Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street Live: Cijfers!!!

Wall Street Live: Cijfers!!!

Update 22.40 uur: Cijfers!!

Dit zijn de after hours bewegingen van de cijferende bedrijven:

Qualcomm: +2,7%

Microsoft: +3,9%

Facebook: +9,2%

Tesla: +7,9%

 

Facebook levert beter dan verwachte cijfers af. De winst per aandeel valt met $1,71 weliswaar iets tegen, maar de omzet ligt ruim boven de consensus. Wat vooral positief is dat het bedrijf de kosten met ongeveer $3 miljard naar beneden zal brengen. Verder steeg het aantal dagelijkse actieve gebruikers met 11% naar 1,73 miljard.

Wat ook altijd opvalt, is de enorme kaspositie. De techgigant heeft ruim $60 miljard op de bank staan. Tja met dat soort bedragen kom je een pandemie wel door. Maar de echte trigger voor deze koersstijging is dat het bedrijf, net als Alphabet, in april geen verslechtering ziet van de advertentiemarkt.

Microsoft leverde ook topcijfers af. Het bedrijf wist zowel te verrassen over the top and bottom line. De omzet steeg met 15% naar $30,6 miljard. De winst per aandeel steeg naar $1,40 en dat is veel beter dan de $1,27 die werd verwacht.

We zitten in een wereldwijde pandemie en Microsoft groeit vrolijk door. Niet voor niets behoort het bedrijf dit jaar tot de beste aandelen van Wall Street. Tot slot meldt Microsoft dat er door de pandemie een record aantal mensen gebruik maakt van Microsoft Teams. Exacte aantallen werden er echter niet genoemd.

Ook de koers van Tesla spuit omhoog na de bekendmaking van de cijfers. Waar de markt vooral blij van wordt, is dat de productie gewoon doorgaat en dus niet wordt teruggeschroefd. Verder viel de omzet licht mee en wist de autobouwer er onderaan de streep een kleine plus uit te persen. De markt rekende op een klein verlies.

Alles gaat omhoog, want de cijfers van Qualcomm vallen ook in de smaak. De omzet kwam met $5,2 miljard iets uit boven de consensus en ook de winst per aandeel van $0,88 viel mee. Voor het huidige kwartaal gaat de chipgigant uit van een WPA van $0,70. 

Verder meldt Qualcomm dat de winst per aandeel $0,30 hoger had gelegen als er geen pandemie was geweest. Het management zegt dat de vraag naar telefoons door de coronacrisis afgelopen kwartaal met 21% negatief is beïnvloed. Daar heeft Qualcomm last van, omdat de vraag naar chips daardoor terugvalt.


Update 21:25 uur: Voorbeschouwing kwartaalcijfers

Na sluiting van de Amerikaanse beurs komende de volgende vier giganten met hun kwartaalresultaten langs:

Facebook: +6,3%

Microsoft: +4,2%

Tesla: +3,8%

Qualcomm: +4,3%

 

Dit zijn de verwachtingen van analisten:

Facebook

Omzet Q1: $17,25B (+14,4% YoY)

Winst per aandeel: $1,71 (-9,5% YoY)

Let vooral op wat het management gaat zeggen over de advertentie-inkomsten in april. Alphabet zag de advertentiemarkt in april niet verslechteren ten opzichte van maart. Zegt Facebook hetzelfde?

Houd er rekening mee dat de koers van het aandeel zakt als het bedrijf de omzet- en winstverwachting nipt weet te verslaan. Facebook heeft de afgelopen twee jaar altijd de winstverwachting verslagen en de omzetverwachting in 75% van de gevallen. De markt gaat er dus stiekem vanuit dat het bedrijf beter presteert dan de taxaties van analisten.

Microsoft (bedrijf hanteert een gebroken boekjaar)

Omzet Q3: $33,68B

Winst per aandeel: $1,27

Omzet Q4: $36,52B

Winst per aandeel: $1,39

Het aandeel Microsoft zou kunnen bewegen op het nieuws hoeveel dagelijkse gebruikers er voor het online platform Teams zijn bijgekomen. Microsoft Team is een platform waarop mensen online kunnen bellen en vergaderen.

Tesla

Omzet Q1: $5,85B (+29,9% YoY)

Winst per aandeel: $-0,21

Qualcomm (bedrijf hanteert een gebroken boekjaar)

Omzet Q2: $5,04B (+2,9% YoY)

Winst per aandeel: $0,79 (+2,6% YoY)


Update 20:55 uur: Voorlopig geen renteverhoging

Vooralsnog zegt Fed-voorzitter Jerome Powell geen verrassende dingen, maar wat wel duidelijk wordt, is dat hij voorlopig niet van plan is om de rente te verlagen. Hij zegt geen haast te hebben om de genomen maatregelen los te laten, of de rente te verhogen. Powell noemt weliswaar geen termijn, maar op basis van zijn uitspaken, kunnen we we concluderen dat een renteverhoging er op korte- tot middellange termijn niet in zit.. 

De Fed-voorzitter benadrukt de risico's die er nog zijn. Zo stipt hij aan dat deze crisis ertoe kan leiden dat de arbeidsproductiviteit omlaag gaat. Als mensen lang werkloos blijven dan verliezen zij hun vaardigheden en het kost altijd even wat tijd voordat zij dit terugkrijgen. Verder benadrukt Powell dat hij nog genoeg instrumenten heeft om de Amerikaanse economie te stimuleren.

De beurzen houden de hoge winsten vast. Grote winnaar is de Nasdaq met een plus van 3,6%. Het is Alphabet (+9,8%) die de technologie-index tot grote hoogtes stuwt.


Update 20:35 uur: Powell spreekt

Fed-voorzitter zegt dat de maatregelen van de Amerikaanse Centrale Bank hebben bijgedragen aan het terugbrengen van de rust op de financië markten. Verder is afgelopen week het opkoopprogramma wat teruggeschroefd. In geval van nood is hij bereid wederom al zijn middelen in te zetten.

Vooralsnog is er sinds het begin van de persconferentie weinig beweging op de markten.

Update 20.00 uur: Unch

De Amerikaanse Centrale Bank heeft zojuist besloten om de rente te handhaven op 0%-0,25%. De Fed zegt de rente op dit lage niveau te handhaven zolang de Amerikaanse economie nog niet is hersteld van de coronapandemie, maar een concrete termijn wordt niet gegeven.

Dit besluit is volledig volgens verwachting en de financiële markten reageren nauwelijks op dit bericht. De Dow Jones (+2,4%), S&P500 (+2,7%) en Nasdaq (+3,5%) houden de grote winsten vast. Ook op de rentemarkt zien we nauwelijks beweging. De euro wint momenteel 0,5% ten opzichte van de dollar.

Het is nu wachten op de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell.


Update 18:00 Voorbeschouwing Fed-rentebesluit

Vanavond om 20.00 uur vindt het rentebesluit van de Fed plaats en dat gaat spannend worden. Tot maart was het nog een feestje om Fed-official te zijn: de inflatie dobberde rond de beoogde 2% en de werkloosheid lag op het laagste niveau in zestig jaar.

Nog geen twee maanden later ziet de wereld er heel anders uit. Ruim 26 miljoen Amerikanen hebben een werkloosheidsuitkering aangevraagd en dat zijn getallen die we zelfs niet hebben gezien gedurende The Great Depression.

Het is de taak van de Fed om de markten onder controle te houden. De Amerikaanse Centrale Bank heeft in ieder geval alles uit de kast gehaald om zijn steentje bij te dragen. Zo is de rente op 0% gezet, hoeven banken die geld aanhouden bij de Fed geen reserves aan te houden, en is er een ongelimiteerd inkoopprogramma van obligaties aangekondigd.

Negatieve rentes?

Allemaal met als doel dat er voldoende liquiditeiten zijn in de markt. Nu de Fed al zoveel heeft gedaan, heeft het weinig middelen meer over om nog iets extra's te doen. Wat nog zou kunnen, is dat Fed-voorzitter Jerome Powell negatieve rentes aankondigt.

Het inkopen van aandelen door de Fed lijkt er niet in te zitten. De Amerikaanse Minister van Financiën, Steven Mnuchin, zei gisteren tegen het zakenprogramma CNBC dat dit hoogst onwaarschijnlijk is. Verder zijn er experts die vinden dat de Fed ook obligaties kan kopen met een zeer lange looptijd. 

Hoelang blijft de rente nog 0%

Verder is het belangrijk om te kijken of Powell iets gaat zeggen over hoelang hij de rente op 0% houdt. Tot nu toe heeft hij gezegd deze lage rente aan te houden tot de Amerikaanse economie weer op de rit is. 

Het is echter niet de verwachting dat Powell een concrete datum gaat noemen, aangezien het verloop van de epidemie heel onzeker is. Wat hij wel kan vertellen is waar hij naar kijkt voordat hij een renteverhoging overweegt. Is dit dit wanneer het virus uit de wereld is, wanneer de werkloosheid weer laag is, of wanneer de inflatie boven de 2% uitkomt? 

Stel dat Powell zegt dat het virus eerst uit de wereld moet zijn, voordat hij de rente verhoogt, dan hoeven we de komende twee jaar geen renteverhoging te verwachten. Als hij vooral kijkt naar de inflatie of werkloosheid dan zou een renteverhoging sneller kunnen volgen.

In ieder geval is het duidelijk dat de Fed er alles aan doet om de markten te kalmeren. Dit is iets dat de centrale bank tijdens de kredietcrisis vergat te doen, en daarvan heeft het geleerd. Financieel analist Greg McBridge verwoordt treffend: "it is better to think big than to limit your response".

 


Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2020 18:30
    We zijn alweer bijna 30 procent gestegen in een maand tijd. Zijn nog maar 80 punten verwijderd van de top.

    Het gaat naar mijn idee veel te hard en deze stijging staat niet in verhouding tot alle winsten die verdampt zijn.

    Niemand weet het, maar logisch nadenken dwingt mij tot de conclusie dat er nog wel een correctie gaat plaatsvinden op de middelkorte termijn.

    Misschien niet all the way back naar 394 punten, maar naar 450 zou ik niet gek vinden.
  2. Goldfish1080 29 april 2020 19:06
    Rente zal wel naar -0.x gaan. Daarmee scoort Trump punten en stuwt de beurs omhoog. Niet dat de gemmidelde amerikaan daar veel aan heeft. Maar de gemmidelde republikein zal er meer aan hebben dan de gemmidelde democraat. Vergeet niet dan Jerome een repubikein is. Verder heeft het volk ook belang bij goedkoop geld. Zo blijft de inflatie op peil en hebben bedrijven genoeg betaalbare leningen om mensen aan het werk te houden.

  3. Goldfish1080 29 april 2020 19:09
    quote:

    Bearish0808 schreef op 29 april 2020 18:30:

    We zijn alweer bijna 30 procent gestegen in een maand tijd. Zijn nog maar 80 punten verwijderd van de top.

    Het gaat naar mijn idee veel te hard en deze stijging staat niet in verhouding tot alle winsten die verdampt zijn.

    Niemand weet het, maar logisch nadenken dwingt mij tot de conclusie dat er nog wel een correctie gaat plaatsvinden op de middelkorte termijn.

    Misschien niet all the way back naar 394 punten, maar naar 450 zou ik niet gek vinden.
    Logisch nadenken met de beurs werkt zelden. Je kunt het beste meegaan met de flow, jaren van rally hadden u dan ook geen winderien gelegd. De FED en ECB zullen alles op alles zetten om de economie en beurs te redden. Ik verwacht vanavond dan ook een enorme rally van nog 2 a 3% bovenop de huidige koersstijging. Echter, als men inziet dat Q2 echt een enorm bloedbad gaat worden en de lockdown toch niet zo snel als verwacht opgeheven kan worden gaat het mis. Dan kan een min van -2% in een dag de weg richting -30% inleiden. Het zijn gekke tijden. Morgen en vrijdag worden allesbepalend.
  4. Pensioenpot 29 april 2020 19:21
    quote:

    Goldfish1080 schreef op 29 april 2020 19:09:

    [...]

    Logisch nadenken met de beurs werkt zelden. Je kunt het beste meegaan met de flow, jaren van rally hadden u dan ook geen winderien gelegd. De FED en ECB zullen alles op alles zetten om de economie en beurs te redden. Ik verwacht vanavond dan ook een enorme rally van nog 2 a 3% bovenop de huidige koersstijging. Echter, als men inziet dat Q2 echt een enorm bloedbad gaat worden en de lockdown toch niet zo snel als verwacht opgeheven kan worden gaat het mis. Dan kan een min van -2% in een dag de weg richting -30% inleiden. Het zijn gekke tijden. Morgen en vrijdag worden allesbepalend.
    Vrijdag is de Beurs in de EU dicht.
  5. Goldfish1080 29 april 2020 19:50
    quote:

    Pensioenpot schreef op 29 april 2020 19:21:

    [...]

    Vrijdag is de Beurs in de EU dicht.
    Klopt, zat er even niet bij met mijn hoofd. Feit blijft dat de spanning op dit moment toch wel hoog is. Iets aan druk op de vloet en we vallen zo een paar verdiepingen naar beneden. Ik heb weinig cash aan de zijlijn voor aandelen en zal dus ook blijven zitten met wat ik nu heb. Ik schat de kans dat we volgende week op de 500 staan (al dan niet tijdelijk) groter in dan dat we de 550 die week gaan halen. Er zijn er maar weinig die geen vraagtekens hebben bij de snelle stijging van afgelopen dagen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links