Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Niet altijd feest

Slotcall: Niet altijd feest

De AEX (-1,6%) doet vandaag een stap terug en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. De afgelopen dagen schoot de beurs omhoog zonder dat hier een goede reden voor was.

Als we van tevoren wisten dat er een wereldwijde pandemie zou aankomen, dan hadden we voor een stand van 523 punten zeker getekend. Overigens krabbelen de economische cijfers langzaam maar beetje op.

De stijging van het aantal werkloosheidsuitkeringen vlakt af, de Amerikaanse woningverkopen vallen mee en de inkoopmanagersindex voor de industrie klimt uit het dal. Kortom, best redelijke cijfers.

De boosdoeners zijn vooral de zwaargewichten ASML (-2,0%) en Royal Dutch Shell (-2,8%). Wat bij Koninklijke Olie misschien mee speelt is dat de gasprijzen vandaag iets onder druk staan. Meer kan ik eerlijk gezegd niet vinden over het fonds.

Galapagos

Galapagos (-8,0%) is de bleeder onder de hoofdfondsen. De forse daling is lastig te verklaren, omdat de testresultaten van Filgotinib op het onderzoek naar Colitis Ulcerosa helemaal niet zo slecht waren.

Een hoge dosering van Filgotinib had immers een significant positief effect. Het probleem zit hem in de lage dosering waar er geen sprake was van een significant effect. Beleggers zijn gewend aan goede testresultaten van Filgotinib en als het een keer tegenvalt, dan wordt het aandeel meteen gedumpt.

Dit soort koersbewegingen zien we ook weleens na de cijfers. Meestal herstelt het aandeel zich weer in de weken daarna. Geen idee of het nu weer gaat gebeuren, maar het is iets waar u zich aan vast kunt houden.

Altice

Altice (-13,8%) kwam ook met een kwartaalupdate en dat hadden ze beter niet kunnen doen. De uitrol van het glasvezelnetwerk loopt vertraging op en de omzet (+3,6% YoY) groeide minder snel dan verwacht.

Ook de 1% stijging van de aangepaste ebitda was een behoorlijke tegenvaller. Omdat Altice zucht onder een enorme schuldenlast moet de winstgevendheid snel stijgen, zodat de balans er wat beter uit komt te zien.

In het afgelopen kwartaal zagen we de schuldenberg juist licht toe nemen. Dit jaar staat het aandeel ruim 40% lager en dan blijkt maar weer dat bedrijven met een hoge schuldenlast in crisistijd worden gemeden. Of deze koersdaling een instapmoment biedt, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan wederom in een brede lijn omlaag. Let vooral op de Britse yield, die richting het nulpunt zakt.

 • Nederland: -3 basispunten (-0,26%)
 • Duitsland: -3 basispunten (-0,50%)
 • Italië: -1 basispunten (+1,62%)
 • Verenigd Koninkrijk: -6 basispunten (+0,17%)
 • Verenigde Staten: -2 basispunten (+0,66%)

Brede markt

 • De AEX gaat 1,6% omlaag en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de Duitsers (-1,4%) en Fransen (-1,2%). 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 8,6% en noteert 32,0 punten. 
 • Wall Street staat zo'n 0,6% in het rood.
 • De euro zakt 0,2% en noteert 1,096 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-1,6%) kent een off-day
 • Olie: WTI (+0,4%) en Brent (+0,6%) krabbelen wat op, maar veel heeft het niet om het lijf.
 • Bitcoin (-4,8%) koelt daarentegen wat af. 

Het Damrak

 • De analisten van Credit Suisse verlagen na aanleiding van de de kwartaalupdate hun taxaties voor Altice (-13,8%). Gevolg is dat het koersdoel met €0,50 wordt verlaagd naar €4. Volgens de Zwitserse zakenbank is het terugdringen van de schulden een topprioriteit voor de kabelaar.
 • De banken ABN Amro (-4,1%) en ING (-1,8%) leveren de winst van gisteren alweer grotendeels in. De rentes dalen en als het sentiment wat verslechtert, dan gaan deze aandelen altijd drie keer zo hard omlaag.
 • Het is onzekerheid troef bij Unibail Rodamco (-8,2%). De centrale vraag is hoe de retailwereld er na de coronacrisis uit ziet. De kans is groot dat de waardering van het winkelvastgoed fors wordt verlaagd, waardoor schuldratio van het bedrijf verslechtert.
 • Basic-Fit (+3,8%) gaat verrassend goed vandaag. We komen volgende week meer te weten over wanneer de sportscholen open mogen. Beleggers lijken daar alvast een voorschot op te nemen.
 • Het online betalingsverkeer neemt fors toe door de coronacrisis en daar profiteert Adyen (-0,1%) van.
 • Fugro (-2,5%) koerst daarentegen slechts 4% boven de bodem van 12 maart. Ruim 60% dalen en vervolgens niet herstellen. Dat is het lot van de aandeelhouders van de geplaagde bodemonderzoeker. 

Adviezen

 • Altice: naar €4 van €4,50 en houden - Credit Suisse
 • ASML: naar €327 van €299 en kopen - Wells Fargo
 • Galapagos: naar €223 van €220 en houden - Bank DeGroof

Agenda

22 mei Event Consensus
01:30   Japan inflatie CPI apr -0,1% MoM
08:00   VK detailhandelsverkopen apr -15,0% MoM
09:15   Frankrijk manufacturing PMI mei 37,5
09:15   Frankrijk services PMI mei 25,0
09:30   Duitsland manufacturing PMI mei 40,0
09:30   Duitsland services PMI mei 25,0
10:00   EU manufacturing PMI mei 38,0
10:00   EU services PMI mei 23,8
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 22 jan Slotcall: Minicorrectie 6
 2. 22 jan IEX Podcast: ASML, Tesla en een aanstaande emissie 2
 3. 22 jan Beter Bed: Puike cijfers 4

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. De Buurman 21 mei 2020 19:21
  quote:

  Brievenbus schreef op 21 mei 2020 19:04:


  De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,6 procent lager op 522,81 punten. De MidKap leverde 1,7 procent in tot 695,05 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,4 procent.

  En de Yanks dalen minder...


  Wat een clown ben je toch, Brievenbus!
 2. forum rang 7 bp5ah 21 mei 2020 21:21
  quote:

  BIUSEE schreef op 21 mei 2020 20:43:


  Kennelijk beschikken insiders over informatie die bij de buitenwacht niet bekend is , anders ga je op dit niveau toch een vastgoedaandeel als Unibail Rodamco niet dumpen. Kennelijk weet UBR er zelf ook geen raad mee, anders laat je de koers zo toch niet verpulveren!

  Laat dat kennelijk maar weg, dat lijkt me wel zeker gezien de omzet in UBR en dat op een normaal slappe handelsdag.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare