Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

April: Experts spelen op safe met Ahold

April: Experts spelen op safe met Ahold

De uitslag van de enquête die Corné van Zeijl maandelijks houdt onder beursexperts is weer bekend. Duidelijk is dat zij voor komende maand op safe spelen, met bets op andere Ahold Delhaize, Shell en Unilever.

“De beleggingsexperts die vorige maand aan de enquête meededen, dachten dat het wel eens tijd werd voor een opwaartse correctie”, begint van Zeijl.

“Maar niets was minder waar. Het coronavirus greep hard om zich heen en veel economieën gingen op slot. Na een verlies van 8,5% in februari, daalde de AEX in maart nog eens met 10,4%.”

Dieptepunt

Volgens de analist heerst een nerveuze stemming onder de 73 experts die dit keer deelnamen.

“Tweederde van de ondervraagden denkt dat koersen gaan dalen. Een dergelijk somber percentage hebben we nog niet eerder gezien. Het vorige sombere dieptepunt was in september 1999. Toen was het negatieve saldo -47%. Slechts één op de zes professionals verwacht een stijging.”

Meerderheid positief voor langere termijn

Opvallend genoeg is het beeld voor de komende zes maanden tegenovergesteld. “Vorige maand was het sentiment nog licht negatief. Nu gaat een meerderheid van de respondenten uit van een stijging. Wellicht is er hoop dat dan de effecten van het virus voorbij zijn. 43% van de respondenten is optimistisch gestemd, 37% pessimistisch.”

Speciale vraag coronavirus

“Omdat het coronavirus en de economische gevolgen daarvan het alles overheersende thema op de beurs zijn, hebben we deze maand onderstaande vraag opnieuw gesteld”, zegt Van Zeijl.

Het nieuwe coronavirus… 

 • … zit nog niet genoeg in de huidige aandelen koersen verwerkt
 • … zit nu genoeg in de koersen verwerkt
 • … is overdreven in de huidige koersen ingeprijsd

“Vorige maand was het nog enigszins relaxed, maar voor april is de corona-angst weer helemaal terug. Maar liefst 64% van de respondenten vindt dat de economische effecten van het virus en de lockdown in de diverse landen nog niet genoeg in de koersen zit verwerkt. Vorige maand was dat nog maar 39%.”

Aandelenkeuzes maart

Kijken we naar de performance van de gekozen toppers en floppers voor maart, dan zaten de professionals behoorlijk goed. “Er zaten dan ook veel defensieve bedrijven bij, die ook voor komende maand weer populair zijn”, aldus Van Zeijl. 

Twee aandelen lieten te midden van al het geweld zelfs een stijging zien, te weten Ahold Delhaize en DSM. Als we iets uitzoomen zien we dat de meest favoriete aandelen gemiddeld slechts 4,3% daalden, terwijl de floppers met maar liefst 18,8% onderuit gingen. “Dat is ronduit een prachtige score”, aldus Van Zeijl.

Toppers maart Rendement Floppers maart Rendement
Galapagos -3,4% ArcelorMittal -32,5%
Royal Dutch Shell -16% Randstad -31,1%
Ahold Delhaize +0,5% Unilever -5,9%
DSM +1,7% Aegon -24,6%
    Reed Elsevier -9,6%
    IMCD -12,4%
    Heineken -15,6%
Saldo -4,3% Saldo -18,8%


Keuzes april

Dan de keuzes voor april. De experts blijven voor een groot deel bij de defensieve namen. “Dat is een logische keuze gezien hun sombere verwachtingen voor de brede markt", vindt Van Zeijl. "Voor Shell wordt gehoopt op een herstel van de olieprijs, nu de OPEC + partijen voorzichtig aanstalten maken om weer om tafel te gaan.”

"Bij de floppers staat Randstad bovenaan. Zij gaan het als eerste merken als de economie terugvalt."

Toppers april Saldo* Floppers april Saldo
Ahold Delhaize +13 Randstad -11
Galapagos +8 ASML -8
Royal Dutch Shell +6 ABM Amro -6
Adyen +5 ArcelorMittal -6
Unilever +5    


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 21 jan Dit zijn de winnaars van de Gouden Stier 2020 7
 2. 05 jan Beursexperts: AEX maakt dit jaar pas op de plaats 6
 3. 04 jan Hardlopers meest succesvol in Turbocompetitie

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 appiehappie 3 april 2020 13:13
  quote:

  mbrand85 schreef op 3 april 2020 12:45:


  Als 60% aangeeft dat de AEX verder gaat zakken, dan heeft het volgen van de toppers ook geen zin.
  Dan is het dus gewoon cash aanhouden en wachten tot mei?


  En aanvullend... come back in september... cash is king momenteel tot ong augustus!
 2. k2es 3 april 2020 14:21
  De olieprijs gaat nu flink omhoog, maandag komt er hopelijk/waarschijnlijk een akkoord tussen de olieleveranciers tot beperking van de productie, dat zal een behoorlijke stimulans voor de beurs geven. Zodra duidelijk is dat de piek van de coronadoden voorbij is, zal de beurs daarop ook opgelucht op reageren en kunnen hopelijk de economie verwoestende sluitingen van winkels etc. zo snel mogelijk verdwijnen.
 3. forum rang 4 taurus86 3 april 2020 15:45
  Randstad. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het herschikken van de beschikbare arbeidscapaciteit. De deuren gaan straks open voor al die mensen die nu beginnen door te krijgen, dat ze in een verkeerde bedrijfstak zitten. Want in de komende 3 maanden zullen veel "hete lucht" sectoren sterk afkoelen en nooit meer opwarmen. Terug naar fysieke arbeid, met direct zichtbaar resultaat en direct zichtbaar rendement.

  Motivatiesessies kunnen de komende 2 jaar de kast in. Burn-out klachten verdwijnen in dit soort omstandigheden als sneeuw voor de zon. Telefonisch mensen 'een werelddeal aansmeren' zal even niet meer lukken. etc.
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare