Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Craprally

Slotcall: Craprally

Na de bekendmaking van goede testresultaten van het medicijn Remdesivir schoot de beurs omhoog. Het middel gaat nu naar de volgende ronde, waardoor de hoop op een werkend coronamedicijn aanwakkert. Resultaat is een 1,3% hogere AEX.

Dit goede nieuws viel precies samen met het beroerde Amerikaanse BBP-cijfer over het eerste kwartaal. Zo ontstond er een grappige situatie, waarin iemand op CNBC over de Q1-cijfers aan het praten was, en er werd weggeschakeld. 

Zoiets zal waarschijnlijk nog nooit zijn voorgekomen. Maar we zitten nu in een situatie waarin het middel van Gilead misschien wel bepalender is voor de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie dan de BBP-cijfers. 

Ook de hondsberoerde voorspellingen voor de Duitse economie werden totaal genegeerd door de markt, want we wisten toch al dat deze slecht zouden zijn. Uit een raming van het Duitse CPB blijkt dat onze oosterburen uit gaan van een krimp van 6,3% dit jaar.

Live verslag van Fed-rentebesluit en cijfers

Na sluiting van de Europese beurzen gaat het feest gewoon door. Om 20.00 uur vindt het Amerikaanse rentebesluit plaats en een half uur later zal Fed-voorzitter Jerome Powell een persconferentie houden. Hier houden we u live van op de hoogte. Ook zullen we een preview geven.

Daarna volgen de kwartaalcijfers van Facebook, Microsoft, Tesla en Qualcomm. Ook voor de beleggers die deze aandelen niet in portefeuille hebben, zijn deze resultaten interessant. Als ze meevallen, zult u de AEX-future gelijk zien oplopen, maar vallen ze vies tegen, dan raad ik u aan het scherm uit te zetten.

Besi

Morgenochtend presenteert beurslieveling Besi (+6,7%) de eerstekwartaalcijfers. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het aandeel is dit jaar heel goed blijven liggen. Daar waar de AEX dik 13% lager staat, blijft de chipper uit Duiven met een min van 4% dicht bij huis.

Zeker voor een cyclisch aandeel is dit een goede prestatie. De kracht van Besi is dat het bedrijf de marges zelfs in een slechte periode goed op peil weet te houden. Mede daarom wist de chipper er in het zwakke jaar 2018 een keurige winst uit te slepen. 

De markt denkt dat Besi zich ook in het coronatijdperk stevig gaat weren. Ook de IEX Beleggersdesk is enthousiast over het aandeel.

Rentes

Het is risk-on op de aandelenmarkt, maar risk-of in de wereld van het tienjaars staatspapier. De Nederlandse yield zakt drie basispunten naar -0,23%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,3% omhoog maar daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (+2,9%) en Fransen (+2,2%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 6,9% en noteert 32,1 punten. 
  • Wall Street staat dik 2,5% in het groen. Grootste winnaar is de Nasdaq met een winst van 3,1%. Alphabet (+8,3%) bedankt voor de meevallende resultaten over het eerste kwartaal.
  • De euro klimt 0,3% en noteert 1,085 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,2%) moet het niet van dit soort dagen hebben. 
  • Olie: WTI (+31,1%) en Brent (+10,9%) gaan als de brandweer.
  • Bitcoin (+7,6%) feest vrolijk mee.

Het Damrak

  • Al voordat de goede testresultaten van Gilead bekend werden, knalden de afgestrafte aandelen omhoog. Alleen werd de opwaartse druk na 14.30 uur steviger. ArcelorMittal (+12,7%) is de grootste winnaar binnen de AEX.
  • Royal Dutch Shell (+3,7%) profiteert van de exploderende olieprijs. Hetzelfde geldt voor de geplaagde oliedienstverleners Fugro (+17,0%) en SBM Offshore (+5,7%).
  • Dat is drie op een rij voor de banken. ABN Amro (+7,3%) en ING (+4,6%) lijken nu eindelijk de weg omhoog te hebben gevonden.
  • DSM (-3,0%) blijft ver achter door een vette downgrade van ING. Het aandeel wordt op de verkooplijst gezet en het koersdoel gaat met dik 20% omlaag naar €90,94.
  • Als er een coronamiddel op de markt komt dan stoppen we met hamsteren. Dat betekent natuurlijk slecht nieuws voor Ahold (-0,6%).
  • Binnen de AMX gaat het helemaal los. Basic-Fit (+12,3%) krijgt een koersdoelverlaging van KBC om de oren geslingerd, maar trekt zich daar niets van aan.
  • Hoe meer schulden, hoe beter vandaag. Altice (+12,1%) is daarvan het voorbeeld.
  • Winkelvastgoed herstelt ook. Met name Eurocommercial Properties (+13,9%) en Wereldhave (+13,3%) gaan door het dak. Unibail Rodamco (+6,6%) blijft 'achter' door een verkoopadvies van Bank of America. Lekker timing voor een verkooptip.
  • Binnen de ASCX zijn de uitslagen nog groter. Het gaat te ver om ze allemaal op te noemen, maar AMG (+9,1%) en Sif (+9,0%) verdienen een eervolle vermelding.
  • Vivoryon (-5,8%) staat onder druk omdat een partner niets ziet in een bepaald medicijn van het biotechbedrijf. Hier leest u er meer over.

Adviezen

  • Aperam: naar €27 van €31 en houden - Credit Suisse
  • Basic-Fit: naar €29 van €35 en kopen - KBC
  • DSM: naar verkopen van houden en naar €90,94 van €115,70
  • Flow Traders naar €23 van €21 en houden - UBS
  • Unibail Rodamco: naar €50 en verkopen - Bank of America

 De dag van morgen

30 apr Event Consensus
03:00   China manufacturing PMI apr 45,0
07:30   Frankrijk BBP Q1 -4,0% QoQ
08:00   Besi Q1-cijfers  
08:00   Corbion Q1-cijfers  
08:00   Fugro Q1-cijfers  
08:00   KPN Q1-cijfers  
08:00   Brunel Q1-cijfers  
08:00   Royal Dutch Shell Q1-cijfers  
08:00   Lufthansa Q1-cijfers  
08:00   Orange Q1-cijfers  
08:00   Total Q1-cijfers  
09:55   Duitsland werkloosheidspercentage apr 5,2%
11:00   EU inflatie CPI apr 0,1% MoM
13:00   Kraft Heinz Q1-cijfers  
13:00   McDonald's Q1-cijfers  
13:00   Twitter Q1-cijfers  
13:45   ECB rentebesluit Depositorente -0,5%
22:00   Amazon Q1-cijfers  
22:00   Gilead Sciences Q1-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links