Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Slechte cijfers, goede beurs

Slotcall: Slechte cijfers, goede beurs

Het was weer een dag om van te smullen. De AEX (+1,6%) opende zo'n 3% in het rood, maar na dramatische jobless claims vanuit de VS, steeg de beurs plotseling.

Ja u hoort het goed. De markten reageerden positief op de slechtste jobless claims uit de Amerikaanse geschiedenis. Afgelopen week vroegen er namelijk 3,28 miljoen mensen voor het eerst een werkloosheidskering aan. In Amerika kennen ze het begrip vast contract immers niet, dus werknemers kunnen binnen no time de laan uit worden gestuurd.

Hoe kan de beurs nou stijgen?

Op verschillende fora vragen beleggers zich af hoe het nou in vredesnaam mogelijk is dat de beurs positief reageert op zo'n beroerd cijfer. Een deel van de oorzaak is dat dit cijfer niet heel onverwacht komt.

Ok, de consensus lag op 1 miljoen, maar op CNBC vertelde een analist dat niemand had verwacht dat het Amerikaanse UWV zoveel mensen tegelijk kon registreren. Een andere verklaring is dat er een gigantisch stimuleringspakket van de Amerikaanse regering klaar ligt.

Werklozen worden door de overheid dus bijna volledig gecompenseerd. De hoop is dat wanneer de coronacrisis voorbij is, mensen weer aan de slag kunnen. Amerika staat er immers niet alleen om bekend dat mensen gemakkelijk op straat worden gezet, maar ook dat mensen weer snel worden aangenomen.

Fed-voorzitter Jerome Powell beaamt dit en zegt op CNBC dat de Amerikaanse economie intern ijzersterk is. De problemen hebben een externe reden, waarom hij vindt dat de problemen niet zijn te vergelijken met 2008. Verder zei hij op een andere nieuwszender dat hij nog genoeg middelen over heeft om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Arcadis en Heijmans schrappen dividend

Het begint inmiddels traditie te worden. Allerlei bedrijven schrappen hun dividend als gevolg van de coronacrisis. Zo ook vandaag Heijmans en Arcadis. Eerstgenoemde kan de schade van de crisis niet inschatten en neemt daardoor het zekere voor het onzekere.

Arcadis doet eigenlijk hetzelfde. Het bedrijf noemt het een voorzorgsmaatregel en de analisten van ING denken dat het ingenieursbureau hiermee €86 miljoen bespaart. Naar aanleiding van deze berichten heeft de IEX Beleggersdesk een inschatting gemaakt van de kans dat een onderneming zijn dividend handhaaft. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier maken een duikvlucht. De ECB zal in de markt zijn, want de Italiaanse (-30 basispunten) en Spaanse rente (-26 basispunten) kelderen. Het blijft bijzonder dat deze landen zo goedkoop geld kunnen lenen. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 1,6% omhoog en daarmee presteren we gemiddeld ten opzichte de Duitsers (+1,1%) en Fransen (+2,4%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 1,7% en noteert 64,8 punten.  
 • Wall Street knalt zo'n 5% omhoog. Alleen de Nasdaq blijft met een plus van 3,8% wat achter.
 • De euro klimt 1,3% en noteert 1,103 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+1,5%) profiteert van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (-4,0%) en Brent (-2,6%) weten de weg omhoog maar niet te vinden.
 • Bitcoin (+0,2%) doet vrij weinig vandaag.

Het Damrak

 • ABN Amro (-3,7%) is de grootste bleeder binnen de AEX. De bank moet €183 miljoen afboeken, vanwege problemen met zijn clearingbank in de VS. Dat wordt in een markt als deze niet gewaardeerd.
 • Randstad (+7,1%) schrapte begin deze week zijn dividend. Beleggers lijken er nu overheen. Afgelopen maandag zette de uitzender nog de laagste koers sinds 2013 op het bord.
 • Unibail Rodamco (-2,8%) is momenteel een black box. We hebben geen idee wat de geleden schade is door de coronacrisis.
 • Binnen de AMX vliegt WDP (+11,5%) er vandoor. Het logistiek vastgoedfonds behoort tot de beste aandelen van de afgelopen vijf jaar.
 • Insiders zijn aan het kopen geslagen bij OCI (+0,4%).
 • Besi (+7,9%) kent ineens een geweldige dag. ASML (+1,7%) blijft daarentegen iets achter. 
 • Vanmiddag besprak de IEX Beleggersdesk de risico's van Ordina(+3,0%). Toch blijven we positief. Wilt u weten waarom dan kunt u klikken op de link in de onderstaande tweet.
 • Wellicht daalt BAM (-3,2%) op het nieuws dat Heijmans het dividend schrapt.
 • Ondanks de Coronacrisis verhoogt investeringsmaatschappij HAL (+3,1%) zijn dividend met €0,50 naar €5,80 per aandeel. Een prima signaal dat de onderneming afgeeft. HAL kan door bedrijven dus niet als excuustruus gebruikt worden. 

Adviezen

 • Arcadis: naar €20 en kopen - Bank DeGroof
 • ArcelorMittal: naar €12,50 van €14,50 en houden - Commerzbank
 • ASR: naar €18 van €29,50 en verkopen - Goldman Sachs
 • ASR: naar houden van verkopen en naar €32 van €35,50 - KBC
 • ING: naar €7,50 van €13,50 en kopen - Berenberg 
 • Philips: naar €39 van €46 en kopen - Berenberg
 • Randstad: naar €32 van €60,50 - HSBC
 • Unibail Rodamco: naar €90 van €120 en houden - KBC
 • Unilever: naar €60 en kopen - Kepler Cheuvreux

 De dag van morgen

27 mrt Event Consensus
00:30   Japan inflatie CPI mrt +0,4%
08:45   Frankrijk consumentenvertrouwen mrt 103
13:30   VS kerninflatie feb +0,2% MoM
13:30   VS persoonlijke uitgaven feb +0,3% MoM
15:00   VS consumentenvertrouwen Michigan mrt 95,0
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 02 dec Slotcall: Sterke beurs 2
 2. 02 dec Deutsche Telekom: Koopwaardig 2
 3. 01 dec Slotcall: "Winstgroei niet de heilige graal" 1

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare