Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: The only way is up

Slotcall: The only way is up

De beurzen lijken alleen maar te kunnen stijgen. De afgelopen twee dagen ging de AEX (+1,8%) nog tegen de markt in omlaag, maar vandaag doen we weer mee. Het sentiment is opmerkelijk goed, zeker omdat de macro's vandaag niet top waren.

In de VS vroegen afgelopen week 2,1 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan, de economische krimp viel in het eerste kwartaal wat tegen, evenals het cijfer over de in aanbouw genomen woningen. Beleggers trekken zich er allemaal niets van aan.

Toen deze cijfers uitkwamen, deed de markt er helemaal niets mee. We zagen om 14.30 uur geen spikes omhoog of omlaag. Gedurende de handelsdag kabbelde de AEX rustig omhoog. De reden waarom de beurzen deze macro's negeren, is omdat ze grotendeels terugkijken.

De markt kijkt juist vooruit en het is de verwachting dat de cijfers de komende maanden zullen verbeteren. Zeker nu economieën wereldwijd steeds verder open gaan. Wat wel opvallend is dat het risico op een nieuwe coronagolf wordt genegeerd.

AEX YTD -9,7%

Als een nieuwe coronagolf ingeprijsd zou zijn dan had de AEX-herbeleggingsindex niet 9,7% lager gestaan, maar waarschijnlijk het dubbele. De schade die een nieuwe lockdown zou aanrichten is vermoedelijk nog een tikje groter dan de eerste.

Misschien is de schade wel zo groot dat regeringsleiders het wel uit hun hoofd halen om nog een lockdown op te leggen. Een andere reden voor het feit dat de AEX redelijk goed is blijven liggen, is de samenstelling van de hoofdindex.

In een eerdere slotcall had ik al uitgelegd dat coronagevoelige aandelen slechts een weging hebben van 20% binnen de AEX. Er is maar een zwaargewicht die coronagevoelig is en dat is Royal Dutch Shell. De tweede reden is natuurlijk het stimulerende beleid van centrale banken en overheden.

Als deze instituties hadden gehandeld zoals in de jaren 30 dan hadden we waarschijnlijk niet op 540 punten gestaan maar 340. Maar goed, zeker zullen we het nooit weten. Hier staat tegenover dat er een reële kans is dat dit beleid op lange termijn ook schade berokkent. Een land als Italië zal nu niet de druk voelen om te hervormen. Ze worden immers toch wel gered als het mis gaat.

Basic-Fit

Het aandeel van de dag is met afstand Basic-Fit (+15,4%). Gisteravond maakte premier Mark Rutte bekend dat de sportscholen op 1 juli open mogen en dat is een verrassing voor de markt. Verder mogen de Luxemburgse vestigingen binnenkort ook open en is er een goede kans dat het licht op groen gaat in Frankrijk.

Hier horen we snel meer over. Het zou zomaar kunnen dat de sportscholen die gevestigd zijn in een groen district op korte termijn open mogen. RTL Nieuws heeft uitgezocht dat 60% van de Basic-Fit clubs is gevestigd in een groen district. Kortom, er zou binnenkort zomaar nog meer goed nieuws kunnen aankomen.

Houd er rekening mee dat het nodige optimisme in de koers van het aandeel is verwerkt. Binnen twee handelsweken is het aandeel meer dan 50% opgelopen. Of het nog opportuun is om in te stappen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De spread tussen de vergoeding op het Duitse- en Italiaanse tienjaars staatspapier loopt hard terug. Vandaag daalt de Italiaanse rente met maar liefst zes basispunten. De daling wordt dus voortgezet. Mijn belofte van gisteren dat ik mijn schoenen op eet als de Italiaanse yield negatief wordt, blijft echter gewoon staan.

 • Nederland: -2 basispunten (-0,22%)
 • Duitsland: +0 basispunten (-0,42%)
 • Italië: -6 basispunten (+1,43%)
 • Verenigd Koninkrijk: +2 basispunten (+0,21%)
 • Verenigde Staten: +2 basispunten (+0,69%)

Brede markt

 • De AEX gaat 1,8% omhoog en daarmee doen we het aanmerkelijke beter dan de Duitsers (+1,3%). Alleen de Fransen (+2,0%) houden ons bij.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 0,6% en noteert 28,9 punten. 
 • Wall Street staat zo'n 0,5% in het groen.
 • De euro stijgt 0,5% en noteert 1,106 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,8%) dikt iets aan.
 • Olie: WTI (-0,1%) en Brent (-0,3%) kunnen de stijgende lijn van de laatste weken niet doorzetten.
 • Bitcoin (+4,1%) nadert daarentegen de $10.000 barriere.

Het Damrak

 • De analisten van Jefferies denken dat Vopak (+0,9%) de winst per aandeel tot 2022 met jaarlijks 10% kan laten groeien. Dit is omdat de prijzen van opslag de laatste maanden fors zijn opgelopen. Het koersdoel van €58 blijft gehandhaafd evenals het koopadvies.
 • ING denkt dat de volatiliteit aanhoudt op de financiële markten, waardoor de winst van Flow Traders (+0,6%) dit jaar weleens kan uitkomen op €10,69 per aandeel. De grootbank gaat uit van een dividend van €6,95 per aandeel. Dit betekent een yield van 22,8%. Hoewel dit een uitzonderlijk jaar is, besluiten de analisten om het koersdoel met €6,50 op te krikken naar €37,50.
 • Galapagos (+4,9%) ging gisteren zonder nieuws 5% onderuit. Nu komt er 5% bij zonder persbericht. Zo gaat dat bij biotech.
 • Het is opvallend dat defensieve havens zoals Wolters Kluwer (+3,3%), Unilever (+2,4%) en Ahold (+1,8%) zo hard omhoog gaan.Een duidelijke verklaring kan ik hier niet voor geven.
 • De winkelvastgoedaandelen doen wat ze zelf willen. Unibail Rodamco verliest 1,6%, terwijl Eurcommercial Properties (+4,7%) en Wereldhave (+4,9%) hard oplopen. Spannendere casino-aandelen zijn er bijna niet te vinden.
 • Er lijkt een kopertje te zitten in B&S Group (+9,4%). Op vier keer het gemiddelde dagvolume gaat het aandeel zonder duidelijk aanwijsbare reden hard omhoog.
 • Sligro(+15,2%) haalt Basic-Fit nog bijna in vandaag. Vanochtend kwam de IEX Beleggersdesk met een positief artikel langs. De gehele analyse kunt u lezen als u klikt op de link in de onderstaande tweet.
 • Lucas Bols (+2,2%) publiceerde vanochtend de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2019/2020. In het persbericht gaf het bedrijf aan veel last te hebben van de coronacrisis, omdat meer dan de helft van de omzet horeca gerelateerd is.
 • Lokaal kwam Hunter Douglas (-4,2%) met de vervelende mededeling om het dividend te schrappen. De raambekleder noemt als argument de onzekere economische vooruitzichten.

Adviezen

 • Flow Traders: naar €37,50 van €31 en kopen - ING
 • ING: naar €6 van €7 en houden - HSBC
 • Lucas Bols: naar €10 van €15,50 en houden - KBC
 • Relx: naar €19,95 van €20,50 en houden - UBS

Nu nog even dit

Vanavond is Nico te gast bij Lynx en dan gaat hij u vertellen wat er op de beurs speelt. Daarnaast mag u weer de nodige tips mag verwachten. En dat is helemaal gratis. Wees er dus bij!

 

 

 

Agenda

29 mei Event Consensus
08:00   Duitsland detailhandelsverkopen apr -7,3% MoM
08:45   Frankrijk consumentenbestedingen apr -5,5% MoM
08:45   Frankrijk BBP Q1 (eerste herziening)  
11:00   Italië inflatie CPI mei -0,3% MoM
11:00   EU inflatie CPI mei +0,1% MoM
14:30   VS persoonlijke uitgaven apr -9,7% MoM
14:30   VS groothandelsvoorraden -9,7% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan mei 73,7
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11 aug Slotcall: Het begin van een trendbreuk? 2
 2. 11 aug GBL: Historische discount
 3. 10 aug Slotcall: Spektakel binnen de AMX 5

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 wiegveld 29 mei 2020 07:27
  The only way is up???
  Na jaren negatieve rente is de economie nog steeds geheel kapot.
  Systeem is volledig opgeblazen en we zitten in Japanse toestanden waar de koersen na 30 jaar -93& zijn. Jaren van renteverlagingen en geldzaken hebben alleen ellende gebracht en landen aangezet om continue meer uit te geven dan er binnenkomt. Wij zijn echt erger dan Lance Armstrong als het gaat om verslaving.
  The only way is up klopt alleen als Niels bedoelt dat we in n raket zitten die binnenkort voorgoed explodeert.
 2. forum rang 6 Profitmaker 29 mei 2020 09:34

  PM verwacht dat we de komende tijd gaan zien dat de aandelenmarkten terug moeten. Aandelen zijn volgens PM zeer zwaar overgewaardeerd nu wat betekent dat meeste aandelen volgens PM terug moeten.
  Enkele uitzonderingen daargelaten. De aandelen die laatste tijd tijdens de beursstijging stil zijn blijven liggen of wat terug moesten zullen komende tijd volgens PM weer gaanb stijgen.
  De aandelen FLOW TRADERS en EURONEXT zijn in een dalende markt die PM komende tijd verwacht waarschijnlijk de grote winnaars!
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare