Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Klein spul in de lift

Slotcall: Klein spul in de lift

Het zijn vandaag de zwaargewichten die de AEX (-1,1%) lager zetten. Unilever (-1,5%) gaat €0,41 ex-dividend en ASML (-1,8%) gaat op het slot hard omlaag.

Reden voor pessimisme is er niet, want er kwamen een aantal uitstekende macro's langs uit de VS. Onderzoeksbureau Conference Board ziet de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verbeteren en de Philly Fed-index kwam hoger uit dan verwacht. Dit betekent dat de industrie in de staat Philadelphia sterker is gegroeid dan voorzien

Ook qua bedrijfscijfers mogen we niet klagen. Besi wist de omzet te laten stijgen met 3%, terwijl de markt rekende op een gelijkblijvende omzet. Ook de orderintake vliegt omhoog. De outlook is voorzichtig, maar dat is met alle onzekerheid rondom het coronavirus heel normaal.

Besi keert 90% van de winst uit, wat leidt tot een dividend per aandeel van €1,01 en een yield van 2,5%. Volgens de IEX Beleggersdesk zal het nettoresultaat de komende kwartalen weer aantrekken, waardoor ook het dividend verder omhoog kan.

Warme douche Fugro

De koude douche is snel warm geworden, want het aandeel Fugro (+7,5%) maakt het verlies van gisteren helemaal goed. De bodemonderzoeker deed een emissie tegen een relatief kleine discount. In totaal levert die €82 miljoen op. Deze kapitaalinjectie wordt gebruikt om de schuldenlast te verlichten.

Normaal gesproken zijn beleggers allergisch voor emissies, maar dit keer niet. Waarschijnlijk omdat iedereen al wist dat er een aan zat te komen. Wat vooral interessant is, is of er partijen zijn die van de gelegenheid gebruikmaken om hun shortpositie af te bouwen.

We gaan het voor u in de gaten houden, want als dat zo blijkt te zijn, zou de koers nog verder omhoog kunnen. Anderzijds opereert Fugro in een bijzonder moeilijke markt, heeft het een hoge schuldenlast en keert het geen dividend uit. Dit zijn voor de lange termijn meestal niet de aandelen waar u het geld mee gaat verdienen.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omlaag. De Spaanse rente (-4 basispunten) is hard op weg om ook negatief te worden. Daar hadden we tien jaar geleden toch geen rekening mee gehouden.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 1,1% omlaag en daarmee blijven we achter ten opzichte van de DAX (-0,9%) en CAC (-0,6%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 6,7% en noteert 14,1 punten.
 • Wall Street zakt ook ineens weg. De Nasdaq is de grootste daler met een min van 1,2%.
 • De euro daalt 0,1% en noteert 1,080 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,6%) is niet te houden.
 • Olie: WTI (+0,9%) en Brent (+0,5%) lijken nu toch echt uit te bodemen.
 • Bitcoin (-0,1%) heeft het even niet.

Het Damrak

 • De activistische aandeelhouder Elliot stapt in NN Group (+1,9%) en dat zorgt altijd voor de nodige fantasie.
 • Galapagos (-1,9%) laat zien waarom het biotech is. Vanochtend stond het aandeel nog bovenaan het lijstje stijgers en nu staat het in de top 3 losers. Maar goed, dit jaar resteert er nog altijd een plus van 30%.
 • ING (+0,3%) ging bij opening hard omhoog op het bericht dat topman Ralph Hamers vertrekt, maar uiteindelijk valt het allemaal wat tegen. Het negatieve sentiment op de beurzen zal hier ook een rol bij hebben gespeeld.
 • Air France-KLM (-3,5%) wordt zoals elk jaar geconfronteerd met tegenvallers. Dit keer zorgt het coronavirus ervoor dat de winst waarschijnlijk €150 tot €200 miljoen lager uitvalt.
 • Corbion (+7,0%) profiteert van een forse koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Het aandeel gaat naar €42 van €31,75 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • SBM Offshore (+2,1%) gaat ook goed. Wederom is een koersdoelverhoging de oorzaak. Dit keer zijn het de analisten van HSBC die voor een positieve impuls zorgen.
 • Basic-Fit (+1,4%) houdt de stijgende lijn goed vast en sluit voor het eerst sinds de beursgang boven de €35.
 • Heijmans (+7,5%) kwam met uitstekende cijfers langs. Bij opening steeg het aandeel slechts 1% en dat verbaasde de IEX-Beleggersdesk. Als u klikt op de link in de onderstaande tweet leest u het artikel van vanochtend.
 • BAM (+3,3%) gaat in de achtergrond mee omhoog.
 • Just Eat Takeaway (-1,8%) zit in de correctiefase. Vanaf de top is er zo'n 10% afgegaan.
 • Ordina (+1,6%) kan ineens niets meer fout doen.
 • Ajax (-0,5%) publiceerde gisteren de halfjaarcijfers en hier leest u een uitgebreide analyse. 

Adviezen

 • Alfen: naar €35 van €28 en kopen - KBC
 • Corbion: naar €42 van €31,75 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Galapagos: naar verkopen van houden en naar €175 van €143 - Royal Bank of Canada
 • ING: naar €13,10 van €13 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • SBM Offshore: naar €23,40 van €21,60 en kopen - HSBC

 De dag van morgen 

21 feb Event Consensus
08:00   BAM Q4-cijfers  
08:00   Neways Q4-cijfers  
08:00   Proximus Q4-cijfers  
09:15   Frankrijk manufacturing flash PMI feb 50,7
09:15   Frankrijk services flash PMI feb 51,2
09:30   Duitsland manufacturing flash PMI feb 44,8
09:30   Duitsland services flash PMI feb 54,0
10:00   EU manufacturing Flash PMI feb 47,5
10:00   EU services flash PMI feb 52,2
10:30   VK manufacturing flash PMI feb 49,7
10:30   VK services flash PMI feb 53,4
11:00   Italië inflatie CPI jan -1,7% MoM
15:45   VS manufacturing flash PMI feb 51,4
15:45   VS services Flash PMI feb 53,5
16:00   VS verkopen bestaande woningen jan 5,48M
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Target man
1
Vreemde actie tijdens de paar minuten van de slotveiling. Flink aantal aandelen ging stevig door het putje. En een aantal andere helemaal niet. Lijkt wel volgens afspraak. Benieuwd wat er morgenochtend bij opening gebeurt.
Wolfie67
0
De emissie van Fugro is al geplaatst, beleggers zijn “allergisch” als er een claimperiode aankomt, dat drukt de koers en na de emissie vrijwel altijd omhoog. Dit was een flits emissie dus de mini dip heb je gister kunnen aanschouwen, drukkend effect omdat men dan goedkoop kan inschrijven en daarna goo
DiPo
0
Correctie, Philadelphia is geen staat maar een stad in de staat Pennsylvania. Grts
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 01 apr Slotcall: Oranje boven 7
 2. 31 mrt Slot: Kwartaal van de zwarte zwaan 11
 3. 30 mrt Slotcall: Olie en skippende banken 6
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare