Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Huizenpaniek

Huizenpaniek

Het ging zo goed met de huizenmarkt. Nu echter het coronavirus heeft toegeslagen, zijn de geluiden minder positief. De kenners hebben hun woordje alweer klaar.

In de media heb ik al diverse berichten gelezen dat de hypotheekrente gaat stijgen en de huizenprijzen (flink) gaan dalen.

Kapitaalmarktrente

De stijging van de hypotheekrente werd ingegeven door een stijgende kapitaalmarktrente. Dit is vooral terug te zien in de 10-jaars staatslening. In de periode 12 maart tot en met 25 maart is duidelijk deze stijging te zien.

10-jaars staatslening

 

25-03-2020

-0,039 %

24-03-2020

-0,082 %

23-03-2020

-0,127 %

20-03-2020

-0,071 %

19-03-2020

0,057 %

18-03-2020

0,061 %

17-03-2020

-0,137 %

16-03-2020

-0,157 %

13-03-2020

-0,285 %

12-03-2020

-0,508 %

In de periode 12 maart tot en met 25 maart zijn er ook banken geweest die hun hypotheekrente hebben verhoogd.

Het nadeel als de media iets gaat schrijven, is dat veel huizenbezitters in “paniek” raken. Zij lezen stijgende hypotheekrente en zien een flinke stijging (meer dan 1%) voor zich.

De rente stijgt, de rente daalt

Dat laatste is helemaal niet aan de orde geweest. Er zijn zelfs banken geweest die hun hypotheekrente hebben verlaagd. Als we even kijken naar het laatste half jaar dan is te zien dat vanaf oktober tot half maart de hypotheekrente is gedaald. Het gaat hier dan over een percentage van 0,3%.

Dat lijkt niet zo veel, maar wel als we kijken naar de hoogte van de hypotheekrentes.

Hypotheek met NHG  
10 jaar vast oktober 2019 1,25%
15 maart 2020 0,95%
20 jaar vast oktober 2019 1,70%
15 maart 2020 1,35%

Wie trouwens de rente voor 30 jaar vast wil zetten (hypotheek met NHG) kan dit al bij een bank doen voor 1,65%! Ik begrijp niet dat veel huizenbezitters in “paniek” zijn geraakt. Het lijkt mij logisch dat de hypotheekrente ook wel eens een periode iets kan stijgen. In ieder geval hebben veel huizenbezitters hun hypotheek overgesloten om te kunnen profiteren van de lage hypotheekrente.

Een voorspelling doen van de hypotheekrente is altijd moeilijk. Vooral nu, als er grote onzekerheid is. Het is niet bekend hoelang het virus nog actief zal blijven in Nederland en de hele wereld. De economie zal in een recessie belanden. Veel mensen zullen werkloos worden. En hoeveel moet het kabinet bijspringen om iedereen zijn vaste lasten te kunnen laten betalen? Niets is nog duidelijk, maar in ieder geval gaat het hier om enorme bedragen.

Gaan de prijzen dalen?

Logisch dat de kenners voorspellen dat de huizenprijzen de komende maanden gaan dalen. Voor veel mensen is hun inkomen onzeker geworden. Deze mensen zullen een aankoop uitstellen. Huizenbezitters die willen verhuizen zullen nu ook even wachten met deze stap.

Het klinkt allemaal logisch, maar aan de andere kant is er nog steeds een grote schaarste aan woningen. Ook de komende tijd zullen er minder woningen worden gebouwd.

Dat er minder mensen een huis willen kopen, wil niet zeggen dat de huizenprijzen dan ineens flink gaan zakken. Het aantal gegadigde voor een koopwoning daalt. In plaats van dat er bijvoorbeeld 10 mensen dezelfde woning willen kopen, zijn dat er nog maar vier.

De kans is dan nog zeer groot dat de woning boven de koopprijs wordt gekocht. Een huis kopen is aantrekkelijker dan een huis huren. Een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro met een hypotheekrente van 1,40% is bruto 1.021 euro per maand. Hierbij wordt de gehele hypotheek in 30 jaar afgelost.

Ontbindende voorwaarden

Het is wel verstandig dat kopers alleen nog kopen met ontbindende voorwaarden. En er zou eens gedacht kunnen worden aan het opnemen van extra voorwaarden voor het geval er een lockdown komt. Een taxateur kan dan de woning niet taxeren. Zonder taxatierapport zal de bank geen hypotheek verstrekken.

Bovendien is het notariskantoor dan ook dicht. De sleuteloverdracht kan niet plaatsvinden. Een verkoper zou dan de waarborgsom kunnen opeisen omdat de koper zijn verplichtingen niet nakomt.

Om dit soort problemen te voorkomen, is het verstandig om in deze tijd extra voorwaarden op te nemen in de koopakte. Ik heb helaas nog geen goed voorstel gehoord van de makelaarsorganisaties.

Nieuwe omstandigheden

Wel heb ik de afgelopen dagen wat klagende berichten van makelaars op sociale media gelezen. Diverse klanten zouden hun koop ongedaan hebben gemaakt, en mensen die hun huis te koop hadden staan, hebben het van de markt gehaald.

Tot slot de banken die leuk roepen in de media dat zij mensen met financiële problemen zullen helpen in deze tijd. Deze huizenbezitters mogen hun maandlasten dan een tijdje “opschorten”. Diverse van deze banken hebben voor nieuwe aanvragen hun voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek wel strenger gemaakt.

Ook heb ik zelf ondervonden bij een klant van mij dat een toezegging voor het afsluiten van een hypotheek niet werd nagekomen. De bank gaf gewoon “glashelder” aan de hypotheek niet meer te willen afsluiten. Twee maanden geleden werd er nog via de mail verkondigd dat de hypotheek geen probleem was!

In ieder geval is er veel gaande en zal ook de huizenmarkt er iets van gaan merken.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Column door: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

 1. 22 jan Test uw hypotheekadviseur voordat u met hem in zee gaat! 2
 2. 08 jan Hoeveel overdrachtsbelasting gaat u betalen vanaf 2021? 14
 3. 01 jan NHG zorgt voor grote onduidelijkheid 14

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 taurus86 3 april 2020 13:25
  De mensen die hun financiële nek hebben uitgestoken, zullen daar nu de gevolgen van gaan ondervinden. Want hoe krijg je een financiële buffer van zeg 4 maandsalarissen nog bij elkaar als 1 of 2 salarissen op de tocht zijn komen te staan?
  Zoals uit eerdere marktimplosies is gebleken, duurt het altijd nog even voordat "we moeten het financieel even wat rustiger aan doen" zonder te veel schaamte in de sociale kring kan worden uitgewisseld.
  Omdat de huizenprijzen geen vaste waarde kennen, komt de neerwaartse spiraal vanzelf op gang. Niet erg, maar voor sommigen wel pijnlijk.
 2. Stock-King24 3 april 2020 17:23
  We vergelijken deze crisis vaak met de laatste crisis in 2008 qua huizenmarkt; paar kleine verschillen:
  1) Toen hadden bedrijven niet van de 1 op andere dag geen omzet meer, waardoor de kans groot is dat (heel) veel mensen de aankomende tijd ontslag krijgen of al hebben gekregen (ZZP). Hierdoor ontstaat een (hele) grote groep mensen in een korte tijd die in financiële problemen kunnen komen en in dus in grote getallen hun (dure) hypotheek niet meer kunnen betalen. In 2008 was dit effect geleidelijker wat resulteerde met dieptepunt in huizenmarkt 2013/14 > 5 jr na dato. Ik verwacht dat dit nu veel sneller het geval is.
  2) De huizenprijs is op dit moment all-time high (bubbel) en de rente extreem laag. Hierdoor veel mensen veel geld geleend voor 'weinig'. In 2008 was de rente hoger en gemiddelde huizenprijs lager waardoor je kunt zeggen dat de pijn nu harder gevoeld wordt als de rente stijgt. De dure huizen zijn voor veel niet meer te financieren. Dus snelle prijsdaling als gevolg als de rente gaat stijgen.

  Kortom, iedereen voelt op z'n klompen aan dat met hoge werkloosheid, stijgende rente en een all-time high gem. huizenprijs het niet goed kan gaan. Ben ook benieuwd naar de verkoopcijfers vanaf midden maart t/m april.

  Daarnaast vind ik jouw stuk nog behoorlijk positief. Dat kan natuurlijk komen dat je zelf hypotheek adviseur bent en alles er aan gelegen is om zo positief mogelijk te zijn over de aankomende huizencrisis...
 3. forum rang 9 objectief 3 april 2020 17:39
  quote:

  Stock-King24 schreef op 3 april 2020 17:23:  Kortom, iedereen voelt op z'n klompen aan dat met hoge werkloosheid, stijgende rente en een all-time high gem. huizenprijs het niet goed kan gaan. Ben ook benieuwd naar de verkoopcijfers vanaf midden maart t/m april.  Hoge werkloosheid?? waar, bijna iedereen wordt doorbetaald.
  Stijgende rente? het gaat over niks en is niks.
  Huizenprijzen zakken nauwelijks door de grote vraag; in plaats van 20 gegadigden zijn er nu 10 maar wel verhandeld meestal boven de vraagprijs.
 4. forum rang 4 Bir 3 april 2020 18:08
  quote:

  objectief schreef op 3 april 2020 17:39:


  [...]

  Hoge werkloosheid?? waar, bijna iedereen wordt doorbetaald.
  Stijgende rente? het gaat over niks en is niks.
  Huizenprijzen zakken nauwelijks door de grote vraag; in plaats van 20 gegadigden zijn er nu 10 maar wel verhandeld meestal boven de vraagprijs.


  Nou @objectief, wat denk je dat er in ons landje van handel en dienstverlening gaat gebeuren als de behoefte aan onze producten bij landen om ons heen sterk verminderd? Kortom........ik wil geen doemdenker zijn maar “Houston we may have a problem” .....

  Wel lijkt me dat de kop van het artikel ietwat overdreven is...........maar ja anders gaat niemand lezen natuurlijk.
 5. forum rang 5 alexnr75 4 april 2020 12:56
  quote:

  aswh schreef op 4 april 2020 12:48:


  Als virus echt uit de hand loopt hebben we minder huizen nodig veel doden en minder verzorgi GS huizen uitgestorven
  Mensen durven dat niet te zeggen

  Zolang er geen
  Medicijnen of vaccins zijn is alles mogelijk


  Wat een onzin! De wereld zit nu op ca. 60.000 slachtoffers. Welk getal heb jij in je hoofd waarbij jouw gedachte waarheid wordt?
 6. sun666 4 april 2020 15:59
  Volgens schattingen gaan we in Europa naar 10-20% werkloosheid. Kijk maar naar de reisindustrie. Dat gaat een paar jaar duren voordat ze er bovenop komen. Evenementenindustrie ook. Dit zal zeker overlopen naar de rest van de economie. Vraag is of we er weer redelijk snel bovenop komen. Ik denk het niet. Herstel zal langzaam zijn net als na de financiele crisis. Overheid springt nu bij maar ze kunnen niet iedereen doorbetalen. Zie ook de 2.000 ontslagen bij KLM. Dit is maar pas het begin. De zombiebedrijven die in stand werden gehouden door de lage rente zullen nu failliet gaan. We zien het nu te rooskleurig in. Dat zie ik ook in mn eigen omgeving Waarom? Dit is nog nooit voorgekomen dat de omzet bij heel veel bedrijven van de een op de andere dag wegvalt. Zelfs de experts stellen hun mening elke keer bij van minimale impact tot V recovery naar nu een U of zelfs een L recovery. Ik vind het knap dat mensen in deze tijden een huis kopen. Dan moet je super zelfverzekerd zijn of je kop in het zand steken. Want heel veel banen staan straks op de tocht. Ook bij de overheid nu ze minder belasting kunnen innen. En de meeste huishoudens hebben geen noemenswaardige buffer. Dus het is een simpel rekensommetje. Tel daarbij ook de kans dat corona in de winter weer terugkomt en dan lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat we niet in een diepe recessie terecht komen. Dus zeer zeker lagere prijzen. Jammer mn huis heeft nu een record waarde. Ach what goes up must come down.
 7. Seniele gek 5 april 2020 00:03
  quote:

  s.lin schreef op 4 april 2020 10:50:


  Kon wel is mee vallen, aanbod woning is en blijft laag.

  De credit crises 2008 was erger voor de woning markt omdat de kopers geen geld van de banken kregen.
  De woningen boven 3 ton zullen wel flinke klap krijgen


  Zal allemaal afhangen hoe lang het coronavirus door kan ettere
  De woningen boven de 3 ton. Dat zijn dus alle woningen op een paar na in Schubbekutteveen.
 8. forum rang 5 ivet 5 april 2020 10:08
  Goedkoop=duurkoop...zo kijk ik naar de woningmarkt. De lasten zijn laag (tov huren) maar de absolute schulden torenhoog!

  De vele arbeidsmigranten die soms met zn tienen in een gezinswoning verbleven en 100euro per week(!) betaalden zijn voor een groter deel huiswaarts gekeerd ivm de toen aangekondigde lockdowns....er komt wellicht eea vrij, zeker als steeds meer huizen langer leeg staan.

  "Dit keer is het anders"....waren dat niet de duurste woorden in de beleggerswereld?

  Nooit meer hoge rente? Echt? Hou altijd rekening met het "onmogelijke".
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare