Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Bull Market in zicht

Slotcall: Bull Market in zicht

Er gebeuren momenteel gekke dingen op de beurs.  De AEX koerste om 10.00 uur even 4% in de plus, maar amper een uur later stond er ineens een lelijke min van 1,5% op het bord. Daarna kregen de kopers weer de geest, waardoor we uiteindelijk 3,0% hoger sluiten

Nu kan echt alles gebeuren. Arend Jan had vanochtend bijvoorbeeld het gevoel dat we weleens in een bull market konden belanden. Het scheelde immers niet veel, of de AEX was vanaf de bodem met 20% gestegen.

Bull market in zicht

De exacte definitie van een bull market is dat de hoofdindex op slotkoersbasis vanaf de bodem met 20% is opgelopen. De laagste slotkoers werd vorige week woensdag neergezet. Toen stonden er precies 404,10 punten op het bord.

Nu zijn dat er 475. Dit betekent dat de AEX vanaf de bodem met 17,5% is opgeveerd. Nog 2,5% erbij en we mogen trots spreken van een bull market. Hoewel, de meeste beleggingsportefeuilles zullen nog donkerrood kleuren. Year to date zijn we immers met 23,5% afgestort.

Daar is natuurlijk een reden voor, want een Duitse economoom van het instituut IFO denkt dat de Duitse economie dit jaar met 20% kan krimpen. Hopelijk is de beste man gewoon met het verkeerde been uit bed gestapt.

Altice

Wie vanochtend bij opening aandelen Altice (+0,2%) heeft gekocht, komt van een koude kermis thuis. Gisteren nabeurs publiceerde de kabelaar zijn jaarcijfers over 2019. Op alle fronten wist het bedrijf de verwachtingen te overtreffen.

Zowel de omzet als ebitda stegen harder dan verwacht. Misschien zit de tegenvaller hem in het feit dat topman Drahi geen concrete doelstellingen stelt voor dit jaar. Daarnaast wordt het voor Altice lastig om in deze onzekere tijden leningen door te rollen tegen een lagere rente. Dat lukte vorig jaar nog wel.

Zoals iedereen weet zit de kabelaar tot zijn nek in de schulden. De totale schuldenberg bedraagt ruim €28,5 miljard. Dit is ruim zes keer zoveel als de huidige beurswaarde van €4,5 miljard. Er zit dus een duidelijke hefboom in het aandeel.

Gaat het goed dan is het kassa, maar gaat het fout dan bent u al uw geld kwijt. Kortom, Altice is alleen een geschikte belegging voor mensen met een sterk hart. 

Rentes

De Nederlandse tienjaarsrente springt er vandaag uit. Er komen maar liefst acht basispunten bij, waardoor onze yield bijna weer positief is. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 3,0% omhoog en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Fransen (+4,2%). De Duitsers (+1,8%) vallen juist wat tegen. 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 6,7% en noteert 65,9 punten.  
 • De Dow Jones (+4,6%) gaat met dank aan Boeing (+33,1%) wederom erg lekker. De Nasdaq (+1,3%) valt wat tegen, maar dat komt door een winstwaarschuwing van Facebook (-1,8%). Alphabet (-3,3%) wordt hier ook in meegetrokken.
 • De euro klimt 0,3% en noteert 1,085 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-1,2%) maakt een pas op de plaats.
 • Olie: WTI (+0,3%) en Brent (-1,3%) weten de weg omhoog maar niet te vinden.
 • Het is ook niet het jaar van de Bitcoin (-2,4%).

Het Damrak

 • Van Unibail Rodamco (-12,2%) word ik echt verdrietig. Gisteren werd bekend gemaakt dat beleggers niet meer hoeven te rekenen op het slotdividend. Een exacte reden werd niet aangegeven en dat wordt niet gewaardeerd door de markt. We willen gewoon weten hoeveel huurders er in de problemen zijn gekomen en wat het precieze effect is op de totale huuropbrengsten van het winkelvastgoedfonds.
 • Galapagos (+10,4%) gaat goed. Groot nieuws komen we echter niet tegen.
 • Een ander fonds dat deze week zijn dividend schrapte is Randstad (+0,2%). De uitzender staat vandaag wederom onder druk. Het valt niet uit te sluiten dat dividendbeleggers de benen nemen.
 • Basic-Fit (+31,1%) explodeert gewoon. Blijkbaar is iedereen ineens bang om de boot te missen. Het is vooral wachten op het nieuws of de sportschoolketen gebruik kan maken van een extra kredietfaciliteit van €150 miljoen. Daarnaast zou het mooi zijn als er duidelijkheid komt over wanneer het bedrijf zijn deuren weer mag openen.
 • Flow Traders (+8,6%) behoort tot het selectieve groepje dat profiteert van de coronacrisis.
 • Bij BNR maakte CEO Richard Blinckman bekend dat Besi (-0,2%) gewoon zijn dividend betaalt. Reden voor een feestje onder beleggers is het helaas niet.
 • Avantium stijgt 17,9% na aanleiding van de jaarcijfers. Toch verlaagt de IEX Beleggersdesk zijn advies. Hoe dat zit, leest u door te klikken op de link in de onderstaande tweet.
 • De overname van NIBC (+28,1%) lijkt door te gaan. Door de imploderende koersen was hier ineens twijfel over. Deze worden nu grotendeels weggenomen.

Adviezen

 • Air France-KLM: naar verkopen van kopen en naar €1 van €9 - Citigroup
 • Akzo Nobel: naar kopen van verkopen - Citigroup
 • AkzoNobel: naar €80 van €102 en kopen - Deutsche Bank
 • ASML: naar $300 van $250 - Jefferies
 • Aperam: naar €19,50 van €31 - Citigroup
 • ArcelorMittal: naar €18,30 van €20,60 en kopen - Morgan Stanley
 • DSM: naar €120 van €125 en kopen - Deutsche Bank
 • DSM: naar €115 van €120 - Berenberg
 • Heineken: naar €82 van €110 en kopen - UBS
 • Eurocommercial Properties naar €14,15 van €20 - Berenberg
 • Euronext: naar €79 van €96 - CitigroupVastned: naar €19 van €33 - Berenberg
 • Flow Traders: naar €31 van €30 en kopen - ING
 • ING: naar €6 van €10,50 en houden - DZ Bank
 • Marel: naar €3,85 van €4,50 - JP Morgan
 • Unibail: naar €90 van €128 - Berenberg
 • Unilever: naar €48 van €56 - Berenberg
 • Unilever: naar €52 van €60 - Citigroup
 • Wolters Kluwer: naar buy van hold en naar €69 van €68 - Berenberg

 De dag van morgen

26 mrt Event Consensus
08:00   DPA Q4-cijfers  
08:00   IBA Q4-cijfers  
08:00   Duitsland GFK consumentenvertrouwen apr 9,8
10:30   VK detailhandelsverkopen feb +0,7% MoM
13:00   BoE rentebesluit  
13:30   VS wekelijkse jobless claims  
13:30   VS BBP Q4 (tweede herziening) 2,1% geannualiseerd
13:30   VS handelsvoorraden feb  
18:00   Brill Q4-cijfers  
18:00   Hal Q4-cijfers  
18:00   Sofina Q4-cijfers
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Machiavelli 25 maart 2020 18:16
  Kortom de AEX Vix stijgt met bijna 7% en de AEX stijgt ook wat vreemd is. De MM verwachten dus meer turbulentie en volatiliteit en wat ik mis in je column AJ zijn de tientallen miljoenen mogelijke ontslagen in de USA, zie het stukje tekst uit “de aandeelhouder in de avond”
  Hier lees ik toch vaak interviews met vermogensbeheerders met hun mening en uitleg wat ik hier vaak mis.

  “Er doen schrikbarende prognoses de ronde, zoals een aantal van 46 miljoen werklozen in de Verenigde Staten door de economische schok. “Dat herstelt zich wel weer, maar de economie krijgt wel een tik”, aldus de vermogensbeheerder.

  Beleggers verwerkten woensdag het nieuws dat de Amerikaanse Senaat vannacht een akkoord bereikte over een noodpakket van 2 biljoen dollar, of ongeveer 10 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Dit zou volgens ING overeenstemmen met economische steun gedurende een periode van zes weken. Of het land na die tijd weer op volle toeren draait, zoals de president Donald Trump zegt te hopen, is de vraag volgens investment manager Simon Wiersma van ING.

  De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu wees er woensdag op dat het aantal patiënten in Nederland dat dagelijks wordt opgenomen in het ziekenhuis met een coronavirusbesmetting al een paar dagen aan het afnemen is. Dat zei directeur Jaap van Dissel van de RIVM woensdag in de Tweede Kamer.

  Economen en beleggers verwachten in de komende dagen en weken flink slechtere economische cijfers. Dinsdag liet een reeks Europese samengestelde inkoopmanagersindices al een dramatische val in economische activiteit zien.

  Vanochtend werd bekend dat de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in maart nog verder onder druk is komen te staan dan in een voorlopige meting werd gemeld. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel is deze maand gedaald van 96,0 in februari naar 86,1. Een voorlopige raming wees nog op 87,7.

  In de namiddag bleken de olievoorraden in de VS te zijn gestegen in de afgelopen week, maar minder sterk dan verwacht. De orders voor duurzame goederen waren in februari 1,2 procent hoger dan een maand eerder.”
 2. Bertus001 25 maart 2020 18:28
  Bull market?? Iedereen weet toch dat dit nu kunstmatig omhoog wordt gepompt... Boeing die een bailout nodig heeft en 100% is gestegen in 2 dagen...

  Ik vind deze stijgingen een voorteken dat we straks keihard naar beneden gaan. Iedereen die het nieuws in de gaten houdt weet dat de hele wereldeconomie is vastgelopen... hoe kun je dan een artikel schrijven dat we in een bull market gaan belanden...of ben je zo naïef dat je denkt dat dit allemaal long term beleggers zijn die instappen...
 3. Maup56 25 maart 2020 20:31
  De hele wereld en handel is tot stilstand gekomen en ik lees het goed ,
  Ze spreken over een nieuwe Bull market
  Zijn we gek geworden of zo ,
  In de usa dreigt 25 % werkloos te worden ...
  ik
  Kijk niet omhoog sorry , eerst uitzieken en naar 350 minimaal !!
  Daarna maar is kijken wat er in de wereld gaat gebeuren
  Sorry mooier kunnen we het niet maken , en laat je niet verleiden door stimulerende maatregelen
 4. forum rang 4 wiegveld 25 maart 2020 22:08
  Als je 1000 den miljarden in de put gooit dan heb je geen bull market maar DUN ijs.
  Ofwel we flikkeren binnenkort met zijn allen in de diepste depressie na 1929.
  en de centrale banken kunnen niets meer doen.

  Ik zou nadenken en kijken hoe je met zoveel mogelijk cash kunt zitten. Ik denk dat een bankholiday reeeler is dan een bullmarket.

  Maar ja juniorbeleggingsanalisten hebben 1987 en 2008 niet echt meegemaakt.
 5. De Buurman 26 maart 2020 04:37
  quote:

  Bertus001 schreef op 25 maart 2020 18:28:


  Bull market?? Iedereen weet toch dat dit nu kunstmatig omhoog wordt gepompt... Boeing die een bailout nodig heeft en 100% is gestegen in 2 dagen...

  Ik vind deze stijgingen een voorteken dat we straks keihard naar beneden gaan. Iedereen die het nieuws in de gaten houdt weet dat de hele wereldeconomie is vastgelopen... hoe kun je dan een artikel schrijven dat we in een bull market gaan belanden...of ben je zo naïef dat je denkt dat dit allemaal long term beleggers zijn die instappen...


  Ik haal even een opmerking van jou uit juni uit de stal:

  "Mensen die zo emotioneel op BTC reageren hebben gevoelsmatig steeds de boot gemist...."

  Ik zie parallellen. Jij ook?
 6. De Buurman 26 maart 2020 04:42
  quote:

  wiegveld schreef op 25 maart 2020 22:08:


  Als je 1000 den miljarden in de put gooit dan heb je geen bull market maar DUN ijs.
  Ofwel we flikkeren binnenkort met zijn allen in de diepste depressie na 1929.
  en de centrale banken kunnen niets meer doen.

  Ik zou nadenken en kijken hoe je met zoveel mogelijk cash kunt zitten. Ik denk dat een bankholiday reeeler is dan een bullmarket.

  Maar ja juniorbeleggingsanalisten hebben 1987 en 2008 niet echt meegemaakt.


  Jij zit volledig short, begrijp ik? Ik kom hier over een jaar nog een keer op terug. Dan kunnen we onze performance vanaf dit punt naast elkaar leggen.
 7. forum rang 4 wiegveld 26 maart 2020 08:18
  quote:

  De Buurman schreef op 26 maart 2020 04:42:


  [...]

  Jij zit volledig short, begrijp ik? Ik kom hier over een jaar nog een keer op terug. Dan kunnen we onze performance vanaf dit punt naast elkaar leggen.


  Nee niet volledig, heb ook aandelen als Nestle aangehouden en farma- en hulpmiddelenaandelen (die ik al had) en zit in Treasury ETF's (TLT) (langjarige en ook al langjarig) Dus ik ben ook geraakt door de daling die ook ik niet zag aankomen door corona.
  Maar ik wil alleen maar waarschuwen dat dit geen bullmarket is!

  Dit is meer werk van verkopen bij een opleving en dat zie je ook elke keer. Schrijf dat dan op!

  Kleine illustratie:
  www.washingtonpost.com/business/2020/...

15 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 01 jun Vooruitblik: Drie crisisbestendi... 1
 2. 30 mei Slot: België op 1 8
 3. 29 mei Tegenvaller uit Michigan
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare