Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Over en uit

Slotcall: Over en uit

Voor het eerst sinds een lange tijd hebben we er weer een rustige beursdag op zitten. De AEX opende ongeveer 1% in het rood, maar perst er op het slot nog een kleine winst van 0,2% uit.

Deze plus wordt veroorzaak door belangrijk nieuws aan het einde van de handel. Bernie Sanders stapt immers uit de race. Een opluchting voor Wall Street, want het was niet bepaald de meest marktvriendelijke kandidaat.

Diverse media zeiden vanochtend nog dat de licht negatieve stemming kwam doordat de eurogroep nog geen akkoord heeft bereikt voor een noodpakket voor de zuidelijke eurolanden. Dat valt echter te betwijfelen, aangezien deze landen zeer goedkoop kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank.

Neem bijvoorbeeld Italië dat in een diepe crisis verkeert. Dit land kan, ondanks de gigantische staatsschuld, gewoon lenen tegen 1,8%. Dat was in tijden van de schuldencrisis echt anders. Toen liepen de rentes op tot 8 a 9%. Nu is de situatie compleet anders. Gevolg is dat de spread tussen de Nederlandse- en Italiaanse rente fors is gedaald.

Waarschijnlijk bleven we het grootste deel van de dag wat achter, omdat Wall Street gisteren op het slot alle winst uit handen gaf. En die kater moesten wij nog verwerken. Voor de rest is er vrij weinig nieuws. De agenda is vrijwel leeg voor vandaag. Het is simpelweg wachten op de uitkomst van de OPEC-vergadering van morgen.

De olieprijs en de koers van Royal Dutch Shell (-1,8%) gaan morgen dus zeker in beweging komen. Het is voor oliebeleggers te hopen dat de hoge heren tot een akkoord komen, want anders krijgt de prijs van het zwarte goud wederom een flinke dreun te verwerken. In het vernieuwde liveblog houden we u hier morgen van op de hoogte.

Ahold coronaproof

Ahold (+0,0%) kwam gisteren nabeurs met een positieve omzetwaarschuwing langs. Met name in Amerika was het afgelopen maand hamsteren geblazen. Joe Sixpack koos in plaats van de McDonald's voor de supermarkt in het dorp.

Goed nieuws voor Ahold, want de omzet in Amerika steeg in maart met 30%. Dat zijn cijfers die we eerder bij Amazon zouden verwachten en bepaald niet bij een 'gewone' supermarktketen. De Amerikaanse markt maakt voor 60% deel uit van de totale omzet van Ahold, waardoor de opbrengsten in het eerste kwartaal met maar liefst 15% opliepen.

De koerswinst van 0,04% valt vandaag een beetje tegen, maar waarschijnlijk hield de markt al rekening met dergelijke groeicijfers. Daarnaast moet de supermarktketen extra maatregelen treffen om te voorkomen dat het virus zich in de winkels verspreidt. Gevolg is dat de kosten ook oplopen.

Desalniettemin geven de cijfers voor de IEX Beleggersdesk aanleiding om het koersdoel te verhogen. Wat ons koersdoel precies is, leest u in het onderstaande Premium artikel.

Rentes

Vandaag valt er vrij weinig te beleven in de wereld van het tienjaars staatspapier. De Italiaanse rente loopt vier basispunten op naar 1,64%, maar dan hebben we het wel gehad.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,2% omhoog en daarmee doen we het aanmerkelijk beter dan de Duitsers (-0,3%) en Fransen (-0,4%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,7% noteert 49,1 punten. 
 • Wall Street stijgt zo'n 2,4%.
 • De euro zakt 0,2% en noteert 1,087 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,1%) blijft dicht bij huis. 
 • Olie: WTI (-0,6%) en Brent (-0,8%) blijven dicht bij huis.
 • Bitcoin (+1,1%) doet het niet onaardig.

Het Damrak

 • Relx (+0,7%) meldt dat de omzet uit de exhibitions divisie door de coronacrisis flink onder druk staat. Dit gaat onder andere over het organiseren van vakbeurzen, die nu helaas niet meer doorgaan. Eerlijk gezegd komt dit voor niemand als een verrassing. De analisten van Barclays verhogen het koersdoel zelfs licht naar €21,15.
 • Heineken(-0,9%) schrapt de outlook voor 2020 en ziet nog geen licht aan het einde van de tunnel. De IEX Beleggersdesk is aanmerkelijk optimistischer gestemd.
 • SBM Offshore (+0,3%) heeft besloten het dividend van $0,81 per aandeel gewoon uit te keren.
 • KPN(-2,1%) meldde vandaag dat de impact van de coronacrisis beperkt is op de resultaten van de telecommer. Goed nieuws voor dividendbeleggers, al houdt Arend Jan nog een slag om de arm.
 • Basic-Fit (+6,9%) zet de stijgende lijn door. Gisteren kwam er ook al zo'n 15% bij. Maar goed, het aandeel heeft nog een lange weg te gaan. Eind februari stond de koers nog op €35.
 • Beter laat dan nooit. De analisten van ING geven B&S Group (-3,3%) een gigantische trap na. Het koersdoel wordt met ruim 70% verlaagd naar €6. Het koopadvies blijft echter gehandhaafd. Maar of u hier als belegger nou  blij mee moet zijn?
 • Aalberts (+6,9%) wordt ineens opgepikt, maar zoals altijd bij dit bedrijf kom ik geen nieuws tegen.
 • Tot slot schrapt Wereldhave (-3,7%) het slotdividend over 2019. Het geplaagde winkelvastgoedbedrijf schort de kwartaalbetalingen over 2020 op.

Adviezen

 • Ahold: naar €24 en kopen - Bryan Garnier
 • ArcelorMittal: naar €13 van €14 en kopen - UBS
 • Aperam: naar kopen van houden en €26 - ING
 • B&S Group: naar €6 van €20,50 en kopen - ING
 • Heineken: naar €75 van €97 en houden - Bank Degroof
 • Relx: naar €21,15 van €20,10 en kopen - Barclays
 • Unilever: naar houden van verkopen en naar €44 van €46 - HSBC
 • Wolters Kluwer: naar €64 van €56 en houden - Societe Generale
 • Wolters Kluwer: naar €53 van €60 en houden - Kepler Cheuvreux

 De dag van morgen

9 apr Event Consensus
08:00   Just Eat Takeaway Q1 tradingupdate  
08:00   Vervoercijfers Air France-KLM mrt  
08:00   VK industriële productie feb 0,2% MoM
13:30   Bijeenkomst ECB-leden  
14:30   VS inflatie PPI mrt -0,3% MoM
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan mrt 95,0
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Goldfish1080 8 april 2020 19:54
  quote:

  I Go short schreef op 8 april 2020 19:14:


  Morgen graag een “no deal” bij de olieboeren en we gaan rode Paasdagen tegemoet!Dan gaan mijn put-jes(AEX 440)nog wat op brengen!!


  Denk dat je het kunt vergeten. Zelfs met tegenvallende oliecijfers gaan we 440 nooit halen. Gewoon dumpen die hap, pak je verlies.
 2. forum rang 6 Erny 8 april 2020 20:23
  De laatste versie van de IEX app (Android)werkt bij mij nog steeds niet. Ik zie alleen nog reclame video's, dus aan de verbinding (Wifi en mobiel data verbinding) ligt het niet. Voor de rest blijven alle pagina's wit. Zelfs koersinformatie blijft leeg. Zijn er meer forumleden die hier last van hebben? Is de voorgaande versie nog verkrijgbaar ?
 3. dipje 8 april 2020 21:20
  quote:

  Erny schreef op 8 april 2020 20:23:


  De laatste versie van de IEX app (Android)werkt bij mij nog steeds niet. Ik zie alleen nog reclame video's, dus aan de verbinding (Wifi en mobiel data verbinding) ligt het niet. Voor de rest blijven alle pagina's wit. Zelfs koersinformatie blijft leeg. Zijn er meer forumleden die hier last van hebben? Is de voorgaande versie nog verkrijgbaar ?
  Ik ook...witte pagina's, echter soms heel soms doet hij het. Vreemd!

  Of de oude versie nog verkrijgbaar is? Geen idee.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 01 jun Vooruitblik: Drie crisisbestendi... 1
 2. 30 mei Slot: België op 1 8
 3. 29 mei Tegenvaller uit Michigan
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare