Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

IEX Weekend: Lockdown

IEX Weekend: Lockdown

De Fear & Greed-index is helemaal naar links uitgeslagen. Vorige week stond 'ie nog op 1, inmiddels iets minder erg, op 8. De laatste meting van vrijdag j.l:

fear

Een sterk koopsignaal? Eerst maar eens luisteren naar de oude wijze man. Warren Buffett, vermaard belegger, schreef dit in 2008, toen de financiële wereld ineen leek te storten:

The financial world is a mess, both in the United States and abroad. Its problems, moreover, have been leaking into the general economy, and the leaks are now turning into a gusher. In the near term, unemployment will rise, business activity will falter and headlines will continue to be scary.

So ... I’ve been buying American stocks.

Buffett heeft mooi praten, maar als overheden en centrale banken niets doen gaat er een behoorlijk deel van de bedrijven failliet. Het is in ieder geval, voor zover ik mij herinner, heftiger dan in 2008 én de problemen zitten niet alleen bij de financiële wereld, maar in de hele maatschappij.

We hebben het nu over een lockdown tot maandag 6 april maar wat als het drie maanden wordt? Of een jaar? Destijds moest het publiek de banken redden, nu moeten de banken het publiek én het bedrijfsleven redden.

De ECB staat achter de commerciële banken en de overheden gaan meer en hogere garanties afgeven. De ECB geeft een bank 0.75% rente als ze geld komen lenen en dat vervolgens uitlenen aan het bedrijfsleven.

Vreemde tijd

Het is een vreemde tijd en dat werkt door op de beurzen. Er zit echte angst in de maatschappij en dat is terecht: we zien wat er in Italië gebeurt en dat komt hier ook naartoe. De cijfers zijn nog niet hoopgevend en dan wordt er nog niet eens volop getest:

vw

Hierboven ziet u de grafiek van het totaal aantal mensen dat positief is getest op het coronavirus. We zitten op moment van schrijven op 3631 positief geteste patiënten. Uiteraard zijn er nog veel meer, maar die zijn of worden niet getest.

Lockdown werkt niet meteen

Op onderstaande grafiek ziet u het verloop van het aantal nieuwe gevallen in China. Op 23 januari, het begin van de grafiek, werd een volledige lockdown afgekondigd. De piek in het aantal nieuwe gevallen lag op 12 februari.

Inmiddels, zo werd vandaag bekend, worden de maatregelen in China deels ingetrokken. Vuurwerk werd ontstoken, als een verlaat Chinees nieuwjaar, want dat was er nog bij ingeschoten.

Na bijna twee volle maanden. Dat terwijl andere landen nu pas beginnen met hun maatregelen. In Afrika bijvoorbeeld. Men dacht dat het virus zich moeilijker kon verplaatsen bij warm weer maar ook in Afrika duikt het op en wordt social distancing gevraagd:

fear

"Medische en menselijke ramp"

In Afrika zijn inmiddels 600 gevallen bekend. Op de website van Unichir schreef een dokter:

"Als Covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt, doordringt tot in Afrika, is dat een catastrofe. De belangrijkste complicatie respiratory distress, ademnood, waarbij mensen beademd moeten worden.

Als dat in Congo gebeurt, mensen die in groten getale naar de ziekenhuizen komen, dan is dat een medische en menselijke ramp. Er zijn gewoon zeer weinig beademingstoestellen. Die complicaties kunnen niet goed opgevangen worden in Afrika."

Enfin, het wordt spannend, de komende weken. Niet zozeer op de beurs, nou ja ook wel denk ik, maar vooral in het échte leven. Grote vraag: werken de maatregelen tegen besmetting of worden de ziekenhuizen straks overspoeld met coronapatiënten?

Ik schreef eerder al dat ik me zorgen maakte om met name Engeland en de VS, omdat de overheden daar het probleem schromelijk onderschatten. De Amerikaanse president is een meester in het beschuldigen van andere partijen: Democraten, China, Europa: het ligt nooit aan hem.

Blijf binnen

U kent het verhaal inmiddels: flatten the curve, zoveel mogelijk uitstellen van de besmetting, zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Eerst was het een vriendelijk verzoek, maar al rap daarna kwamen hardere maatregelen.

Scholen dicht, café's dicht, bedrijven dicht, sportscholen dicht, alles om maar zo min mogelijk mensen met elkaar in contact te laten komen, om het aantal besmettingen te minimaliseren.

Ronduit angstaanjagende cijfers zien we als we naar de laatste fase in het ziekenhuis kijken. In Wuhan is een klein onderzoekje (Lancet) gedaan onder 52 patiënten die al in deze fase zaten: daarvan stierf 61% - een schrikbarend groot deel. Het is dus van het allergrootste belang, ook voor uzelf, om niet besmet te raken met dat virus.

Uiteraard hoeft niet iedereen naar het ziekenhuis, en van diegenen die wel opgenomen moeten worden, hoeft niet iedereen naar de intensive care aan de beademing. Want daar zit de echte bottleneck.

Tekort aan beademingsapparatuur

Er is wereldwijd veel te weinig beademingsapparatuur én zijn er veel te weinig mensen die deze apparaten kunnen bedienen. Bovendien lopen zij grote kans om ook ziek te worden, want ze staan in intensief contact met zware gevallen.

De apparatuur wordt nu als een razende bijgemaakt: fabrikanten hiervan zijn onder andere Medtronic, GE Heathcare, Draegerwerk (Dui), Vyaire Medical, Hamilton Medical, Getinge én ons eigen Philips. Daarnaast is er veel vraag naar CT-scanners, echo-apparaten, mobiele röntgensystemen en ontstaan er snel tekorten aan alles wat ziekenhuizen zoal nodig hebben.

Op de site van Hamilton staat te lezen dat dit bedrijf de productie fors opgevoerd heeft. Normaal gesproken maken ze 220 beademingsapparaten per week, nu mikken ze op 50% meer.

Afbeelding: informatie van Hamilton inzake beademingsapparatuur (klik voor groot)

Duitsland zou 10.000 apparaten besteld hebben bij Draegerwerk. Ook Philips maakte deze week bekend dat het geraakt wordt door de crisis, maar dat er juist extra vraag is uit de hoek van de medische sector.

Dat betekent miljarden meer omzet voor deze bedrijven, want de koopprijs zou ergens tussen de $25.000 en $50.000 liggen en wereldwijd zijn er gigantische aantallen nodig.

Laten we hopen dat het deze bedrijven lukt om veel van deze apparaten te maken en te distribueren. Het gaat ons allemaal aan, want wie straks het virus oploopt kan dus zomaar in een ziekenhuis belanden waar deze beademingsmachines niet voorradig zijn, of allemaal in gebruik.

Terug naar de beurs

Ik hoor sommige experts zeggen dat de maatregelen erger zijn dan het virus zelf, maar dat is ook een keuze vanuit beschaving: doen we er alles aan om zoveel mogelijk mensen te redden, of zeggen we: the show must go on?

De lockdown grijpt zwaar in in omzet en winsten van bedrijven in, maar in leven blijven is nog net even belangrijker. Maar: het ging wel bijzonder hard omlaag toen men de impact van het virus meer en meer begon te begrijpen.

Gelukkig doen centrale banken en overheden er alles aan om de krater die we straks gaan zien in de cijfers enigszins te verzachten. En dan moet daarna de boel weer op gang komen. Waar de bodem ligt?

Ik zei in dit filmpje al dat ik totaal niet weet waar de bodem ligt, en dat is nog steeds zo. Wat er op ons afkomt is van een ongekend magnitude en laten we hopen dat we er net als enkele Aziatische landen goed doorheen komen.

Basic-Fit: alle sportscholen dicht

Ja, dan ben je opeens he-le-maal out of business. Alle ruim 750 sportscholen van Basic-Fit moesten sluiten en dat kost geld. De abonnementen lopen wel door, maar extra drankjes, lessen etc. worden niet verkocht. Daarnaast wil BF de leden compenseren; dat zal wel twee maanden verlenging worden, zonder cash-out.

Hoewel het bedrijf bij de cijfers al aangaf dat er een noodplan lag, werd men toch overvallen door het sluitingsbesluit van de regering. In een nieuwe update gaf BF aan in gesprek te zijn met de banken over een extra kredietfaciliteit van €150 miljoen.

In deze risk-off-modus is dat niet genoeg: de markt wil weten of dat geld beschikbaar is of niet. Duidelijkheid voorop, geen onzekerheid. Too little, too late dus en dan loop je het risico op dit soort taferelen.

Overigens is in de VS Planet Fitness, een vergelijkbare groeier, hetzelfde lot beschoren. Het aandeel daalde van $90 tot $30 momenteel:

vw

Flow Traders: kassa

Bij handelshuis Flow Traders rinkelt de kassa. De ETF-handelaar heeft er een paar magere kwartalen op zitten met een vooral saaie beurs maar nu is het bingo, en niet zo'n klein beetje ook. In een aardig artikel in Het Parool laat ceo Dennis Dijkstra zien hoe Flow al voorbereid was op de huidige situatie.

Zowel op de beurs als qua impact van het virus.

“We zagen hoe snel het ging. We hebben ons daarom gelukkig goed kunnen voorbereiden. Dit leek ons de beste optie om de operatie gegarandeerd draaiende te houden en de gezondheid van onze medewerkers te garanderen. Stel dat iemand op kantoor zou komen die besmet is: dan moet iedereen het kantoor uit en het pand dicht. Daarom zitten we nu met een kern op kantoor.”

De handelaren kamperen op kantoor, met een man of zeventig. Overal staan tentjes. Ik ben er weleens geweest, er is een fantastische kantine en alhoewel verveling misschien wel eens toeslaat 's avonds, is de handel overdag natuurlijk ook prachtig.

Flow heeft zijn zaakjes goed op orde. In dit soort tijden worden de mannen van de jongens gescheiden op handelsgebied. In de VS ging bijvoorbeeld een grote marketmaker, Ronin Capital, kopje onder:

Ronin (de naam komt van een alleenstaande samoerai) speculeerde naar verluidt met de VIX. Het gerucht gaat dat ze VIX long zaten, met daar tegenover een shortpositie in opties. Kennelijk niet in evenwicht, want de beweging omlaag heeft ze uiteindelijk de das omgedaan.

Opvallend, want de oprichter van Ronin, John Stafford, is een oude rot in het vak en begon al in 1975 met marketmaking op de beurs van Chicago. Hij verkocht in 2002 zijn bedrijf aan een grote bank en ging later verder met Ronin, samen met zijn zoon.

Vrijdagochtend zagen we deze rare beweging in de VIX, wat waarschijnlijk het sluiten van de Ronin-positie was. De grafiek komt van Zerohedge.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Flow Traders is eigenlijk de VIX. Als de angstbarometer omhoog schiet, verdient Flow meer geld. De spreads verwijden zich en er is beweging en meer handel. Pikant genoeg verdiende Flow begin 2018 tientallen miljoenen op één dag toen een Zwitserse bank scheef zat in diezelfde VIX.

Die bank moest een uit de hand gelopen positie sluiten en betaalde de hoofdprijs voor een karrevracht aan VIX-contracten. Naar verluidt was Flow een van de verkopers...

Niet goedkoop in rustige tijden

Qua k/w is Flow niet eens laag, vorig jaar verdiende het €1,10 per aandeel, maar de snelle boys hebben een enorme verdienpotentie op het moment dat de beurs weer eens rare dingen doet.

En this is the big one. Deze keer is wat er gebeurt extreem. Ik durf niet te voorspellen wat Flow Traders in Q1 gaat verdienen, wie weet is het €2 of €3 per aandeel. Eigenlijk is het jammer dat het geen echte optiemarketmaker meer is. Daar valt nog meer te verdienen.

Dat zou echter ook een iets ander risicoprofiel betekenen, wat voor een beursgenoteerde onderneming op de waardering zou gaan drukken. Flow had in 2019 geen enkele verliesdag, als ik dat tenminste zo mag interpreteren:

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Uit het transcript van de conference call op 7 februari (bron: Flow)

KPN: telecommers draaien gewoon door

KPN won een rechtszaak waardoor de ACM het niet meer in de nek hijgt, voor in ieder geval de komende twee jaar. Telecommers met een eigen netwerk zouden volgens de ACM hun netwerk open moeten stellen voor telecombedrijven zonder netwerk.

In die zaak kreeg KPN nu gelijk en dat betekent dat het hogere prijzen kan vragen aan de concurrenten die op het netwerk willen. Daarnaast is telecom natuurlijk een mooie sector nu: de abonnementen lopen door en het internetgebruik thuis loopt de spuigaten uit nu de kinderen thuis zijn.

Het kan raar lopen allemaal. Afgelopen jaar was telecom de gebeten hond: geen omzetgroei, dus bóóóóring. Nu is die 5% dividend met een stabiele inkomstenstroom opeens heel erg aantrekkelijk.

Youtubekanaal IEX en Twitter

IEX heeft een Youtubekanaal opgezet, daar kunt u zich (gratis) op abonneren en daar zullen we onze videocontent vanaf nu gaan plaatsen. Dit is de link naar dat kanaal. Ook op Twitter kunt u onze mensen volgen voor het allerlaatste nieuws en duiding, zie onderaan dit artikel.  En gisteren kregen de IEX-Premiumleden weer het IEX Magazine bezorgd.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

 

U kunt zich via deze link abonneren op IEX Premium, met fysiek blad of alleen een digitaal abonnement.

        


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 08:55 BAM: Grote reorganisatie
 2. 08:30 Kiadis: Nog half jaar geld
 3. 07:30 US Elections: Trump of Biden?

Gerelateerd

Basic-Fit

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Flow Traders

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fugro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KPN Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

SBM Offshore

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 wiegveld 21 maart 2020 19:31
  Aantal nieuwe besmettingen zegt weinig meer. We meten niet iedereen.
  Ik zat zelf wat te rekenen met aantal overledenen. Dan zie je dat tov aantal doden tot de dag ervoor het percentage nu rond de 30% toename ligt. Was hoger. Maar netto stijgt aantal nog. Als dat afbuigt gaat het beter.
  Vorig weekend dacht ik dat de social distancing rond 6 april wel weer klaar zou zijn. Reken nu op minstens begin mei Of erger.
  Vraag is ook of we de mensen in ziekenhuizen en IC kwijt kunnen.
  Als dat niet zo is’krijgen we een enorme vertrouwensdip.
  Dit levert de economie giga schade op.
  Enig voordeel is dat China weer kan gaan produceren.dus in juni is alles er weer.
 2. forum rang 6 PietKeizer 21 maart 2020 19:39
  in zekere zin n vorm van volksverlakkerij, om Buffett er weer bij te slepen met n citaat, wat er (zoals altijd bij Warren) op neerkomt: als de hele wereld doet alsof Armageddon nabij is, koop ik aandelen. Meneer Ingberg weet net zo goed als wij dat Buffett zijn bezit zekert waar t maar mogelijk is. Maar daar hoor je bijna nooit wat over. De particuliere belegger moet dus kansen zien en kopen. Tuurlijk, hij kan, wil en zal ook divi opstrijken. Maar dekt hij zn bezit ook af?
 3. Mathijs80 21 maart 2020 20:47
  Bedankt weer voor het duidelijke verhaal Nico. Toch een klein puntje. Volgens mij was de economie al in een vertraging geraakt, hetgeen de koersen weinig goeds kon doen. Het virus versnelde dit en toen de veel grotere omvang duidelijk werd werd het nog een tikje erger.
  Hier komen alle negatieve aspecten samen op het zelfde moment. Vertraging economie, virus en Centrale Banken en overheden die maar beperkt bij kunnen springen omdat de oorzaak dit keer niet (alleen) financieel is.
  Blijf gezond!
 4. forum rang 8 Valse beer 21 maart 2020 21:48
  Goed artikel u bent een talentvolle auteur,met de niet voor te stellen hoeveelheden geld die in het systeem gepompt worden ,een om geld schreeuwende hans de boer voor alle bedrijven ,een volslagen doorgedraaide trump met een schuld van 24 triljoen en een verwachte amerikaanse werkloosheid van 25 miljoen,denk ik dat 1987 eb 2008 maar mini correcties waren .Er is maar 1 oplossing iets wat dit virus stopt geneesmiddel of vaccin.Komtdat wat ik hoop snel dan krijgen we hyperinflatie want eens gegeven blijft gegeven,duurt het lang dan was 1929 ook een minicrash
 5. Gijsbertha 22 maart 2020 04:40
  Nico kan zo bij de DWDD, nu.nl, Volkskrant en de rest van de linkse politiek correcte brainwashende media aanschuiven door zich met name zorgen te maken om England en de VS. Maak je vooral geen zorgen om Nederland!

  Het is echt onbegrijpelijk hoe het media establishment met fluwelen handschoenen de Nederlandse regering en met name die verschrikkelijke incompetente RIVM benadert. Heeft nou niemand in de gaten dat we aan de vooravond staan van een ramp in Nederland, welke voor een groot deel is te wijten aan de enorme onkundige en lakse houding van onze beleidsbepalers. Zie bijgevoegd een spreadsheet waarbij in de tijd een vergelijking wordt gemaakt tussen Nederland en Italie. Een klein kind met enig analytisch vermogen kan zien wat een ellende eraan gaat komen. Let in dit verband tevens op het feit dat er tussen 12 maart en heden de groei in Italie nog steeds exponentieel is. Verder heeft Itale ongeveer 4 keer zoveel IC bedden als Nederland.

  Maar nee, Nico, maakt u zich vooral druk om Engeland en Trump (die ook heeft liggen slapen, maar eerder wakker werd dan de Nederlandse regering en het RIVM). Weet u nog de kritiek van velen op Trump toen hij het vliegverbod voor Europa invoerde, schandalig he? Was toch helemaal niet nodig?.

  Het RIVM heeft ervoor gezorgd dat door hun nalatigheid er straks minimaal 10.000 doden in Nederland zullen vallen, terwijl landen als Japan met 126 miljoen inwoners en Taiwan met 24 miljoen inwoners het doen met minder dan 50 doden. Rusland heeft dit probleem trouwens ook er goed aangepakt, maar dat mag natuurlijk niet gezegd worden. Zou u in een volgend artikel de tweets van het RIVM van januari en februari jaar kunnen plaatsen? Die zijn net zo komisch als het filmpje van Trump hierboven. De top van het RIVM zou na het aankomende debacle strafrechtelijk vervolgd moeten worden.
 6. Beerbaron 22 maart 2020 08:00
  Nico, goed overzicht. De beursinterpretatie moet ook gedaan, daar komen we hier toch voor? Top dat het geen droog stuk is maar jullie ook je mening durven geven. Ik leer iig nog iedere dag van IEX.
  Bijzonder dat ze bij Flow in tenten kamperen. Ik zit vol in flow, met name omdat het zo moeilijk in te schatten is wat deze ramp ze precies gaat opleveren.
  Ik kijk uit naar een bijzondere week op de beurs, naast de verschrikkelijke weken die we tegemoet gaan in de zorg en maatschappij
 7. Cor1985 22 maart 2020 09:02
  quote:

  Gijsbertha schreef op 22 maart 2020 04:40:


  Nico kan zo bij de DWDD, nu.nl, Volkskrant en de rest van de linkse politiek correcte brainwashende media aanschuiven door zich met name zorgen te maken om England en de VS. Maak je vooral geen zorgen om Nederland!  Het doet me ontzettend goed dat u er net zo over denkt als ik. RIVM hoefde alleen maar de maatregelen te volgen die landen als bijv. China, Zuid Korea, Rusland hebben genomen. Maar nee hoor, zonder enkele ervaring gaan ze af op hun eigen theorieën.
 8. forum rang 7 Kaspersky 22 maart 2020 09:05
  quote:

  Cor1985 schreef op 22 maart 2020 09:02:


  [...]


  Het doet me ontzettend goed dat u er net zo over denkt als ik. RIVM hoefde alleen maar de maatregelen te volgen die landen als bijv. China, Zuid Korea, Rusland hebben genomen. Maar nee hoor, zonder enkele ervaring gaan ze af op hun eigen theorieën.

  Mee eens.


  Nico -> theoretisch is de worst case een AEX van 200. Stel dat de gevolgen zijn dat er een grote massa mensen op straat komt te staan dan kan de AEX nog behoorlijk dalen.

  Beademingsapparatuur is inderdaad in onvoldoende mate aanwezig.
 9. Met Effekt 22 maart 2020 09:30
  quote:

  Cor1985 schreef op 22 maart 2020 09:02:


  [...]


  Het doet me ontzettend goed dat u er net zo over denkt als ik. RIVM hoefde alleen maar de maatregelen te volgen die landen als bijv. China, Zuid Korea, Rusland hebben genomen. Maar nee hoor, zonder enkele ervaring gaan ze af op hun eigen theorieën.


  Op 24 januari begon Wuhan met de bouw van een noodhospitaal dat 10 dagen later klaar was. De rest van de wereld keek met verbazing maar deed niets. Wij hadden ruim meer tijd dan 10 dagen. Maar pas toen het al te laat was werden wij wakker. Als we al in februari waren begonnen met beademings apparaten, noodziekenhuizen, test materiaal, enz, enz te maken dan was het nu een stuk beter. Jammer.
 10. forum rang 6 snuf13 22 maart 2020 10:28
  Boetes uitdelen aan mensen die te dicht bij elkaar staan is een enorme opgaven. Dat moeten er mensen bij komen met een meetlat! De bepaling is 1,5 meter en wat doe je met mensen die op 1,45 meter staan?

  Een lockdown komt eraan en schade binnen de economie is er al voldoende. Wie niet luisteren wil.......

 11. forum rang 6 snuf13 22 maart 2020 10:28
  quote:

  Met Effekt schreef op 22 maart 2020 09:30:


  [...]

  Op 24 januari begon Wuhan met de bouw van een noodhospitaal dat 10 dagen later klaar was. De rest van de wereld keek met verbazing maar deed niets. Wij hadden ruim meer tijd dan 10 dagen. Maar pas toen het al te laat was werden wij wakker. Als we al in februari waren begonnen met beademings apparaten, noodziekenhuizen, test materiaal, enz, enz te maken dan was het nu een stuk beter. Jammer.


  Volledig met u eens..... We liepen en lopen finaal achter de feiten aan.!!!!!!!!
 12. forum rang 5 DerksVisie 22 maart 2020 11:06
  quote:

  Gijsbertha schreef op 22 maart 2020 04:40:


  Nico kan zo bij de DWDD, nu.nl, Volkskrant en de rest van de linkse politiek correcte brainwashende media aanschuiven door zich met name zorgen te maken om England en de VS. Maak je vooral geen zorgen om Nederland!  Het RIVM heeft ervoor gezorgd dat door hun nalatigheid er straks minimaal 10.000 doden in Nederland zullen vallen, terwijl landen als Japan met 126 miljoen inwoners en Taiwan met 24 miljoen inwoners het doen met minder dan 50 doden. Rusland heeft dit probleem trouwens ook er goed aangepakt, maar dat mag natuurlijk niet gezegd worden. Zou u in een volgend artikel de tweets van het RIVM van januari en februari jaar kunnen plaatsen? Die zijn net zo komisch als het filmpje van Trump hierboven. De top van het RIVM zou na het aankomende debacle strafrechtelijk vervolgd moeten worden.


  Wat betreft het RIVM ben ik het roerend eens. Zij probeerden geen paniek te veroorzaken zodat de economie er zo weinig mogelijk last van had. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden zoals u ziet.

  Echter gaat het in de VS echt nog veel erger worden dan in Italië of Nederland. Ten eerste heb je daar een trump aan het hoofd. (of je nu links of rechts bent je moet toegeven die man is een verschrikking) Ten tweede hebben ze daar totaal geen sociale zorgvoorzieningen. Ten derde heb je daar geen WW er zijn nu al 2 miljoen mensen werkloos geworden en dat is slechts het begin.

  Er staat nu een beursverlies sinds Trumps aantreden. Trump is dus nu een kat in het nauw en die gaat rare sprongen maken om proberen zijn herverkiezing binnen te halen.

  Mijn advies blijf uit de Dollar, dat deze nu stijgt is de laatste stuiptrekking.


 13. forum rang 5 Daexter 22 maart 2020 13:08
  Mooi werk Nico!

  Ik ga geen Excel bestanden van anderen openen. Voor ik het weet, zit ik veilig thuis en heb ik een computervirus aan mijn broek. Maar zelfs een kind kan begrijpen dat er in Italië ongeveer 3,5 keer zoveel mensen wonen als in Nederland en dus als het aantal bedden op de IC 3,5 keer zo groot is, dat ze er eigenlijk evenveel hebben. Daarnaast is Italië veel sterker vergrijsd als Nederland en zullen zij er dus relatief meer doden aan overhouden dan Nederland. Ik heb het ook nog even gefactcheckt, volgens de laatste informatie van de WHO heeft Nederland ongeveer 20% meer bedden per 100.000 inwoners dan Italië

  De relatie IC bedden en doden is niet 1 op 1. Sterker nog de IC bedden -in Nederland- worden voor een groot deel bezet door mensen van middelbare leeftijd, terwijl daar nog niet 1 van overleden is. Ca 80% van de overledenen is tot nu toe thuis overleden.


  Wel mee eens dat RIVM het onderschat heeft. Meer nog ministerie van buitenlandse zaken, die iedereen lang nog op vakantie liet gaan. Het zijn ook vooral de mensen die vrolijk zijn gaan wintersporten die een keer in de spiegel moeten kijken, mochten zij een dergelijk verwijt aan de overheid hebben.

  Het nieuwsbericht dat Italië het aantal almaar harder stijgt. In absolute aantallen klopt dat. De curve is wel aan het afnemen al enige tijd. Maar de komende tijd zal het aantal hard doorstijgen. Ik verwacht volgende weekend meer dan 100.000 geïnfecteerden in Italie. Voor Nederland waarschijnlijk meer dan 12.000 en dan zijn we inderdaad waar Italië ca 2 weken terug was. Maar we zijn wel in de curve een week eerder met maatregelen begonnen dus dat zou wel kunnen schelen over een week of 2 a 3.


 14. forum rang 6 Branco P 22 maart 2020 13:17
  quote:

  Met Effekt schreef op 22 maart 2020 09:30:


  [...]

  Op 24 januari begon Wuhan met de bouw van een noodhospitaal dat 10 dagen later klaar was. De rest van de wereld keek met verbazing maar deed niets. Wij hadden ruim meer tijd dan 10 dagen. Maar pas toen het al te laat was werden wij wakker. Als we al in februari waren begonnen met beademings apparaten, noodziekenhuizen, test materiaal, enz, enz te maken dan was het nu een stuk beter. Jammer.


  Ik denk dat je één zeer relevant aspect vergeet en dat is dat er simpelweg niet genoeg zorgpersoneel is om al die extra noodziekenhuizen te bevolken en al die extra beademingsapparatuur te bedienen.

  Er is maar 1 ding wat we écht kunnen doen, en dat is naar onszelf kijken. Ik weet vrijwel zeker dat er niemand is hier die zichzelf de afgelopen 2 weken volledig heeft geïsoleerd. Het is zo makkelijk om iedereen de schuld te geven behalve jezelf, maar als je bij jezelf te rade gaat, dan zul je moeten toegeven dat je ook nog een keer je (klein)kinderen heb opgezocht de afgelopen weken. Dat je nog een drankje gedaan hebt op het terras vorige week. Dat je deze week nog naar de winkel bent geweest om een bloemetje/kaasje/verjaardagskaartje bent gaan kopen. Dat je nog je auto hebt gewassen en een praatje gemaakt hebt met de buurman. Dat je een keer extra naar de supermarkt bent gegaan en ook hebt lopen hamsteren. Dat alles is vele malen kwalijker dan een overheid die wel of niet 100 beademingsapparaten extra had kunnen aanschaffen.

  Dus stop nu eindelijk eens met dat eeuwige externaliseren en geef jezelf 5 keer op je donder en blijf vanaf nu écht binnen!
 15. forum rang 4 wiegveld 22 maart 2020 14:50
  quote:

  Gijsbertha schreef op 22 maart 2020 04:40:


  Nico kan zo bij de DWDD, nu.nl, Volkskrant en de rest van de linkse politiek correcte brainwashende media aanschuiven door zich met name zorgen te maken om England en de VS. Maak je vooral geen zorgen om Nederland!

  Het is echt onbegrijpelijk hoe het media establishment met fluwelen handschoenen de Nederlandse regering en met name die verschrikkelijke incompetente RIVM benadert. Heeft nou niemand in de gaten dat we aan de vooravond staan van een ramp in Nederland, welke voor een groot deel is te wijten aan de enorme onkundige en lakse houding van onze beleidsbepalers. Zie bijgevoegd een spreadsheet waarbij in de tijd een vergelijking wordt gemaakt tussen Nederland en Italie. Een klein kind met enig analytisch vermogen kan zien wat een ellende eraan gaat komen. Let in dit verband tevens op het feit dat er tussen 12 maart en heden de groei in Italie nog steeds exponentieel is. Verder heeft Itale ongeveer 4 keer zoveel IC bedden als Nederland.

  Maar nee, Nico, maakt u zich vooral druk om Engeland en Trump (die ook heeft liggen slapen, maar eerder wakker werd dan de Nederlandse regering en het RIVM). Weet u nog de kritiek van velen op Trump toen hij het vliegverbod voor Europa invoerde, schandalig he? Was toch helemaal niet nodig?.

  Het RIVM heeft ervoor gezorgd dat door hun nalatigheid er straks minimaal 10.000 doden in Nederland zullen vallen, terwijl landen als Japan met 126 miljoen inwoners en Taiwan met 24 miljoen inwoners het doen met minder dan 50 doden. Rusland heeft dit probleem trouwens ook er goed aangepakt, maar dat mag natuurlijk niet gezegd worden. Zou u in een volgend artikel de tweets van het RIVM van januari en februari jaar kunnen plaatsen? Die zijn net zo komisch als het filmpje van Trump hierboven. De top van het RIVM zou na het aankomende debacle strafrechtelijk vervolgd moeten worden.


  Als altijd staan de beste stuurlui aan de wal en ze hebben ook nog het meeste pleepapier gehamsterd.
  Achteraf kun je een koe altijd in de kont kijken en kun je ervan leren. Maar ik denk dat men stapsgewijs handelt en nu is het wachten en evt maatregelen aanscherpen.
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Basic-Fit 20,350 17:35
  +0,150
  +0,74%
 2. Flow Traders 34,060 17:35
  +0,340
  +1,01%
 3. Fugro 3,354 17:35
  +0,080
  +2,44%
 4. KPN Koninklijke 2,007 17:36
  -0,006
  -0,30%
 5. Royal Dutch Shell A 10,778 17:39
  -0,144
  -1,32%
 6. SBM Offshore 13,660 17:38
  +0,290
  +2,17%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare