Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Tech wint, de rest verliest

Slotcall: Tech wint, de rest verliest

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is dit misschien wel de saaiste beursdag geweest. De AEX (-0,8%) kabbelde vanochtend rondom het nulpunt, maar moest aan het einde van de handelsdag toch nog wat terrein prijsgeven.

Macro-economisch nieuws was er genoeg, zo vielen de inkoopmanagersindices voor de Europese dienstensector per saldo licht mee. Probleem is alleen dat de niveau's dramatisch zijn. Een PMI van 12,0 betekent dat de Europese dienstensector in april volledig is stilgevallen.

De markt schrok hier niet van, omdat vorige week al de Flash PMI's langskwamen. Daaruit bleek dat we april mogen afschrijven. Ook het ADP-banenrapport kon beleggers niet beroeren. Afgelopen maand vroegen er maar liefst 20 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan, maar dat komt voor niemand als een verrassing.

Leed nog niet geleden

In Amerika worden mensen nou eenmaal wat gemakkelijker op straat gezet dan hier in Nederland. De hoop is dat wanneer de economie weer open wordt gegooid, dat deze mensen ook direct weer worden aangenomen. Toch is dit maar de vraag, omdat de horeca echt niet zomaar vol zal stromen. 

Als mensen anderhalve meter afstand moeten nemen tijdens een etentje met vrienden en familie, dan is het ineens een stuk minder gezellig. Hetzelfde geldt voor cruisebedrijven. Carnival biedt nu cruises aan tegen dumpprijzen in de hoop dat er toch nog wat geld verdiend wordt. 

Voor $139 kunnen mensen een vijfdaagse cruise maken naar Mexico. Dat is voor Amerikanen nog goedkoper dan om thuis te zitten. Nee, het leed is voor dit soort bedrijven nog niet geleden.

AMG

AMG (-5,4%) wordt keihard geraakt door de coronacrisis. De belangrijkste klanten zitten allemaal in sectoren die het hardst worden geraakt. De klanten in de transport- en energiesector zijn goed voor ruim de helft van de totale omzet van de metalenspecialist.

De omzet van AMG daalde in het eerste kwartaal met 20% en onderaan de streep werd er een verlies geleden van $0,48 per aandeel. Ook de outlook is zoals verwacht ingetrokken. De metalenspecialist heeft even alles tegen zitten.

Het bedrijf was begin dit jaar zijn grondstofactiviteiten flink aan het uitbreiden en dan gooit de crisis roet in het eten. Hierdoor stijgt de schuldgraad en daalt vrije kasstroom. Dat maakt AMG een relatief risicovol aandeel. Toch ziet de IEX ook kansen.

Rentes

Het is risk-on op de rentemarkt. De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn hard omhoog. De Nederlandse yield stijgt zes basispunten naar -0,24%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,8% omlaag en daarmee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (-1,1%) en Fransen (-1,1%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 1,3% en noteert 36,0 punten. 
  • Wall Street koerst rondom het nulpunt. De uitblinker is de Nasdaq met een plus van 1,1%.
  • De euro zakt 0,4% en noteert 1,080 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-1,1%) valt wat tegen. 
  • Olie: WTI (-4,6%) en Brent (-5,3%) koelen af.
  • Bitcoin (+3,0%) kruipt richting de $10.000-grens.

Het Damrak

  • De analisten van Bank of America vinden ondanks een zwakke april maand dat het aandeel Wolters Kluwer (-0,5%) aantrekkelijk is gewaardeerd. Ruim 80% van de opbrengsten van de dataleverancier zijn terugkerend en het is een goed signaal dat het aandeleninkoopprogramma gehandhaafd blijft.
  • Alles wat niets te maken heeft met technologie gaat onderuit. Met name de banken ING (-4,0%) en ABN Amro (-2,8%) krijgen het voor hun kiezen.
  • Sowieso liggen de coronagevoelige aandelen slecht vandaag. Kijk maar naar Royal Dutch Shell (-4,3%), Unibail Rodamco (-5,0%), ArcelorMittal (-4,1%) en Basic-Fit (-3,8%).
  • Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft gezegd dat Air France-KLM (-4,0%) flink moet reorganiseren om te overleven. Onder andere de piloten zullen de klos zijn. Een aantal van hen verdient 2 ton en dat is meer dan een gemiddeld kamerlid. 
  • Het is mij een raadsel waarom Vopak (-4,5%) zo hard daalt.
  • Besi (-1,8%) gaat in tegenstelling tot ASML (+1,6%) en ASMI (+1,5%) omlaag. Maar goed, vrijdag spoot het aandeel ook wel erg hard omhoog op de cijfers. 
  • De cijfers van Aperam (-5,9%) over het eerste kwartaal vielen niet tegen, maar het blijft lastig in te schatten hoe groot de pijn gaat zijn in het tweede kwartaal. Positief is dat het kwartaaldividend van €0,4375 gewoon wordt uitgekeerd. 
  • Alfen (-5,7%) leverde prachtige eerstekwartaalcijfers af en ging bij opening ook hard omhoog. Toen kwamen de winstnemers langs, waardoor het aandeel uiteindelijk stevig in het rood sluit. Desalniettemin blijft de specialist in energie-oplossingen het beste aandeel van het jaar. Year to date staat het aandeel 56% hoger. Nabeurs werd echter bekend dat grootaandeelhouder Infestos zijn laatste plukje ook verkocht heeft. 
  • Kendrion (-4,3%) krijgt een gigantische downgrade van ING om de oren. Het aandeel gaat van de kooplijst en het koersdoel wordt gehalveerd naar €12,25.
  • Lokaal presenteerde raambekleder Hunter Douglas (-2,1%) de Q1-cijfers. Het bedrijf voorziet dit jaar door de coronacrisis een fors lagere omzet. Positief was dat het bedrijfsresultaat afgelopen kwartaal met 10% aandikte tot €88,1 miljoen. 

Adviezen

  • Alfen: naar €32 van €35 en kopen - KBC
  • Altice: naar €3,35 van €3,25 en verkopen - Barclays
  • Arcadis: naar €20 van €24 en kopen - ING
  • Eurocommercial Properties: naar €8 en verkopen - Bank of America
  • Kendrion: naar houden van kopen en naar €12,25 van €25 - ING
  • Randstad: naar €35 van €32 en houden - HSBC
  • Royal Dutch Shell: naar €16,90 van €18,40 en houden - Independent Research
  • Wolters Kluwer: naar kopen van houden en naar €80 van €67 - Bank of America

Agenda

7 mei Event Consensus
03:45   China Caixin manufacturing PMI apr  
08:00   Ahold Q1-cijfers  
08:00   ArcelorMittal Q1-cijfers  
08:00   BAM Q1-cijfers  
08:00   DSM Q1-cijfers  
08:00   Air France-KLM Q1-cijfers  
08:00   DPA Q1-cijfers  
08:00   Van Lanschot Kempen Q1-cijfers  
08:00   Euronav Q1-cijfers  
08:00   AB Inbev Q1-cijfers  
08:00   Osram Q1-cijfers  
08:00   Duitsland industriële productie mrt -7,0% MoM
13:00   BoE rentebesluit 0,10%
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
22:00   Galapagos Q1-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links