Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Winnaars blijven winnaars

Slot: Winnaars blijven winnaars

Het is weer een dag waarop de sterke aandelen klimmen en de zwakke broeders verliezen. Met name de bankensector heeft het erg lastig. Toch sluit de AEX met een keurige plus van 1,4%.

Daar zag het vanmiddag bepaald niet naar uit. Rond 14.00 uur koerste de hoofdindex stevig in het rood, mede omdat de olieprijs een nieuwe low op het bord zette. Met name de WTI future voor de maand mei zakt helemaal in elkaar.

Nu gaat er maar liefst 40% vanaf. U zou dan verwachten dat Royal Dutch Shell (-0,8%) dik in het rood sluit, maar dat is niet het geval. De belangrijkste reden is dat de markt denkt dat de olieprijs de komende maanden zal herstellen. 

In het onderstaande overzicht ziet u bijvoorbeeld dat de september future boven de $30 per vat noteert. Dit betekent dat de markt binnen een half jaar een verdriedubbeling van de olieprijs verwacht.

Zulke prijsverschillen komen eigenlijk nooit voor. Mooi dus voor Vopak (+1,0%), want de olie-opslagtanks zitten voller dan ooit. Daarnaast kan het bedrijf nu een aardige prijs rekenen voor de opslag van het zwarte goud. Niet voor niets behoort Vopak met een winst van 6% tot de best presterende aandelen binnen de AMX.

Tegenvallende banken

Daarentegen zitten de banken in de hoek waar de klappen vallen. De lage rente, hoge kosten voor compliance, corona- en  oliecrisis zijn de triggers voor de enorme afstort voor dit jaar. Ook vandaag dalen ABN Amro (-3,5%) en ING (-2,0%) tegen de markt in.

Beleggers hebben simpelweg geen houvast meer. Vroeger boden ze nog een aantrekkelijke dividendrendement, maar zelfs dat doekje voor het bloeden is er niet meer. Daarnaast is het heel onzeker hoeveel beide grootbanken moeten afschrijven op slechte leningen.

Dat hangt mede af van hoelang de coronacrisis gaat duren. Een ding is zeker: er gaan de nodige olie gerelateerde bedrijven kopje onder en dat gaat ABN Amro en ING veel geld kosten.

Enige lichtpuntje is dat de kapitaalbuffers wel veel groter zijn dan tijdens de financiële crisis van 2008/2009. Tevens is de waardering van bijvoorbeeld ING historisch laag. Daarom verliest de IEX Beleggersdesk het aandeel nog niet uit het oog.

Philips straalt

De topper van de dag is Philips (+6,1%). De cijfers over het eerste kwartaal moeten we maar snel vergeten. De consumententak (tandenborstels, scheerapparaten etc) presteerde zo slecht, dat dit slechts gedeeltelijk kon worden gecompenseerd door de medische tak.

Hierdoor rolde er slechts een winst per aandeel van €0,05 uit de bus. Toch gaat het aandeel hard omhoog, omdat CEO van Houten herstel verwacht in de tweede jaarhelft, waardoor de winst in 2020 zelfs hoger kan uitvallen dan over boekjaar 2019.

Ook het dividend van €0,85 blijft gehandhaafd, al wordt het wel uitgekeerd in aandelen én wordt het pas later uitgekeerd omdat dit aangepaste dividendvoorstel pas op een extra AVA in de tweede helft van juni ter stemming wordt gebracht. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier van met name de zuidelijke eurolanden spuiten omhoog. Spanje en Italië willen dat er nog eens €1 biljoen (€1000 miljard) extra in het noodfonds wordt gestopt. Wellicht dat dit de reden is voor deze enorme rentestijging.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,4% omhoog en daarmee presteren we veel beter dan de Duitsers (+0,3%) en Fransen (+0,7%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 1,1% en noteert 44,2 punten. 
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (-0,6%) en S&P500 (-0,3%) verliezen terrein, terwijl de Nasdaq (+0,4%) weer de weg omhoog vindt.
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,087 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,5%) stijgt vrolijk door 
  • Olie: WTI (-43,4%) en Brent (-6,6%) doen pijn aan de ogen. Met name die eerste.
  • Bitcoin (+0,4%) blijft dicht bij huis.

Het Damrak

  • Vanochtend kwam de IEX Beleggersdesk met een vooruitblik over de eerste kwartaalcijfers van Akzo Nobel(+2,3%). Hierin staat onder andere dat beleggers rekening moeten houden met een forse omzetdaling. 
  • ASMI (+4,8%) is de positieve uitschieter onder de chippers. Morgen publiceert het bedrijf nabeurs de jaarcijfers.
  • IMCD(+4,8%) wordt flink beloond voor zijn eerste kwartaalcijfers. Toch zijn er weldegelijk minpuntjes te vinden in de tradingupdate. 
  • Het is mij onduidelijk waarom Unilever (+4,4%) ineens zo geliefd is. Groot nieuws kom ik niet tegen. 
  • Het zou zomaar kunnen dat Flow Traders (+3,4%) morgen het beste kwartaal ooit gaat afleveren. Hoewel, het eerste kwartaal van 2018 is lastig te evenaren. Destijds deed het handelshuis een directional bet, wat €2,36 per aandeel opleverde.
  • De analisten van ABN Amro verwachten dat PostNL (+4,6%) in het eerste halfjaar aanzienlijk meer pakketjes weet te bezorgen. Daarnaast wordt de daling van de briefpost deels gecompenseerd door de groei van het aantal verstuurde wenskaarten. Het dividend moet vanaf eind 2021 weer betaald worden. Het aandeel wordt daarom op de kooplijst gezet.
  • Basic-Fit (-1,5%) heeft last van een koersdoelverlaging van ING. De grootbank zegt dat de sportschoolketen door de coronacrisis 1,5 tot twee jaar groei moet inleveren. Woensdag komt het bedrijf langs met de Q1-cijfers.
  • AMG (+8,2%) schrapt de verwachtingen voor dit jaar, maar er is niemand op het Damrak te vinden die dit niet zag aankomen.
  • Lokaal vliegt DGB Group (+40,2%) omhoog. Het bedrijf koopt de laatste tranche aandelen van Mountainshield op. DGB betaalde gemiddeld €1,2 miljoen voor 2,2 miljoen aandelen. Oftewel een gemiddelde prijs van €0,544. De huidige koers staat daar dik boven. Het 'arme' mountainshield fonds gaat flink het schip in met deze deal. Het fonds heeft sinds de oprichting zo'n 60% verloren. Het long/short fonds rekent hoge kosten en levert een dramatisch rendement af. Slecht verhaal!

Adviezen

  • Basic-Fit: naar €28,25 van €31,50 en kopen - ING
  • Heineken naar houden en €75 - Morgan Stanley
  • KPN: naar kopen van houden en €3 - Credit Suisse
  • Philips: naar €42 van €35 en houden - Bank Degroof
  • Philips: naar verkopen van kopen - Insinger Gilissen
  • PostNL: naar kopen van houden - ABN Amro
  • Royal Dutch Shell: naar €13,28 van €11,85 en houden - Morgan Stanley
  • Unilever: naar €33 van €39 en verkopen - Royal Bank of Canada

 De dag van morgen

21 apr Event Consensus
08:00   Flow Traders Q1-cijfers  
08:00   Vopak Q1-cijfers  
08:00   Adyen Q1-cijfers  
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment apr -42,7
13:00   Procter & Gamble Q1-cijfers  
13:00   Manpower Q1-cijfers  
13:00   Coca Cola Q1-cijfers  
16:00   VS verkopen bestaande woningen mrt 5,4M
18:00   Brill Q1-cijfers  
18:00   ASMI Q1-cijfers  
22:00   Snap Q1-cijfers  
22:00   Netflix Q1-cijfers  
22:00   Texas Instruments Q1-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. I need a dollar 20 april 2020 18:50
    quote:

    Brievenbus schreef op 20 april 2020 18:25:

    KPN: naar kopen van houden en €3 - Credit Suisse

    En de handel haalt gauw ruim 1% van de koers af, want...
    U lijkt alleen in slechte oorspronkelijke ambtenaren tenten als KPN en postNL te beleggen. Wellicht zelf daar werkzaam geweest en uw gouden handdruk met aandelen ontvangen? Zonde want er zijn zoveel betere bedrijven te koop die wel kunnen concurreren en ook nog eens winst kunnen maken. Het is in ieder geval duidelijk dat u ontzettend zuur bent door hier dagelijks te melden dat het vooral de shorters zijn die uw aandeeltjes naar beneden helpen.

    Advies: stop met beleggen, slaap je een stuk rustiger.
  2. Brievenbus 20 april 2020 21:01
    quote:

    I need a dollar schreef op 20 april 2020 18:50:

    [...]

    U lijkt alleen in slechte oorspronkelijke ambtenaren tenten als KPN en postNL te beleggen. Wellicht zelf daar werkzaam geweest en uw gouden handdruk met aandelen ontvangen? Zonde want er zijn zoveel betere bedrijven te koop die wel kunnen concurreren en ook nog eens winst kunnen maken. Het is in ieder geval duidelijk dat u ontzettend zuur bent door hier dagelijks te melden dat het vooral de shorters zijn die uw aandeeltjes naar beneden helpen.

    Advies: stop met beleggen, slaap je een stuk rustiger.
    Helaas, ik moet je teleurstellen, ik heb in mijn leven eigenlijk nooit een baan gehad, ben altijd ondernemer geweest.
    En, nee, ik heb geen dollar nodig.... :-)

    Heb ook andere aandelen hoor, waar je me nooit over hoort, gewoon, omdat ze op winst staan.
    En als laatste, vroeger, toen ik nog echt aan beleggen deed kon ik er idd wel 's van wakker liggen; die paar ton waar ik nu nog op de beurs mee speel gaan me heus niet wakker houden, het echte vermogen zit in huizen, wel zo rustig...
  3. forum rang 4 Erny 20 april 2020 21:04
    quote:

    humansRunderrated schreef op 20 april 2020 20:08:

    Wti crude -100%, misschien daar een item over?
    Er zullen binnenkort wel een paar grote olierampen worden geënsceneerd om de prijzen weer een beetje op te stuwen. Helaas dan wel jammer voor het milieu, al die olie in zee en in de natuur.
  4. I need a dollar 20 april 2020 22:33
    quote:

    Brievenbus schreef op 20 april 2020 21:01:

    [...]

    Helaas, ik moet je teleurstellen, ik heb in mijn leven eigenlijk nooit een baan gehad, ben altijd ondernemer geweest.
    En, nee, ik heb geen dollar nodig.... :-)

    Heb ook andere aandelen hoor, waar je me nooit over hoort, gewoon, omdat ze op winst staan.
    En als laatste, vroeger, toen ik nog echt aan beleggen deed kon ik er idd wel 's van wakker liggen; die paar ton waar ik nu nog op de beurs mee speel gaan me heus niet wakker houden, het echte vermogen zit in huizen, wel zo rustig...
    Heel verstandig, ik heb je verkeerd ingeschat, huizen zou ik ook doen met wat meer dollars. Maar als je zo warmpjes bij zit, geniet er dan van.
    Vergeet Kpn en PostNL. KPN verliest het van Netflix, ziggo, Vodafone enz. Probeer maar eens fout bij Kpn recht te zetten, je wordt gewoon van kastje naar de muur gestuurd. En PostNL is een slecht verdienmodel in krimp markt alleen de pakjes is nog wat maar is ook gewoon duur om allemaal rond te rijden. Goede bedrijven zouden snel kunnen reageren met de veranderende markt mee, maar dat lukt Post niet.
    basisprobleem is ex ambtenaren structuur/mentaliteit.

    De koers heeft echt niet met de shorters te maken, koop de toppers van morgen!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links