Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Relrally

Slot: Relrally

Alles wat dit jaar goed ligt, ligt vandaag slecht
Alles wat dit jaar slecht ligt, ligt vandaag goed
En de AEX? Die zet weer een hoger topje neer

Hiermee heb ik de beursdag van vandaag aardig samengevat denk ik. Ik doel uiteraard vooral op aandelen. Financials, vastgoed en olie- en commodity-waarden laten fraaie tot duizelingwekkende stijgingen zien. Uitschieters zijn het zo zwaar afgestrafte Unibail en Avantium, waar ineens iedereen kansen en leven ziet.

Let wel, onder meer onze beleggersdesk gaat ervanuit dat Avantium nog met een emissie moet komen. Met zulke koerssprongen moet het bij het bedrijf intussen jeuken om dát momentum te benutten... Dat u weet dat dit een risico is. Enfin, marktbreed ging de aandacht vandaag uit naar de inkoopmanagersindices.

Dit zijn de cijfers over de industrie over mei en zeg het maar: is de (wereld)economie aan het uitbodemen en al door het dal? Van de week komen ook nog de cijfers over de dienstensector over mei door en die worden helemaal om te huilen. Enfin, als het goed is zijn we door het dal en kunnen we weer gaan opbouwen.

Merk de relatief sterke Chinese cijfers op, het land loopt dan ook één à twee maanden voor op de rest.

Verder beheersen de rellen in de VS de media, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook de koersen beheersen. Daar is meer ellende voor nodig. Ik heb al even geblogd over zin en onzin die er wordt gezegd en geschreven over de riot rally. Enfin, wat gebeurt er marktbreed vandaag?

  • Keurige Europese beurzen met allemaal een één voor de komma. Duitsland en Zwitserland zijn dicht
  • In de VS is Wall Street de enige die het hoofd koel houdt: vlak
  • Onze volatiliteit daalt iets en die in de VS stijgt een paar procent. Allebei staan ze rond een nog altijd nerveuze of volatiele stand van 30
  • De dollar verliest ietsje
  • Olie daalt, maar WTI (-2,5%) doet dat heel wat uitbundiger dan Brent (-0,4%). Ik weet niet waarom
  • Goud en bitcoin liggen ook goed 

Hier nog echte bewegers van vandaag, de rentes. Ja, dagelijks regent het basispunten, maar per saldo bewegen de prijzen voor geld al een paar maandjes vlak.

Beursplein 5

Dat een groot defensief vastgoedfonds als Unibail zomaar even, zonder enige aanleiding, +10% doet op een dag, geeft aan dat we nog altijd in een bijzondere markt zitten. Het hele land en vooral de horeca gaan vandaag weer (meer) open en dat kan als u reden zien van de stijging, maar dat wisten we vorige week al.

Dat Wolters Kluwer tussen neus en lippen door 2,5% inlevert, is voor saaie uitgeverijbegrippen eigenlijk ook een aardverschuiving. Het marktgemiddelde van de AEX komt u in ieder geval bar weinig tegen bij de individuele fondsen. Het is meestal of fors meer, of juist veel minder.

Risk-on, ik zou het anders niet weten om de vrolijke uitslagen van de financials te duiden. ABN Amro heeft dan nog een nieuwtje, maar ING, Aegon, ASR en NN lopen zonder input de polonaise, alsof het uitgedroogde Brabo's zijn :-)

Verder nog iets?

  • Het is een mooie vastgoeddag, want ook Eurocommercial en Wereldhave gaan hard
  • AirFrance-KLM gaat misschien goed op de redding van het vandaag niet verhandelde Lufthansa
  • Ordina is toch aan een rit bezig...
  • Lokaal gaat JDE Peet's (Douwe Egberts dus) +3,8%. In dit tempo zit het aandeel snel in de AEX

Genoeg fondsen die met een vijf, vier of drie voor de komma beginnen, maar er is geen nieuws of wat dan ook. Het is 2020 en dat is het.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Vanceden 1 juni 2020 18:57
    Zonder enige aanleiding steeg Unibail Rodamco zo maar 10%. Nou en, vrijdag j.l gleed het aandeel van 52 naar 47+, ook zonder enige aanleiding. Conclusie : als je erin geloof, koop ze.
    Zo niet, dan laat je ze liggen. Voor mij staat vast dat het onroerend goed van Unibail belachelijk laag gewaardeerd wordt, pakweg 90 euro is het toch wel minimaal waard gezien de uitstekende locaties!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links