Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Sell-off!!!

Slotcall: Sell-off!!!

De paniek in de oliemarkt zorgt ervoor dat de beurzen diep in het rood sluiten. Onder leiding van ASML (-5,3%) en Royal Dutch Shell (-4,8%) sluit de AEX 3,3% lager.

Gisteren dook de oliefuture voor de maand mei voor het eerst onder de $0. Allemaal het gevolg van dat bijna nergens meer olie kan worden opgeslagen. Aangezien partijen met een futurecontract de olie wel moeten afnemen, stond er dus even $-40 op het bord.

De vrees is dat hetzelfde gaat gebeuren met de juni future. Deze kukelt vandaag ook gewoon 28% naar beneden. Wat een gekte allemaal!. Reden voor speculanten om wat winst te nemen. U kunt het ze niet kwalijk nemen, want binnen een maand is de beurs ruim 25% opgeklommen.

Mogelijk herstel olieprijs

Overigens is er ook nog goed nieuws, want Edward Morse van Citigroup voorspelt dat de olieprijs nog dit jaar naar de $50 dollar per vat gaat. Hij is niet de bekendste analist van het universum, maar het is wel iemand die recht van spreken heeft.

Morse was begin dit jaar een van de weinigen die een crash van de olieprijs verwachtte. Arend Jan zegt in het liveblog dat de meeste doemdenkers dan stevig vasthouden aan hun pessimistische visie, maar deze man is nu gedraaid. 

Normaal hecht ik weinig waarde aan voorspellingen, maar dit soort mensen zijn serieus te nemen. Simpelweg omdat deze man het risico neemt om fout te zitten en daarmee zijn credits voor het goed voorspellen van de oliekrach kan verspelen.

Pharming +27,3%

De knaller van de dag is Pharming. Het bedrijf onderzoekt of het middel Ruconest mogelijk iets kan doen tegen het coronavirus. In een ziekenhuis in Basel zijn vijf mensen behandeld met Ruconest en die zijn allemaal weer beter geworden.

Hoewel deze uitslag natuurlijk op toeval kan berusten, is deze koersstijging niet meer dan logisch. Helemaal omdat het Radboud-ziekenhuis een paar weken geleden ontdekte dat de effecten van het coronavirus redelijk overeenkomen met angio-oedeem. Voor deze laatste aandoening is Ruconest in het leven geroepen. Kortom, er is een kans dat....

Meer leest u in het onderstaande Premiumartikel.

Recordkwartaal Flow Traders

Ik moest even knipperen met mijn ogen toen ik de cijfers van Flow Traders (-3,6%) binnen zag komen. Het handelshuis verdiende afgelopen kwartaal maar liefst €5,71 per aandeel. Flow is dus by far het meest crisisbestendige aandeel op het Damrak.

Het is bijna niet te geloven dat het aandeel twee maanden geleden nog onder de €20 koerste. Ik kan me wel op mijn hoofd slaan dat ik Flow Traders toen niet durfte op te pikken. Maar goed, zo gaat dat wel vaker met beleggen.

De IEX Beleggersdesk heeft het handelshuis echter al ruim een jaar in de Blue Chip Portefeuille zitten. In het begin viel het rendement door de sterke beurs wat tegen, maar nu maakt Flow Traders het helemaal waar.

Of er nog meer in het vat zit, leest u in het onderstaande Premiumartikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier van de zuidelijke landen gaan verder omhoog. Inmiddels zullen ze in Italië iets minder blij zijn over de rente die ze moeten betalen. Hoewel, zonder de ECB had er tenminste 10% op het bord gestaan. Kijkend naar alle problemen rondom de coronacrisis en de hoge staatsschuld kan dat bijna niet anders.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 3,3% omlaag en daarmee presteren we net zo slecht als de Duitsers (-3,5%) en Fransen (-3,3%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 11,9% en noteert 49,4 punten. 
  • Wall Street zakt dik 3%. Grootste bleeder is de Nasdaq met een min van 4%.
  • De euro daalt 0,1% en noteert 1,086 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,7%) valt vandaag een beetje tegen, maar goudbeleggers/speculanten hebben dit jaar niets te klagen. 
  • Olie: WTI (-28,2%) en Brent (-22,6%) crashen.
  • Bitcoin (-0,4%) blijft aardig liggen.

Het Damrak

  • Adyen (+9,2%) zegt last te hebben van de coronacrisis, maar toch stijgt de omzet 34%. Tevens worden de prognoses voor de midden tot lange termijn gehandhaafd. Het bedrijf gaat uit van een jaarlijkse omzetgroei van zo'n 30%. Dat kunnen beleggers wel waarderen.
  • ASML (-5,3%) gaat ongekend hard onderuit. Ook ASMI (-5,6%) en Besi (-4,8%) liggen slecht. Toch hebben deze aandelen het dit jaar relatief goed gedaan.
  • Heineken (-1,9%) presenteert morgen de eerstekwartaalcijfers. De consensus ligt op een volumekrimp van 2,8%. De echte schade zal echter geleden worden in het lopende kwartaal.
  • Randstad (+0,6%) ligt goed dankzij meevallende resultaten van Manpower (+3,8%). Hoewel, de winst van de detacheerder verdampte volledig in het eerste kwartaal. Q2 gaat zeker niet beter zijn.
  • KPN (-4,6%) duikt onder de €2. Misschien wordt deze daling veroorzaakt doordat er vanuit de politiek meer druk wordt uitgeoefend om 'vitale bedrijven' beter te beschermen tegen een overname.
  • ABN Amro (-6,1%) koerst op het laagste niveau sinds de beursgang.
  • Basic-Fit (+4,3%) wordt op de kooplijst van Berenberg gezet. Analisten denken dat de balans van de sportschoolketen er beter uitziet dan de markt verwacht.
  • Oliedienstverleners hebben het slecht. De lage olieprijs zorgt ervoor dat Fugro (-6,9%) en SBM Offshore (-9,6%) kelderen.
  • Vopak (+1,4%) leverde cijfers af die in lijn lagen met de verwachtingen. Het lijkt er meer op dat de dalende olieprijs het aandeel goed doet. Het bedrijf kan nu immers veel hogere prijzen vragen voor de opslag van het zwarte goud. Hoewel, deze term is tegenwoordig niet meer gepast.

Adviezen

  • Adyen: starten met verkopen en €780 - CFRA
  • Basic-Fit: naar kopen van houden en naar €28 van €20 - Berenberg
  • IMCD: naar €68 van €65 en kopen - Deutsche Bank
  • Philips: naar kopen van houden - ABN Amro
  • Philips: naar €36,80 van €33,90 en houden - JPMorgan Cazenove
  • Philips: naar houden van kopen en €39 van €37 - DZ-Bank
  • Randstad: naar €41 van €55 en kopen - Citigroup
  • Royal Dutch Shell: naar €18,90 van €20 en houden - JPMorgan Cazenove
  • TomTom: naar €9 van €9,90 en houden - Barclays

 De dag van morgen

22 apr Event Consensus
08:00   Akzo Nobel Q1-cijfers  
08:00   Heineken Q1-cijfers  
08:00   ICT Group Q1-cijfers  
08:00   WDP Q1-cijfers  
08:00   Randstad Q1-cijfers  
08:00   Basic-Fit Q1-cijfers  
08:00   Barco Q1-cijfers  
08:00   VK inflatie CPI mrt 0,3% MoM
09:00   Wereldhave Belgium notering ex-dividend  
13:00   AT&T Q1-cijfers  
13:00   Boeing Q1-cijfers  
13:00   Kimberly Clark Q1-cijfers  
16:30   Olievoorraden 11,7B
22:00   Alcoa Q1-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 21 april 2020 17:53
    een no no die 1 keer een olievoorspelling goed heeft serieus nemen?
    van elke voorspelling is de kans 50% dat ie uitkomt hoor en elke glazen bol kan kapot.

    kijk even om je heen, we leven sinds half maart in een deflatietijdperk. morgen kopen is goedkoper dan vandaag. de q2 cijfers zullen nog rampzaliger zijn dan de q1 cijfers.

  2. forum rang 7 PietKeizer 21 april 2020 18:48
    zelden zo'n onzinnige column gezien als deze. Analisten moet je serieus nemen omdat ze t risico nemen fout te zitten. Man man man hoe VERZIN JE HET! En die meneer had je ook serieus moeten nemen toen hij de oliecrash voorspelde, Niels?! Want toen had hij ook fout kunnen zitten. Maar ja, achteraf blijkt dat hij goed zat. NOU EN?! Leg de mensen nou ns uit hoe de handel werkt, daar hebben ze meer aan dan 'hij is wel iemand die recht van spreken heeft'. Geloof in de medemens en diens mening(en), daar kopen we niks voor op de beurs.
  3. forum rang 4 Erny 21 april 2020 20:57
    Als de beurskoersen zakken, dan stijgen ze niet. Veel verder gaat deze analyse niet. Maar dat neem ik niemand kwalijk, want we leven in een rare tijd. Persoonlijk denk ik dat we in een bear market zitten en net getuige zijn geweest van een tussentijdse rally, zoals er meer zullen volgen op weg naar AEX 320 en mogelijk nog veel lager.
  4. Vizsla 21 april 2020 21:00
    Deze columns worden met de dag onzinniger. Omdat dhr. Morse notoire zwartkijker opeen iets positiefs uitkraamt. En dat geloven omdat hij zijn reputatie op het spel durft te zetten. Welke reputatie? Met welk risico? Of zit je in zijn binnenzak?

    Zelfs een kind begrijpt dat uiteindelijk de olieprijs weer omhoog zal gaan,in dit jaar, het volgend jaar...

    2 weken twitterde ik nog naar AJK - olie in overvloed, vraag stokt, opslag vol = prijs gaat omlaag nav de fameuse OPEC + afspraak... Maar nee, het was maar hoe je het bekijkt. En nu deze'geen voorspelling' maartoch doen.... Te zot voor woorden!

    En dan de verbazing over Flowtraders, die leeft van volatiliteit,Is het je opgevallen Niels dat er iets bewoog op de markten recentelijk?

    Sorry, maar opsommen wat de scores op het bord waren is een ding, maarga dan geen onzin amateur analyses en suggesties doen.

    IEX wordt met de dag slechter en oppervlakkiger.

    M.vr.grt. succes met Morse voorspellingen hoor ??
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links