikkelingen. Daar staat nu maar liefst 40,2% positief tegenover, terwijl dit vorige maand nog 27,8% was. Nog maar 7,5% is zeer pessimistisch (was 24,5%). Het sentiment wat betreft de aandelenmarkten in het algemeen is ook positiever, al is het verschil met vorige maand daar minder groot. 

Kijken we naar de verwachtingen, dan is duidelijk dat een groot deel van de respondenten (43,3%) een stijging van de AEX van 2% of meer verwacht in de komende maand (was vorige maand nog 29,3%). Nog maar 27% verwacht een daling; dat is fors minder dan de 53,6% van vorige maand.

Ook voor de lange termijn zien beleggers het weer helemaal zitten. Bijna de helft (48,5%) voorziet voor de komende zes maanden een stijging van de AEX van 3% of meer. Nog maar 27% verwacht een daling.

Bull / Bear Indicator

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is gestegen van 46,6 vorige maand naar 51,5 (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish).

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor juni is als volgt (tussen haakjes de score van mei):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 6,8% (was 5,7%)
 • Optimistisch: 33,4% (was 22,1%)
 • Neutraal: 28,5% (was 13,2%)
 • Pessimistisch: 23,8% (was 34,5%)
 • Zeer pessimistisch: 7,5% (was 24,5%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 7,8% (was 5,2%)
 • Optimistisch: 33,9% (was 32,8%)
 • Neutraal: 33,2% (was 21,0%)
 • Pessimistisch: 18,9% (was 31,5%)
 • Zeer pessimistisch: 6,2% (was 18,5%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 43,3% (was 29,4%)
 • Neutraal: 29,5% (was 17%)
 • Omlaag: 27,2% (was 53,6%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 48,5% (was 34,7%)
 • Neutraal: 24,3% (was 18,7%)
 • Omlaag: 27,2% (was 46,6%)

Aandelenkeuzes juni

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? De vertrouwde favorieten Galapagos, Shell, ING en ASML staan weer op hun plek. 'Nieuw' bij de toppers is ASMi. Ahold Delhaize is verdwenen.

Randstad staat, net als in mei, bovenaan bij de floppers. ABN Amro staat op een tweede plaats en ook in de beursprestaties van Adyen en Just Eat Takeaway hebben de respondenten weinig vertrouwen. Unibail-Rodamco sluit de flop-4 af. Heineken is ten opzichte van vorige maand verdwenen.

Toppers juni Stemmen Floppers juni Stemmen
Galapagos/Shell +36 Randstad -25
ING +28 ABN Amro -22
ASMi +9 Adyen/Just Eat Takeaway -19
ASML +7 ArcelorMittal -16


Deze keer vulden 386 deelnemers de enquête in, waarvoor onze hartelijke dank.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 13:00 Hollandse Aandelenavond: Jos Versteeg 5
 2. 06 mei Volvo-rijders bungelen onderaan in Turbocompetitie
 3. 05 mei Leer in zes weken traden als een professional 2

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment
AEX 694,76 18:05
-1,18
-0,17%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare