Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De gevaren van buy-the-dip

De gevaren van buy-the-dip

Ga niet uit van zomaar weer herstel van de coronadip, waarschuwt Mohamed El-Erian. Plus: enge grafieken.

Zelfs ervaren beleggers die alles al eens hebben gezien zijn er verbaasd over: hoe sterk het beurssentiment blijft temidden van de alarmerende verhalen uit Wuhan en inmiddels ook de rest van China.

De overvloed aan liquiditeit richting de aandelenmarkt trekt zich kennelijk weinig aan van mogelijke doemscenario's over pandemieën en stilvallende productie. Wijzend naar eerdere voorbeelden, zoals SARS, concluderen veel analisten zelfs dat een economische dip hooguit tijdelijk zal zijn. 

En tja, buy the dip is al jarenlang een prima strategie, dus waarom daarvan afwijken? De markt heeft voor hetere vuren gestaan, toch?   

Noodstop

Misschien, maar dit vuur wordt wel met de dag heter. De melding van Apple dat de omzet gaat tegenvallen was vandaag een wake-up call, maar andere cijfers uit China zien er ook behoorlijk heftig uit: 

Hier zien we een reusachtige economie - goed voor een kleine 20% van de wereldeconomie - een noodstop maken. Een economie die bovendien veel meer verweven is met de rest van de wereldeconomie dan China ten tijde van SARS was. 

Econoom Mohamed El-Erian, voorheen kopstuk van Pimco, tegenwoordig meedenkend voorwerp bij Allianz, grijp het Apple-nieuws aan om te waarschuwen dat het 'V-shaped' herstel, waar veel analisten op rekenen, geen vanzelfsprekendheid is. 

"Part of the growth reassurance that analysts were quick to provide may be due to the fact that the coronavirus outbreak did not produce a sudden stop like the one during the 2008 global financial crisis. But as I have argued earlier, this ignores a fundamental difference between financial sudden stops and economic ones."

"Because they tend to impact the payments and settlement system, financial sudden stops are felt widely from day one. In contrast, economic sudden stops tend to be much more localized and then, over time, cascade gradually throughout the wider economy. That dynamic is playing out now."

Sluipender dan een crash

Oftewel: dit ongeluk voltrekt zich langzamer en sluipender dan een financiële crash, maar de economische schade hoeft er niet minder om te zijn. Hoe de beurs daarop reageert is weer een ander verhaal, natuurlijk, want beurssentiment heeft er een handje van om lang niet altijd synchroon te lopen met de economische realiteit. 

Hoe dan ook, u bent gewaarschuwd.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  2. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  3. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. venelmptstraat 18 februari 2020 16:19
    Het zal straks omlaag gaan omdat de grote jongens willen dat het down gaat. De particuliere belegger blijft te lang op een roze wolk zitten. Altijd hetzelfde liedje en maar klagen dat de reactie overdreven zal zijn. Er is niks mis om effe langs de zijlijn te staan. Of is hier sprake van "verslaving" aan het spel dat beleggen heet.
  2. [verwijderd] 18 februari 2020 17:07
    Economie, beurs is anders dan praktijk.
    Mensen hebben geld te besteden. Sentiment over consumeren kun je nooit regisseren. Met vertrouwensindex denken ze dat ze het ondervangen hebben.

    Ik zie mensen nog flink geld uitgeven of hebben een wallet dat nog even dik is als voor 2008.

    Mijn vermogen is ook weer flink gegroeid na mijn WOZ waarde in brievenbus is gevallen.

    De economen willen gewoon wat te vertellen hebben, maar ze missen praktijkervaring.

    Net als kabinet, ze hebben de grip verloren op samenleving. Ze weten niet meer wat er speelt in samenleving.

    Zolang mensen nog consumeren en groei vereist is bij economen, want aan inflatie van 2% wordt niet aan getornd en huisprijzen naar de miljoen moeten oplopen, dan gaan we naar 700 en 1.000.

    Net als alle economen en analisten hun betoog eindigen nadat ze kommer en kwel prediken, sluiten ze af door weer te draaien, met als afsluiting...

    Op lange termijn gaat het goed met wereldeconomie en zien we dat mensen nog meer te besteden hebben.

  3. forum rang 4 Erny 18 februari 2020 17:49
    Er is nogal een verschil tussen een virus als oorzaak van een economische dip, of zaken als bijv. een handelsoorlog, teruglopende wereldeconomie, geografische spanningen en conflicthaarden. Van al deze laatste zaken weet je immers niet hoe lang deze zullen spelen of überhaupt wel ooit eindigen. Een virus epidemie biedt in dat opzicht veel meer zekerheden, want deze heeft altijd een natuurlijk beloop in de vorm van een kop, een middenstuk en een staart. In aanvang levert dit zeker schade en angsten op, maar epidemiologisch is dat beloop veel beter te voorspellen dan die van beurskoersen in het algemeen.
  4. Met Effekt 19 februari 2020 04:09
    quote:

    Smaaltie schreef op 18 februari 2020 20:15:

    Er vallen doden ja, tussen de 60 en de schijndood. Die besteden zoiezo
    al niks meer. Dus economie heeft er geen last van
    Het gaat niet alleen op de doden. In China staan de fabrieken stil of draaien heel beperkt. Omdat zij toeleverancier zijn voor de hele wereld staan er ook fabrieken buiten China stil. Ook de consumptie in China zelf, met 1.8 Miljard mensen geen kleine markt, is erg laag vandaar de winstwaarschuwing van Apple.

    Conclusie: de economie gaat dit zeker merken. Hoe de beurzen daarop reageren is weer iets anders. Als ze dit als iets tijdelijks zien hoeven de beurzen niet sterk te dalen.
  5. forum rang 8 Branco P 19 februari 2020 06:05
    Op dit moment genezen er meer mensen per dag van het virus dan dat er nog nieuwe besmettingsgevallen bijkomen. We zijn al een week of twee over de piek heen. Over anderhalve maand heeft niemand het nog over Corona.

    Op dit moment 2.000 mensen overleden versus 14.600 mensen reeds genezen... 1 op 7,3 en deze verhouding zal nu snel toenemen ten gunste van het aantal genezingen... extrapolerend kom je al snel op 1 op 20 a 1 op 25... een veel milder virus dan SARS dus.

    Check ook (dagelijks) de volgende sites:

    gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsda...
    who.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard...
  6. forum rang 8 Branco P 19 februari 2020 06:10
    quote:

    Met Effekt schreef op 19 februari 2020 04:09:

    [...]
    Het gaat niet alleen op de doden. In China staan de fabrieken stil of draaien heel beperkt. Omdat zij toeleverancier zijn voor de hele wereld staan er ook fabrieken buiten China stil. Ook de consumptie in China zelf, met 1.8 Miljard mensen geen kleine markt, is erg laag vandaar de winstwaarschuwing van Apple.

    Conclusie: de economie gaat dit zeker merken. Hoe de beurzen daarop reageren is weer iets anders. Als ze dit als iets tijdelijks zien hoeven de beurzen niet sterk te dalen.
    In Q2 en Q3 zullen de uitgestelde consumentenuitgaven (groten)deels worden ingehaald en zal de economie een kleine boost geven. Per saldo een beperkt tot zeer beperkt effect. Vandaar een rustige aandelenmarkt. Trump kan met 1 uitspraak veel meer teweegbrengen op de beurs! Laten we vooral hopen dat hij zich gedraagt de komende tijd! :-)
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links