Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Wat een markt!

Slotcall: Wat een markt!

Het is gekkenhuis op de beurs. Gisteren was iedereen nog teleurgesteld dat de Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden, maar nu is er ineens hoop. Resultaat is een 9,0% hogere AEX.

Wat ook helpt, is de gecoördineerde actie van de G7. Overheden en centrale banken van de zeven grootste producerende landen ter wereld hebben gezegd koste wat kost de wereldeconomie te redden. Daarnaast wordt een oproep gedaan aan Rusland en Saudie-Arabië om het geschil bij te leggen. Waarschijnlijk zullen beide partijen zich er weinig van aan trekken, maar het is het proberen waard.

Verder mogen we Royal Dutch Shell (+22,5%) bedanken. De oliegigant nam gisteren behoorlijke maatregelen om ervoor te zorgen dat het dividend gehandhaafd blijft. Nu het sentiment keert, is het aandeel veruit de grootste stijger binnen de hoofdindex.

Het bedrijf heeft een weging van 12% binnen de AEX, waardoor het de hoofdindex zelfstandig 2,7% hoger zet. Arend Jan kan het zich niet herinneren dat Royal Dutch Shell ooit zo hard omhoog ging.

Industrie houdt stand

Industrieel gerelateerde aandelen zoals ArcelorMittal (+18,4%) en Aperam (+11,1%) liggen ook bijzonder goed. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de inkoopmanagersindices voor de industrie vandaag behoorlijk meevielen.

In Duitsland zakte de PMI over de maand maart slechts naar 45,7. Dat terwijl analisten rekening hielden met een stand van 39,6. Hetzelfde beeld zien we in Amerika. Daar rolde er een stand van 49,2 uit de bus, daar waar de consensus lag op 44. Lichte krimp dus.

De pijn zit hem met name in de dienstensector. De Duitse PMI is werkelijk waar om van te huilen. Een stand van 34,5 betekent een implosie van de dienstensector. Ook de Amerikaanse services PMI van 39,1 was aanmerkelijk slechter dan verwacht. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de Duitse- en Amerikaanse industrie er beter voor staat dan de dienstensector.

Unibail Rodamco skipt dividend

De coronacrisis raakt Unibail Rodamco (+10,2%) hard, waardoor het bedrijf zich genoodzaakt zag om het slotdividend te schrappen. Het interimdividend van €5,40 wordt gelukkig wel uitbetaald, waardoor beleggers alsnog een winstuitkering van 8,4% tegemoet zien.

Kijkend naar de hoge yield kwam het nieuws niet heel onverwachts. De verrassing zit hem met name in het tijdstip waarop het bekend werd gemaakt. Een dag voor de ex-dividenddatum van het interimdividend is niet heel chique. Het had waarschijnlijk ook eerder gekund.

Anderzijds is het niet onlogisch dat het management van Unibail Rodamco compleet is verrast door de impact van het coronavirus. Het blijft lastig voor te stellen dat grote winkelcentra gewoon potdicht zitten. 

Wat de IEX Beleggersdesk een beetje tegenvalt, is dat niet de exacte reden voor de schrapping bekend is gemaakt. Nu blijft het gissen, al ligt het voor de hand dat meerdere winkeliers de huur niet meer kunnen betalen.

Rentes

Het is ook risk-on op de rentemarkt. De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt maar liefst 11 basispunten naar 0,87%. De Nederlandse yield (-0,10%) doet het wat rustiger aan met een plus van drie basispunten.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 9,0% omhoog en dat is een prima prestatie. Alleen de Duitsers (+10,8%) springen er nog bovenuit. De Fransen moeten het doen met een plus van 7,8%. Ook niet slecht.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 14,1% en noteert 61,8 punten.  
 • De Dow Jones gaat met een plus van 9,4% helemaal los. Ook de S&P500 (+8,3%) en Nasdaq (+7,1%) doen het niet onaardig.
 • De euro klimt 0,4% en noteert 1,079 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+3,3%) feest gewoon mee.
 • Olie: WTI (+1,6%) en Brent (+1,4%) doen het aanmerkelijk rustiger aan.
 • Bitcoin (+2,7%) valt wat tegen.

Het Damrak

 • Het lijkt er aardig op dat de bodembel is geluid. ABN Amro (+15,1%) en ING (+20,5%) gaan helemaal door het dak. Deze uitslagen zagen we eerder in 2009. Wat een gekkigheid allemaal.
 • Defensieve bedrijven laten het vrijwel allemaal afweten. KPN krijgt het zelfs voor elkaar om 2,1% in het rood te sluiten.
 • Bedrijven met een gigantische schuldpositie zijn ineens geliefd. Kijk maar eens naar Altice (+24,6%) en Fugro (+24,1%).
 • Vanmiddag beschreef ik voor IEX Premium de belangrijkste risico's van een belegging in Basic-Fit (+11,0%). Toch blijven we positief. Wilt u weten waarom, dan kunt u klikken op deze link.
 • De winnaars binnen de AMX van 2020, zijn de losers van vandaag. Flow Traders (-2,3%) en Vopak (-1,5%) zijn eventjes uit de gratie.
 • Eigenlijk is het allemaal te veel om op te noemen. Fijne avond toegewenst!  

Adviezen

 • Adyen: naar houden van kopen en naar €750 van €776 - Citigroup
 • Akzo Nobel: naar kopen van houden en naar €65 van €90 - Societe Generale
 • PostNL: naar houden en €1,20 - ABN Amro
 • Royal Dutch Shell: naar €18,40 van €19,50 en houden - Sanford & Bernstein
 • TomTom: naar €10 van €12,50 en kopen - ABN Amro
 • Unibail Rodamco: naar €105 van €150 en houden - Oddo & Cie
 • Unilever: naar €44 van €53 en houden - UBS

 De dag van morgen

25 mrt Event Consensus
08:00   Avantium Q4-cijfers  
08:00   Eon Q4-cijfers  
10:30   VK inflatie CPI feb 0,3% MoM
13:30   VS orders duurzame goederen feb -0,2% MoM
15:30   Olievoorraden
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15 jan Slotcall: Frankrijk zegt nee 7
 2. 15 jan IEX Podcast: Fantasie in Ahold, KPN en ASML 5
 3. 15 jan BeursVandaag: Buy the rumour, sell the facts 6

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 bambricks 24 maart 2020 18:42
  Beste Niels,

  Ik word serieus nerveus van al dat geld wat vrij gemaakt wordt door de landelijke overheden, ECB, FED en het IMF plus... bijelkaar almeer dan;
  6000.000.000.000 euro

  Waarom?
  Het is eigenlijk alleen maar giraal geld dat bij wordt bij geprint.
  Krijgen we hier geen enorme hyper inflatie door? Dat maakt mij nerveus.

  Graag je visie.
 2. forum rang 6 Erny 24 maart 2020 20:03
  Deze opleving is leuk voor de korte termijn handelaren, maar de AEX zal nog zeker richting de 200-300 punten zakken. Probleem is nu echter, waar laat je je geld ? Los van het rendement, op de bank is het in deze tijden zeker niet veilig meer. Het depositogarantie is een wassen neus en overal ter wereld gaan de economieën onderuit. Dat ons betalingssysteem straks niet meer werkt, acht ik een reëel risico. Vluchten in obligaties biedt dan ook geen soelaas meer, en fysiek goud wordt in beslag genomen.
 3. HvR88 24 maart 2020 20:31
  quote:

  Erny schreef op 24 maart 2020 20:03:


  Deze opleving is leuk voor de korte termijn handelaren, maar de AEX zal nog zeker richting de 200-300 punten zakken. Probleem is nu echter, waar laat je je geld ? Los van het rendement, op de bank is het in deze tijden zeker niet veilig en bladibla obligaties en rente komen niet meer overeen. Alles gaat verkeerd. Niet doen, stoppen.


  En we gaan een keer naar de 600. Goedkope aandelen oppikken zo moeilijk is het niet. Tuurlijk het kan zo weer omlaag. Maar met deze visie moeten we op onze handen zitten of met allerlei moeilijke termen komen. Graag instappen en de economie ondersteunen. Hup geld erin. Niets verkopen.
 4. Peak 24 maart 2020 21:42
  Inderdaad goud is nu de beste plek om geld te stallen. Problemen zitten niet zo zeer in de aandelen markt maar in wat er straks gebeurt met de obligatiemarkt en de valuta's. Daar heeft niemand meer enig vertrouwen in tussen nu en laten we zeggen een maand.. Goud kan in theorie worden afgepakt, maar dan zijn we wel wat dieper in de ellende inmiddels, goudmijnen kunnen een ander slot op de deur krijgen, zeker. Maar beleggen in een bedrijf dat geld uitleent aan mijnbouwers, dat lijkt me wel safe. En leuk als ze geen rente krijgen betaald maar in vaste hoeveelheden goud/ zilver die in waarde oplopen.
  Men kope: Wheaton precious metals en Franco-Nevada. Kan dus toch, veilig rijk worden in een crisis die z'n weerga niet kent.. Vandaag al even 10% geplust. Warmlopen..
 5. Niels Koerts 24 maart 2020 22:42
  quote:

  bambricks schreef op 24 maart 2020 18:42:


  Beste Niels,

  Ik word serieus nerveus van al dat geld wat vrij gemaakt wordt door de landelijke overheden, ECB, FED en het IMF plus... bijelkaar almeer dan;
  6000.000.000.000 euro

  Waarom?
  Het is eigenlijk alleen maar giraal geld dat bij wordt bij geprint.
  Krijgen we hier geen enorme hyper inflatie door? Dat maakt mij nerveus.

  Graag je visie.


  Beste Bambricks,

  Het klopt dat centrale banken er alles aan doen om geld in de economie te pompen. Ook overheden gaan hun steentje bijdragen. Toch hoeft dit niet perse tot hoge inflatie te leiden. Hyperinflatie komt voor op de momenten dat mensen hun vertrouwen verliezen in geld.

  Daar is nu geen sprake van. Verder zijn er twee belangrijke triggers die juist de inflatie tegenhouden. Allereerst de vergrijzing. Ouderen werken relatief weinig en potten veel geld op. Hierdoor zien we dat de inflatie in Japan al tijden rondom het nulpunt ligt. Ten tweede hebben de technologische ontwikkelingen een drukkend effect op de prijzen.

  Waar ik me wel zorgen over maak is de hoogte van de staatsschuld van sommige landen. De VS is daar een mooi voorbeeld van. Hier staat echter tegenover dat Amerikaanse consumenten de afgelopen jaren juist meer hebben gespaard.

  Kortom, het is gewoon heel lastig om in te schatten of de inflatie gaat aantrekken of niet. Mocht u zich echt zorgen maken over hyperinflatie, dan is het niet verkeerd om voor een beperkt deel in grondstoffen te zitten. Prive doe ik dit echter zeer beperkt. In een dergelijk scenario denk ik dat mijn aandelen een hoop kunnen opvangen, en met mijn koopwoning zit ik natuurlijk ook niet verkeerd.

  Fijne avond toegewenst

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare