Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Acht keer World Online

Afgelopen vrijdag (27 novmeber 2009) deed de Hoge Raad uitspraak in de zaak van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tegen World Online (WOL) en de begeleidende banken.

De Hoge Raad stelde de VEB op alle belangrijke punten in het gelijk. Peter Paul de Vries, nu bestuursvoorzitter van Value8 en tot oktober 2007 directeur van de VEB, geeft antwoord op acht vragen hierover.


Hoe belangrijk is deze uitspraak?
Heel belangrijk. De Hoge Raad heeft het vonnis van het gerechtshof volledig ondersteunt en zelfs nog uitgebreid.

De banken (Goldman Sachs en ABN Amro) hebben onrechtmatig gehandeld en de banken en World Online hebben beleggers ernstig misleid.

Op tal van gebied: het uitgeven van ongefundeerde en opgeblazen persberichten over samenwerkingen, het niet of onvolledig melden van de verkooptransactie van Nina Brink, het meenemen in het prospectus van een nog niet overgenomen bedrijf en (aan de banken te verwijten) het opkloppen van de eerste koers (tot 50,20 euro) om de indruk te wekken van succes.

Levert het gedupeerde beleggers ook wat op?
Jazeker. Na deze uitspraak zijn de kansen op een schadevergoeding in een vervolgprocedure bijzonder goed. De Hoge Raad heeft namelijk ook vastgesteld dat er een causaal verband is. Dat als beleggers niet waren misleid en wel de juiste informatie hadden gehad, dat zij dan geen aandelen World Online zouden hebben gekocht. De kans op succes, een via een procedure of via schikking bewerkstelligde schadevergoeding, acht ik zeer groot.

Wat moeten beleggers doen?
Als ze dat nog niet gedaan hebben, zich onmiddellijk aanmelden bij de VEB. Dat kan via de mail: info@veb.net of de website www.veb.net. Daar krijgt u meer informatie over deelname.

Bent u tevreden met de uitspraak?
Ik ben er zeker erg blij mee. Wij, het team van de VEB en onze advocaten (met name Jurjen Lemstra), hebben jarenlang keihard gewerkt aan deze zaak. Aanvankelijk gaven weinigen ons een goede kans. Ik ben blij dat de VEB, nu onder leiding van Jan Maarten Slagter, die zaak nu gewonnen heeft. Het is ook van belang dat de VEB laat zien dat ze een lange adem heeft. Ook voor toekomstige beursgangen zal de bescherming van beleggers hoger op de agenda staan. In mijn nieuwe rol voor Value8 zullen we hier ook een steentje aan proberen bij te dragen.

Waarom zijn de pijlen niet gericht op Nina Brink?
We zijn er destijds van uitgegaan dat zij handelde als bestuursvoorzitter van World Online. Dat betekent dat World Online werd aangesproken en niet Nina Brink persoonlijk. Dat neemt niet weg dat zij in belangrijke mate verantwoordelijk is of mede-verantwoordelijk is voor de mislukte beursgang van World Online. Overigens is het niet onmogelijk dat, indien World Online veroordeeld zou worden om schade te vergoeden, dat World Online een (deel van dat) bedrag bij de voormalige bestuursvoorzitster probeert terug te halen (het zogenoemde regres nemen).

Zijn er overeenkomsten tussen de WOL-zaak en actuele problemen zoals DSB?
Nou, ik moest er wel aan denken toen de DSB-affaire losbarste. Gedupeerden hebben behoefte aan een krachtige, betrouwbare partij die hun belangen kan behartigen. Beleggers hebben die gelukkig (in de vorm van de VEB) maar bij gedupeerde bankklanten is die partij er niet. En dat trekt veel gelukszoekers van wisselende kwaliteit.

Maar u was bij World Online toch ook niet de enige?
Nee zeker niet. De advocaten Spong en Hammerstein sprongen ook op die zaak, maar die hebben er een potje van gemaakt. Zij dachten een goudmijn te hebben aangeboord. Ze riepen beleggers op en hebben toen de – op dubieuze wijze verkregen – concept dagvaarding van de VEB letterlijk overgenomen en snel ingediend. Dat heeft Hammerstein destijds een veroordeling opgeleverd bij de Raad van Discipline. Maar uiteindelijk hebben Spong en Hammestein zulke fouten gemaakt, dat ze bij de rechter hebben verloren. Ik schrok dat het doorgaans serieuze Financieele Dagblad Hammerstein vrijdag om commentaar heeft gevraagd.

En heeft Nina Brink zich in die procedures verdedigd?
Niet alleen verdedigd, ze zat zelfs achter een van die procedures. Advocaat Reinoud Imhof van het kantoor Derks Star Busmann startte in 2000 een procedure voor de Friends & Family van World Online. Op 8 maart 2001 vonden de eerste getuigenverhoren plaats, waarbij onder andere Jiskoot (ABN Amro) de commissarissen van World Online en Nina Brink zelf werden gehoord. In april 2007 bleek echter uit een artikel in De Pers van Eric Smit dat Imhof in werkelijkheid werd aangestuurd én betaald door Nina Brink en dat daarmee de getuigenverhoren een grote juridische schijnvertoning was.


Peter Paul de Vries is directeur van investeringsmaatschappij Value8, dat genoteerd is op Euronext Amsterdam. Van 1995 tot en met 2007 was hij directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De Vries is tevens voorzitter van de pan-Europese aandeelhoudersorganisatie Euroshareholders. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht aan de auteur te sturen.


Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter Paul de Vries

Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

Meer over Peter Paul de Vries

Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. 13 sep Goed zo AFM 16
  2. 10 jul Rutte weg, stem PVDA!
  3. apr '23 Smallcap-crash door accountantstekort

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 30 november 2009 17:09
    Peter Paul,

    Altijd de moeite zo'n reclameposting op de voorpagina van IEX. Ik gun ze jullie ook nog van harte.

    Maar.......geeft één van jullie nu ook eens een duidelijk antwoord in de uitgebreide draad die wij allang hier op IEX in de KK opgestart hebben en waarbij de vragen zich opstapelen.

    GEEF DAAR NU EENS HELDERE ANTWOORDEN OP!

    En niet iedere keer als je op jullie website komt....eerst aanmelden en aangeven hoe ze je lidgeld kunnen vangen...en dan praten we wel verder........

    Peter
  2. [verwijderd] 30 november 2009 17:18
    Tis toch bezopen dat beleggers eventueel schadevergoeding krijgen. Geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is echt ziek!

    Hier gaat het om:
    De Hoge Raad heeft namelijk ook vastgesteld dat er een causaal verband is. Dat als beleggers niet waren misleid en wel de juiste informatie hadden gehad, dat zij dan geen aandelen World Online zouden hebben gekocht

    Dit is niet aan te tonen! Kijk, dat een paar banken worden aangepakt; prima. Onvolledigheid etc zal wel illegaal zijn, dus boetes dokken.
    Maar dat beleggers, die 100% wisten wat ze deden (graaien naar geld!) geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is ziek.

    Geen hond die destijds geinteresseerd was of Nina uberhaupt een positie/aandeel had in WOL. Maakte geen zak uit; men zag alleen geld.

  3. [verwijderd] 30 november 2009 18:19
    Peter Paul,

    Van harte gefeliciteerd met jullie overwinnig.

    Ik heb behoorlijk het schip ingegaan met WOL en dat is de danken aan de banken. Er is een onjuiste informatie gegeven. Als ik zou geweten hebben dat mevrouw Nina Brink haar aandelen voor de introductie al zo goedkoop verpatste, dan had ik geen aandelen WOL gekocht.

    Hans
  4. [verwijderd] 30 november 2009 18:47
    quote:

    Hofnov schreef:

    Tis toch bezopen dat beleggers eventueel schadevergoeding krijgen. Geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is echt ziek!

    Hier gaat het om:
    De Hoge Raad heeft namelijk ook vastgesteld dat er een causaal verband is. Dat als beleggers niet waren misleid en wel de juiste informatie hadden gehad, dat zij dan geen aandelen World Online zouden hebben gekocht

    Dit is niet aan te tonen! Kijk, dat een paar banken worden aangepakt; prima. Onvolledigheid etc zal wel illegaal zijn, dus boetes dokken.
    Maar dat beleggers, die 100% wisten wat ze deden (graaien naar geld!) geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is ziek.

    Geen hond die destijds geinteresseerd was of Nina uberhaupt een positie/aandeel had in WOL. Maakte geen zak uit; men zag alleen geld.

    Geld terug kijken ? Wat is dat voor afwijking ? Komt dat voort uit hebzucht ? :)
  5. [verwijderd] 30 november 2009 19:03
    Hartelijk gefeliciteerd en goed gedaan, ik zou zeggen , even een weekje champagne drinken en dan pas verder lezen.Proost!

    De banken (Goldman Sachs en ABN Amro) hebben onrechtmatig gehandeld en de banken en World Online hebben beleggers ernstig misleid.

    in werkelijkheid werd aangestuurd én betaald door Nina Brink en dat daarmee de getuigenverhoren een grote juridische schijnvertoning was.

    ========================================
    Moeten genoemden niet ook strafrechtelijk streng worden aangepakt, dat zal herhaling mogelijk voorkomen.misleiding komt vaak voor.

    Ongelovelijk dat de zaak zolang heeft geduurd voordat ernstige misleiding kon worden vastgesteld.
    Moet AFM niet eerst een IPO (prospectus)zo goed mogelijk toetsen voordat deze door kan gaan?

  6. [verwijderd] 30 november 2009 19:04
    quote:

    Hofnov schreef:

    Tis toch bezopen dat beleggers eventueel schadevergoeding krijgen. Geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is echt ziek!

    Hier gaat het om:
    De Hoge Raad heeft namelijk ook vastgesteld dat er een causaal verband is. Dat als beleggers niet waren misleid en wel de juiste informatie hadden gehad, dat zij dan geen aandelen World Online zouden hebben gekocht

    Dit is niet aan te tonen! Kijk, dat een paar banken worden aangepakt; prima. Onvolledigheid etc zal wel illegaal zijn, dus boetes dokken.
    Maar dat beleggers, die 100% wisten wat ze deden (graaien naar geld!) geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is ziek.

    Geen hond die destijds geinteresseerd was of Nina uberhaupt een positie/aandeel had in WOL. Maakte geen zak uit; men zag alleen geld.

    Je praat onzin want er zijn volop beleggers die niet ingeschreven hadden als ze geweten hadden dat vlak daarvoor Brink de aandelen voor een fractie van de emissiewaarde verkocht had.

  7. [verwijderd] 30 november 2009 19:13
    quote:

    bbert schreef:

    ========================================
    Moeten genoemden niet ook strafrechtelijk streng worden aangepakt, dat zal herhaling mogelijk voorkomen.misleiding komt vaak voor.

    Ongelovelijk dat de zaak zolang heeft geduurd voordat ernstige misleiding kon worden vastgesteld.
    Moet AFM niet eerst een IPO (prospectus)zo goed mogelijk toetsen voordat deze door kan gaan?

    Helaas dat gaat niet lukken, wel eens een grootfraudeur achter de tralies zien belanden in Nederland? hooguit een enkele zoals v/d Berg, maar dan nog maar voor 2,5 jaar.

    Nee Nederland beloont fraude, die burgemeester uit Den Helder, Hulman van de VVD gaat na een vies fraudezaakje, vrolijk weer verder als burgemeester in Ridderkerk.

  8. [verwijderd] 30 november 2009 22:38
    quote:

    Opera schreef:

    [quote=Hofnov]
    Tis toch bezopen dat beleggers eventueel schadevergoeding krijgen. Geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is echt ziek!

    Hier gaat het om:
    De Hoge Raad heeft namelijk ook vastgesteld dat er een causaal verband is. Dat als beleggers niet waren misleid en wel de juiste informatie hadden gehad, dat zij dan geen aandelen World Online zouden hebben gekocht

    Dit is niet aan te tonen! Kijk, dat een paar banken worden aangepakt; prima. Onvolledigheid etc zal wel illegaal zijn, dus boetes dokken.
    Maar dat beleggers, die 100% wisten wat ze deden (graaien naar geld!) geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is ziek.

    Geen hond die destijds geinteresseerd was of Nina uberhaupt een positie/aandeel had in WOL. Maakte geen zak uit; men zag alleen geld.

    [/quote]

    Je praat onzin want er zijn volop beleggers die niet ingeschreven hadden als ze geweten hadden dat vlak daarvoor Brink de aandelen voor een fractie van de emissiewaarde verkocht had.

    Prima. En wie is 'volop'? En hoeveel is 'volop' en hadden deze mensen echt niet ingeschreven op het walhalla dat World online heette? Dit is precies mijn punt; dit is niet te achterhalen.

    Dus geen enkele reden om mensen geld terug te laten claimen. En dan ook nog eens het ''verloren'' bedrag. Begrijp me goed: er zijn aantoonbaar zaken fout gegaan tijdens de beursgang. Maar het causale verband waar de hoge raad op wijst (en op basis waarvan belegegrs geld terug kunnen claimen) is NIET aan te tonen.

  9. [verwijderd] 30 november 2009 23:38
    Oeps, het zal wel aan mij liggen, maar dat moet Nina toch zeker zelf weten of ze haar aandeeltjes verkoopt of niet.
    Ik dacht dat ze de kluit besodemieterd had door haar aandeeltjes aan een vriendje te verkopen voor die lullige E 6 en een beetje en het vriendje vervolgens op ongekende hoogten de zaak weer in de verkoop gegooid had. Vervolgens samen ff delen.
    Een zaakje voorkennis dus, maar ze heeft de boel er dus kennelijk gewoon tegen bodemprijs uit gegooid.
    Volgens mij behoor je je een beetje in een bedrijf te verdiepen alvorens je gek te laten maken en aandeeltjes te kopen.
    Wanneer je dat niet kunt (dat verdiepen), dan moet je er gewoon afblijven.
  10. [verwijderd] 1 december 2009 00:38
    in een prospectus behoort zoveel mogelijk info en inzicht als mogelijk te worden gegeven. Als je dan als Nina na 200 pag nog loopt te liegen en te draaien onder goedkeuring en medewerking van zeer ervaren banken mag je m.i. terugbetalen , kaalgepukt worden voor wat smartegeld en brommen als straf.
    Zo gauw een zaak gewonnen is kan het dossier naar de strafrechtofficier, vroeger heb ik hier wel eens een lange lijst gezien , niemand ervan in de lik.

  11. [verwijderd] 1 december 2009 00:41
    quote:

    Hofnov schreef:

    [quote=Opera]
    [quote=Hofnov]
    Tis toch bezopen dat beleggers eventueel schadevergoeding krijgen. Geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is echt ziek!

    Hier gaat het om:
    De Hoge Raad heeft namelijk ook vastgesteld dat er een causaal verband is. Dat als beleggers niet waren misleid en wel de juiste informatie hadden gehad, dat zij dan geen aandelen World Online zouden hebben gekocht

    Dit is niet aan te tonen! Kijk, dat een paar banken worden aangepakt; prima. Onvolledigheid etc zal wel illegaal zijn, dus boetes dokken.
    Maar dat beleggers, die 100% wisten wat ze deden (graaien naar geld!) geld terug kijken vanwege hun eigen hebzucht is ziek.

    Geen hond die destijds geinteresseerd was of Nina uberhaupt een positie/aandeel had in WOL. Maakte geen zak uit; men zag alleen geld.

    [/quote]

    Je praat onzin want er zijn volop beleggers die niet ingeschreven hadden als ze geweten hadden dat vlak daarvoor Brink de aandelen voor een fractie van de emissiewaarde verkocht had.

    [/quote]

    Prima. En wie is 'volop'? En hoeveel is 'volop' en hadden deze mensen echt niet ingeschreven op het walhalla dat World online heette? Dit is precies mijn punt; dit is niet te achterhalen.

    Dus geen enkele reden om mensen geld terug te laten claimen. En dan ook nog eens het ''verloren'' bedrag. Begrijp me goed: er zijn aantoonbaar zaken fout gegaan tijdens de beursgang. Maar het causale verband waar de hoge raad op wijst (en op basis waarvan belegegrs geld terug kunnen claimen) is NIET aan te tonen.

    En?

    Je stelt feitelijk dat frauderende banken dus maar vrij uit mogen gaan. Je geeft ze dus nog een blanko cheque (nog want eentje hebben ze al van de overheid).

    Abnamro WIST dat Brink haar aandelen vlak voor de beursgang voor een fractie van de "waarde" had verkocht. Dat feit is bewust uit het prospectus gelaten. (e.e.a. kort samengevat)

    Het is dus niet meer dan billijk dat Abnamro of haar rechtsopvolger hiervoor moet bloeden want anders geef je een vrijbrief voor dit soort zaken.

  12. ljjls 1 december 2009 08:04
    Heerlijk als er toch gerechtigheid komt. Het griezelige is dat de mensen die dit op hun geweten hebben (en er leven er nog een heleboel meer van die types) jarenlang verder gewerkt hebben aan het vernietigen van ethiek en moraal. Het zijn cynische darwinisten pur sang, zonder enig ideaal.
  13. allesweter 1 december 2009 08:58
    De VEB is een uitstekende organisatie die opkomt voor de kleine man. Het is alleen jammer dat ze niets aan Scheeps CV's willen doen. Éenzijdig worden daar kontrakten opengebroken. voorbeeld:
    Vechttrader van Reider Shipping in 2008 in de vaart gekomen. Prospectus geeft een dag opbrengst van $ 14.500. voor 3 jaren. Binnen een half jaar naar $ 8.000 en nu naar $ 5.000 dollar. Schande. Het schip werd gekocht van de moeder van Reider Shipping, t.w Buss Reederei. en een zusteronderneming van Reider Shipping zou deze verhuren. ëen grote familie. Iedereen verdient er aan, behalve de CV houders. Wij zullen wel bij moeten gaan storten. De grote kranten kaarten dit niet aan, want dan kost het hun advertentieruimte en goede advokaten zijn er maar weinig. Ik krijg van Reider Shipping geen deelnemerslijst dus kan niets beginnen. wie helpt ons?
  14. [verwijderd] 1 december 2009 09:22
    quote:

    Opera schreef:

    Het is dus niet meer dan billijk dat Abnamro of haar rechtsopvolger hiervoor moet bloeden want anders geef je een vrijbrief voor dit soort zaken.

    Prima dat een bank hiervoor moet bloeden, of welk instituut dan ook. Boetes, sancties, prima! Dit mag niet meer gebeuren, daar hebben we geen issue over.

    Maar geld aan gedupeerde belegegrs teruggeven is kolder. Nogmaals omdat nooit aangetoond kan worden in hoeverre beleggers wel of niet waren ingestapt als ze Nina's verkoop van te voren hadden geweten.

    Tis billijk om te zeggen dat de inschrijving wat minder hard was gegaan als men al deze kennis had gehad, maar wie precies, hoeveel minder aandelen had willen hebben is niet aan te tonen. Dus elke vorm van vergoeding aan welke particuliere belegger dan ook is kolder.

  15. BASF en BAYER kopen 1 december 2009 09:56
    Dhr de Vries, heeft gevochten om de ABN AMRO overgenomen te krijgen door de FORTIS,wat hem uiteindelijk lukte, daardoor hebben tienduizen- den aandeelhouders van FORTIS, al hun geld verloren.
    Wanneer gaat dhr de Vries een proces namens de gedupeerde aandeelhouders van FORTIS een proces tegen dhr De Vries en de VEB beginnen, met een miljarden claim?
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links