Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX-index ontbeert vitaliteit

TA: AEX-index ontbeert vitaliteit

De AEX-indicatoren signaleren ontbrekende kracht. De beurs strompelt verder.

De aandelenbeurzen gaan de nieuwe week met spanning van start. Beleggers zijn voorzichtig door de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over Hongkong. Toch heeft president Donald Trump in een langverwachte speech de Amerikaanse handelsdeal met China intact gelaten.

Tweedeling

De AEX-index deed eind vorige week een stapje terug. Hiermee moet een eerste hoger bodem gevormd worden. Ik loop de belangrijkste technische indicatoren van de Nederlandse index langs. Opvallend is dat er sprake is van een tweedeling tussen enerzijds het positieve koersverloop van de AEX en anderszijds de krachteloze indicatoren.

Wilt u indicatoren van bijvoorbeeld de Nederlandse markt zien, klik dan op de onderstaande banner. Het totaaloverzicht met alle indicatoren van 500 Nederlandse en internationale aandelen zit in het Tostrams-abonnement. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Hogere bodem noodzakelijk

De huidige dip van Nederlandse beurs zou een nieuwe hogere bodem moeten opleveren boven de voormalige weerstand rond 528,68 punten.

Het positieve technische plaatje krijgt een nieuwe impuls indien daarna de laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien en wordt 562,26 (gevormd op 5 maart) het volgende opwaartse koersdoel.

 

Moving Average Convergence Divergence

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) van de AEX verbetert op korte termijn wat. De MACD stijgt en beweegt net boven de 0-lijn.


/grafieken/10-macd.gif


Relative Strength Index

De Relative Strength Index (RSI) geeft op korte termijn een neutraal verloop aan. Deze indicator laat al wekenlang gelijke toppen zien. Dit signaleert dat de kracht uit het technische plaatje loopt.

/grafieken/10-rsi.gif


Stochastics

De Stochastics geeft op korte termijn een overbought conditie (overgekocht) aan. Met de stochastics op het huidige niveau rond 87, is de AEX eerder steeds getopt.

De stochastic RSI is een technische analyse-indicator die wordt gebruikt, zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought/oversold indicator en voor haar divergenties. Het is een oscillator, wat inhoudt dat deze fluctueert tussen 0 en 100.

Hoge waarden (bijvoorbeeld boven 80) worden beschouwd als overgekocht (overbought). Bij de interpretatie van de stochastic is een combinatie van beide signalen het meest betrouwbaar.

Een negatieve divergentie ontstaat bijvoorbeeld als het aandeel een nieuwe hogere top neerzet terwijl de stochastic een lagere top noteert. Dit is een waarschuwingssignaal. Als in een later stadium het aandeel neerwaarts onder de vorige top breekt, dan is er sprake van een trendbreuk en wordt het eerdere waarschuwingssignaal bevestigd.

Let op dat de stochastic ook relatief veel onjuiste signalen afgeeft, wat bij consequent volgen leidt tot een slecht resultaat. Tostrams past overigens een subtielere beoordeling toe, waarbij ook wordt gekeken of deze indicator net uit de overboughtzone breekt.


/grafieken/10-stochastics.gif


Rate of Change

Het momentum (rate of change) tendeert op korte termijn zijwaarts. Ook dat is een teken dat het ontbreekt aan kracht. Deze indicator geeft de mate van verandering weer.


/grafieken/10-roc.gif

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde

Deze grafiek geeft aan dat de AEX onder de 200-dagenlijn noteert. De horizotale zwarte lijn in deze grafiek geeft de 200-dagenlijn weer, die op deze grafiek is strakgetrokken.

De beweeglijke zwarte lijn geeft het verloop van de AEX weer aan de hand van slotkoersen. De cijfers aan de rechterkant geven de procentuele afwijking aan van de AEX ten opzichte van haar 200-dagenlijn. Dus op dit moment noteert de AEX 2,35% onder haar 200-dagenlijn.


Relatieve sterkte

De relatieve sterktelijn, die het koersverloop van de AEX vergelijkt met andere aandelenbeurzen, neigt opwaarts. Maar de stijging neemt in kracht af. Dit geeft aan dat de Nederlandse beurs, relatief bezien, minder slecht heeft gepresteerd ten opzichte van andere beurzen.

Maar deze zogenaamde ouperformance neemt de afgelopen dagen wel af.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 23 okt TA: Aarzeling om steunpakket 250
 2. 22 okt TA: Indicatoren koelen af 237
 3. 21 okt TA: Hoofd & schouders bij Philips 213

Reacties

310 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Arbitrageur 1 juni 2020 10:00
  Was in de veronderstelling dat de oplopende spanningen tussen China/VS en de sociale onrust in de VS meer haar stempel op het beurssentiment zou drukken. Gisteren noteerde de US futures 1.5% negatief, daar is nu al bijna 2% bijgekomen. Het ziet er naar uit dat beurzen koste wat koste niet mogen gaan dalen.
 2. FiftyShades 1 juni 2020 10:05
  Kan iemand verklaren waarom er tot nu toe nog géén enkele handel is in turbo's AEX bij Binckbank???? Ik heb rond kwart voor 9 al gebeld en kreeg een weinig enthousiaste medewerker aan de lijn met een standaardbullshituitleg.
  Is al de eerste keer niet meer...
  Beter voor andere broker kiezen??
 3. Speculaas 1 juni 2020 10:10
  quote:

  Arbitrageur schreef op 1 juni 2020 10:00:


  Was in de veronderstelling dat de oplopende spanningen tussen China/VS en de sociale onrust in de VS meer haar stempel op het beurssentiment zou drukken. Gisteren noteerde de US futures 1.5% negatief, daar is nu al bijna 2% bijgekomen. Het ziet er naar uit dat beurzen koste wat koste niet mogen gaan dalen.

  Dat is al een tijdje aan de gang. Die kosten wat het kost mentaliteit zorgt er wel voor dat als het serieus gaat glijden dat we hele snelle extreme dalingen zien.
 4. Speculaas 1 juni 2020 10:11
  quote:

  FiftyShades schreef op 1 juni 2020 10:05:


  Kan iemand verklaren waarom er tot nu toe nog géén enkele handel is in turbo's AEX bij Binckbank???? Ik heb rond kwart voor 9 al gebeld en kreeg een weinig enthousiaste medewerker aan de lijn met een standaardbullshituitleg.
  Is al de eerste keer niet meer...
  Beter voor andere broker kiezen??


  Kan Binck niets aan doen, elke broker heeft er last van. Iets vanuit Euronext met het overzetten van platformen van derivaten.
 5. Ohm 1 juni 2020 10:13
  quote:

  FiftyShades schreef op 1 juni 2020 10:05:


  Kan iemand verklaren waarom er tot nu toe nog géén enkele handel is in turbo's AEX bij Binckbank???? Ik heb rond kwart voor 9 al gebeld en kreeg een weinig enthousiaste medewerker aan de lijn met een standaardbullshituitleg.
  Is al de eerste keer niet meer...
  Beter voor andere broker kiezen??  Probleem ligt bij Euronext.
  Iets met veranderingen aan de Turbo-verwerking dat fout is gegaan.
 6. forum rang 4 gam gam 1 juni 2020 10:15
  WSJ vandaag: VS aandelen doen het beter dan EU of China of EM etc, niet omdat het de VS tegen de rest van de wereld is maar omdat het een kwestie is van oude economie eruit, nieuwe economie erin.

  Volgens mij klopt dat wel. Er is geen AMZN, AAPL, FB, GOOGL, MSOFT, etc in de EU. Omdat niemand zo gek is om veel risico te lopen (investeren!) met al die gekke regels hier. Ook biotech in de EU is belabberd. Het grootste EU biotech bedrijf is 15 miljard ofzo.
  Dat stelt niet veel voor. Vergelijk dat eens met GILD, ABBV, etc.
 7. forum rang 6 P2020 1 juni 2020 10:28
  quote:

  Speculaas schreef op 1 juni 2020 10:11:


  [...]
  Kan Binck niets aan doen, elke broker heeft er last van. Iets vanuit Euronext met het overzetten van platformen van derivaten.  Verkopen lukt wel bij de eigen binck turbo's
  Heb de nq shorts er uit gedaan met minimale winst
  Paar kratjes bier meer niet
  Nog voldoende dow shorts
 8. Arbitrageur 1 juni 2020 10:43
  quote:

  Ohm schreef op 1 juni 2020 10:29:


  China legt restricties op de import van US sojabonen.
  US zal hier wel op reageren met andere importheffingen.

  En zo gaan we langzaam maar zeker in een neerwaarts spiraal.


  Buy the dip, US zal zoals gewoonlijk weer groen beginnen op dit geweldige nieuws.

  Dat terzijde, waar zijn die Chinezen allemaal mee bezig. Trump reageerde vrijdag misschien hard tegen China, maar zijn maatregelen tegen China waren echt soft (veel woorden, maar weinig daden).

  Trump kennende zou het mij niet verbazen als hij straks tweet dat hij de huidige handelsdeal verscheurd.
 9. forum rang 6 Fundbuster 1 juni 2020 10:44
  quote:

  Speculaas schreef op 1 juni 2020 10:24:


  Zou t gapfill zijn of gaan de yanks zich toch zorgen maken over de rellen, economie, schuldenlast, werkelozen, etc.....

  Na: dat zal toch niet? De Fed heeft waterkanonnen en traangas klaarliggen voor shorters en ander gespuis hoor, dat wint Jerome altijd! :-)
 10. forum rang 6 Fundbuster 1 juni 2020 10:48
  quote:

  beer56 schreef op 1 juni 2020 10:30:


  waar is iedereen ,tegen mijn principe vannacht gehandeld Kort hoor S&P teruggekocht op 3023 wilde niet verder zakken ,lekker uitgeslapen nu ff naar zee,snap get enthousiasme niet zo
  morgen weer echte handel

  32 tikken, mag je mij ook voor wakker maken. Anker op, kapitein Beer!
310 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare