Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe bespeel je Azië met beperkt risico?

Beste Dr. Hoe,
Hoe kan ik verantwoord en met beperkt risico inspelen op de verwachte grotere groei in Azië?


De dokter antwoordt
Beleggen in losse aandelen in opkomende markten is lastig, kostbaar en gevaarlijk. Beleggers zijn daarom beter af met een beleggingsfonds of iets wat daarop lijkt. De fondsselector levert bij Emerging Markets Aandelen alleen al 367 hits op. Een volgende stap is selecteren op risico, rendement of kosten. In elk geval willen we een fonds dat goed verhandelbaar is en voldoende schaalgrootte heeft. Beleggingsfondsen die te klein zijn (denk aan minder van 50 miljoen euro in omvang) zijn al gauw kostbaar. Deze kosten komen vooral tot uiting in een relatief laag rendement.

Opkomende Markten Aandelenfondsen hebben voor dit jaar rendementen die uiteen lopen van 30% voor het Nederlandse Comtessa Emerging Markets Fund tot bijna 120% voor het JPMorgan Emerging Markets Small Cap fonds. Maar het is maar de vraag of deze fondsen te koop zijn bij uw bank. Voorbeelden van fondsen die dit jaar goed presteren én breed verkrijgbaar zijn Robeco Emerging Stars Equity (+83%) en het bejubelde, maar kleine Skagen Kon-Tiki (+73%). De MSCI Emerging Markets indextracker (bijvoorbeeld die van iShares of Deutsche Bank) doet dit jaar +58%.

Overigens presteert iets meer dan de helft van de fondsen dit jaar beter dan de benchmark, en dat is opmerkelijk. Normaal is dit gemiddeld zo’n 20%, zoals ook over de afgelopen 3 jaar het geval is. Dan de kosten: verreweg de meeste fondsen zitten dik boven de 3% en dat is erg fors. De Emerging Markets tracker kost ongeveer 0,6% per jaar en is daarmee 80% goedkoper. Daarmee wordt het prestatieverschil tussen de tracker en het gemiddelde actieve fonds gelijk verklaard. De vraag is of u het goede actieve fonds voor de komende drie jaar eruit kiezen,met of zonder hulp van uw adviseur.

Wie is Dr. Hoe? Marc Vijver

Daar komt bij dat u slechts beperkt risico wilt lopen. Dat kan op twee manieren. De eerste lijkt een open deur, maar niet veel beleggers denken hier over na: zet minder geld in. De tweede manier is om niet in aandelenrisico’s te beleggen maar in iets anders. Obligaties, vastgoed, structured product. In de categorie obligaties is er ook weer keuze uit honderden fondsen. Op Fortis Lux Bond Best Selection Emerging na komen ze niet voor in de 3-jaars top 100 lijst.

Maar dit fonds heeft YTD dan wel 44% rendement behaald, maar over drie jaar staat er een min van -7,5% per jaar. De kosten zijn niet helemaal duidelijk, maar bedragen circa 1,5% per jaar. De tracker van de JPM Emerging Markets Bond Index rendeert over 2009 ruim 21% in dollars ofwel 20% in euro’s, met een kostenvoet van 0,45%. De tracker bestaat nog geen drie jaar, maar de onderliggende index wel. Ik trek veiligheidshalve 1% per jaar af en kom op een driejaarsrendement van +6,2% per jaar. Voorwaar een verschil.

Vastgoed of garantieproducten dan?
Er kan ook naar vastgoed gekeken worden, al wordt het wat ver van ons bed zo. Alle aangeboden beleggingen (enkele tientallen) zijn indirect, dus u belegt over het algemeen in beursgenoteerde vastgoedfondsen. Zowel het beurssentiment als het onderliggend rendement speelt daarin dus mee. Dat zorgt ervoor dat het niet veel minder risicovol is dan beleggen in aandelen. En het rendement? Dat valt niet heel erg mee. Een Henderson-fonds is de koploper van dit jaar met 42%, en scoort over 3 jaar -8,8%. De actieve fondsen lopen qua rendement nogal uiteen, maar weer scoort 80% onder de benchmark index. In deze uithoek is het kostenaspect blijkbaar belangrijk.

Voor structured products is eigenlijk maar 1 database - die van IEXProfs. Deze database geeft acht hits, die niet allemaal hoofdsomgarantie geven. Achter de garanties staan grote instellingen zoals ABN, Rabo en BNP Paribas. Ze hebben altijd prachtige namen zoals Airbag, Opportunity of Safe Note. Het is vrij lastig om te zien of je er goed aan doet. Gelukkig biedt Marcel Tak uitkomst; vrijwel elk product kent een uitgebreide recensie. De Asia-Pacific Opportunity Note (mits nog verkrijgbaar) van de ABN heeft daarin een laag risico. Nadeel is de lage liquiditeit en soms forse handelskosten bij deze producten.

Terug naar de vraag: ‘hoe kan ik met beperkt risico inspelen op de groei in Azië?’ Stel u heeft 50.000 euro te beleggen en u wilt niet (veel) meer dan 10% verliezen. U kunt dan kiezen voor ofwel:

  • Aandelen
    Steek 20.000 in een actief aandelenfonds of de indextracker en ga met de rest sparen.

  • Obligaties
    De actieve obligatiefondsen hebben grote moeite met het neerzetten van outperformance. Ik zou daarom in dit geval 40.000 in een indextracker steken die de JPMorgan Emerging Markets Bond Index volgt. De rest sparen.

  • Vastgoed
    Het is een beetje een buitencategorie en vrij beweeglijk, daarom niet meer dan 20.000 investeren. Dit kan in actief fonds of de indextracker, en de rest weer sparen.

  • Notes
    Als u een mooie Note vindt (zie de research van Marcel Tak), kunt u daarin uw geld steken. U mag overigens nooit al uw geld in een garantieproduct stoppen; als de uitgevende instelling failliet gaat, is uw geld (bijna) geheel weg.

    Deze Dr.Hoe is geschreven door Marc Vijver, directeur van The Index People


    Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

  • Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Dr. Hoe

    Eerste Hulp voor beleggingsadviseurs! Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Hij behandelt onder meer beleggingskwesties en prangende lezersvragen. Worstelt u beroepsmatig ook met een beleggingsprobleem? Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

    Meer over Dr. Hoe

    Recente artikelen van Dr. Hoe

    1. mrt '11 Rendement staat niet in de sterren
    2. feb '11 Boutiques beleggen beter
    3. jan '11 Afrika, wie durft? 3

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links