Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Dag van uitschieters

Slotcall: Dag van uitschieters

Het coronaverlies van gisteren is binnen één dag alweer goedgemaakt. De AEX sluit 0,6% hoger, al blijven we daarmee wel wat achter ten opzichte van de overige Europese indices.

Het aandeel ING is hiervoor medeverantwoordelijk. De koers van de Nederlandse grootbank kukelende rond 15.00 helemaal naar beneden. De reden is dat ING de uitgifte van dollarobligaties op het laatste moment heeft uitgesteld.

Volgens de bank is er nieuwe financiële informatie binnengekomen waar nog naar gekeken moet worden. Wat het allemaal inhoudt, is nog niet duidelijk. Het leidt tot de nodige onzekerheid, waardoor sommige beleggers het zekere voor het onzekere nemen.

Wederom lijkt het niet het jaar van de banken te worden. Vorig jaar bleven ING en ABN Amro al ver achter ten opzichte van de AEX en in 2020 lijkt het alleen maar erger te worden. De herbeleggingsindex noteert year to date een keurige plus van zo'n 4%, terwijl beide grootbanken in het rood koersen. 

De dag van vandaag is nog niet in de grafiek meegenomen, waardoor u 4% bij het verlies van ING mag optellen.

ING
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Koude douche Fugro

De eerste koerstikken waren nog dik in het groen, maar al snel dook het aandeel Fugro (-4,5%) diep in het rood. De cijfers an sich zijn helemaal niet slecht; zo groeide de omzet licht en steeg de ebitda harder dan verwacht. Toch lijken de resultaten bijzaak vandaag.

De bodemonderzoeker wil een grote aflopende obligatie aflossen middels het uitgeven van nieuw schuldpapier. Dat klinkt niet heel spannend, maar het is de verwachting dat Fugro ook een deel van de schuld wil aflossen met cash.

Die cash heeft het bedrijf momenteel niet, waardoor er een grote kans is dat het management met de pet rondgaat bij de aandeelhouders. Fugro heeft de mogelijkheid om zonder allerlei stemmingen 10% van het aandelenkapitaal te emitteren. Daar lijkt de onderneming dus gebruik van te gaan maken.

Oerdegelijk ASR

De jaarcijfers van ASR (-1,1%) worden door de markt lauwtjes onthaald. Toch kunnen we niet ontevreden zijn over de resultaten van de verzekeraar. Het operationele resultaat steeg afgelopen jaar met maar liefst 14,5% en de Solvency2-ratio (194%) kwam hoger uit dan verwacht.

Verder wordt het dividend met 9% verhoogd naar €1,90 per aandeel. Dit is in lijn met de eerdere voorspelling van de IEX Beleggersdesk. Daarnaast wordt er voor €75 miljoen aan eigen aandelen ingekocht. Dat is 1,5% van het aandelenkapitaal.

Kortom, het zijn cijfers die bij een oerdegelijk bedrijf zoals ASR passen. Dat de koers vandaag even niet doet wat we willen, maakt dan niet uit. Vergeet niet dat de verzekeraar dit jaar met een plus van 10,3% in de top vijf grootste stijgers binnen de AEX noteert.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier blijven vandaag dicht bij huis. De Nederlandse rente blijft stabiel op -0,33%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,6% omhoog en daarmee blijven we achter ten opzichte van de DAX (+0,8%) en CAC (+0,8%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 5,6% en noteert 13,5 punten.
 • De all time highs vliegen ons op Wall Street om de oren. Als de Nasdaq (+0,9%) nog 2% stijgt, breekt de technologie-index door de 10.000 puntengrens.
 • De euro blijft stabiel en noteert 1,079 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,4%) stoomt verder op.
 • Olie: WTI (+2,0%) en Brent (+1,9%) staan in de herstelmodus.
 • Bitcoin (+0,0%) doet helemaal niets.

Het Damrak

 • Galapagos (+1,9%), Adyen (+0,9%), ASML (+2,4%), Heineken (+1,2%), IMCD (+1,5%), Relx (+0,4%) en Wolters Kluwer (+2,8%) zetten vandaag een nieuwe hoogste koers ooit op het bord.
 • De analisten van Goldman Sachs zijn vandaag mede verantwoordelijk voor het record van ASML. Zij verhogen het koersdoel van de techgigant met €30 naar €340. 
 • Ahold (+0,5%) trekt zich niets aan van een koersdoelverlaging van JPMorgan Cazenove. Het aandeel gaat naar €19 van €20 en het verkoopadvies blijft gehandhaafd.
 • Binnen de AMX is het de beurt aan Basic-Fit (+2,1%).
 • De chippers maken het verlies van gisteren weer goed. Zo snel gaat dat met ASMI (+4,1%) en Besi (+4,4%).
 • PostNL (-1,5%) kan het allemaal niet bijbenen.
 • Aandeelhouders op het forum publiceerden vandaag op onze site een open brief aan het management van Wereldhave (+1,6%) om extra aandeelhouderswaarde te creëren.
 • Alfen (+6,1%) gaat niet voor het eerst dit jaar door het dak. De omzet steeg met 41% en het aangepaste bedrijfsresultaat verviervoudigde. De specialist in energie-oplossingen profiteert van de duurzaamheidstrend.
 • Lokaal speert Stern (+21,2%) ervandoor. Er zijn geruchten over een naderende fusie.
 • Ook Dutch Star (+23,6%) heeft de smaak helemaal te pakken. Sinds de bekendmaking van de eerste gesprekken over het nemen van een belang in CM.com is de koers van de investeringsmaatschappij verdubbeld.
 • Ajax (+0,5%) publiceerde vanochtend zijn halfjaarcijfers en die zijn zoals verwacht goed. Door de Champions League-inkomsten en transfers van Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg hield de voetbalclub onderaan de streep €53 miljoen over. 

Adviezen

 • ABN Amro: starten met kopen en €21,30 - AlphaValue
 • Ahold: naar €19 van €20 en verkopen - JPMorgan Cazenove
 • Akzo Nobel: naar €98 van €96 en kopen - UBS
 • Aperam: naar €35,60 van €31,80 en kopen - AlphaValue
 • ASML: naar €340 van €310 en kopen - Goldman Sachs
 • IMCD: naar €90 van €86 en kopen - Deutsche Bank
 • NN Group: naar €43,50 van €38,50 en kopen - ING
 • Unilever: naar €58,50 van €57 en kopen - Goldman Sachs

 De dag van morgen 

 

20 feb Event Consensus
06:30   Nederland consumentenbestedingen dec  
06:30   Nederland consumentenvertrouwen feb  
08:00   Besi Q4-cijfers  
08:00   Air France-KLM Q4-cijfers  
08:00   Heijmans Q4-cijfers  
08:00   Van Lanschot Kempen Q4-cijfers  
08:00   Kinepolis Q4-cijfers  
08:00   Bouygues Telekom Q4-cijfers  
08:00   Duitsland GFK consumentenvertrouwen mrt 9,8
08:45   Frankrijk inflatie CPI jan -0,5%
09:00   Unilever notering €0,41 ex-dividend  
09:00   Pershing Square notering $0,10 ex-dividend  
13:00   Newmont Q4-cijfers  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   VS Philadelphia Fed Index feb 12,0
16:00   EU consumentenvertrouwen flash feb -8,0
18:00   Nedap Q4-cijfers  
22:00   Galapagos Q4-cijfers  
22:00   First Solar Q4-cijfers  
22:00   Fit-Bit Q4-cijfer  
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Snugger 19 februari 2020 19:07
  quote:

  Brievenbus schreef op 19 februari 2020 18:14:


  Niels, kijk naar de handel in PostNL, geen omzet, geen nieuws, men is de koers voor de komende cijfers zo laag mogelijk aan het zetten, beschermen van de shortposities is dat in A'dam.
  Enig idee dat hier alleen maar onmogelijkheden staan?...
  En zo zijn ze allemaal trouwens, nimmer iets zinvol gezien. Het alias Brievenbus kloot maar wat aan, maar voor wie of wat eigenlijk, en waarom?
 2. forum rang 7 Kaviaar 19 februari 2020 22:05
  Manipulatie van Goldman Sachs, om de aex index weer hoger te krijgen. ASML staat in de top drie van de grootste weging binnen de aex. ASML trekt de rest weer mee.

  Een grote boevenbende dat GS.

  Zo ook een koersdoelverlaging van GS op Unilever (ook één van de drie zwaarste wegingen binnen de aex) dat morgen ex dividend gaat. Wel heel toevallig uitgekiend.... dat het begint op te vallen.

  GS is duidelijk in de weer om zowel in de AEX als in de dow jones te manipuleren. Ze doen er alles aan en alles voor om de indexen niet te laten zakken. Dat zie je duidelijk.

 3. Manofaction 20 februari 2020 08:39
  Waar is Draghi eigenlijk gebleven ? Terug naar GS om zijn dikke bonus te ontvangen, nadat zijn opdracht heeft vervuld en hij Europa netjes voor hen ten gronde heeft gericht ?
  Vandaag gaat ook onze ING bovenbaas over naar een ander boevenhol, omdat hij er daar nog lekker er op los kan roven en bonussen incasseren. Met zijn 'Hollandse' contacten kan hij mooi belasting ontwijken voor zijn nieuwe klanten, via het altijd gezellige Amsterdamse netwerk,
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 01 jun Vooruitblik: Drie crisisbestendi... 1
 2. 30 mei Slot: België op 1 8
 3. 29 mei Tegenvaller uit Michigan
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare