Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: "We are going big"

Slotcall: "We are going big"

Normaal gesproken word ik een beetje nijdig op het moment dat mensen zeggen dat de beurs een loterij is, maar het begint er nu behoorlijk op te lijken. De aandelen worden alle kanten op gesmeten en er is geen peil te trekken op waar de markt heengaat.

De AEX (+1,8%) begon euforisch aan de handelsdag, kukelde binnen no time naar beneden en op het einde staat er ineens een plus van bijna 2% op het bord. Het is de Amerikaanse president Donald Trump die de markten in extase brengt met de volgende woorden 'We are going big'.

De Amerikaanse minister van Financien, Steve Mnuchin, helpt ook een handje. Hij zegt immers dat de regering een noodfonds op gaat zetten. Het doel is dat dit geld direct in de zakken van de Amerikaanse bevolking terecht komt. Al vraag ik mij af hoe Trump dit met het hoge begrotingstekort van ruim 4% gaat financieren.

Tegenvallende macro's

De macro's zijn in ieder geval niet de trigger voor deze koersstijging, want die vallen allemaal tegen. Het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers implodeerde deze maand naar -49,5. De ZEW-index is over het algemeen een goede maatstaf om te bepalen of er een recessie aan komt. Zet u dus alvast maar schrap.

In Amerika is het nieuws niet veel beter, want daar daalden in februari de Amerikaanse detailhandelverkopen met 0,5% op maandbasis. Dat terwijl de mensen die ervoor geleerd hebben nog uitgingen van een plus van 0,2%. Het cijfer over deze maand zal waarschijnlijk nog tien keer slechter zijn. 

Sterke aandelen in de lift

Het lijkt erop dat de aandelen die het minst last hebben van het coronavirus worden opgepikt. Supermarktketen Ahold (+7,5%), die alles op alles moet zetten om zijn schappen te vullen, vliegt omhoog. Ook veilige haven Unilever (+7,3%) heeft er zin in. Een duidelijke oorzaak kunnen we echter niet vinden.

IEX-premiumleden vallen met hun neus in de boter, want gisteren gaf de IEX Beleggersdesk een koopadvies voor Ahold af. Het mag ook weleens een keer, want vooralsnog zit de markt niet bepaald mee.

KPN straalt

De grootste winnaar is KPN met een plus van 15,8%. De telecommer krijgt in hoger beroep gelijk van de rechter en hoeft zijn netwerk niet te delen met concurrenten. Eerder verplichtte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) KPN om zijn netwerk open te stellen voor andere telecommers.

Het argument was dat er anders te weinig concurrentie zou zijn op de telecommarkt. KPN kan het succesje goed gebruiken, want de koers is de laatste jaren helemaal afgestort. We moeten terug naar augustus 2013 om dit lage niveau terug te zien.

Overigens denkt het bedrijf wel goed mee met de ouders van jonge kinderen, want alle kinderprogramma's worden gratis opengesteld voor alle KPN-abonnees. Alleen al daarom is deze koersstijging meer dan terecht :)

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier vliegen wederom de lucht in. Overheden moeten fiscaal stimuleren om de negatieve effecten van het coronavirus enigszins te beperken. Aangezien zij niet met een toverstokje geld uit de lucht kunnen toveren, moeten ze toch echt de markt op om het benodigde kapitaal te bemachtigen.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,8% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (+1,8%). De Fransen steken er met een plus van 3% bovenuit.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 11,7% en noteert 84,5 punten. Nog altijd een wonderbaarlijk niveau. 
  • Wall Street koerst momenteel zo'n 3,5% in het groen. Met name de Dow Jones (+2,8%) blijft iets achter.
  • De euro zakt 1,8% en noteert 1,097 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+2,1%) feest mee.
  • Olie: WTI (-0,4%) en Brent (-0,8%) geven de winst alweer prijs.
  • Bitcoin (+11,1%) maakt het verlies van gisteren weer goed.

Het Damrak

  • Aegon (+12,6%) is grotendeels een Amerikaanse verzekeraar dus dan komt deze stijging niet helemaal uit de lucht vallen.
  • Winkelvastgoed is nog niet uitgeziekt. Unibail Rodamco en Eurocommercial Properties zakken weer ruim 7%.
  • Aandelen die gerelateerd zijn aan de industrie liggen ook slecht. Aalberts (-5,2%) is hiervan het voorbeeld.
  • Binnen de AMX vliegt het alle kanten op. Just Eat Takeaway (+10,1%) profiteert van het feit dat mensen binnen blijven.
  • AMG (+8,8%) heeft zoveel klappen gehad dat het nu eens genoeg is geweest. 
  • Basic-Fit (-6,3%) heeft last van een koersdoelverlaging van KBC. Toch handhaaft de Belgische grootbank het koopadvies.
  • De Europese Commissie heeft het onderzoek naar de overname van GrandVision (-10,4%) stilgelegd. Er moet eerst aanvullende informatie worden afgegeven. Het is dus geen uitgemaakte zaak dat de overname plaatsvindt.
  • Lokaal wordt Beter Bed (-7,3%) afgestraft voor zijn jaarcijfers. Volgens KBC is het bedrijfsresultaat slechter dan verwacht. 
  • De aandeelhouders van NIBC (-16,5%) krijgen ook de bibbers. Er zijn grote twijfels of de overname doorgaat.
  • De ster van de dag is Curetis met een plus van maar liefst 100%. Het bedrijf schijnt een detectiekit te hebben voor corona en dat zorgt voor nogal wat fantasie.

Adviezen

  • Air France-KLM: naar houden van kopen en naar €4,50 van €12 - Société Générale
  • Basic-Fit: naar €32 van €37,50 en kopen - KBC
  • Beter Bed: naar €2 van €3 en houden - KBC
  • Fagron: naar kopen van houden - ABN Amro
  • Heineken: naar €83,25 van €111 en kopen - JPMorgan Cazenove
  • ING: naar €7 van €12,50 en kopen - Royal Bank of Canada
  • Just Eat Takeaway: naar kopen van houden en naar €88 van €70 - Jefferies 
  • Relx: naar €23,95 van €26,40 en kopen - Goldman Sachs
  • Royal Dutch Shell: naar €19,75 van €28,10 en kopen - UBS
  • Unilever: naar €54,85 van €58,50 en kopen - Goldman Sachs
  • Unilever: naar houden van verkopen en €42 van €49,50 - JP Morgan Cazenove
  • Wolters Kluwer: naar houden van verkopen en €60 - Kepler Cheuvreux
  • Wolters Kluwer: naar houden van verkopen - Goldman Sachs

 De dag van morgen 

18 mrt Event Consensus
08:00   BMW Q4-cijfers  
10:30   Sligro jaarvergadering  
11:00   EU inflatie CPI feb 0,2% MoM
15:30   VS olievoorraden 2,27M
19:00   FOMC economische projecties  
19:00   Fed rentebesluit 0,25-0,50%
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 maart 2020 21:14
    quote:

    putbruy10 schreef op 17 maart 2020 19:16:

    Welke rationele belegger denkt nu nog dat we op 31/12 lager gaan staan als nu ? wie oh wie ?
    Is niet onwaarschijnlijk.

    Als we nu in een diep[e recessie komen dan zakt de koers nog rustig verder en kan het zomaar een jaar duren voordat het weer boven de 400 komt.
  2. Big Loss 17 maart 2020 21:44
    De Amerikanen hadden vandaag een feestje nadat ze groot uitpakten met financiële stimulering. De S&P was niet te stuiten. Jammer dat het medicijn zo goed als op is en de kater waarschijnlijk groot.

    Dit duurt nog wel even mensen en de USA loopt achter op EU. Calculatie en simulatie hebben aangetoond dat op of rond 26 maart de US China voorbij is in aantal cases.

    Dit wordt nog veel erger voordat het beter wordt.

    Als je vandaag wist wat je over 2 weken weet had je je longs verkocht.
  3. radfahrt 17 maart 2020 23:56
    quote:

    putbruy10 schreef op 17 maart 2020 19:16:

    Welke rationele belegger denkt nu nog dat we op 31/12 lager gaan staan als nu ? wie oh wie ?
    Feit: Er zijn nu twee types coronavirus. Resultaat van een mutatie. Wij hebben te maken met het originele type 1. Het kwaadaardiger type 2 is nog elders. En het RIVM zal u ongetwijfeld (wederom) vertellen dat het Nederland nooit zal bereiken.

    Stel, in Nederland, op 23 april, een nieuwe mutatie: Coronavirus # 3. Met sterftecijfer 64,39 %. Dat zich razendsnel verspreid door Nederland en de wereld.

    Volkomen mogelijk. Vooral als we dit virus tolereren (en zelfs moeten krijgen i.v.m. groepsimmuniteit dat volgens WHO niet gaat lukken en zoals onze MP dat wil) i.p.v. de wereld uit te helpen.

    Bij zo'n scenario denk ik dat we dan lager zouden staan dan nu. Maar ik kan me ook minder extreme voorbeelden voorstellen waarbij dat zo is. Flinke recessie. Wat banken die omvallen. Sanders die de verkiezingen in de VS wint. Etc.

    Kan me ook nog - net - voorstellen dat we ongeveer even hoog of zelfs iets hoger staan dan nu.

    Veel hoger vind ik moeilijk. Aandelen stonden (en staan in enkele gevallen zelfs nu nog) te hoog.

    En de milieuproblematiek & vele andere zorgen stapelen zich op. Iedereen lijkt het te vergeten, maar klimaat, indien waar, zal niet minder impact hebben dan coronavirus … dus koop ik maar Boskalis nu op de dips. Iemand nog andere tips voor aandelen in de context van problemen na coronavirus?

    r.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links