Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Hoe slechter hoe beter

Slotcall: Hoe slechter hoe beter

Het begint erop te lijken dat de markt slechte cijfers steeds meer gaat waarderen. Over de gehele wereld regende het beroerde macro's, maar de AEX eindigt gewoon 0,6% in de plus.

Te beginnen met de Europese inkoopmanagersindices. Wat eruit springt is de Franse PMI voor de dienstensector over de maand april. Er rolde een stand van 10,4 uit de bus, wat betekent dat er praktisch geen activiteit is. Hetzelfde geldt voor Duitsland (15,9).

Beide cijfers waren veel slechter dan verwacht, maar blijkbaar knijpt de markt een oogje dicht. Mooi voor u als belegger, maar we zagen eind februari dat het sentiment binnen no time kan keren.

De Amerikaanse PMI over de dienstensector is met een stand van 27,0 iets minder beroerd, maar dat land zat ook wat later in een lock down. 

Ruim 4,4 miljoen meer werklozen

Ook aan de bijzonder hoge jobless claims raakt de markt snel gewend. Dit keer kwamen er in een week tijd 4,4 miljoen mensen bij die voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroegen. Dat zijn er 200.000 meer dan verwacht.

Wat de markt nu doet, is vooruit kijken. Op het moment dat de economie over pak hem beet een half jaar weer grotendeels op volle toeren draait, is deze stijging terecht. Zo niet dan moet u er niet gek van op kijken als we nog een pak rammel krijgen.  

Unilever -1,7%

Het is dat Unilever haar cijfers publiceert op een goede beursdag, want anders had er vandaag waarschijnlijk een grotere min op het bord gestaan. Van een omzetgroei van 0% wordt niemand vrolijk. Helemaal omdat branchegenoten zoals Procter & Gamble en Danone de opbrengsten wel wisten op te voeren.

Normaal moet Unilever het van de opkomende landen hebben, maar hier veranderde de groei in een krimp. Gelukkig heeft dit een duidelijke oorzaak: namelijk de coronacrisis. Dit is dus een tijdelijk effect. Het concern denkt een nog slechter tweede kwartaal tegemoet te zien, mede door een lagere afzet van ijs.

Maar goed, beleggers laten zich niet afschrikken door een slecht kwartaaltje. Voor de IEX-Beleggersdesk geldt hetzelfde.

Ordina +23%

Vanochtend, toen ik voor IEX Premium in de cijfers van Ordina dook, kon ik niet vermoeden dat er aan het einde van de handelsdag een dikke plus van 23% op het bord zou staan. Wel viel mij de volgende zin op: "over the past few weeks, we have been able to continue to provide our services almost flawlessly".

In feite zegt de ICT-dienstverlener op operationeel gebied vooralsnog geen last te hebben van de coronacrisis. Probleem is alleen dat Ordina van nature heel kwetsbaar is voor economisch slechte tijden. Tijdens de kredietcrisis zagen we de omzet van het bedrijf ook snel kelderen.

Er is een kans dat dit nu ook gaat gebeuren. Daarom schrapt Ordina het dividend, zodat de balans wordt versterkt. Het wordt spannend in welke mate bedrijven opdrachten gaan cancelen gedurende het tweede kwartaal.

Rentes

Het is risk-on op de aandelenmarkt en risk-off op de rentemarkt. Hoewel, als er echt sprake is van risk-off dan kelderen de rentes van de zuidelijke eurolanden natuurlijk niet.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,6% omhoog en daarmee blijven we iets achter ten opzichte van de Duitsers (+1,0%) en Fransen (+0,9%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 7,1% en noteert 42,0 punten. 
  • Wall Street staat zo'n 1% in de plus.
  • De euro zak 0,1% en noteert 1,081 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+1,1%) lijkt alleen maar te kunnen stijgen.
  • Olie: WTI (+31,0%) en Brent (+12,4%) spuiten net als gisteren omhoog.
  • Bitcoin (+6,1%) heeft er ook zin in.

Het Damrak

  • Wolters Kluwer (-0,7%) meldt in een summiere update vooralsnog weinig hinder te ondervinden van de coronacrisis. Alleen het niet-abonnementen deel krijgt waarschijnlijk een tikje.
  • De financials kennen nu eindelijk ook een goede dag. Met name ASR (+4,8%) en ING (+4,0%) hebben er zin in.
  • Het is niet iedere dag feest met ASMI (-3,3%). Ook Besi (-1,9%) ligt slecht vandaag.
  • Vopak (-1,7%) gaat vandaag €1,15 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stijgt het aandeel 0,5%.
  • De bouwers liggen waarschijnlijk goed omdat het kabinet de intentie heeft om woning- en infrastructuurprojecten door te laten gaan en desnoods naar voren te halen. BAM (+7,7%) en Heijmans (+9,0%) vinden nu eindelijk de weg omhoog.
  • Alles gaat mis bij Air France-KLM (+1,2%). Eerst stond er een verhoging van de bonus van KLM-topman Pieter Elbers op de agenda en nu is het de beurt aan Air France CEO Ben Smith. Na alle commotie heeft ook hij besloten af te zien van een bonus. Veel te laat, want de imagoschade is gigantisch.
  • TKH (+10,2%) zag de omzet in het eerste kwartaal licht dalen en licht op schema met het afstoten van onderdelen. Dit wordt zeer gewaardeerd door de markt.
  • Fugro (+1,2%) profiteert nauwelijks van de forse stijging van de olieprijs. Royal Dutch Shell (+3,4%) en SBM Offshore (+4,2%) liggen er aanmerkelijk beter bij.
  • Sligro (+1,3%) kent een redelijk eerste kwartaal, maar gaat een moeilijke tijd tegemoet. Waarschijnlijk valt dit kwartaal zo'n 75% van de omzet weg door de sluiting van horeca.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €8 van €17 en houden - Deutsche Bank
  • Aperam: naar €31 van €36 en kopen - Jefferies
  • ArcelorMittal: naar €14 van €15 en kopen - Jefferies
  • Heineken: naar €83 van €103 en houden - Credit Suisse
  • Intertrust: naar €17 van €23,50 en kopen - ABN Amro
  • Just Eat Takeaway: naar €89,30 en kopen - JPMorgan Cazenove
  • Philips: naar verkopen van houden en naar €35 van €41 - Landesbank Baden
  • Randstad: naar kopen van verkopen en naar €42 van €53 - Oddo BHF
  • Sligro: naar €16 van €20 en houden - KBC
  • Unilever: naar €56 van €55 en kopen - Goldman Sachs
  • WoltersKluwer: naar €71,50 van €75 en kopen - Credit Suisse

 De dag van morgen

24 apr Event Consensus
08:00   Arcadis Q1-cijfers  
08:00   Wereldhave Q1-cijfers  
08:00   AND jaarcijfers 2019  
09:00   ASML notering €1,35 ex-dividend  
09:00   Relx notering 0,321 pond ex-div  
10:00   Duitsland IFO business klimaat apr 80,0
13:00   American Express Q1-cijfers  
13:00   Verizon Q1-cijfers  
14:30   VS orders duurzame goederen mrt -0,4% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan apr
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. mok 23 april 2020 18:52
    Mogelijke reden van stijging is de ongekende hoeveelheid geld die bijvoorbeeld de VS in de markt zet. Obligaties geven ook daar geen rendement meer, dus waar moeten die biljoenen dan naar toe? Gisteren gaf ik al aan dat gezien de abnormaal sterke stijging van Snapchat er erg veel geld op de plank ligt. En dat feest gaat nog wel even door. Misschien pas over een maand wat bezinning, als blijkt dat het allemaal nog niet zo vlot loopt met de economie.
  2. Weert=No.1 23 april 2020 18:56
    quote:

    dachthetniet schreef op 23 april 2020 18:50:

    Je moet als IEX maar durven en midden op je home pagina banners toe te laten van Jort Kelder en de bitcoin scam. (Op de hoogte dat Jort Kelder hier niet aan meewerkt)
    Kelder is echt niet vies van een stukje extra reclame voor zichzelf. Daar ken ik hem te goed voor,HEUR. Volgens hem heurt dat zo.
  3. Weert=No.1 23 april 2020 19:11
    quote:

    dachthetniet schreef op 23 april 2020 19:04:

    Wellicht is het handig als je wat nieuws tot je neemt. @weert
    Ja, U heeft eigenlijk gelijk. Alle bekende corifeën ,zoals De Mol etc. worden voor dit soort reclames "Misbruikt". Maar een doorsnee normaal mens doorziet dit toch. Ik zou juridische stappen nemen om van dat Bitcoin-naamsmisbruik af te komen.
  4. forum rang 4 Stephanus1987 23 april 2020 19:59
    Als u denkt dat IEX bewust en met medeweten deze reclames plaatst dan is het wellicht is slim om u eerst te verdiepen in de wereld van online adverteren en Adsense.. Misschien wordt je dan gelijk enthousiast over de aandelen van Alphabet. Overigens als u zich stoort aan reclame, neem dan premium, voor niks gaat de zon op.
  5. Weert=No.1 23 april 2020 20:17
    Ben verre van Communisme, maar ik erger me ernstig aan de debiliserende reclame's op TV. Daarom heb ik dat ding nooit aanstaan. Feit is wel,dat het Rijksmuseum enkele jaren geleden 2 Rembrands heeft aangeschaft van de Rothschilds a raison van E 180.000.000,- Voor dit bedrag is de reclame af te kopen.Graag zou ik met alle andere kijkers er voorstander van zijn om tegen betaling pro capita van E 20,-- hetzelfde bedrag op te hoesten om voorgoed af te zijn van de wel erg storende reclames.
  6. forum rang 4 dachthetniet 23 april 2020 20:29
    quote:

    Stephanus1987 schreef op 23 april 2020 19:59:

    Als u denkt dat IEX bewust en met medeweten deze reclames plaatst dan is het wellicht is slim om u eerst te verdiepen in de wereld van online adverteren en Adsense.. Misschien wordt je dan gelijk enthousiast over de aandelen van Alphabet. Overigens als u zich stoort aan reclame, neem dan premium, voor niks gaat de zon op.
    Ik stoor mij niet aan reclames. Wel aan het faciliteren van oplichting. En adsense is ook niet nieuw voor mij. Wel dat je als beheerder van een website geen controle hebt op de inhoud van geplaatste reclames.
  7. J.Me 24 april 2020 04:27
    quote:

    dachthetniet schreef op 23 april 2020 20:29:

    En adsense is ook niet nieuw voor mij. Wel dat je als beheerder van een website geen controle hebt op de inhoud van geplaatste reclames.
    Precies, dit! Ik heb IEX deze week ook al gewezen op deze reclame in hun app. IEX reageert dan door te stellen dat zij gebruik maken van Google Adsense en dat de 'adverteerders' steeds andere accounts gebruiken om soortgelijke reclames te posten. Maar het punt is: IEX kiest ervoor reclame op deze manier te regelen. Dat een bedrijf een keuze maakt is prima, maar daar moet men zich dan vervolgens niet achter gaan verstoppen als het mis gaat. Daarnaast zou ik van een bedrijf als Alphabet verwachten dat men de kennis in huis heeft om deze advertentie te weren, maar dat is een andere discussie.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links