Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Geen paniek

Slotcall: Geen paniek

De winstwaarschuwing van Apple zorgt gelukkig niet voor paniek op de financiële markten. De AEX opende 0,9% lager en sluit uiteindelijk 0,6% in het rood.

Ook de daling van het aandeel Apple (-2,4%) valt reuze mee. De reden hiervoor is dat de markt denkt dat de invloed van het coronavirus tijdelijk is op de omzet van de smartphonemaker. Daarnaast is er een reële kans dat de vraaguitval in de komende kwartalen alweer wordt ingelopen.

Het risico is echter dat wanneer het coronavirus het gehele jaar niet in te dammen is, de markt alsnog hard omlaag gaat. In feite is ingeprijsd dat het virus binnen een half jaar tot een halt wordt geroepen. Dat is een behoorlijk positief scenario en het is de vraag of dit realistisch is.

Het gaat waarschijnlijk minstens een jaar duren voordat er een medicijn is. Daar komt bij dat het virus extreem besmettelijk is. Dan wordt het in een gigantisch land, waar mensen in de steden op een kluitje wonen, een hele klus om het virus te bestrijden.

Tegenvallende ZEW-Index

Niet voor het eerst dit jaar kwamen er een tegenvallende macro's uit Duitsland langs. De ZEW-index, die het vertrouwen onder Duitse institutionele beleggers meet, verslechterde fors in februari. Per saldo zijn zij met een stand van 8,7 nog positief, maar in januari lag het vertrouwen aanmerkelijk hoger.

De uitbraak van het coronavirus zal hier ongetwijfeld een rol spelen, maar vooral de kwakkelende automobiel industrie helpt niet mee. Autobouwers zoals Daimler en BMW lopen behoorlijk achter op Tesla en dat hebben we de afgelopen jaar gezien in de resultaten van deze merken.

Gelukkig gaat het wel goed met de Amerikaanse industrie. Dat bleek vanmiddag uit de Empire State-index, die de bedrijvigheid in de stad New York meet. Deze kwam in februari uit op een stand van 12,9, wat een forse verbetering is ten opzichte van januari (+4,8).

ASR

Morgenochtend presenteert verzekeraar ASR (-1,3%)  de jaarcijfers. Het belooft spannend te worden, want branchegenoot NN Group ging vorige week hard omhoog op de cijfers, terwijl de koers van Aegon afstortte. De markt verwacht dat ASR net als NN Group de operationele winst met 14% kan laten groeien.

De solvabiliteitsratio Solvency2 komt naar verwachting uit op 191% en dat is wat lager dan Aegon (201%) en NN Group (218%). Houd er wel rekening mee dat ASR het standaardmodel van De Nederlandse Bank gebruikt. Als ASR de berekeningen doet volgens een eigen model, kan de verzekeraar de werkelijke solvabilteit beter inschatten, waardoor deze waarschijnlijk aanmerkelijk hoger uitkomt.

De IEX Beleggersdesk verwacht dat ASR over 2019 een dividend van €1,90 per aandeel gaat uitkeren, wat een yield betekent van 5,1%. Niet slecht, omdat ASR de laatste jaren in staat bleek om het dividend ook nog fors te verhogen. Dat is iets dat we niet vaak zien bij bedrijven die een relatief hoog dividend uitkeren. 

Morgenochtend voorbeurs verwacht de IEX Beleggersdesk met een update over ASR te komen.  

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan niet geheel verrassend naar beneden. Met name de Amerikaanse rente (-4 basispunten) gaat stevig omlaag.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,6% omlaag en daarmee doen we het helemaal niet zo slecht. De Duitsers dalen 0,7% en de Fransen zakken 0,5%.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 3,7% en noteert 13,9 punten.
 • Ook de schade op Wall Street blijft beperkt. De Nasdaq (-0,4%) is zelfs in een dalende markt de positieve uitschieter.
 • De euro daalt 0,2% en noteert 1,082 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+1,2%) stijgt tot de $1.600.
 • Olie: WTI (-1,1%) en Brent (-1,0%) hebben het niet.
 • Bitcoin (+2,4%) herstelt deels van de klap van gisteren.

Het Damrak

 • Cyclische aandelen krijgen de grootste klappen. ArcelorMittal (-2,8%) en Randstad (-2,6%) zijn daarvan een goed voorbeeld. 
 • ASML (-0,8%) blijft daarentegen opvallend goed liggen. Dat geldt helaas niet voor ASMI (-5,0%) en Besi (-4,7%). Ook in 2018 bewees ASML goed te kunnen presteren in een dalende markt.
 • De defensieve havens Ahold (+0,2%), Heineken (+0,3%), Relx (+0,4%) en Unilever (+0,1%) maken hun naam waar.
 • Aegon (-3,5%) is wederom de bleeder onder de verzekeraars. Er is veel werk aan de winkel voor topman Lard Friese.
 • AMG (-3,5%) moet u op dit soort dagen niet hebben.
 • De aandeelhouders van Fugro (+0,9%) lijken vertrouwen te hebben in de cijfers van morgen. Spektakel gegarandeerd.
 • Over PostNL (-1,8%) zeg ik maar even niets.
 • Ordina (+4,1%) feest nog even na. Gisteren profiteerde het aandeel al fors van een koersdoelverhoging van ING.
 • Kendrion (-3,2%) wordt afgestraft voor een bijzonder mager vierde kwartaal. Onderaan de streep werd er afgelopen kwartaal zelfs een verlies van €0,3 miljoen in de boeken gezet.
 • Morgen is het ook de beurt aan Alfen (+0,7%). Kijkend naar het koersverloop van de afgelopen maanden zijn de verwachtingen hooggespannen. 
 • Lokaal spuit Dutch Star 15,4% omhoog. Het bedrijf heeft inmiddels goedkeuring verkregen van De Nederlandse Bank voor de deal met CM.com. Komende vrijdag vindt de beursgang van CM.com plaats.

Adviezen

 • Ahold: naar €24,30 van €23,20 en houden - Kepler Cheuvreux
 • DSM: naar €125 van €115 en kopen - Deutsche Bank
 • NN Group: naar €37,90 van €36,44 en houden - Citigroup
 • Relx: naar €21,90 van €21,20 en verkopen - UBS

 De dag van morgen 

 

19 feb Event Consensus
00:50   Japan fabrieksorder dec -9,0% MoM
08:00   ASR Q4-cijfers  
08:00   Fugro Q4-cijfers  
08:00   Alfen Q4-cijfers  
08:00   Ageas Q4-cijfers  
08:00   Deutsche Telekom Q4-cijfers  
08:00   Puma Q4-cijfers  
08:00   Telefonica Deutschland Q4-cijfers  
10:30   VK inflatie CPI jan -0,5 MoM
14:30   VS verkopen nieuwe woningen jan 1,43M
18:00   Aedifica Q4-cijfers  
22:00   Realty Income Q4-cijfers  
22:00   Albemarle Q4-cijfers
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
1965
1
Beurzen worden kunstmatig hooggehouden, tot het op een bepaald moment niet meer kan. Teruglopende winsten, torenhoge schulden bij de landen (VS) groot repo probleem, corona, handelsconflict en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan 5% stijgen in 2 weken. De klap gaat komen. Is het niet deze week, dan spoedig erna. Allemaal leuk dat de rente laag is, maar op een gegeven moment knapt het elastiek
1965
0
Re ASML, met een weging van 17% wordt gebruikt om de AEX hoog te houden, maar ook hier geldt hoe lang nog...
hsander79
0
De markt heeft blijkbaar gelijk, een oud malariamiddel werkt tegen de corona-ziekte en wordt al toegepast in China:
www.nu.nl/buitenland/6031723/86-jaar-...
Snugger
0
Virus, Apple, wat een geklungel om een aandelen index...
Geen paniek, het is éen en al paniek, met, of dankzij, dat geklungel van jullie!.. Wordt het niet eens tijd voor andere methode?, zal het geklungel vanzelf verdwijnen.
PhilipArg
0
Autobouwers zoals Daimler en BMW lopen behoorlijk achter op Tesla en dat hebben we de afgelopen jaar gezien in de resultaten van deze merken.

Al een maandje aan het rondreizen op de Canarische eilanden....
0 Teslas gezien... heel weinig BMWs en een paar oude Mercedes taxis.

We leven in een wereld met twee snelheden....

Henny92
0
Ingeprijsd dat het virus binnen een half jaar een halt toe wordt geroepen? Omdat we 1% onder de top staan? Grapjurk!
BIUSEE
0
Als ik kijk naar de banken, is het dividend kennelijk bijzaak. Nou ja, ik heb ING nog op 32,04. Wellicht hebben mijn erfgenamen nog een kans?
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 03 apr Slot: "30% krimp in tweede kwart... 4
 2. 03 apr Relx overleeft de coronacrisis m... 1
 3. 02 apr Slotcall: Olieprijs +17% 4
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare