Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Nu beleggen in gezondheidszorg?

Tracker Tips: Nu beleggen in gezondheidszorg?

In deze tijd van chaos op wereldwijde beurzen door het coronavirus worden alle sectoren geraakt. Met name de energiesector is enorm afgestraft door de scherpe daling van de olieprijzen. Centrale banken lijken het tij niet te kunnen keren.

De hoop is nu gevestigd op een medicijn tegen het virus. Een sector die mijns inziens kansen biedt, is gezondheidszorg met wereldwijde dekking.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat beleggen momenteel niet echt op nummer één staat, maar ik wil toch de aandacht vestigen op de SPDR MSCI World Health Care UCITS ETF.

Beursticker: WHEA

Deze tracker heeft als beursticker WHEA en is verhandelbaar op Euronext Amsterdam met isincode IE00BYTRRB94. Er is zo’n €150 miljoen in belegd en de jaarlijkse kosten bedragen 0,30%.

Het fonds heeft als doel de performance te volgen van bedrijven in de gezondheidszorg in ontwikkelde markten wereldwijd. De onderstaande tabel geeft de grootste posities in de ETF weer.

Amerikaanse bedrijven domineren

Qua landenweging staat de VS met ruim 70% veruit bovenaan, gevolgd door respectievelijk Zwitserland met ongeveer 9%, Japan met zo’n 6% en het Verenigd Koninkrijk met 4%.

Het fonds belegt voornamelijk in effecten die zijn opgenomen in de onderliggende benchmark. Tot deze effecten behoren aandelen van bedrijven wereldwijd, die behoren tot de sector gezondheidszorg volgens de Global Industry Classification Standard (GICS).

De vijfjarige koersgrafiek van WHEA is te volgen in onderstaand figuur.

Vanaf medio februari is de koers gezakt van €41,87 naar €31,40. Dat komt neer op een daling van 25% op het moment van schrijven.

Op jacht naar een vaccin

Wetenschappers over de gehele wereld werken keihard om een antistof te ontwikkelen om het zogeheten COVID-19 te remmen.

Experts van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht claimen onlangs een antistof te hebben gevonden. Deze antistof was al in staat om SARS in het verleden te blokkeren.

Ze willen logischerwijze nu nog geen valse verwachtingen wekken. Andere wetenschappers moeten de publicatie over de antistof eerst goedkeuren en vervolgens moeten allerlei tests worden gedaan. Het kan nog echter maanden duren voordat een antilichaam in een eventueel medicijn op de markt komt.

Tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis met president Donald Trump afgelopen week zeiden leidinggevenden van enkele van 's werelds grootste farmaceutische bedrijven dat ze vooruitgang boeken. Antivirale medicijnen zouden binnen enkele maanden beschikbaar kunnen zijn en een mogelijk vaccin begin volgend jaar.

Voor nu wil ik iedereen de komende periode veel sterkte toewensen en het advies geven om de nieuwe maatregelen van de overheid tegen verspreiding van het virus in Nederland goed op te volgen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

 1. 21 sep Tracker Tips: Duurzaam en geen valutarisico 2
 2. 11 sep Tracker Tips: Eén ESG-beleggingsoplossing
 3. 04 sep Tracker Tips: Twee thematische trackers

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

gezondheidszorg

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Met Effekt 17 maart 2020 03:29
  Marker timen is lastig, veel relevante fondsen zijn al enorm gestegen. Ik zie die harde stijgers eerder terugvallen dan verder stijgen. Het beste is afwachten en dan getrapt weer inkopen op indices want alles - slecht en goed - is gedaald. De Nasdaq is een goede index want Google, Microsoft,FB, enz. worden en blijven gewoon gebruikt.
 2. PjotrAEX 19 maart 2020 11:10
  quote:

  Snugger schreef op 16 maart 2020 17:56:


  Jij gaat over lijken dus... , da's behoorlijk ziek.  Wat uit z'n verband getrokken en ook nog eens incorrect. Hij gaat juist over genezingen. Op die manier kun je ook niet meer in verzekeraars beleggen. Bedenk voor je post of je die gedachte die opkwam ook echt met de wereld moet delen.
 3. MiMo 30 maart 2020 14:54
  Voor de geïnteresseerden in de (WHEA) ETF...

  Het grote Amerikaanse medische concern Johnson & Johnson gaat $1 mrd investeren in de ontwikkeling en productie van zijn coronavaccin uit Leiden.

  De onderneming meldt ook dat het vaccin voor noodsituatie mogelijk al begin volgend jaar beschikbaar is. 'Een sterk versneld tijdspad', aldus het bedrijf. De eerste testen op mensen zullen al in september plaatsvinden. Dat is twee maanden eerder dan tot voor kort was verwacht.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare