Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

"Nu wil ook al niemand meer een huis kopen"

"Nu wil ook al niemand meer een huis kopen"

Net als op de beurs kopen we blijkbaar ook liever een huis als het goed gaat (lees: prijzen gestegen) dan als het slecht gaat (prijzen gedaald). Nee, dit is te gemakkelijk en te kort door de bocht. Beurzen en markten dippen, dalen en corrigeren als het slecht gaat en... dan gaat het meestal ook slecht met u.

Zaak in de problemen, baan op de tocht, huis en aandelen onder water: geen omstandigheden waaronder u zin hebt om aandelen of een huis te kopen. Als u daar al geld voor hebt. Cash is meestal king. Neem al die ondernemers en ZZP'ers nu zonder een cent omzet. Die denken echt niet aan huizen en aandelen...

Zo kon het gebeuren dat in de vorige eeuw het beste moment om aandelen te kopen juni 1932 was, dieptepunt van de Depressie. Aandelen noteerden toen ver beneden intrinsieke waarde. Ene Benjamin Graham viel dat op. Alleen verkommerde de halve bevolking. Niks te eten.

Overigens daalden Amerikaanse huizenprijzen van 1929-1939, net als de andere prijzen in die tijd, met een procentje of negentig. Dat u weet wat deflatie is. Excuses voor deze bespiegelingen, maar ik zie zoveel 1929-vergelijkingen voorbij komen. Onterecht, dat was echt wel even andere koek dan nu.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15:25 Arcadis, het ministerie & Kafka
 2. 15:15 Diem is het nieuwe libra
 3. 14:30 Warren Buffett is niet LGBT-proof?!

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Mark Baak 27 maart 2020 12:24
  Als de andere helft van Nederland het wel een goed moment vindt om nu een huis te kopen wordt het heel erg druk bij de makelaar! :-)

  De makelaar die ik sprak heeft momenteel zeer veel bezichtigingen staan. Bezoekers gaan 1-voor-1 door het huis, met tussenpozen van tenminste een kwartier. Corona style!
 2. forum rang 6 drooglegging 28 maart 2020 09:34
  De banken moeten erop inspringen: de corona hypotheek, een soort van NHG voor de wat jongere kopers.

  De eerste 6 maanden geen aflossing en rente kosten maar wel 10K euro bij-financiering voor de verhuizing en schoonmaakkosten ed. en nog wat meer benefits om de huizenmarkt ff lekker op te poetsen.

  Ik ken geen andere diersoort op deze aardkloot die zo met zijn soortgenoten omgaat, vrij uniek dus!
 3. info_124 29 maart 2020 17:59
  En een ijzeren regime in het aflossen. Nix 2-3x/jr vakantie, leuk uitgaan, kopen haar hartewens, nee: minimum loon - standaard koste voor sociaal huurhuis, kunnen zat mensen van leven. enz, eerst 20% van de top eraf. Mijn zoon + echtgenote hebben 3 jaar gevloekt, doch nu schateren ze. Idem ik vroeger trouwens.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare