Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Alle cijferaars op een rij

Slotcall: Alle cijferaars op een rij

De AEX (+0,0%) houdt vandaag goed stand. De Chinese overheid meet het aantal besmettingen van het Coronavirus op een andere manier, waardoor er in één klap 15.000 besmettingen bij komen. Dit drukte vanochtend nog het sentiment op de beurzen.

Eerder werd een besmetting alleen genoteerd op het moment iemand ernstige klachten kreeg. Nu worden ook de mensen meegeteld die in een vroeg stadium van het virus zitten. Wat ook niet helpt, is dat het aantal doden in de zwaargetroffen provincie Hubei met 23% is opgelopen naar 1210.

Verder drukt Royal Dutch Shell (-2,0%) zwaar op de 'kale' AEX, oftewel de prijsindex. Het olieconcern gaat vandaag €0,43 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd blijft het aandeel stabiel.

Deze correctie wordt wel doorgevoerd in de herbeleggingsindex, maar niet in de prijsindex. Dit is ook de reden waarom de herbeleggingsindex ruim drie keer zo hoog staat als de prijsindex. Al met al heeft Royal Dutch Shell met zijn indexgewicht van 12,0% een negatieve impact van 0,24%. 

Teleurstellend Aegon

Gelukkig is de weging van Aegon (-5,3%) beperkt gebleven tot 1,1%, want de verzekeraar kwam niet voor het eerst sinds zijn bestaan met tegenvallende cijfers langs. De nettowinst lijkt op het eerste oog te zijn geëxplodeerd, maar dat wordt volledig veroorzaakt door eenmalige winsten.

De onderliggende winst daalt namelijk met 5%. Ook de solvabiliteitsratio Solvency 2 was met 201% veel slechter dan gedacht. Het enige lichtpuntje is dat het dividend met 7% wordt verhoogd, maar dat is slechts een doekje voor het bloeden.

Nog pijnlijker is dat ceo Wynaendts, die zelf twaalf jaar aan het roer stond bij Aegon, zegt dat de verzekeraar er beter voorstaat dan ooit. Dat geldt helaas niet voor het aandeel. Sinds het aantreden van Wynaendts blijft het aandeel ver achter ten opzichte van de AEX. Dat notabene in een periode van een stijgende beurs.

Aegon
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ook de IEX Beleggersdesk vind de cijfers van Aegon teleurstellend. Premiumleden kunnen het artikel lezen door te klikken op de link in de onderstaande tweet.

Progressief dividend NN Group 

De ene verzekeraar is de andere niet, want NN Group (+10,8%) is de absolute ster op het Damrak. De operationele winst steeg afgelopen jaar met ruim 10% en het management belooft jaarlijks voor minstens €250 miljoen aan eigen aandelen in te kopen.

Daarnaast wordt het dividend met 13% verhoogd naar €2,16 per aandeel. Dit resulteert in een stevig dividendrendement van 6%. Kortom, we hebben er alle begrip voor dat beleggers erg vrolijk worden van deze cijfers.

Unibail Rodamco: koers blijft maar dalen

Vanochtend was Unibail Rodamco (-1,4%) nog samen met NN Group de grootste stijger binnen de AEX, maar nu staat het aandeel in de top zes losers. Toch zijn de cijfers helemaal niet zo slecht.

Het directe resultaat per aandeel kwam uit op €12,37 en ligt boven de bandbreedte €12,10-12,30. Toch spreekt het management over uitdagende marktomstandigheden. Mede daarom worden vijf Franse winkelcentra verkocht tegen de boekwaarde aan een joint-venture. Overigens heeft Unibail Rodamco hier zelf een belang in van 45,8%.

De overname van Westfield blijft achteraf een ongelukkige. Amerikaanse- en Britse winkelcentra hebben last van leegstand en faillissementen. Dit is allemaal het gevolg van de online revolutie. Mensen kopen hun spullen steeds meer via het internet en dat gaat ten koste van winkeliers.

Al met al blijft het dividend gehandhaafd op €10,80 per aandeel. Dit betekent een dividendrendement van 8,8% en de IEX Beleggersdesk gaat er vanuit dat het dividend duurzaam is.

SBM Offshore beloont vertrouwen

Het geduld van beleggers in SBM Offshore (+6,1%) is in het verleden behoorlijk op de proef gesteld, maar wordt nu eindelijk beloond. De omzet steeg afgelopen jaar met maar liefst 27%, mede door de sterke vraag naar boorplatformen (FPSO's).

Het is een signaal dat alle ellende met de omkoopschandalen achter de rug lijkt. De afgelopen jaren liep het bedrijf hierdoor een hoop projecten mis. Het is goed om te zien dat de aandeelhouder nu ook meedeelt in de hogere winst.

Het dividend wordt verhoogd naar $0,76 per aandeel en dat impliceert een dividendrendement van 4%. Daarnaast wordt 4,6% van het aandelenkapitaal ingekocht. Dit is in feite een verkapt dividend, omdat de winst hierdoor met minder beleggers hoeft worden verdeeld.

De IEX Beleggersdesk denkt in ieder geval dat er nog meer in het vat zit. 

Arcadis straalt

De grote winnaar op het Damrak is Arcadis (+10,5%). De cijfers waren veel beter dan verwacht, zo steeg de omzet in het vierde kwartaal met 5% en verbeterde ebita-marge fors naar 9%. Een ander positief punt is dat de schulden met €310 miljoen zijn afgebouwd.

Dit leidt dot een relatief lage net debt/ebitda van 1,3. Pas als de schuldgraad boven de 2,7 uitkomt, wordt het een probleem. Tot slot mogen beleggers rekenen op een dividend van €0,56 per aandeel. Dit resulteert in een dividendrendement van 2,3%.

Ordina: Mixed bag

De cijfers van Ordina (+0,2%) kunnen zowel positief als negatief uitgelegd worden. Enerzijds valt de groei van 1% in het vierde kwartaal vies tegen, maar anderzijds zitten de marges flink in de lift. Dit betekent dat de winstgevendheid verbetert.

De grootste tegenvaller is de krimp van de Nederlandse activiteiten. In tijden waarin de vraag naar ICT-dienstverlening fors groeit, hadden we van Ordina meer verwacht. Het hete hangijzer is de financiële sector, waar de opbrengsten met 8% krompen.

Ordina
Klik op het plaatje voor een grote versie

Gelukkig gaat het in België en Luxemburg aanmerkelijk beter, want hier steeg de omzet in het vierde kwartaal met 9,6%. Verder is de balans met een nettokaspositie van €0,26 ijzersterk, waardoor het management de kans aangreep om het dividend met 90% te verhogen naar €0,095 per aandeel. Dit resulteert in een dividendrendemen van 4,4%.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier dalen in een brede lijn.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,02% omhoog en daarmee blijven we de Duitsers (-0,3%) en Fransen (-0,3%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 6,4% en noteert 13,4 punten.
 • Wall Street koerst blijft dicht bij huis. 
 • De euro zakt 0,2% en noteert 1,085 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,6%) stijgt gewoon door
 • Olie: WTI (-0,1%) en Brent (-0,1%) doen vrijwel niets.
 • Bitcoin (-1,0%) koerst nog altijd boven de $10.000.

Het Damrak

 • Relx (+2,3%) zag de winst per aandeel met 8% stijgen.
 • ASR (+3,0%) stijgt in de achtergrond mee met NN Group.
 • Fagron (-1,8%) wordt niet beloond voor zijn jaarcijfers.
 • ABN Amro (-3,2%) heeft last van de nodige koersdoelverlagingen van zakenbanken.

Adviezen

 • ABN Amro: naar €17 van €17,50 - Credit Suisse
 • ABN Amro: naar €16,70 van €17 - RBC
 • ABN Amro: naar €19 van €20 - Citigroup
 • ABN Amro: naar €17 van €18 - Deutsche Bank
 • ABN Amro: naar €17 van €18,30 - Kepler Cheuvreux
 • AkzoNobel: naar €102 van €97 - Deutsche Bank
 • Heineken: naar €102 van €96 - RBC
 • Heineken: naar €118 van €108 - Jefferies
 • Heineken: naar €105 van €98 - Citigroup
 • Heineken: naar €108 van €102 - HSBC
 • Heineken: naar €80 van €75 - Berenberg
 • NN: naar buy van hold - KBC
 • Vopak: naar hold van accumulate en naar €53 van €47 - KBC
 • Unibail: naar €150 van €155 - Berenberg
 • Aperam: naar €31 van €29 - Citigroup
 • Arcadis: naar €22 van €20 - KBC
 • Besi: naar €43 van €24 - Kepler Cheuvreux

 De dag van morgen

14 feb Event Consensus
08:00   Brunel Q4-cijfers  
08:00   Credit Agricole Q4-cijfers  
08:00   Duitsland BBP Q4 0,1% QoQ
11:00   EU BBP Q4 0,1% QoQ
13:00   Enbridge Q4-cijfers  
13:00   Canopy Growth Q4-cijfers  
14:30   VS detailhandelsverkopen jan 0,3% MoM
15:15   VS industriële productie jan -0,2% MoM
16:00   VS handelsvoorraden dec 0,1% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan feb 99,0
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 02 dec Slotcall: Sterke beurs 2
 2. 02 dec Deutsche Telekom: Koopwaardig 2
 3. 01 dec Slotcall: "Winstgroei niet de heilige graal" 1

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Wolff in schaapskleren 13 februari 2020 19:10
  quote:

  Snugger schreef op 13 februari 2020 17:59:


  Waarom hebben jullie dat Coronavirus toch zo hoog zitten….


  Nou ja; de economische impact is nog niet duidelijk, maar lijkt toch steeds serieuzer te worden. Wat dat betreft is de rally van 590 punten naar nu 630 niet logisch; door de onzekerheid zou je terughoudendheid verwachten, ook omdat bedrijven waarschuwen of een slag om de arm houden. Maar ja, de beurs is niet kapot te krijgen lijkt 't
 2. forum rang 7 Lepre Chaun 13 februari 2020 20:13
  GENÈVE (ANP/RTR) -
  Het aantal mensen dat besmet is met het nieuwe coronavirus "stijgt niet dramatisch" buiten China, afgezien van een cruiseschip dat in quarantaine is geplaatst voor een Japanse haven.

  Dat zei de directeur voor noodmaatregelen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag tijdens een persconferentie in Genève.
 3. BIUSEE 13 februari 2020 23:12
  Nettowinst/Inkomsten/Rendement op eigen vermogen : al 3 jaar op rij in een dalende lijn bij ABN AMRO en de bekende druppel die de emmer doet overlopen een dividendverlaging, wat op zichzelf gezien de resultaten logisch is. Vergeleken met de resultaten van Europese banken doet ABN AMRO het trouwens redelijk. Koopmoment? Tja, als de beurs corrigeert ontstaat wellicht een beter koopmoment ( 12,50 - 13.00 euro? ).
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare