Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winnaar IEX.nl Beursspel:
”Scoor met pennystocks”

“De marge van 3 a 4% ten opzichte van mijn naaste concurrent is net voldoende geweest.” Aan het woord is Johan Schippers uit Stiens, de winnaar van het IEX-Beursspel over de maand november. Hij meldde zijn portefeuille, ‘Skipppy Trading’, op 10 juli aan en wist deze op te voeren tot een winst van 92,61%.

In het dagelijks leven is Schippers werkzaam als financiële planner bij de Friesland Bank. “In tegenstelling tot wat mijn beschrijving van de portefeuille, daghandel, doet vermoeden, werk ik met een vrij lange horizon. Ik kijk met name naar vastrentende producten zoals lijfrentes en pensioenaanvullingen. Als ik naar aandelen kijk ben ik momenteel erg defensief. Het enige fonds dat ik recent aan een klant heb geadviseerd is Numico, voor de langere termijn. Ik denk dat mijn klanten erg zouden schrikken als ik hun geld op dezelfde manier zou beleggen als in het Beursspel, ondanks dat ik nu heb gewonnen.” Dat lijkt onwaarschijnlijk, want wie wil geen rendement van 92%?

Pennystocks
Privé belegt Schippers op dit moment niet. Hij zegt genezen te zijn, nadat hij in het verleden in twee dagen tien mille verdiende met opties, maar het geld enkele dagen later weer kwijt was toen de markt instortte. “Er is in het huidige marktklimaat geen garantie op succes aanwezig, dat zie je ook terug bij jullie columnisten. De een is optimistisch over het herstel en de ander is pessimistisch, niet vreemd in de beleggingswereld. Je merkt dat de periode van herstel steeds verder komt te liggen. Was er eerst nog sprake van herstel rond kerst, nu wordt al gekeken naar de tweede helft van 2002. Het blijft koffiedik kijken.”

Gevraagd naar zijn strategie zegt Schippers vanaf het begin twee vaste fondsen in zijn gameportefeuille te hebben, AND en UPC. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. AND leverde hem ruim 31.000 euro op en met UPC verdiende hij ruim 40.000 euro. “Die fondsen zijn veel interessanter dan bijvoorbeeld Philips. Bij het minste of geringste nieuws ontstaan er grote fluctuaties in de pennystocks, terwijl er bij Philips heel wat moet gebeuren, wil je er een fors rendement aan overhouden.’” Behalve de twee vaste fondsen keek hij regelmatig in de portefeuilles van de concurrentie. “Als ik daar interessante posities in zag staan, probeerde ik in dezelfde fondsen te stappen, maar natuurlijk wel op betere koersen.”

LCI gaf de doorslag
Schippers heeft het spel in de afgelopen maand niet gedomineerd. “Ik kwam op voorsprong toen de nummer twee, ‘Start75’, de boot in ging met LCI. Hij had een positie aangehouden en ik had de mijne juist gesloten. De volgende ochtend kwam er slecht nieuws naar buiten, waardoor zijn portefeuille inzakte. Dat gaf mij een voorsprong die ik gelukkig niet meer uit handen heb gegeven. Ik heb niet met samengeknepen billen hoeven toekijken, maar spannend is het natuurlijk wel. Een marge van een paar procent kun je zo weer kwijt zijn.”

De laatste aanpassingen van de regels waren voor Schippers het startsein om flink aan de slag te gaan met zijn portefeuille. “Voor de aanpassingen ben ik ook al eens in de prijzen gevallen. In augustus werd ik zesde en won toen een fantastische telefoon. Met de verscherpte regels ben ik veel meer op mijn portefeuille gaan letten. Mijns inziens is dit leuke spel nog verslavender geworden. Bij deze mijn complimenten aan IEX.nl.”

Een overzicht van alle prijswinnaars in november:

  Rendement portefeulle naam lid alias
1 92,61 Skipppy Trading Skippy 1
2 88,69 Start75 Beursbengels
3 86,66 Swing Trader Brandy *
4 51,58 Mijntop Flary *
5 51,54 Novi V65
6 48,21 Bosje 3 Deblondepater
7 46,44 Go Low SjoerdC
8 43,58 My Share Kingie
9 42,95 letsgo40 Cowgirl_nl
10 40,21 Grayler FWortel
11 39,98 Birmingham City Denson
12 39,65 Iomega Paatje
13 39,65 Common sense Cadera
14 39,62 Quootje Quootje
15 39,10 Dom blondje Coppice
16 38,92 Number1 Cor_4
17 37,75 #top# Shark
18 37,41 Prinslief Prinslief
19 37,07 Zwijndje Schouwer
20 35,95 ChielSecondTry Hurricane
21 35,45 Junior_s2 Junior-S
22 35,10 Merlijn Gellman
.

De nummers drie en vier (*) zijn niet in de prijzen gevallen, omdat zij in de afgelopen maanden in de top vijf geëindigd zijn of omdat het startkapitaal aan het begin van de maand te laag was.

N.B.: Als u suggesties heeft voor aanpassingen in het Beursspel (andere competities, regelwijzigingen, etcetera), kunt u die sturen naar: beursspel@iex.nl


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links