Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Aandelen, trackers, cash of turbo's

TA: Aandelen, trackers, cash of turbo's

Het maakt veel uit waarin u belegt, aandelen, trackers, cash of turbo's. Bovendien is uw beleggingshorizon van belang.

Ter aanvulling van mijn column van afgelopen vrijdag bespreek ik hieronder een paar invalshoeken die bij uw beleggingsbeslissingen van belang zijn. Later deze week zal ik er meer gedetailleerd aandacht aan besteden.

In mijn dagelijkse blogs zal ik de komende dagen vooral ingaan op de strategische keuzes waarmee u op dit moment wordt geconfronteerd. Voor de concrete beleggingsadviezen kunt u terecht op de TA-Tostrams site van IEX.

Grillige beurzen

Ooit zal deze dalende fase eindigen. Maar het heeft geen zin om te voorspellen wanneer de bodem wordt gelegd, want het gaat werkelijk alle kanten op. Zo beleefde Wall Street eerst de grootste daling sinds 1987, om uiteindelijk de beste beursweek sinds 1938 af te sluiten.

Belangrijk is de vraag of u in aandelen, trackers of turbo's belegt. Maar een probleem hierbij is dat u op dit moment voortdurend achter de feiten aanloopt, omdat de financiële markten erg heftig reageren. Dus nogmaals, vooraf is het belangrijk dat uw strategische keuzes, dus uw masterplan, zijn gemaakt.

Uiteraard eerst een update van de AEX

De Nederlandse beurs heeft rond de gap van 482,05 punten (gevormd op 10 maart) vooralsnog zijn Waterloo bereikt. Indien we een scenario van bodemvorming extrapoleren, dan is het belangrijk dat op of boven de steunzone tussen 389,60 en 409,23 punten een tweede bodem wordt gevormd.

Doorgaans volgt na elke paniekbodem een typische reliefrally. Maar heel vaak wordt deze opleving gevolgd door winstnemingen, waarbij de vorige dieptepunten worden opgezocht en getest.

Het laatste dieptepunt, de bodem van medio maart rond 389,60 punten, ligt maar liefst 38% onder het high van februari (van 632 punten).

De steunzone tussen 389,60 en 409,23 punten mag dus gezien worden als de paniekbodem van de eerste voorjaarscrash van 2020.

Aandelen

Aandelen vormen in onze defensieve lange termijn portefeuilles nog steeds een hoeksteen, hoewel we de afgelopen weken wel wat liquiditeit hebben opgebouwd. Op dit moment zijn de Tostrams defensieve lange termijn portefeuilles voor ongeveer 50% tot 60% liquide.

Deze liquiditeit houden we aan om op een later tijdstip weer in aandelen te stappen of bij te kopen.

Wellicht ten overvloede, dit betreft defensieve lange termijnposities. Dus niet gericht op een 'hit&run' strategie (zie hieronder turbo's). In mijn column van dinsdag zal ik hier enkele van onze defensieve lange termijn aandelenportefeuilles tegen het licht houden.

Trackers en ETF's

Een van onze portefeuilles is belegd in ETF's, ook wel trackers genoemd. Met een tracker of ETF kunt u een index, bijvoorbeeld de AEX, exact en tegen lage kosten volgen.

Trackers zijn dus bij uitstek geschikt voor beleggers die niet in individuele aandelen willen of kunnen beleggen. Met slechts enkele trackers kunt u dus uw vermogen spreiden over alle beleggingscategorieën of aandelenbeurs.

De Tostrams lange termijn ETF-portefeuille heeft thans enkel exposure in goud, nutsaandelen (sector Utility) en langlopende obligaties. In mijn column van woensdag zal ik de ETF-portefeuille tegen het licht houden.

Turbo's

Wie korte speculatieve ritjes wil maken, kan in Turbo's beleggen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want door de hefboomwerking van Turbo's is de kans groot dat uw verlies snel oploopt. Bovendien zorgt de hoge volatiliteit van de markten ervoor dat uw winst op dezelfde dag kan omslaan in verlies. Ik kan daar over meepraten.

De AFM maakte afgelopen week bekend van slechts eenderde van alle turbobeleggers winst weet te maken. Op de Tostrams-site volgen wij een Turbo-portefeuille, die eind vorige week voor 65% short zat. In mijn column van donderdag zal ik de turbo-portefeuille bespreken.

Liquide middelen

Met de huidige volatiliteit op de beurzen zouden beleggers voor een volledige cashpositie, 100% liquide dus, kunnen kiezen. Dit lijkt verstandig, maar de lastigste vraag is daarna altijd wanneer u weer instapt. Bovendien levert een spaarrekening niets meer op, dus waar moet u uw kaspositie parkeren?

In mijn column van vrijdag zal ik deze invalshoek bespreken. Ik zal proberen de recente ontwikkelingen in het verlengde van de vierjarige Buisinesscycle te beoordelen.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
695 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 30 maart 2020 08:42
  www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/29-03...

  Corona crash
  Gisteren 22:15 • VPRO • 48 min
  Het coronavirus raast ook door de financiële markten. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjes jagen?
  ----------
  voor degenen die t gemist hebben.
 2. Goldfish1080 30 maart 2020 08:48
  Beleggers die normaal in turbo's zitten zullen dit nu misschien ook minder snel doen. Enige mate van zekerheid is juist nu wel prettig. Beperkt percentage in turbo's kan natuurlijk geen kwaad maar voor de gemiddelde kleine belegger zijn ze door de snelle marktbewegingen en nog grotere invloed van nieuws rond corona en centrale banken oninteressant. Wil je toch meer inleggen voor binnen nu en 5 á 10 jaar ga dan zoals aangegeven voor aandelen en indexfondsen, keuze voor dividend of groeifonds moet u zelf maken.
 3. forum rang 7 beer56 30 maart 2020 08:51
  quote:

  Goldfish1080 schreef op 30 maart 2020 08:48:


  Beleggers die normaal in turbo's zitten zullen dit nu misschien ook minder snel doen. Enige mate van zekerheid is juist nu wel prettig. Beperkt percentage in turbo's kan natuurlijk geen kwaad maar voor de gemiddelde kleine belegger zijn ze door de snelle marktbewegingen en nog grotere invloed van nieuws rond corona en centrale banken oninteressant. Wil je toch meer inleggen voor binnen nu en 5 á 10 jaar ga dan zoals aangegeven voor aandelen en indexfondsen, keuze voor dividend of groeifonds moet u zelf maken.
  eerlijk gezegd jouw advies heb ik niet nodig
695 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 29 mei TA: Dollar draait 953
 2. 28 mei TA: Banken krijgen lucht 667
 3. 27 mei TA: Rood vlaggetje RDS 712
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare