Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crypto in opmars

Crypto in opmars

Vorige week scheef ik dat de rust met betrekking tot corona is wedergekeerd. Het feit wil dat we thuis moeten blijven en dat dit nu eenmaal de realiteit is waarin we leven. Het is zo, en daar moeten we het mee doen.

Hoe lang dit gaat duren weet niemand. En veel meer vragen blijven onbeantwoord. Hoe nu verder? Wat heeft dit voor gevolgen voor de economie? En vooral: hoe kunnen wij ons voordeel met deze situatie doen? Dat dacht ook de BIS, de Bank for International Settlements.

Cashloos bestaan

De bank der centrale banken ziet namelijk een toename in de populariteit van digitale betalingen ten tijde van deze coronacrisis, en dat is logisch. Pinnen wordt aangeraden, om verspreiding van het virus via contant geld te voorkomen. Corona zou de populariteit van digitale betalingen kunnen versnellen.

In een rapport verschenen op 3 april gaf de BIS aan te verwachten dat de houding van de burger ten aanzien van cash als gevolg van de coronapandemie zal veranderen.

Overheidscrypto

Door deze pandemie zou er volgens dit rapport eerder behoefte aan een Central Bank Digital Currency (van overheidswege uitgegeven cryptomunt) kunnen zijn. In de context van de huidige crisis zou een CBDC moeten worden ontworpen om toegangsmogelijkheden te bieden tot de niet-bancaire en contactloze technische interfaces die geschikt zijn voor de gehele bevolking.

Stap één is nu in gang gezet en er zijn prototypes in de maak. Hoe snel deze de plaats van de huidige euro of dollar zouden innemen is nog maar de vraag. Vooralsnog wordt er nog steeds betaald met cash en het is ook niet duidelijk of deze betalingen na de crisis volledig zullen verdwijnen.

Voordelen van zo’n CBDC voor u als burger zie ik voorlopig niet. Het gaat nog steeds om een munt uitgegeven door een centrale instantie die aan de knoppen zit… maar dan zonder cash. Wel maakt een CDBC het uitgeven van helikoptergeld makkelijk. Kortom, genoeg stof om over na te denken.

Bitcoin: de koers

Door naar de cryptocurrency genaamd Bitcoin. De koers van de digitale munt liep de afgelopen week weer ietsje op. Het bord noteert een plus van iets meer dan 12% ten tijde van schrijven.

Door de liquiditeitscrisis heeft de koers het behoorlijk zwaar gehad, maar inmiddels lijkt daar een einde aan te komen. Op de daggrafiek is duidelijk te zien dat de koers uit de neerwaartse trend gebroken is en momenteel een bodemformatie vormt.

Zo'n formatie start voorafgaand aan een opwaartse trend. Het einde is in zicht, maar het is duidelijk dat we er nog niet zijn. Het volume is namelijk zeer laag en loopt nog steeds af.

Klik om te vergroten

Kijkend naar de 4-uursgrafiek zien we hogere toppen, op zichz een goed teken. Het volume loopt echter af, terwijl het juist de trend zou moeten bevestigen. Hierdoor heb ik mijn twijfels over de doorbraak van $6.800; de trend is in mijn ogen niet sterk genoeg.

Klik om te vergroten

Een opwaartse uitbraak boven de $7.200 dient gepaard te gaan met hoog volume. Dit lijkt mij een tijdelijk plafond. De koers kan terug naar de $6.800, en mocht deze steunlijn niet houden, dan ligt de volgende op $.6.000.

Samenvatting

  • Op de daggrafiek is een bodemformatie zichtbaar, wat de fase voorafgaand aan een nieuwe opwaartse beweging kenmerkt;
  • Op de lange termijn is laag en aflopend volume zichtbaar, wat aangeeft dat de bodemformatie nog niet is afgerond;
  • Op de korte termijn loopt het volume af, wat een mogelijke koerskanteling teweeg brengt;
  • Op $7.200 ligt een kortstondig plafond.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 april 2020 10:58
    Ik denk ook dat we wat gaan zakken. Technisch gezien is het ideaal als we een nieuwe bodem maken, dat is eigenlijk ook normaal, na zo'n zware daling, dat de bodem nogmaals wordt opgezocht. De prijs zou bij voorkeur moeten zakken naar ergens rond de 3k$ om het correctiepatroon sinds december 2017 mooi af te ronden.

    Het probleem hierbij is de halving op 12 mei waarna de electriciteitskosten per bitcoin gaan verdubbelen en de bitcoin prijs deze stijging zal moeten volgen, zoals het ook vorige keren gedaan heeft. Er is kortom, weinig tijd om een nieuwe bodem te zetten. Even terugzakken naar de 6k$ zal nog wel lukken en vanaf daar is het zwaar bijkopen; in ieder geval door mij.
  2. Studentenrekening 7 april 2020 11:21
    De huidige koersstijging is voornamelijk gebaseerd op futures handelen. Iedereen (inclusief ik zelf) is helemaal verslaafd aan de tot 125x hefboom op Binance. Volumes op de futures markt reizen de pan uit. Maar ja... wel met geleend geld.

    Het volume op de spot markt is erg laag. Dit is geen goed signaal.
  3. geobeo 8 april 2020 07:31
    quote:

    Studentenrekening schreef op 7 april 2020 11:21:

    De huidige koersstijging is voornamelijk gebaseerd op futures handelen. Iedereen (inclusief ik zelf) is helemaal verslaafd aan de tot 125x hefboom op Binance. Volumes op de futures markt reizen de pan uit. Maar ja... wel met geleend geld.

    Het volume op de spot markt is erg laag. Dit is geen goed signaal.
    Eigenlijk net als elk ander investeringsinstrument dus...

    Goud en zilver is zo schaars dat het letterlijk niet meer te koop is. Wat doet de spot prijs: zakken.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links