Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Kwartaal van de zwarte zwaan

Slot: Kwartaal van de zwarte zwaan

Dit kwartaal dook misschien wel de grootste zwarte zwaan sinds de economische crisis van 2008/2009 op. Wie op nieuwjaarsdag had gedacht dat een virus de gehele Westerse wereld plat zou kunnen leggen, mag per direct solliciteren voor een baan als paragnost.

Uiteraard zullen er genoeg 'kenners' beweren dat zij op de top van de markt hun aandelen hebben verkocht, maar kijkend naar de snelheid van de daling, zag vrijwel niemand het aankomen. Dit kwartaal sluit de AEX uiteindelijk 20,0% in de min.

Na zo'n roerig kwartaal is het altijd interessant om terug te blikken. Bijvoorbeeld naar die eerste dag dit jaar dat de AEX echt een pak voor zijn broek kreeg. Dat was op 24 februari toen de hoofdindex 3,9% verloor. 

Flnke misser

Die dag vormde voor mij aanleiding om een artikel te schrijven over waarom het misschien een interessant moment was om aandelen te kopen. Nog nooit heb ik zoveel negatieve reacties gehad op een stuk als toen. Achteraf terecht, want het is misschien mijn slechtste voorspelling ooit gebleken.

Destijds dacht ik dat de negatieve impact van de corona-uitbraak op economisch gebied beperkt zou zijn. Ik baseerde mij op de volgende gegevens:

  • Het sterftecijfer lag relatief laag (Veel lager dan Sars en de Spaanse griep).
  • De stijging van het aantal besmettingen in China nam af
  • IMF dacht slechts aan een groeivertraging van 0,1% 

Het liep uiteindelijk even anders. In China is het virus weliswaar onder controle, maar dat geldt voor Europa en de VS bepaald niet. Daarnaast wordt er niet meer gesproken over wereldwijde groeivertraging van 0,1%, maar over een recessie van 6 tot 10%. Dat maakt nogal een verschil.

De kern van het verhaal is dat we voorspellingen moeten doen met de informatie die we op dat moment hadden, en dat is gewoon heel lastig. Tevens had ik zelf nog nooit meegemaakt dat winkels, sportscholen en universiteiten verplicht dicht moesten. Dan is het extreem lastig om daar in mijn hoofd rekening mee te houden.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige, want anders was deze daling niet zo heftig geweest. Gelukkig reageerden overheden en centrale banken goed met bijzonder grote stimuleringspakketten, waardoor de markt beetje bij beetje tot rust komt. 

Wachten op vaccin

Toch zal de markt voorlopig nog onrustig blijven. Omdat er nog geen vaccin is, weten we niet hoelang de genomen maatregelen van kracht blijven. Zolang hier onduidelijkheid over is, kunnen analisten en economen nog geen inschatting maken van de geleden schade.

Als we de winsten van bedrijven niet kunnen inschatten, wordt er door de markt vaak een extreem negatief scenario ingeprijsd. Anderzijds, als de sommetjes wel gemaakt kunnen worden en er zicht is op een einde van de crisis, kan het verlies ook ineens volledig goedgemaakt worden.

Markten kijken immers negen tot twaalf maanden vooruit dus dan kan het hard gaan. Wat ook hard kan gaan, is het economisch herstel. Dat bleek vandaag uit de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie. Dit toont aan dat we nu met een hele andere crisis te maken hebben dan in 2009.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omhoog. De Spaanse rente (+9 basispunten) gaat het hardst omhoog, al zal niemand zich druk maken om een yield van 0,67%.

Rentes

De lijstjes

  • AEX deze week: +4,0%
  • AEX deze maand: -10,4%
  • AEX dit kwartaal/ jaar: -20,0%
  • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: -20,3%

VIX +319%

De laatste dagen loopt de volatiliteit wat terug, maar per saldo is de paniekbarometer dit jaar geëxplodeerd. Een stand van 56,5 zagen we tijdens de hoogtijdagen van de economische crisis.

Verder het bekende beeld dat kleine aandelen het in tijden van crisis veel slechter doen dan de grote jongens. De AMX (-26,8%) en ASCX (-35,3%) zijn aanzienlijk harder gedaald dan de AEX (-20,0%). De Duitse (-25,0%) en Franse beurs (-26,5%) vallen ook vies tegen. 

Indices

AEX

Er is slechts 1 bedrijf die dit jaar het hoofd boven water weet te houden en dat is best een verrassende naam. Betalingsverwerker Adyen (+5,4%) profiteert weliswaar van het extra online betalingsverkeer, maar het aandeel is niet de goedkoopste op de beurs. Als de markt dan implodeert, gaan dit soort bedrijven vaak mee. 

Verder doen recessiebestendige aandelen zoals Ahold (-4,5%), Wolters Kluwer (-1,3%) en Galapagos (-3,0%) het goed. De grote bleeders zijn de financials en Unibail Rodamco (-63,3%). Laatstgenoemde is een black box, aangezien niemand weet hoeveel winkeliers kopje onder gaan. 

 

AEX

AMX

Binnen de AMX is de absolute winnaar gemakkelijk te voorspellen. Flow Traders (+26,6%) leeft op dit soort markten. De handelssystemen draaien overuren en dat zal waarschijnlijk leiden tot een recordkwartaal. 

Daarentegen wordt Basic-Fit (-55,0%) juist zwaar getroffen door het coronavirus. De sportscholen zitten dicht en het bedrijf zal vanaf 1 mei geen abonnementsgelden meer incasseren. Verder zucht Fugro (-62,7%) onder een enorme schuldenlast. Dan helpt een oliecrisis niet mee. Tot slot is de oorzaak van de daling van Eurocommercial Properties (-64,7%) bekend.

 

AMX

ASCX

Binnen de small cap zijn de verschuivingen het grootst. Alfen (+28,0%) presteert indrukwekkend. De specialist in energie-oplossingen profiteert van de duurzaamheidstrend. Het bedrijf heeft de ambitie om meer dan 40% per jaar te groeien.

Avantium (+20,5%) behoort tot de categorie gokaandelen, maar dit jaar valt het muntje de goede kant op. Daarentegen zit bij Wereldhave (-66,9%) alles tegen. In de goede tijd stonden de huren al onder druk, dan moet ik er niet aan denken hoe het nu gaat. Ook groothandel B&S Group (-57,9%) wordt keihard geraakt door de coronacrisis.

ASCX

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Machiavelli 31 maart 2020 18:16
    Hoi Niels, even terugkomend op je analyse over het Corona virus en je koopadvies na de eerste daling. Ik vermoed dat er meerdere personen waaronder ook ik dachten dat het wel mee zou vallen en dat gebaseerd op de cijfers van Chinezen. En daar is het flink misgegaan, de Chinese cijfers zijn extreem gemanipuleerd, de doden en geïnfecteerden zijn bewust laag gehouden. Zag gisteren een foto van een insider voorbijkomen waar minimaal 20K stuks urnen opstonden overleden door het Corona virus, dat doden cijfer maar ook het cijfer van vanochtend en daarbij de jaarlijkse groei van minimaal 6% zijn leugens, niets meer niets minder. Chinese cijfers van de corrupte dictatuur zijn niet te vertrouwen.
  2. forum rang 6 Happy 31 maart 2020 20:56
    quote:

    goldsammy schreef op 31 maart 2020 20:21:

    Markten kijken 6 maanden vooruit...tuurlijk....dus 3 tot 6 maanden geleden zagen ze dit aankomen?

    Hou nou eens op met die flauwekul alstublieft.
    Niet de uiteindelijke trigger wel de daling.6 februari nog in een kleine discussie over de hoogte van de beurs met Niels. Maar ik vind het koersniveau nog steeds redelijk geprijst voor de totale stilstand van de mondiale economie. We gaan het zien over een paar weken.
  3. forum rang 6 Krentenmenten 31 maart 2020 21:28
    We zijn allen op het verkeerde been gezet door de nieuwsuitbrakers. Gezond verstand had op het einde van januari moeten zegevieren. Ik trek me het mijzelf wel aan. Een gemiste kans..... anderzijds zolang er geen goed vaccin is, is het alle hensen aan dek. Ooit komt het goed, dat is zeker. Echter de zeis gaat hard rond, en het is van belang dat jezelf en je dierbaren hier goed doorheen komen.... daar kan geen 1.000.000,00 euro winst tegen op.
  4. Vroegrijk 31 maart 2020 21:34
    Niemand ziet dit aankomen, maar ik kan me niet voorstellen dat het vertrouwen herstelt, als je nu een horecazaak hebt en het goede voorjaar moet missen dan hakt dat erin, dat compenseert geen enkele overheid. Dit is een sneeuwballetje wat een sneeuwbal wordt. De ontslagen moeten nog komen de touroperators moeten nog omvallen, wat geheid gaat gebeuren, want nu stellen mensen vakanties uit enz. Onzekerheid bij een grote groep mensen doet het vertrouwen geen goed. Ik ben 35 en zie dit als een kans om het komende jaar goed bij te kopen op weg naar beneden in aandelen waarvan ik denk die deze crisis gaan overleven en welke gezond zijn. Ik leer hier ontzettend veel van, maar een van de dingen ik wel mee ga nemen hopelijk richting het ouder worden, want zo'n daling wil je niet meemaken net voor je pensioen.
  5. forum rang 6 Happy 31 maart 2020 22:12
    quote:

    Vroegrijk schreef op 31 maart 2020 21:34:

    Niemand ziet dit aankomen, maar ik kan me niet voorstellen dat het vertrouwen herstelt, als je nu een horecazaak hebt en het goede voorjaar moet missen dan hakt dat erin, dat compenseert geen enkele overheid. Dit is een sneeuwballetje wat een sneeuwbal wordt. De ontslagen moeten nog komen de touroperators moeten nog omvallen, wat geheid gaat gebeuren, want nu stellen mensen vakanties uit enz. Onzekerheid bij een grote groep mensen doet het vertrouwen geen goed. Ik ben 35 en zie dit als een kans om het komende jaar goed bij te kopen op weg naar beneden in aandelen waarvan ik denk die deze crisis gaan overleven en welke gezond zijn. Ik leer hier ontzettend veel van, maar een van de dingen ik wel mee ga nemen hopelijk richting het ouder worden, want zo'n daling wil je niet meemaken net voor je pensioen.
    Konden bijna letterlijk mijn woorden zijn oktober/november 1987. Zat met geschreven puts. Iedereen moest in aandelen. Overal had men het alleen over koersen die nog veel verder konden stijgen. Uit voorzichtigheid heb ik toen wel mijn aandelen verkocht. Bang om de boot te verliezen heb ik op bijna alle hoofdfondsen lage puts geschreven. Onder het motto stijgt het verder dan verdien ik, blijft het gelijk dan verdien ik, daalt het wat dan verdien ik nog. Toen kwam de klap!!! De bank belde elke dag..... bijstorten. Gedaan tot de laatste cent op was. Ik dacht wel dit noooooit meer. Toen in juli/augustus 2019 naar mijn beleving een herhaling begon te zien van die tijd heb ik alles verkocht. Zelfs in augustus een KK geopend "Hoogtepunt beurzen gezien" Bakken met shit over mij heen gekregen natuurlijk. De jonge cowboys die mij erop wezen dat dalen onmogelijk was. Tina effect en weet ik veel allemaal. 700 en 1000 was waar we naar toe gingen. Bleef consequent doorschrijven over de mogelijk gevaren. Waar ze vandaag komen weet je nooit. Maar voor een stevige beursdaling heb je 3 dingen nodig. Een opgeblazen beurs, een economie die zijn hoogtepunt nadert en een trigger. De eerste 2 zag ik de 3e wist ik nog niet. Brexit werd het niet, handelsoorlog werd niet, het werd helaas het verschrikkelijke COVID-19 virus.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links