Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (519,89)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 67,25%
Lager 32,75%

BeursVandaag: Dinsdag 19 mei

BeursVandaag: Dinsdag 19 mei

Dinsdag 19 mei, de beurs gaat proberen de enorme stijging van gisteren vast te houden dan wel een vervolg te geven: opening AEX licht hoger, zoals het er nu naar uitziet:

 •  Opening AEX: 521,5
 •  ZEW-index om 11.00 uur
 •  Oliefuture expireert vandaag

Wat een bizarre dag was gisteren: min of meer uit het niets steeg de AEX met bijna 4% en bleef daarbij zelfs ver achter bij haar peers in Duitsland en Frankrijk. Nu is de AEX een vrij defensieve index (Unilever, de uitgevers, Ahold, Heineken) en waren het in Frankrijk en Duitsland vooral de auto-aandelen maar ook andere cyclische sectoren die de kar trokken. 

Waar komt nou zo'n plotse stijging vandaan? Moeilijk direct te verklaren, meestal een combinatie van factoren. Het grote Europese noodplan dat eraan komt, positieve uitlatingen van Jerome Powell dit weekend, een expiratiecyclus die afliep, wat vaccinfantasie, aflopende shortsell bans.... 

Shortsellverboden werken vaak averechts. In de Zuid-Europese landen werd dat al half maart ingevoerd. De bedoeling is om shortsellers af te schrikken, maar het tegenovergestelde gebeurt meestal: beleggers die al in dat aandeel zitten gaan er schielijk uit en kopers ervoor wachten wijselijk even aan de zijlijn. Want er zal wel wat aan de hand zijn.

Daar komt nog bij dat wanneer niet elk land meedoet, er een scheve situatie ontstaat. Shortsellers konden de afgelopen maanden niet in Frankrijk en België terecht, maar wel via het in Nederland genoteerde Unibail bijvoorbeeld exposure naar winkelvastgoed in Frankrijk creëren.

Azië in de plus

De Aziatische beurzen staan of sloten mooi in de plus. De Russen profiteren volop van de aantrekkende olieprijs. Dat hadden ze een maandje geleden niet durven dromen:

 • RTS (rusland)  +5.45%
 • S&P/ASX 200 +2.09%
 • Shanghai Comp+0.66%
 • Hang Seng +1.80%
 • Nikkei225 +1.79%
 • Kospi +2.27%   

Ook de futures op Wall Street laten alweer een klein plusje zien. 

ZEW-index: 11.00 uur

Wat brengt vandaag? Qua cijfermateriaal opnieuw een rustige dag. Om 11 uur wordt de Duitse ZEW-index bekendgemaakt. ZEW staat voor Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung, en is gezeteld in Mannheim, Duitsland. De index is een sentimentsindicator waarvoor zo'n 350 economen en analisten maandelijks worden geraadpleegd.

De Duitsers, toch al een zwaarmoedig volk, waren vorig najaar eigenlijk de hele tijd al somber (auto-industrie en handelsoorlog) maar het gemoed trok bij begin dit jaar, getuige de stand van 26,7 in januari. In maart werd de meting op het dieptepunt van de beurs gedaan. 

Voor vandaag wordt een stand van 35 verwacht. De vraag is gerechtvaardigd: wie volgt nu eigenlijk wie? De beurs de ZEW, of de ZEW de beurs? Om 11 uur weten we meer.   

Europees noodplan

Europese leiders Merkel en Macron gaan een voorstel doen aan de Europese Commissie voor een breed noodplan van €500 miljard. Dat moet uiteraard betaald worden uit het budget van de EU en daarvoor draaien de individuele lidstaten op. Holger heeft op een rij gezet hoeveel elk land bijdroeg in 2018. 

Nederland droeg 5,5% bij in 2018. Het moge duidelijk zijn dat het grootste deel van het steunpakket richting de zuidelijke landen gaat, al zijn er wel bepaalde restricties aan verbonden, zoals duurzaamheid van de projecten die men wil steunen. Zo wordt de klimaatkaart meteen gesponsord. 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

Laatste handelsdag oliefuture

Weet u het nog, vorige maand? Op 20 april werd historie geschreven: de WTI-future handelde diep in het rood. Wie aan een oliecontract bleef hangen, kreeg 27 dollar toe én een vat olie van 159 liter. Dat alles keer 1000. Enige probleem: de olie werd fysiek afgeleverd.  

Hier leest u meer daarover en hoe het zich vanavond gaat ontwikkelen is moeilijk te zeggen. Het lijkt erop, gezien de sterke stijging van de future, dat sommige partijen zich misschien 'overhedged' hebben. We gaan het volgen vanavond en morgen. 

AvA Shell

Waar ook met belangstelling naar de ontwikkeling van deze future, al is het wellicht op de wat langere termijn, gekeken wordt is bij de Koninklijke, Shell zogenaamd. RDS, Royal Dutch Shell houdt vandaag zijn algemene aandeelhoudersvergadering en daar mag BvB, Ben van Beurden, uitleggen waarom Shell niet even dit herstel van de olieprijs had kunnen afwachten.

 

 

De meeste grote oliefondsen handhaafden vooralsnog het ruimhartige dividend maar Shell deed dat niet en verlaagde het dividend naar $0,16 per kwartaal, wat nog steeds een dividendrendement van 4% oplevert. Dat was dus 12%....De AvA, in Den Haag, kan niet bijgewoond worden maar wel via webcast: inloggen bij www.shell.com/AGM/webcast. Het spektakel begint om 10.00 uur onze tijd. 

Overnamesoaps

De Merger & Acquisitionsmarkt lijkt wel dood en overleden, maar partijen houden momenteel gewoon even het overgeschoten kruit droog. We wachten op witte rook bij GrandVision en NIBC, die beide onder bod liggen. Koper Blackstone was bang de financiering niet rond te krijgen als NIBC het dividend niet zou uitkeren, maar daar heeft NIBC nu een oplossing voor gevonden.

Vraag is of Blackstone hier wel zo blij mee is: het zou evengoed kunnen dat Blackstone de geplande overname helemaal niet meer wil doorzetten gezien het veranderde bankenlandschap. Het bod van Blackstone bedroeg €9,85. 

Blackstone reageerde vrij snel na het persbericht van NIBC en zegt dat nu de financiering weliswaar te doen is, maar dat het business plan van NIBC wellicht wat lastig uit te voeren is in deze veranderende macro-omgeving. Meer hierover leest u op Premium.

Shortsellverbod opgeheven

In Frankrijk en België is vanaf middernacht de shortsell-ban opgeheven. Deze werd twee maanden geleden ingesteld, op 18 maart, achteraf gezien het dieptepunt van de coronacrisis, althans, op de beurs. Verlenging is niet nodig, de argumenten daarvoor volgens de Belgische FSMA:

 • Vele genoteerde ondernemingen hebben nu beter zicht op de impact van de Covid-19-crisis op hun activiteiten en hebben de markt hierover geïnformeerd;
 • Sinds midden maart is de marktvolatiliteit fors afgenomen tot het niveau van voor de Covid-19-crisis;
 • Sinds het ingaan van de maatregel is het aantal nettoshortposities gestaag gedaald. Dit toont dat de marktdeelnemers de maatregel goed hebben opgevolgd;
 • De markt heeft de tijdens deze periode geleden verliezen al grotendeels gerecupereerd;
 • Het aantal besmette personen en het aantal patiënten op intensieve zorg blijft dalen;
 • De lockdownmaatregelen van de regering worden daarom systematisch afgebouwd, en die afbouw verloopt nog steeds volgens plan

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren:

 • 08:13 Hoop op coronavaccin stuwt Nikkei
 • 08:12 'Akkoord universiteiten en Elsevier over publiceren artikelen'
 • 08:06 'Groeiverhaal sportscholen blijft intact'
 • 07:58 Moeder Douwe Egberts bevestigt komst naar Amsterdamse beurs
 • 07:53 Helft aandeelhouders NSI kiest voor stockdividend
 • 07:35 Krimp productie industrie Japan door crisis
 • 07:25 Dochter NN draagt langlevenrisico's over
 • 18 me iWall Street eindigt met stevige plussen
 • 18 mei Flow Traders steekt geld in aandelenbeurs MEMX
 • 18 mei Aandeelhouders ASMI verwelkomen nieuwe topman
 • 18 mei NIBC doet toezegging aan koper Blackstone over dividend

De AFM (via shortsell.nl) meldt deze shorts:

De agenda van vandaag:

 • 08:00 Home Invest Belgium Q1-cijfers
 • 10:00 Royal Dutch Shell AvA
 • 11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment mei 35,0
 • 13:00 Walmart Q1-cijfers
 • 14:30 VS bouwvergunningen apr 1,1M

Volgt u ons al op social media? Volg ons op Twitter en Youtube voor het laatste nieuws en nieuwe video's.  

    

 

En dan nog even dit

Antwoorden in de comments....

In Denemarken is de horeca weer open sinds gisteren en elke volwassene kan getest worden, als hij of zij dat wil. Ik denk dat het gifje uit Duitsland komt, maar dat mag de pret niet drukken.... 

Werkloosheidsaanvragen in Engeland......van 12.000 naar 856.000

Mijn oudste zoon van 13 vindt TikTok al kinderachtig, kijken of deze meneer er wat aan kan doen 

Dit is niet goed, in China wordt Shulan, een stad van 700.000 mensen, dicht bij de Russische grens, Wuhan style dichtgetimmerd in verband met een corona-uitbraak: 

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 19 mei 2020 08:51
  Goed bezig Nico!
  Prima en eerlijke info.
  Je vergeet alleen bij de vermelding van het achterblijven van de AEX gisteren WEER de 8% winst van Shell.
  Zonder dat zou A'dam nog veel erger achtergebleven zijn.
  Inderdaad, het shorten hier...
  Ziet er naar uit dat A'dam ook vandaag achter gaat blijven?
 2. De Buurman 19 mei 2020 12:08
  quote:

  De Buurman schreef op 18 mei 2020 11:45:


  [...]

  Nieuwe dag, nieuwe kansen, Brievenbus? Dit soort berichten waren vorige week al populistische onzin en dat zijn ze deze week ook nog. YTD van de grote indices in aflopende volgorde. Komt-ie:

  NASDAQ: -0,9%
  S&P500: -12,9%
  AEX: -16,6%
  Dow Jones: -18%
  DAX: -19,6%
  FTSE: -22,2%
  CAC40: -27,6%
  Milan FTSE: -28,4%
  IBEX35: -31,9%

  Maar blijf vooral dit soort berichten op basis van de onderbuik posten. Dan heb ik wat te factchecken!


  @Brievenbus: dit lijstje stuurde ik je gisteren. Stop eens met dat argument dat door shortselling de AEX achterblijft bij 'de echte beurzen'. Het is onzin en niemand wordt beter door deze valse informatie.

  Over Shell - Shell staat op -43,2% YTD. Met jouw argumentatie zou dat de YTD van de AEX ernstig omlaag trekken... en nog doen we het niet slechter dan de rest van Europa! Als je je conclusies trekt op basis van feiten in plaats van je onderbuik word je ongetwijfeld een stuk gelukkiger. Probeer het eens!
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 25 mei IEX Weekend: Lockdownlosers 6
 2. 22 mei BeursVandaag: Vrijdag 22 mei 8
 3. 21 mei Altice: Verwachtingen te hoog
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare